Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Prozornost ima veze samo zaradi UV svetlobe ki je kot omenjeno načeloma v zamrzovalniku ni.

Če kupujete večje količine hmelj prepakirajte v manjše pakunge in ga vakuumsko zapakirajte (recimo en kg razdelite na 10x100g ali pa 20x50g odvisno koliko ga porabite) in potem je odprta samo ena vrečka ostale pa so nedotaknjene in bodo ohranili največ original arome.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Lep pozdrav, v kratkem ko dobim vso opremo bom tudi jaz zvaril prvo pivo, pa sem malce zmeden glede parih stvari predvsem z količinam vode in bi najprej tu vprašal da ne bo potem kej narobe ratal. Rad imam predvsem bolj grenek aromatičen pir torej razne IPA in pa npr. hopfenweisse. Delal bom po malce predelanem receptu iz par strani nazaj od utiševalca (recept ). Lonec imam 70 l z 45cm premera, delal bom po BIAB. Rad bi dobil nekje 40-42 litrov pira.
Torej začnem tako da segrejem 50l vode na 72.4° C (je to preveč vode?). potem dam noter vrečo in tistih 11 kil slada pa pustim tenstat 1 uro na 68° C. Potem to odcedim in zaradi slada naj bi blo izgub okoli 19 litrov vode? Torej čez slad potem prelijem 10 litrov vode z temp 75-78° C in odcedim da dobim okoli 49 litrov. To potem zavrem in vržem notri hmelj za grenkobo za 1 uro in potem še na koncu za aromo. Tukaj zgubim še 6.8 litrov zaradi vrenja in pa kakšen liter zarad svinarije ki ostane v loncu. Potem to shladim na 20° C in prelijem v 2 stekleni flaši ki imata vsaka 25litrov in v vsako dam še en paketek kvasovk US-05. Po glavni fermentaciji okoli 5dni noter dam še v vsako po 50g cascade in pustim do konca fermentacije in potem stekleničim. Sem kar se tiče predvsem količin vode na približno pravi poti?

Pa še zanima me kje bi kupil v ljubljani gajbe praznih flaš, vem da je blo že napisan ampak ne najdem. Grem lahko to v union nasproti tivolija, ali kam drugam ?

Hvala.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Izračun vode se je vedno najboljše lotit od odzadaj, sploh za BIAB kjer vso vodo tehnično lahko dodaš na začetku ...

VSA VODA = željena količina piva v fermentorju + ostanek na dnu lonca + izparevanje + ostanek vode v zrnju

Ne vem od kje si našel podatek da gre v 11kg zrnja 19l vode. Pri BIAB kar računaj 1:1 za prvič, torej 1kg sladu bo vzel 1l vode. Če ne stiskaš nič oz. čakaš da se odteče bo šlo približno toliko vode ali pa malenkost več, če pa stisneš bolj fino bo šlo pa še manj vode. Zato za prvič vzemi 1:1 in ne stiskaj preveč vreče ali pa vzami manjše razmerje če misliš dosti stiskat, za drugič pač popravi kalkulacijo. Torej brez intenzivnega stiskanja 11kg sladu = 11l vode.

Na dnu lonca ti bo pri tako velikem loncu ostalo par litrov odvisno kako pretakaš. Realno bo 1l samo kompaktne usedline, ker BIAB pusti malce več usedline pa tu je še hmelj pa malce tekoče snovi ponavadi ostane. Torej recimo da bo 1-3l ali pa vzemi vmesno vrednost torej 2l.

Izgube z izparevanjem pri 60 min kuhanja če šteješ še ogrevanje do vretja so približno 6-8l, vzemimo pravljično 7 da se lepo izzide v končnem obračunu.

Torej tvoja kalkulacija je:
40 + 11 + 2 + 7 = 60l vode

V tvoj lonec verjetno ne bo šlo 60l + 11kg sladu tako da boš moral delat kot si napisal. Torej dati manj vode in notri slad, pustit 1h in nato z dodatno vodo izprati slad. Pomojem bi s 50l vode in 11kg sladu prišel malo pod rob lonca, zato uporabiš naknadno za izpiranje 10l vode oz. če lahko izpiraš počasi izperi samo toliko da dobiš cca. tarčno količino sladice v loncu (torej 46-48l).

Gajbe s flaškam kupiš tam kjer jemljejo prazno embalažo na "lepe oči" (ne vem kje v LJ dobiš take trgovine), tudi gostinci ti jih prodajo. Jasno boš moral vse sam očistit!
evil.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ja to z 19 litri sem se zmotu , 11 sem mislu. Dobr pol sm prbližn prov kalkulirov. Mal sem bil zmeden ker povsod tud piše da je razmerje 2-3:1 voda:slad ampak se mi je zdel da to ne šteje za BIAB.
Tnx.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Voda slad razmerje se uporablja za all-grain kot optimala za izkoristek mashtuna. Drugače nima veze, dokler je gostota sladice nad 1.010 pomeni da je razmerje "dobro" in nimaš kaj skrbet če daš več.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Ja to z 19 litri sem se zmotu , 11 sem mislu. Dobr pol sm prbližn prov kalkulirov. Mal sem bil zmeden ker povsod tud piše da je razmerje 2-3:1 voda:slad ampak se mi je zdel da to ne šteje za BIAB.
Tnx.

