Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Se pravi se da tam med 50-60EUR dobit in popravit soliden (da ni obtolčen vsepovsod) keg?
cheer.gif


Mislim da mi bo v kratkem neka mafija naročila večjo utajo trošarine za potrebe mladoporočencev oz. njihovih svatov pa se malce razgledujem po terenu za kegging!
grims-1.gif
 

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
Torej v torek je dan D, zame in še za 2 kolega ki se bomo lotili prve kuhe (no en je ze prebil let kak mesec nazaj)
smile-1.gif
Mogoče pa tud kaj celo uspe! Jaz sem si v glavi in v beersmithu nekako postavu ta recept:

APE (malo modificiran), BIAB metoda

Amt Name Type # %/IBU
2,24 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)
1,69 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain
0,87 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain
0,87 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain
0,27 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain
19,33 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop
25,13 g Amarillo [9,20 %] - Boil 20,0 min Hop
30,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]
5,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins)


Beer Profile
Est Original Gravity: 1,055 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 %
Bitterness: 38,0 IBUs Calories: 436,7 kcal/l
Est Color: 15,1 EBC

Mash 75min na 66,7°C in mashout na 75,6°C 10min
Boil 60min

Kako se vam poznavalcem zdi na oko ta recept? Ni prezahteven pomojm, razmišljam mogoče še dryhopat par dni... Vsak predlog o kakšni spremembi več kot dobrodošel in še 1x hvala za veliko uporabnega čtiva na forumu!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Z recepti je tako da ne moreš veliko zgrešit ker na koncu pride ven vedno pivo, tako da je vedno pri receptih za pivo "poskusi in poročaj" metoda!
zmaga.gif


Meni se zdi ok, na tako moč/grenkobo (ABV/IBU) in glede na to da gre za APA bi sam nabil še malce hmelja za aromo, lahko ga jasno dodaš v fazi dry hoppanja ker bo fino zaokrožil celoto.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa še kje se dobi najcenje Irish moss ali pa Protafloc?
Kamorkoli gledam večina samo tujina in take poštnine da...
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Irish moss imaš pri Pivius Varilius (100g, 5€), tudi pri Mojepivo (10g, 4€). Pri slednjem imaš tudi en sifon na pumpico če ti kaj pomaga (14€).
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Vprasaš po mailu, sam sem tako naročal kvas wyeast, ki ga nima v ponudbi na spletni strani. Res pa, da je rok dobave kake dva tedna.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
danes sem po španciranju v šparu opazil izdelek proizvajalca Biotop, pivovarski suhi kvas ?? ali se da to, za kaj uporabit v naši branži?
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Pozdravljeni!

Sem nov na vašem forumu in vidim, da ste kar zelo dejavni kar se tiče domačega pivovarstva. Da nebom iskal preveč po forumu bi vas prosil za pomoč. Pred dnevi sem dobil Kit oprema Top s priključki ter Mr. Malt Base Lager Popularni lager z izvorom iz češkega Plzena.
Dobil pa sem sledeče:
http://www.mojster-piva.si/shop/kit-komplet-top/kit-oprema-%C2%BBtop%C2%AB-s-priklju%C4%8Dki
http://www.mojster-piva.si/shop/pivo-malt-base/mr-malt-base-lager

Sedaj vas pa prosim, če mi na kratko z vašimi izkušnjami poveste kako naprej? Kako se lotiti kuhanja pivine in potem fermentacije, itd.
Hvala za vso pomoč in odgovore.
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
O še ena nova štacuna, fajn to
cheer.gif


Kar se tiče tvojega piva. Če se le da, zamenjaj v receptu sladkor za svetli DME, ter kvasovke za fermentis US-05. Pravega lagerja itak ne boš delal v prvem poizkusu, boš pa tako dobil dokaj ok približek.
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Kaj pa če za prvič uporabim navadni sladkor? Kaj bo drugače? Seveda sem čisti začetnik pri varjenju piva. Imam pa veliko izkušenj v vinogradništvu in posledično temu tudi v kletarstvu.

Zraven tega sem še dobil Sladkor – monohidrat dekstroze 1 kg, ki naj bi bil namenjen za v steklenice.
http://www.mojster-piva.si/shop/sladkor/sladkor-monohidrat-dekstroze-1-kg

Še kakšen bolj podroben nasvet mogoče, ki je pomemben?

Hvala!
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Pri taki količini cukra bo pivo zelo vodeno, prazno. Skoraj sigurno boš dobil tudi kiselkast okus. Le ta se bo s časom sicer zmanjšal(nekaj mesecev, samo toliko zihr ne boš čakal), vendar ne bo popolnoma izginil.
Piksna,1kg DME in narediš 18-20l pivine. V tem primeru boš imel že po enem mesecu čisto solidno pivo, če le ne boš površen pri čistoči opreme.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kalbo ali si že naredil pivo z hmeljem mandarina bavaria? Če si kako se obnese?

Žal mi ga Hopsi ni dobavil. Gre pa jutri ena Citra Cascade kombinacija v sode in še ena golding Ipa.
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Pozdravljeni še enkrat,
Je možno na hitro napisati navodila za pripravo piva iz celovitega ekstrata. Ker bolj ko gledam pa iščem informacije imajo vsi drugačna navodila. Jutri bi se lotil kuhanja pivine in potem fermentacije in se bojim, da nebom na celi črti za***u.
Je možno, da od Dekstroze monohidrata - pivovarski sladkor odvzamem količino ko jo bom potreboval za stekleničenje. Kar pa sem odvzel pa dodam navadni sladkor in stresem v pivino ko jo kuham?
Hvala vam za vso pomoč.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Pri celovitem ekstraktu nimaš kaj kuhati. Vsebino piksne vržeš v primerno količino zavrete vode(ko vgasneš gretje), premešaš in čimprej ohladiš. Ker drugače spremeniš aromo piva. Ostalo potrebno vodo pa že pred tem prevreš, ohladiš, ter napolniš fermentor.

Če res ne boš delal z DME, vzemi samo pol kile cukra/dekstroze, ter zmanjšaj količino pivine na ene 15-18l. Pivo bo sicer malo bolj grenko, bo pa vseeno boljše, kot če bi ga delal 23l in z 1kg cukra.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.