Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Domača prekuhana je boljša, ker kvasovke nucajo tudi nekaj malega mineralov za reprodukcijo in boljše delovanje. Gre pa tudi z destilirano.
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Kako dolgo pa jo prekuhavam? Naša voda iz vodovoda ni veliko klorirana. Pa to posodo tudi z čistilom očistim ko bom prekuhaval vodo? Potem jo moram pa ohladit do konca?
Oprosti če sem tečen sam rajše vprašam ko pa da kj sam pametujem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik gabros pravi:
Kako dolgo pa jo prekuhavam? Naša voda iz vodovoda ni veliko klorirana. Pa to posodo tudi z čistilom očistim ko bom prekuhaval vodo? Potem jo moram pa ohladit do konca?
Oprosti če sem tečen sam rajše vprašam ko pa da kj sam pametujem.

Če je voda dobra za pit, je dobra tud za pivo delat in je nikol nisem prekuhaval, za boljši občutek jo pa dan prej prekuhaj. Sam sem delal tako:
Kak liter do dva vode sem zavrel, stresel notri ekstrakt, ga poplaknil iz pločevinke z vročo vodo, dodal cuker. Potem sem to ohladil, zlil v fermentor in dodal sobno hladno vodo, do tistih 23 litrov, dodal kvasovke (za prvič bodo super prložene) in to je to. Seveda se pa vedno bolje obnaša kit za ale piva, ker delaš eno in drugo z ale kvasovkami.

To je to za prvič, ker boš itak prezgodaj flaširal, ker ti žilca ne bo dala in tko naprej. Komot odvzameš cuker za flaširanje od tiste predpisane kile. Nekaj malega sem opisal tu: www.kalbo.blog.siol.net

Sicer lenoba že nekaj časa nisem pisal, sam osnove so gor. Talče gospod super razloži zadeve:
https://www.youtube.com/watch?v=sAJKWCdaPq4
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Evo danes dal pivino v fermentor, dodal kvas in zapru. Sedaj se mi pa zdi da pri pipi tu pa tam kapne kaplica. Mislite da pipa pušča ali je to običajno?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Jaz vsake toliko pipo razdrem in namažem z labelo(ki jo imam samo za to opravilo). Potem dobro tesni 3-4 runde.
 

Lager86

Zelenc'
20. jan 2015
1
0
1
Pozdravljeni,

ukvarjam se z izdelavo tlačnega fermentorja in me zanima če bo kaj narobe v kolikor bo tlak znotraj fermentorja že pri prvi fermentaciji? cca. 1 bar.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Ne, večina industrijskega kvasa (več ali manj ves kvas na trgu) je itak namenjenega fermentaciji pod pritiskom okoli 1 bar tako da je to nekako idealna vrednost in se uporablja tudi v industrijski proizvodnji. Sploh to velja za lagerje ker se močno pospeši proizvodnja piva oz. sam proces fermentacije če se dvigne tlak in tudi temperatura.

Po tujih forumih sem zasledil da folk fermentira tudi v kegih na "točilnem pritisku" kar je tudi od oka 1bar (15 psi). Tako da nima kaj bit, edino za varnost mora bit poskrbljeno ker kvas sam preživi še precej večje pritiske in nočeš eksplozije fermnetorja!
grims-1.gif
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Evo danes zjutraj je že lepo brbotalo v vrelni vehi. Me pa zanima iz vaših izkušenj kako dolgo v povprečju vrenje poteka?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Zelo kratek odogovr: nekaj dni do dva tedna.

Pa še priporočilo: Vsekakor se ti splača vzeti čas (zdaj ko čakaš, da povre) in preberi celotno tole temo. Sicer je nekoliko zamudno (relativno, realno je precej skoncentrirano in tudi časnovno gledano je super zbirka infoprmacij), ampak boš dobil veliko odgovorov na vprašanja kot je bilo tole in še na taka, ki se ti trenutno še ne postavljajo. Sam sem tudi že začetnik, pa sem tu dobil veliko odogvorov in idej za naprej.

LP, trpo
 
Nazadnje urejeno:

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Kalbo oz. kakšen drug, ki uporablja corneliuse. Ali imate tudi težave s puščanjem črne barve gumijastega dela. Pri delu s svojimi imam vse črne roke in tla. Na linku, ki ga je pripel Utiševalec par strani nazaj od poljskega ponudnika se vidi, da je gumijasti del z nečim obnovljen. A kdo ve s čim? Na tujih forumih nisem zasledil. Mogoče kakšni premazi za avtomobilske gume...?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Glede osnovnih sladov, pale ale, je kaksna razlika v okusu? Do sedaj sem uporabljal belgijskega chateau 2 row, bi pa probal angleskega maris otter 2 row ali pa weyermann . Sta drazja, zato me zanima ali se splaca. Hvala, lp
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Kalbo oz. kakšen drug, ki uporablja corneliuse. Ali imate tudi težave s puščanjem črne barve gumijastega dela. Pri delu s svojimi imam vse črne roke in tla. Na linku, ki ga je pripel Utiševalec par strani nazaj od poljskega ponudnika se vidi, da je gumijasti del z nečim obnovljen. A kdo ve s čim? Na tujih forumih nisem zasledil. Mogoče kakšni premazi za avtomobilske gume...?

