Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Sej vem da smo se že to menili ampak nek me še bolj podrobno zanima.
Sem dal v fermentor pivino in po enem dnevu začne prdet. Nato je na dnu videti tisto rjavo usedlino, tiste proteine al kar je že. Normalno pač.
Po nekaj dneh vidiš kako se po tisti rjavi usedlini začne nabirati nova bela usedlina. Nekako pivina po par dneh prdi zmeraj manj nakar se skor ustavi. Sedaj je 20 dni pa je začela malo bolj prdet kot prej pa tudi kar me zanima ni več tiste bele usledline ampak je videti kot, da belo usedlina zače prekrivati nova rjava. A je to normalno? Zakaj iz bele rjava in spet malo bolj intenzivno prdenje pivine?
tule sem enkrat bolj podrobno opisal potek sedimentacije.
Zakaj bi ti na vrhu nastala še ena plast rjave pa ne vem, možno da gre za skorjo kvasa ki po kncu fermentacije ostane na vrhu (plava) in potem sčasom tudi potone. Ampak to nima nič z dodatno aktivnostjo v vehi, mogoče se ti je spet pivo okužilo kaj vem (beri: dokler je okus ok se nimaš kaj sekirat)!
Ma ne vem. Ektrakti so ponavadi nehali prdet in je bila voda v levelu....vsi Allgraini mi pa po končanem intenzivnem prdenju prdijo še polahko tudi več kot 20 dni... in po 20 dneh pa kar flaširam. Ali počakam enkrat za foro 1 mesec ali več? A bo sploh končalo prdet?
Ali raje po max 10 dneh ko vse konča prdet in ne prdi več intenzivno mogoče 1x na minuto kar flaširat? Mogoče preveč čakam pa se kej vode v vehi okuži pa pol po kaki kapljici pade v fermentor, ker se po notranji strani vehe nabira kondenz nek tazga?
Ker ponavad počakam 20 dni pa flaširam in ne merim vmes gostote. Mogoče bi za foro pomeril po par dneh ko se umiri prdenje pa pol čez 2 al 3 dni spet in če ni razlike flaširam?
Nazadnje urejeno: