Citat:
Uporabnik bratec pravi:
ksz
V kleti imam pozimi temp. 15 do 16 stopinj, če je močen minus zunaj (kot je bil npr. okrog novega leta, manj kot -6 ponoči) pade na 14. Je to prenizko za ale kvasovke, konkretno za safalae S04?
Hvala in LP
S pravim pitch ratejom ne. Sam sedaj pozimi fermentiram S-04 v spalnici kjer temperatura naceloma ne gre cez 16C, poleti imam pa v kleti kjer je približno nekaj takega. Je potrebno vedet da itak S-04 ob pravi dozi kuri sladkorje kot nor in prozvaja tudi precej toplote tako da realno je 16C idealna temperatura za fermnetacijo tega kvasa pa še malce v negativno ima rezerve ko začne brbotat, proti koncu ko se umiri se lahko dvigne temperaturo na neko višjo da 100% konča svoje delo (sam dam potem ko se situacija umiri pivo v druge dnevne prostore na 20-22C).
@jest5, lallemand angleške ale kvasovke sem uporabil prvič zadnjič in nikoli več. Problemov je več, prvi je ta da pustijo zelo visok FG (ok to sem prebral in uporabil kvasovke za sweet stout), drugi problem je da se pivo ni ščistilo in je ostalo motno še po 3h tednih (recimo S-04 je po enem tednu trdno na dnu) pa še kvas je tako nemiren da tudi po cold crashu in uporabi želatine na koncu pride v flaške pol cm usedline, ki se ob nalivanju ali pa samo malce tresenju flaške fvigne takoj na vrh v obliki kosov. Skratka zadeva ni dobro nadomestilo za S-04 oz. je glede karakteristik precej drugačen kvas, glede okusa nimam pripomb če upoštevamo tisti visok FG je celo malce bolj angleški od S-04.