Moji so še OK, verjetno imaš staro gumo. S čim bi jo obnovil pa nimam pojma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Glede osnovnih sladov, pale ale, je kaksna razlika v okusu? Do sedaj sem uporabljal belgijskega chateau 2 row, bi pa probal angleskega maris otter 2 row ali pa weyermann . Sta drazja, zato me zanima ali se splaca. Hvala, lp

Osnovni slad je osnovni slad, sicer razlike so že zaradi postopkov pridelave ampak če se ne dela 100% single malt piv potem glavnina okusa pride iz dodatnih sladov. Po domače povedano noben še tako velik strokovnjak ti iz nekega klasičnega ale piva ne bo mogel povedat ali je v pivu osnovni slad marris otter ali pa je preprosto nemški pilsen!
zmaga.gif


Pri specilanih sladih je malce drugače sploh če se gre za kakšne slade pridelane na čudne načine. Klaični karamelni in žgani sladi so pa enaki.

Moje mnenje je da kupiš osnovni slad tisti ki je najcenejši na trgu (in ima ustrezno kvaliteto), ostale slade pa nabereš lahko tudi dražje oz. kao "bolj kvalitetne".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Kalbo oz. kakšen drug, ki uporablja corneliuse. Ali imate tudi težave s puščanjem črne barve gumijastega dela. Pri delu s svojimi imam vse črne roke in tla. Na linku, ki ga je pripel Utiševalec par strani nazaj od poljskega ponudnika se vidi, da je gumijasti del z nečim obnovljen. A kdo ve s čim? Na tujih forumih nisem zasledil. Mogoče kakšni premazi za avtomobilske gume...?

Moji so še OK, verjetno imaš staro gumo. S čim bi jo obnovil pa nimam pojma.

Glicerin je dober z obnovo/osvežitev gumjastih izdelkov in mehke plastike. Je pa vprašanje če spušča že barvo je možno da je material že nepovratno uničen.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Osnovni slad je osnovni slad, ...

Moje mnenje je da kupiš osnovni slad tisti ki je najcenejši na trgu (in ima ustrezno kvaliteto), ostale slade pa nabereš lahko tudi dražje oz. kao "bolj kvalitetne".

Se pravi, da ni neke bistvene opazne razlike v okusih med pale ale in pilsner sladi? Torej lahko brez problemov in (skoraj) brez opaznih odstopanj narediš pale ale pivo iz pilsner sladu in ležaka iz pale ale sladu? Vsakemu bi pa tudi dodal majhen delež specialnih sladov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Pilsner slad ima manj arome in barve in je načeloma bolj nevtralen kar pomeni da če bi ga uporabil 100% za pale ale pivo bi imelo premalo "sladnega" karakterja in bolj bledo barvo. Če bi že delal to potem lahko pilsnerju dodaš malenkost aromatičnega sladu (munich, vienna) s čimer dobiš enak profil kot ga ima pale ale. Ampak ponavadi se itak v ale piva dodaja še karamelen slad pa druge aromatične slade in ti poberejo ves okus tako da razlika kaj uporabiš za osnovni slad sploh ni opazna.

Če delaš nek lager iz 100% osnovnega sladu (pilsner/pils) je pa mogoče v pale ale sladu preveč arome, tega ne moreš kompenzirat, to je tudi edini primer ki se ga sedaj spomnem (in verjetno edini ki obstaja) da ne moreš zamenjat osnovnih sladov. Mejni primeri so tudi kakšna svetla pšenična piva, ostali lahki lagerji s tem da pri teh se aromo da kompenzirat s pravilno izbiro dodatkov oz. celotnega profila piva.

Sicer mislim da sem že napisal, ampak če se dela samo ale piva kupiš pač pale ale slad. Če delaš pa tudi pilsner piva (in/ali katerega od mejnih primerkov svetlih piv) potem kupiš pilsner slad. Sam imam ves čas pilsner pa delam z njim vsa piva, itak v njih uporabim določen delež munich-a (za pale ale piva) in karamele tako da osnova nima nobenega vpliva na okus/aromo.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Kalbo oz. kakšen drug, ki uporablja corneliuse. Ali imate tudi težave s puščanjem črne barve gumijastega dela. Pri delu s svojimi imam vse črne roke in tla. Na linku, ki ga je pripel Utiševalec par strani nazaj od poljskega ponudnika se vidi, da je gumijasti del z nečim obnovljen. A kdo ve s čim? Na tujih forumih nisem zasledil. Mogoče kakšni premazi za avtomobilske gume...?

Moji so še OK, verjetno imaš staro gumo. S čim bi jo obnovil pa nimam pojma.

Glicerin je dober z obnovo/osvežitev gumjastih izdelkov in mehke plastike. Je pa vprašanje če spušča že barvo je možno da je material že nepovratno uničen.

Probam sčistit, pa premazati z glicerolom, pa da vidimo, če kaj pomaga. Če ne bo pa treba rokavice nosit al pa duct tape uporabit.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.