Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še zadeva okrog RF koničnega fermentorja, za 50 l batch načrtujem izdelavo 65 l koničnega RF fermentorja, premer nekje 40-45 cm, tako da bi ga lahko postavil v hladilno omaro(komoro). Po praznikih bom zaprosil za ponudbo in po mojem občutku cena nebi smela biti višja od 350€ (mogoče se motim, bom videl). Če bi bila cena ugodna ali vas je tukaj več interesentov za dobavo te posode ??
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Samo moje skromno mnenje glede opreme:
Sicer sem po moje eden redkih, vendar sem zagovornik analogne proizvodnje.
Zakaj? Sam imam pivovarstvo kot hobi in le z analognim sistemom lahko v tem maximalno uživam. Ne predstavljam si, da bi imel enega brewmasterja, kamor bi vse sestavine lepo zmetal not in počakal par ur, da se pivina naredi. Sam imam precej raje da sam operiram z vsemi procesi in spremenljivkami. Zavedam se da je tukaj ogromno več možnosti za napake, ter da je konstantnost serij praktično nemogoča.
Vendar tako ohranjam veliko mero kreativnosti. Aja, pa še nekaj, večino norih idej se rodi iz navidez neuspelih poizkusov
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Samo moje skromno mnenje glede opreme:
Sicer sem po moje eden redkih, vendar sem zagovornik analogne proizvodnje.
Zakaj? Sam imam pivovarstvo kot hobi in le z analognim sistemom lahko v tem maximalno uživam. Ne predstavljam si, da bi imel enega brewmasterja, kamor bi vse sestavine lepo zmetal not in počakal par ur, da se pivina naredi. Sam imam precej raje da sam operiram z vsemi procesi in spremenljivkami. Zavedam se da je tukaj ogromno več možnosti za napake, ter da je konstantnost serij praktično nemogoča.
Vendar tako ohranjam veliko mero kreativnosti. Aja, pa še nekaj, večino norih idej se rodi iz navidez neuspelih poizkusov
wink-1.gif

word
Nima veze oprema, ima pa veliko poznavanje svoje opreme in seveda znanje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kalbo - enkrat si govoril, da boš objavil slike tvojega točilnega sistem. Kako kaže s tem?

Evo. Nič posebnega, hladilnik in v njem dva corney kega, zraven co2 flaša. Zgoraj je plac za hmelj. Imam navadne party pipce na cevkah in tist tok dobro deluje, da še vedno nisem zmontiral pravih pip, vprašanje, če jih bom sploh. To je to. Imam pa v kleti še en home made točilni aparat, če želiš pa fotke od tistega pa javi.
2142824-CAM00180.jpg
 

Priponke

  • 2142824-CAM00180.jpg
    2142824-CAM00180.jpg
    97,2 KB · Ogledi: 308

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pipe imam na cevi kar v hladilniku obešeno na sod. V planu sta dve kovinski pipi na desno stran hladilnika, sam kar odlašam s tem.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Laško retro flaške so malo hecne. Od 8 komadov mi je pri 2 počilo steklo pri pritrditvi zamaškov.
Do sedaj se mi je to zgodilo samo 1x pri Staropramen 0,33l flaški, pa še to po večkratni uporabi.
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
glede avtomatike, jaz za moj 6kW HERMS uporabljam Raspberry Pi, SW oz. PID kontroler pa RaspiBrew -> http://raspibrew.com/.
Poceni zadeva in simpatičen web vmesnik, napisano v Pythonu, tako da lahko zadevo prirediš po svojih potrebah.
Pa še to za tiste, ki imate HERMS, peklenski stroj sem letos uporabil tudi za pasterizacijo jabolčnega soka. Sok naliješ v Mash tun in ga preko HLT bakrene kače, po principu cevnega pasterizatorja ogreješ na 78-80 C. Ob izhodu namestiš temp senzor 18B20 in ventil, s katerim reguliraš pretok oz. temperaturo pasteruizatorja.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Imam eno idejo/vprašanje....
Sem pred izgradnjo inox fermentorja.
Prišel sem na idejo, da bi v sam fermentor vgradil mojo hladilno spiralo, s katero bi lahko hladil pivino med fermentacijo.
Torej, če bi se v prostoru temperatura dvignila pretirano in jo nebi mogel zbiri (vroča poletja). Bi enostavno na spiralo priključil vodo iz vodovoda za kako urico in pustil da počasi teče....to bi ohladilo pivino na željeno temperaturo. Seveda bo v fermentor vgrajen plinski termometer za nadzor temperature.
Mnenja? bi bilo to izvedljivo, kakšni pomisleki?