Pejt mal nazaj po temi, je nekdo nalimal link do zastonjskega programčka.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Kalbo (ali pa kdo drug) ti imaš nekaj pojma o cenah kegov in predvsem delom/stroški ki ga imaš če kupiš rabljene/znucane ... koliko te povprečno pride en keg potem na koncu ko zamenjaš tesnila pa verjetno tudi kakšne ventile ipd.?

Recimo tale ponudba od nekega poljaka ki obljublja obnovljene (nova tesnila), spucane/spolirane kege v kompletu po 8 za 410GBP (cca. 530EUR oz. tam okoli 66-68EUR/keg). Dobro cena?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Jst vedno gledam na kolicino, ki jo dobim na koncu, me pa nekaj muci pri tem. Ph se mi zdi da ni ok, morm nabavt ph meter, se mi pa pri tem tvojem odgovoru poraja vprasanje. To je gostota sladice ki je v boil kettle ali gostota ki pride od izpiranja ven?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sprašuješ za tisto gostoto 1.010? To je mejna gostota drozge pod katero se začnejo izpirat tanini iz zrnja, pojavi se t.i. "oversparging". Pri BIABu težko da dosežeš tole, tudi pri batch spargingu ne, lahko pa se zgodi da dosežeš tole če izpiraš leteče (fly sparge) pri kakšnem švoh pivu (OG tam 1.040 ali manj).

Enako na izpiranje taninov vpliva pH, dokler ima sladica vrednosti okoli 6 ali manj je ok, nad 6 se začnejo izločat tanini. Načeloma je pH izpiranja itak vezan na gostoto izpiranja in sta neposredno povezana ker slad "kisli" vodo tako da če začeten pH drozge ni problematičen skoraj brez dodatkov je zelo verjetno da bo tudi med izpiranjem ok. Če imaš pa že sladico blizu 6, zna sparge voda dvignit proti koncu pH višje in imaš izločanje taninov (v tem primeru se sparge vodo lahko pokisli s dodatkom kisline oz. soli za buffering).
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ja 1.010 sem mislil...se pravi je to mejna vrednost sladice ki pride iz izpiranja? Ker sam dam vso kolicino zrnja od drozganja nad resetko in nek skaf ter potem izpiram do vrednosti ki jo zelim. Potem moram meriti gostoto sladice v tem skafu, ce prav razumem...ok.
tnx
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
V bistvu moraš merit gostoto sladice ob izpiranju, v škafu bo vedno višja ker tako na pamet na začetku izpiraš in je 1.030 proti koncu pada pa proti 1.010. V glavnem pod 1.010 ne smeš prit, vzemi na koncu izpiranja vzorec dirket iz zrnja pa boš videl kje si. Načeloma če se držiš količine vode za batch po nobeni kombinaciji ne more prit do oversparginga pri normalno močnih pivih, problem bi znala predstavljat zelo švoh piva.

Če misliš da so problemi s tanini pa preveri še pH ta je večkrat bolj problematiæen ker če si s kemijo vode na meji bo čez ph 6 šlo zelo hitro in potem imaš izpiranje taninov že recimo pri 1.020.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ok, vedno delam po beersmithu, tak da ne vem kaj bi blo. Emm, kaj taksen ph meter je vredu, ali naj iscem kaj v rangu visjega razreda ? Bom probal se videt kaj se dogaja z vodo..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Tak pH meter je več kot dovolj, ga imam tudi sam še iz "akvaristike". Pred prvo uporabo oz. vsake toliko ga moraš kalibrirat, ponavadi dobiš zraven kalibracijske tekočine. Pa paziti pri njemu ker je sonda steklena in krhka tako da naj se meri pH vedno pri ohlajeni sladici drugače bo v najslabšem primeru crknil (počilo steklo) po prvi meritvi!
grin1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Se tukaj kaj premika, drustvo sedaj obstaja... Malo piva za veliko kazni. Mam cudnga sodelavca, pa mu glih ne pase da varim doma..in me je malo strah da nebo kaj narobe.. sploh lahko kdo poleg policije pride v tvojo hiso kar tako?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kalbo (ali pa kdo drug) ti imaš nekaj pojma o cenah kegov in predvsem delom/stroški ki ga imaš če kupiš rabljene/znucane ... koliko te povprečno pride en keg potem na koncu ko zamenjaš tesnila pa verjetno tudi kakšne ventile ipd.?

Recimo tale ponudba od nekega poljaka ki obljublja obnovljene (nova tesnila), spucane/spolirane kege v kompletu po 8 za 410GBP (cca. 530EUR oz. tam okoli 66-68EUR/keg). Dobro cena?

