Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kako zadržite intenzivno aromo v pivu?

Lani decembra sem delal svoj prvi IPA. V 10 litrov je šlo 100g Smaragda (30@60', 25@30', 45@0'). Po dveh tednih v primarnem fermentorju sem dry hoppal (vrgel pelete direkt v fermentor) še z 40g Smaragda in pustil stat še en teden. Po treh tednih sem hotel flaširat, pa se mi hmelj ni posedel na dno, temveč je veselo plaval vsepovsod. Zato sem prelil pivo v sekundarca (pri roki nisem imel cevk, zato sem samo nagnil sekundarca pod primarca in odprl pipo) in pustil stat en dan na circa 7°C. Ker nisem imel več na voljo vehe, sem odprtino samo zaščitil s selotejpom, ki bi naj dobro držal (slaba odločitev, vem). V sekundarcu je prej ležal sweet stout, "dryhoppan" z vanilijo, kavo in laktozo. Pivo sem teden kasneje flaširal.

Rezultat: Nobene arome sploh. IPA je po okusu sicer soliden, ampak se ne morem znebiti občutka sladkobe, mogoče tudi kaj vonjam od prešnjega sweet stouta, čeprav sem sekundarca sčistil z Oxyjem.

Vem, da so tle bile kapitalne napake: dryhopping brez vrečke (sem upal, da bo šlo brez), dryhopping pred rackingom v sekundarca, način rackinga (oksidacija?), dihtanje sekundarca, prejšnji stout ... pa vendar, kaj od tega bi lahko bil največji krivec, da je aroma kompletno zginila? Kako rackate in kako dryhoppate? Je mogoče, da je hmelj že star? Načeloma sem dobil lepo aromo kak mesec pred IPAjem, ko sem hoppal Canadian Blonde, pa nisem bil tako agresiven pri količini hmelja ...

Hvala za vsak input!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Temperatura med dry hoppingom? Imaš pelete ali storžke?

Sam delam dry hopping (ipa) s peleti tako da pivo po primarni fermentaciji vedno pretočim v sekundarca, tam ga pustim par tednov da odleži in nato en teden pred stekleničenjem vržem noter hmelj. Ves ta čas je pivo pri "sobni temperaturi", ta del je precej pomemben ker arome hmelja se izločajo pri višjih temperaturah in pri zelo nizkih se sploh ne. Po enem tednu dam pivo na hladno da se naredi cold crash in hmelj pade na dno, opcijsko se lahko uporabi še želatino ker po izdatnem hmeljanju je pivo precej motno ne glede na to kako čisto je bilo prej. Mrzlo pivo pretočim v posodo za stekleničenje, dodam sladkor in stekleničim. Za IPA mi gre cca. 20-30g hmelja za 10l pri dry hoppingu, kar je cca. 50% aromatičnega hmelja ki gre noter (ostalo je late boil, ponavadi zadnjih 5 min). Delam pa angleške IPA ker mi mango sok ne sede preveč!
evil.gif


Hmelj, sploh aromatične vrste se zelo hitro "pokvari" če ga imaš v nezaprti embalaži nekje na toplem tako da je precej pomembno da ga daš čimbolj zaprtega v zamrzovalnik ali vsaj v hladilnik.

Aja če imaš slučajno strožke hmelja potem jih skoraj ne moreš potopit v fermentorju, pa za tako količino je tudi uporaba vrečk slaba rešitev. Stroržkov se rešiš tako da pivo pretočiš s sifonom ki ga daš pod hmeljno "površino", pametno je uporabit še "nogavičko" čez sifon tako da se morebitne delčke hmelja ulovi preden pridejo v drugo posodo iz katere stekleničiš, če imaš pipico potem pač pretočiš čez pipico do nivoja ko začne vleč hmeljno posteljico noter.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Zanimiv poizkus o tem ali pretociti vse iz posode za kuhanje v fermentor ali ne....
Kaj pa vi pravite? Se mi zdi, da bom od sedaj naprej vse zlil v ferm., pa bomo vidl kaj bo
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Glede usedline tudi sam ne kompliciram, je pa dejstvo št. 1 da več usedline ki se jo rešiš na bilokakšnem koraku prinese na koncu bolj čisto pivo. Za keg-anje je itak vseeno ker ko daš keg v hladilnik se ti ščisti slej ko prej do enake stopnje, za stekleničenje pa je ogromna razlika ali vliješ vso usedlino v fermentor in potem kar iz njega stekleničiš ali pa paziš pri pretakanjih in jih mogoče narediš več v celotnem procesu. Ampak spet, ni tu 1/0 stanja, imaš nešteto možnosti kako ščistit pivo in pa nešteto možnosti kako naredit pivo (po nesreči) bolj motno. Usedlina od kuhanja je samo ena spremenljivka v celotnem procesu.

Recimo pivo v članku ima po mojih merilih občuten chill haze kar ni posledica usedline ampak drugih "napak" pri samem postopku izdelave.

