Kako zadržite intenzivno aromo v pivu?
Lani decembra sem delal svoj prvi IPA. V 10 litrov je šlo 100g Smaragda (30@60', 25@30', 45@0'). Po dveh tednih v primarnem fermentorju sem dry hoppal (vrgel pelete direkt v fermentor) še z 40g Smaragda in pustil stat še en teden. Po treh tednih sem hotel flaširat, pa se mi hmelj ni posedel na dno, temveč je veselo plaval vsepovsod. Zato sem prelil pivo v sekundarca (pri roki nisem imel cevk, zato sem samo nagnil sekundarca pod primarca in odprl pipo) in pustil stat en dan na circa 7°C. Ker nisem imel več na voljo vehe, sem odprtino samo zaščitil s selotejpom, ki bi naj dobro držal (slaba odločitev, vem). V sekundarcu je prej ležal sweet stout, "dryhoppan" z vanilijo, kavo in laktozo. Pivo sem teden kasneje flaširal.
Rezultat: Nobene arome sploh. IPA je po okusu sicer soliden, ampak se ne morem znebiti občutka sladkobe, mogoče tudi kaj vonjam od prešnjega sweet stouta, čeprav sem sekundarca sčistil z Oxyjem.
Vem, da so tle bile kapitalne napake: dryhopping brez vrečke (sem upal, da bo šlo brez), dryhopping pred rackingom v sekundarca, način rackinga (oksidacija?), dihtanje sekundarca, prejšnji stout ... pa vendar, kaj od tega bi lahko bil največji krivec, da je aroma kompletno zginila? Kako rackate in kako dryhoppate? Je mogoče, da je hmelj že star? Načeloma sem dobil lepo aromo kak mesec pred IPAjem, ko sem hoppal Canadian Blonde, pa nisem bil tako agresiven pri količini hmelja ...
Hvala za vsak input!
Lani decembra sem delal svoj prvi IPA. V 10 litrov je šlo 100g Smaragda (30@60', 25@30', 45@0'). Po dveh tednih v primarnem fermentorju sem dry hoppal (vrgel pelete direkt v fermentor) še z 40g Smaragda in pustil stat še en teden. Po treh tednih sem hotel flaširat, pa se mi hmelj ni posedel na dno, temveč je veselo plaval vsepovsod. Zato sem prelil pivo v sekundarca (pri roki nisem imel cevk, zato sem samo nagnil sekundarca pod primarca in odprl pipo) in pustil stat en dan na circa 7°C. Ker nisem imel več na voljo vehe, sem odprtino samo zaščitil s selotejpom, ki bi naj dobro držal (slaba odločitev, vem). V sekundarcu je prej ležal sweet stout, "dryhoppan" z vanilijo, kavo in laktozo. Pivo sem teden kasneje flaširal.
Rezultat: Nobene arome sploh. IPA je po okusu sicer soliden, ampak se ne morem znebiti občutka sladkobe, mogoče tudi kaj vonjam od prešnjega sweet stouta, čeprav sem sekundarca sčistil z Oxyjem.
Vem, da so tle bile kapitalne napake: dryhopping brez vrečke (sem upal, da bo šlo brez), dryhopping pred rackingom v sekundarca, način rackinga (oksidacija?), dihtanje sekundarca, prejšnji stout ... pa vendar, kaj od tega bi lahko bil največji krivec, da je aroma kompletno zginila? Kako rackate in kako dryhoppate? Je mogoče, da je hmelj že star? Načeloma sem dobil lepo aromo kak mesec pred IPAjem, ko sem hoppal Canadian Blonde, pa nisem bil tako agresiven pri količini hmelja ...
Hvala za vsak input!