Men ni to ne drago, niti poceni.
Kegi pri nas so med 40-50€ . Odvisno kakšne dobiš. Komplet tesnil na ebayu je par evrov. Ventili so malo dražji....vendar se jih ne menja ravno pogosto.
Je pa dost dela z samim čiščenjem, če kupš zasvinjane.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Zakon o carinski službi (ZCS-1-UPB1) pravi ...

Citat:

28. člen

(1) Cariniki in inšpektorji lahko pri opravljanju carinske oziroma trošarinske kontrole in carinske preiskave, z namenom ugotavljanja pravilnosti poslovanja pravnih in fizičnih oseb v skladu s carinskimi, trošarinskimi in drugimi predpisi, izvajanje katerih je v pristojnosti službe, ter preprečevanja in odkrivanja kršitev teh predpisov, pregledata vsak poslovni prostor in drug prostor, ki se uporablja za opravljanje dejavnosti ali pridobivanje dohodkov, objekt in zemljišče.

(2) Za poslovne prostore se štejejo tudi stanovanjski prostori, ki so določeni kot sedež oziroma kot poslovni pro­stor, kjer se opravlja dejavnost.

(3) Pri izvajanju carinske preiskave se lahko z dovolje­njem osebe, pri kateri se ta ukrep izvaja, pregledajo tudi stanovanjski prostori, ki niso določeni kot sedež dejavnosti, pa obstaja utemeljen razlog za sum, da se v njih opravlja neprijavljena dejavnost ali da bodo pri pregledu stanovanjskega prostora oziroma posameznih stvari v prostoru, ki so predmet carinske preiskave, ugotovljene druge kršitve predpisov, za nadzor nad izvajanjem katerih je pristojna služba.

(4) Pri pregledu teh prostorov, objektov in zemljišč imata carinik in inšpektor pravico pregledati poslovne knjige, evidence in drugo dokumentacijo v zvezi s carinskim blagom ali trošarinskimi izdelki, natančno pregledati, tudi z uporabo tehničnih pripomočkov in razstavljanjem, opremo, stroje, naprave, blago, ki je v prostoru oziroma objektu oziroma na ali v zemljišču in tudi ugotavljati namensko uporabo trošarinskih izdelkov. Vse, kar je predmet pregleda, lahko carinik in inšpektor tudi fotografirata ali posnameta na drug nosilec vizualnih podatkov.

29. člen

(1) Če cariniki ali inšpektorji pri izvajanju ukrepa iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena naletijo na fizični odpor ali če tak odpor utemeljeno pričakujejo, lahko zahtevajo pomoč policije.

(2) Če oseba, pri kateri se opravlja pregled prostorov iz tretjega odstavka prejšnjega člena, temu nasprotuje, se pregled teh prostorov lahko opravi na podlagi odločbe pristojnega sodišča v skladu z določbami Zakona o prekrških, ki urejajo hišno preiskavo.

(3) Če oseba iz prejšnjega odstavka izvedbi pregleda še vedno nasprotuje ali se to utemeljeno pričakuje, se lahko zahteva pomoč policije.

(4) Pri pregledu stanovanjskega prostora v skladu s prejšnjim odstavkom morata biti navzoči dve polnoletni osebi kot priči. Pregled stanovanjskega prostora je omejen na del stanovanjskega prostora, ki ga je treba pregledati za dosego namena carinske preiskave.

Torej za fizične prostore velja načeloma enako kot za policijo, če ti pridejo na vrata jih prijazno odsloviš dokler nimajo odločbe sodišča.

Sicer pa če bi že bilo kaj takega imaš opcijo da rečeš da delaš "kis", za polne steklenice domačega piva pa poveš da nisi dolžan povedat kateri bližnji sorodnik ti jih je dal za rojstni dan. Lahko pa se poleg kisa sklicuješ tudi na spontano fermentacijo sladnega mošta ki ga sicer zelo rad piješ za zajtrk; če je femenetacija spontana in nanjo nisi vplival se to ne šteje pod "proizvodnjo"!
cheer.gif
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Se tukaj kaj premika, drustvo sedaj obstaja... Malo piva za veliko kazni. Mam cudnga sodelavca, pa mu glih ne pase da varim doma..in me je malo strah da nebo kaj narobe.. sploh lahko kdo poleg policije pride v tvojo hiso kar tako?

Vinogradnik ima lahko 300 trt brez raznih prijav.
Brez papirologije imaš lahko doma 50 literski kotel za kuhanje žganja.
Go figure.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kalbo (ali pa kdo drug) ti imaš nekaj pojma o cenah kegov in predvsem delom/stroški ki ga imaš če kupiš rabljene/znucane ... koliko te povprečno pride en keg potem na koncu ko zamenjaš tesnila pa verjetno tudi kakšne ventile ipd.?

Recimo tale ponudba od nekega poljaka ki obljublja obnovljene (nova tesnila), spucane/spolirane kege v kompletu po 8 za 410GBP (cca. 530EUR oz. tam okoli 66-68EUR/keg). Dobro cena?

Mene so koštal mal pod 40 EUR po komadu in 2 EUR po kompletu dihtung EBAY. Nastavke se pa tud najde na ebayu so pa med 5 in 10 EUR komplet.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.