Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Pozdravljeni.

Pivo varim po metodi ekstrakt + "steep" specialnih sladov. Recepte izdelam v beersmithu. Moti me, da mi OG pride vedno kake 3 točke pod predvidenim, pri vseh batchih, naredil 5 do zdaj. Npr. včeraj skuhal IPA, predviden OG po beersmihu 1,069, izmerjeni 1,065. Hidrometer je točen, umerjen pri zmrznjeni in vreli vodi, merim pri 20 C, hidrometer torej ni kriv. Razumem, da OG odstopa pri all grain metodi, kjer je več spremenljiv, ampak pri ekstraktih?
Naj povem, da uporabljam včasih DME, včasih LME, včasih kombinacijo, tudi več različnih proizvajalcev sem probal. Edino kar lahko vpliva je mogoče, da pri prelivanju pivine v fermentor pustim v loncu kar nekaj odpada, verjetno tudi nekaj pivine. Včeraj sem porabil 100 g hmelja (storžki) in je verjetno nekaj pivine ostalo v njh.
Je to vzrok ali kaj drugega?
Hvala in lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
V usedlini je določen del sladkorja in tega moraš upoštevat kot skupni volumen pivine, ali pa če delaš korekcijo na izgubo. Vsekakor pa 3 točke razlike ni nič, če imaš konstantno tako razliko in ciljaš na do decimalke točno vrednost pač prilagodi recept. Pri allgrainu so nihanja še večja.

Sicer ne vem kako ti beersmith preračunava sladkor ampak mogoče pri namakanju specialnih sladov upošteva delež sladkorjev ki bi jih dobil ob encimski pretvorbi? Tudi specialni sladi dajajo namreč nekaj sladkorja če so deležni masha, pa tudi če ga niso je delež odvisen od sladkorjev ki izhajajo iz samega slajenja. Delež teh sladkorjev lahko niha, recimo karamelni imajo visok delež, kakšen prežgan chocolate pa skoraj nima vpliva na končno vrednost.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Je kaka razlika v izdelavi starterja, med erlenmajerco in čašo stekleno? Imam namrec 2 čaše in se na stir plate tudi naredi wortex. Je kaksna razlika?
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Prednost erlenmajeric je v tem, da jih direkt greješ in potem hladiš, brez pretakanja, kar pri navadnem steklu ne moreš.
Micro polo ima 2 litrsko kar ugodno, pa zraven nabaviš še ene par mešalk pa si zmagal.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
V bistvu je čaša takšna
imag0745.jpg
[/URL][/img]

Zej si me pa cist zmedu:) sej se sladica naredi v drugi posodi in se jo da v to, od tu naprej gre notri sladica in kvas, ter se mesa na stir platu.. hmmm.. al sem js kej narobe kje pogledu...?

O kaksnih mesalkih si pa se ti mislil?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Starter je najlažje naredit tako da usuješ DME + vodo + mešalno tabletko v posodo iz laboratorijskega stekla, daš vse skupaj na plin/plato in segreješ do vretja za 5-10 min da steriliziraš vsebino, na koncu vretja daš na vrh alu foljo za pokrov ali pa penasti zamašek (za erlenmajerco) in vse skupaj ohladiš v vodni kopeli na 25C. Nato vsuješ noter kvas in daš na mešalnik ter pustiš na toplem da se kvas veselo namnoži pred uporabo!

Če imaš posodo iz laboratorijskega stekla (borosilikatno, oznake tipa borex, pyrex, ...) lahko vse delaš v eni posodi kar ti prihrani čas pa tudi ohraniš 100% sterilnost. Erlenmajerca je dobra zato ker je na vrhu "zaprta" in je manj možnosti da kaj pade noter ko odstraniš pokrov, pa tudi lažje je mešat vsebino kar z "kroženjem" ker ne pljuska ven. Bo pa tudi tvoja čaša ok, s tem da boš pač moral mešat z neko stvarjo in pa zaradi večje odprtine je večja možnost da noter kaj pade kar bi lahko okužilo kvas (še vedno zelo majhna ali minimalna). Torej po mojem ni problema, lahko uporabiš če že imaš!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Ali je že kdo točil v Bag in Box vrečke ? Kako se obnese ,če sploh se?

Namen uporabe?

Za vino so ok, za pir je pomojem boljša alternativa kakšen party (mini) keg če že misliš polnit večje količine.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Kako je to z Party mini kegi ,jih maš lahko več pa samo eno pipico al za vsakega svojo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Načeloma za točnje rabiš za vsakega svojo če želiš da imaš pivo karbonizirano. Torej ko enkrat montiraš pipo je to to in moraš spit do konca.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če slučajno kdo ne dobiva na mail spam od Moje pivo in bi rad poizkušal srečo, lahko za 2,99€ nabavi pretečene piksne Black Rock Draught, Company Bitter ter Whispering Wheat
evil.gif
Vsaj za pšenično sem zvedel, da je le 2 meseca čez rok. To se bi še splačalo vzeti.(2 meseca pri 2 letih roka veljavnosti ni nič) Za ostalo dvoje ne vem koliko je čez.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Oglasam se z dvemi vprasanji
smile-1.gif