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Problem je s čiščenjem/razkuževanjem spirale, večinoma imajo fermentorji dvojno steno in vmes je spirala za hlajenje/gretje. Ker hitrost ohlajanja ni pomembna je taka rešitev bolj higienična in enostavna.

Za hlajenje fermentorjev na tak način obstajajo namenski hladilniki, ki ohlajajo sekundarno tekoče hladilno sredstvo ki ga potem poganjaš po spirali.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
To se zavedam, bi bil pa tak sistem malo dražji....
Zato sem prišel na zgoraj omenjeno idejo. Glede razkuževanja bi pa situacijo razrešil tako, da bi v fermentor s spiralo nalil še vrelo pivino in jo nato ohladil na 20 st.C. Če bi se pivina zaradi toplega okolja začela ogrevati, bi jo lahko tako dodatno ohlajal.
Kaj meniš o tem?
Pomoje sama spirala nebi smela motiti procesa fermentacije, bila bi stalno v sterilnem okolju. Je pa spirala inox, tako da do kakšnih reakcij nebi smelo prihajati
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Hm, če bi spiralo uporabljal že za hlajenje pivine niti ni tako slaba ideja oz. imaš potem win win situacijo. Zaradi same fermentacije ni nobenega problema, kot sem rekel moteče bo za čiščenje ker so bo na spirali nabirala svinjarija in spiralo je zelo težko čistit. Drugače ne vidim ovir za tak način dela, edino za hlajenje med fermentacijo se drži pravila da je 2C nihanja na dan max. kar je še ok za kvasovke, večja nihanja (recimo da bi se ti pivo segrelo na 22C potem bi ga pa s spiralo v 1h shladil na 16C) bodo povzročila šok na kvasovkah in pivo zna imeti določene neželene stranske pridukte ali pa v skrajnem primeru se fermentacija ne bo dokončala.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Imam en problem. V fermentorju pred hišo sem imel pivo. Ven sem ga dal po dobrih 3 tednih fermentacije na 18 stopinjah, zdaj, ko je bilo par dni precej pod lediščem, pa sem opazil, da v pivu plavajo koščki ledu.

Je zadeva še uporabna, ali je za stran? Fermentacija je bila zaključena še preden sem ga dal ven na hladno.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Jutri pa v Porterja damo vanilijeva stroka in dry hopamo z willamete in citro..mal pa treba experimentirat..
Srečno in zdravo 2015
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Pivo se zaradi zmrzovanja ni pokvarilo, kvecjemu si naredil zelo dober cold crash in bo pivo zelo cisto!
grin1.gif


Ce gre za ale pivo ga sicer ni pametno puscat po primarni fermentaciji dolgo na mrazu ker kvas ne more naredit plemenitenja, ampak zanic zaradi tega ne bo.

Problem bi lahko bilo s karbonizacijo ce je kvas zamrznil in sel v hibernacijo, ampak naceloma ce ni zamrznilo vse ne bo problem. Pusti pa malo dalj na toplem ce delas karbinizacijo v steklenicah (dva tedna vsaj).
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tnx. Zmrznil je samo zgornji sloj, kak centimeter na debelo, pa še to ne po vsej površini. Danes je na toplem, jutri gre pa v steklenice, bomo videli.
 

bgoto

Zelenc'
4. jan 2015
1
0
1
zivjo. hmm prvic pisem na forumu vendar ga redno spremljam. včeraj sem zvaril all grain dry staut z og 1.050 in uporabil safeale kvasovke 04. delal sem sicer 10l batch in fermentiram v 25l fermentatrojiu od moje pivo ki sem ga pred leti dobil v dar. Sedaj pa imam eno vprašanje zjutraj je vrelna veha veselo brbotala ( v njej imam 85% medicinski alhkohol) sedaj pa ne duha in sluha o mehurckih. to se mi je zgodilo prvic zato se obracam po nasvet.

PIVO JE DOKAZ DA NAS IMA BOG RAD.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Fermentor slabo tesni, S-04 pa so opravile z glavnino dela(ponavadi so zelo hitre). Kvasovke brez skrbi še delajo, a ker manj prdijo, zaradi puščanja posode ne brbota v vehi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.