Glede usedline in okusa, usedlina je v večjem stiku s pivom natanko kakšno urico ali dve, potem se usede na dno in nanjo se počasi usede tudi kvas. Kvas tvori zaščitni sloj med usedlino in pa pivom in tu je enako ali imaš ogromno usedline ali pa skoraj nič (nekaj jo je vedno), na okus bistveno ne bo vplivala.

Sam osebno z lonca spravim čimveč "pivine" in velikokrat potegnem zraven precej usedline (z malce manj "šparanja" bi lahko več zavrgel) ampak samo gosto goščo pustim pa lepo v loncu. Če ne drugega ne zaseda dododatnega prostora v fermentorju!
tongue-1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Tudi sam vsega verjetno nebi pretocil, oz. nikoli nisem, sem pa bil v dvomih ali je to ok ali ni ce je usedlina v ferm. Sedaj bom isto delal brez nekih pomislekov ali bodo off okusi ali ne zaradi sedimentov....
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če pretakaš kar iz lonca potem drugače itak ne moreš pretočit kot da vse zliješ, veliko jih dela na tak način za manjše batche. Če uporabljaš sifon ali pa pipo na loncu pa spet težko pobereš vse ven. Sam res pazim pri pretakanjih samo za lagerje pa mogoče svetlejše lahke aleje, vse ostalo pa kot rečeno dokler vleče točim (velja tako za pretakanja iz lonca kot tudi iz primarca v sekundarca in iz fermentorja v točilno posodo)!
grin1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Pretakam s sifonom, je pa bil hec ko sem pretakal v polnilno pososo iz 25 l flaskona z malim sifonom...mnda je 4 l, in ni sel do konca. Takrat sem pa pop....
smile-1.gif
nisem prej niti studiral da ne bo dosti dolg. Potem sem nabavil 23 l, in ni problemov, zdaj delam skoz s tem.
 

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
Pozdravljeni! Kolega me je navdušil za homebrew in morm rečt da toliko uporabnih informacij kot sem jih dobil tukaj res ne bi dobil drugje! Utiševalec tebi pa še posebej kapo dol, ne samo koliko znanja imaš... ampak tudi koliko volje za obrazložitve! Respect! No v roku tedna dni se bom sam spravil variti svoje prvo pivo, prebral sem ves forum in pregledal 3/4 youtuba tako da moram rečt da mi je teorija kar jasna in ne pričakujem nekih zapletov! Prosil bi vas edino za kak preverjeno dober recept za Pale Ale oz. IPA (predvsem zato da nabavim vse potrebne sestavine)! Brewsmith morm še malo naštudirat ampak mislim da bom to rešu v prihodnjih dneh! Hvala še enkrat vsem za vaše prispevke!
 

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
BIAB, s tem da bom se sparge naredu s prelivanjem skozi cedilo k sm ga naredu... Malo sem se v dvomih glede velikosti batch-a, najraje bi ga kar ene 40-45l naredu... mogoce pa bo tud 30-35l dosti za prvic... imam en fermentor 50l (sod s pipo in veho) in stekleni flaskon 50l za sekundarno fermentacijo!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Potem najbolje da narediš nek bolj hmeljen pale ale oz. švohnejšo IPA (sezonski ipa) brez kakšnega dry hoppinga ipd., bistveno je da se za začetnike ne preveč komplicira in da se uporabi čimanj različnih vhodnih sestavin na najbolj enostaven način.

Recept za enostaven pale ale je osnovni slad (pilsner ali pale ale) med 80-90% in ostanek svetel do srednje temen cara slad (cara 20-50) odvisno od tega koliko barve želiš, lahko dodaš še cca. 2% ječmenovih kosmičev za lepšo peno. Drozganje na medium profilu (68C).

Hmelj za "enostavnost" razdeliš na hmelj za grenčino ki ga dodaš na začetku vretja (60min) in pa hmelj za aromo ki ga dodaš na koncu vretja. Izbor hmelja po želji glede na osebne preference.

Cel recept za 30-35l batch ki da ven pivo med 4.5-5% alkohola pri cca. 75% učinkovitosti ...

Slad:
Pale ale - 6kg
Cara 20 (bolj svetlo pivo) ali cara 50 (bolj jantarno pivo) - 1kg
Ječmenovi kosmiči - 200g

Hmelj (za bolj angleško verzijo, bolj sladna aroma in manj povdarka na bolj nevtralnem začimbnem hmelju):
magnum - 30g na začetku vretja
s. golding - 60g preden končaš z vretjem, torej zadnjih 5 min

Hmelj (za bolj ameriško verzijo, bolj grenka, intenzivna hmeljna aroma ameriškega hmelja (citrusi, mango, ...)):
magnum - 40g na začetku vretja
cascade - 80g preden končas z vretjem

Kvas za angleško verzijo naj bo safale S-04 (fermentacija med 16-18C) za ameriško pa US-05 (fermentacija med 16-22C), v vsakem primeru 2 paketa na 30-35l.

Drozganje kot rečeno nekje na sredini (medium profil), torej cca. 68C med 60-90 min. OG bi moral prit v grobem okoli 1.05 in FG okoli 1.015. IBU bo med 30 in 40 odvisno od verzije. V fermentorju pustiš 3 tedne če boš zmogel čakat tako dolgo, bo pa zaradi več hmelja pivo na začetku po občutku precej grenko ampak v mesecu ali dveh če ga ne boš uspel popit se bo izoblikoval bolj enovit okus!

