Pozdravljeni.
Pivo varim po metodi ekstrakt + "steep" specialnih sladov. Recepte izdelam v beersmithu. Moti me, da mi OG pride vedno kake 3 točke pod predvidenim, pri vseh batchih, naredil 5 do zdaj. Npr. včeraj skuhal IPA, predviden OG po beersmihu 1,069, izmerjeni 1,065. Hidrometer je točen, umerjen pri zmrznjeni in vreli vodi, merim pri 20 C, hidrometer torej ni kriv. Razumem, da OG odstopa pri all grain metodi, kjer je več spremenljiv, ampak pri ekstraktih?
Naj povem, da uporabljam včasih DME, včasih LME, včasih kombinacijo, tudi več različnih proizvajalcev sem probal. Edino kar lahko vpliva je mogoče, da pri prelivanju pivine v fermentor pustim v loncu kar nekaj odpada, verjetno tudi nekaj pivine. Včeraj sem porabil 100 g hmelja (storžki) in je verjetno nekaj pivine ostalo v njh.
Je to vzrok ali kaj drugega?
Hvala in lp
Pivo varim po metodi ekstrakt + "steep" specialnih sladov. Recepte izdelam v beersmithu. Moti me, da mi OG pride vedno kake 3 točke pod predvidenim, pri vseh batchih, naredil 5 do zdaj. Npr. včeraj skuhal IPA, predviden OG po beersmihu 1,069, izmerjeni 1,065. Hidrometer je točen, umerjen pri zmrznjeni in vreli vodi, merim pri 20 C, hidrometer torej ni kriv. Razumem, da OG odstopa pri all grain metodi, kjer je več spremenljiv, ampak pri ekstraktih?
Naj povem, da uporabljam včasih DME, včasih LME, včasih kombinacijo, tudi več različnih proizvajalcev sem probal. Edino kar lahko vpliva je mogoče, da pri prelivanju pivine v fermentor pustim v loncu kar nekaj odpada, verjetno tudi nekaj pivine. Včeraj sem porabil 100 g hmelja (storžki) in je verjetno nekaj pivine ostalo v njh.
Je to vzrok ali kaj drugega?
Hvala in lp