Pivo mi prihaja vedno premocno glede na izracune. Ni neprijetnega okusa po preveliki dozi alkohola, pivo samo prevec ' zadane ' glede na izračune. Nazadnje sem zvaril APA z SG= 1.038, OG= 1.050 in FG= 1,012. Izkoristek je bil 75%. Pivo bi moralo imeti okrog 5% alkohola. Kvas sem dal v ohlajeno pivino pod 20 stopinj. Fermentiralo je na 18-19 stopinj od zacetka do konca. 3 tedne v fermentorju in potem v sod. Ostali, ki so poizkušali pivo pravijo da je kar močna. Sedaj varim pivo z OG= 1.040 in FG okrog 1.010, da dobim normalno močno pivo (občutek 5% alkohola). Čeprav po izračunih bi moralo imeti okrog 4 procente. Hidrometer mi kaže pravilno in merim na sobni temperaturi če se le da, drugače pa preračunam. Kje je hakeljc tukaj?

Drugo vprašanje pa je s kaksnim namenom in kdaj dodajemo sladkor v pivo? Ne mislim za karbonizacijo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Sladkor dodajaš, če bi rad več alkohola, aroma pri karameliziranih cukrih, bolj "suho" pivo ali pa če hočeš šparati
 

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
Želel bi se samo zahvaliti Utiševalcu in ostalim, danes smo po 4 tednih s kolegi preizkusili moj prvi zvarek in uspel je perfektno! Če se kdaj srečamo, runda je name
wink-1.gif


 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Oglasam se z dvemi vprasanji
smile-1.gif


Pivo mi prihaja vedno premocno glede na izracune. Ni neprijetnega okusa po preveliki dozi alkohola, pivo samo prevec ' zadane ' glede na izračune. Nazadnje sem zvaril APA z SG= 1.038, OG= 1.050 in FG= 1,012. Izkoristek je bil 75%. Pivo bi moralo imeti okrog 5% alkohola. Kvas sem dal v ohlajeno pivino pod 20 stopinj. Fermentiralo je na 18-19 stopinj od zacetka do konca. 3 tedne v fermentorju in potem v sod. Ostali, ki so poizkušali pivo pravijo da je kar močna. Sedaj varim pivo z OG= 1.040 in FG okrog 1.010, da dobim normalno močno pivo (občutek 5% alkohola). Čeprav po izračunih bi moralo imeti okrog 4 procente. Hidrometer mi kaže pravilno in merim na sobni temperaturi če se le da, drugače pa preračunam. Kje je hakeljc tukaj?

Drugo vprašanje pa je s kaksnim namenom in kdaj dodajemo sladkor v pivo? Ne mislim za karbonizacijo.

Realno ima tvoje pivo pri pitju 5.3% alkohola če upoštevaš natančni preračun in pa še dodatno karbonizacijo ki prinese od 0.2-0.3%. Natančen preračun je možen samo z analizo v laboratoriju, sicer pa prav dosti ne more odstopat od meritve OG-FG.

Povprečno pivo na trgu ima pa 4.9% oz. točena piva celo manj (4.5%) tako da možno je da se "občuti" več ko piješ tako domače.

Kakšni višji alkoholi (recimo metanol) imajo tudi lahko vpliv na perpcepcijo moči piva (in posledice po pitju). Višji alkoholi nastajajo pri višjih temperaturah fermentacije in pod določenimi pogoji ko kvas nima dovolj hranilnih snovi in sorazmerno veliko sladkorjev.

Da se navežem v tej točki na naslednje vprašanje, uporaba čistih sladkorjev v večji količini pripomore tudi k tvorbi višjih alkoholov saj kvas iz sladkorja ne more dobit miniralov, vitaminov in ostalih hranilnih snovi ki so potrebne za pravilno fermentacijo. V kolikor se uporablja večje dele sladkora je pametno kvas založit s "hrano", pri nas se recimo dobi dodatke za kvas v kakšnih kmetijskih trgovinah saj se uporabljajo pri fermenetaciji vina.

Sicer surov sladkor se lahko uporabi pri izdelavi piva za namene da se pivo izsuši (dry), to pride prav pri določenih vrstah piva (ponovadi tam do 10%).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Padalc pravi:
Želel bi se samo zahvaliti Utiševalcu in ostalim, danes smo po 4 tednih s kolegi preizkusili moj prvi zvarek in uspel je perfektno! Če se kdaj srečamo, runda je name
wink-1.gif



Vidim da so kolegi še nezaupljivi in raje pijejo vino!
evil.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Kakšni višji alkoholi (recimo metanol)
Metanol pa ni glih višji alkohol
grin1.gif


Citat:
V kolikor se uporablja večje dele sladkora je pametno kvas založit s "hrano", pri nas se recimo dobi dodatke za kvas v kakšnih kmetijskih trgovinah saj se uporabljajo pri fermenetaciji vina.
Kvasovke priložene kit kompletom prekuhaš, pa je
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.