Recept kot rečeno je prilagojen v vseh pogledih začetniku, torej sestavine so čimbolj osnovne, hmeljenje je enostavno dvojno, drozganje na medium profilu tako da četudi zgrešiš kalkulacije in ne zadaneš temperatu je možnost da padeš ven iz idealnega območja za encimsko pretvorbo minimalna. Hmeljenje je bolj intenzivno (za obe verziji) kar bo učinkovito zabrisalo napake med fermentacijo ali pa v samem procesu kuhanja/drozganja.

Pa na začetku raje naredi manjši batch da se navadiš na opremo oz. da sploh vidiš do kje so zmožnosti. Tisto cedilo ki ga omenjaš in BIAB nista ravno dobra osnova za prve batche večjih velikosti (7kg sladu zavzame kar velik volumen, masa takega sladu je po namakanju več kot 20kg).
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
pri 50 l batchu uporabim dve vrečki suhega kvasa, ali je to dovolj? , na vrečki piše da je za 20-25 l ??
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Imam en velik problem pri barley maltmill mlinčku na dva valja se mi na polovici mletja ustavi valj in noče več mleti. Ustavi se pa drugi valj tisti na katerem reguliraš debelino mletja.
Ali je že kdo imel takšen problem mlinček je pa popolnoma nov prvo mletje.
bonk.gif


Hvala za odgovore.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Imam en velik problem pri barley maltmill mlinčku na dva valja se mi na polovici mletja ustavi valj in noče več mleti. Ustavi se pa drugi valj tisti na katerem reguliraš debelino mletja.
Ali je že kdo imel takšen problem mlinček je pa popolnoma nov prvo mletje.
bonk.gif


Hvala za odgovore.

Mam podobne probleme, če mlejem na vrtalni stroj, če na roke, pol ni teh problemov.
To je zato ker drugi valj nima pogona in ga vrti sam jeæmen ki gre čez. Če slabše prime ječmen se lahko začne vrteti v prazno. Jaz to tako rešim da mal premečem ječmen v mlinčku, čeprav ne pomaga vedno...
Zna bit kar sitno in sem že razmišljal kako bi lahko to saniral, vendar mi ni še uspelo odpravit problema. Je tudi odvisno koliko na drobno mleješ.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
pri 50 l batchu uporabim dve vrečki suhega kvasa, ali je to dovolj? , na vrečki piše da je za 20-25 l ??

Tule je en kalkulator pa si zračunajte.

MFG je "priporočilo" proizvajalcev kvasa in pro brewer je praksa ki jo izvajajo v industrijskih pivovarnah (kjer načeloma količina kvasa ni problem ker ga itak poberejo iz batchov od prej). Oz citat:
Citat:

Pro brewers pitch at a higher rate to mitigate risk of infection, ferment quickly, and ensure a consistent product. Serious home brewers who want to get excellent beer pitch at higher rates too.

Torej za 40l je dve vrečki dovolj da bo kvas predelal sladkor v alkohol, če je to point piva potem ok. Če hočeš zmanjšat možnost okužbe, če hočeš hitro fermentacijo in dober končni produkt potem bi recimo moral uporabit 2x toliko kvasa (4 vrečke) za nek ale ki ima OG okoli 1.05.

Sam se držim zgoraj omenjenega kalkulatorja s pro brewer pitch rate, recimo ravno danes sem dokončal 10l IPA batch in je šlo notri dvakrat zavojček S-04. Seveda ko pridemo do recimo nekega dopplebocka je potrebno na 10l dat vsaj 3 zavojčke kvasa ki stane 4 EUR na zavoj, to se enostavno ne splača in se potem raje dela štarterje. Cca. 0.8l štarterja narejenega na mešalniku za katerega se porabi 80g DMEja ti podvoji število celic (torej po domače povedano za 60-70 centov dobiš količino kvasovk ki je v eni vrečki suhega kvasa). Dobra metoda je tudi reciklaža kvasa iz prejšnjih batchev oz. se pač dela piva po logičnem zaporedju ki omogoča uporabo kvasa iz prejšnjega (lahko manjšega) batcha pri naslednjem (recimo narediš najprej klasičen "lahki" ale v 10l batchu [gre ena vrečica kvasa] in kvas pobereš ter s tistim narediš velik 40l batch močnejšega IPA kamor bi drugače moral nametat 6 vrečk suhega kvasa).
 

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.467
113
KSZ

Jure Gostisa
‏@gustlovina
Sranje. Pivovarna Human Fish na Vrhniki nekaj gori, polno gasilcev. Drzimo pesti, da bo vse ok, toplo pivo bomo ze prezivel.


frown-1.gif
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
ksz

V kleti imam pozimi temp. 15 do 16 stopinj, če je močen minus zunaj (kot je bil npr. okrog novega leta, manj kot -6 ponoči) pade na 14. Je to prenizko za ale kvasovke, konkretno za safalae S04?

Hvala in LP
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.