Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Sej vem da smo se že to menili ampak nek me še bolj podrobno zanima.

Sem dal v fermentor pivino in po enem dnevu začne prdet. Nato je na dnu videti tisto rjavo usedlino, tiste proteine al kar je že. Normalno pač.
Po nekaj dneh vidiš kako se po tisti rjavi usedlini začne nabirati nova bela usedlina. Nekako pivina po par dneh prdi zmeraj manj nakar se skor ustavi. Sedaj je 20 dni pa je začela malo bolj prdet kot prej pa tudi kar me zanima ni več tiste bele usledline ampak je videti kot, da belo usedlina zače prekrivati nova rjava. A je to normalno? Zakaj iz bele rjava in spet malo bolj intenzivno prdenje pivine?

tule sem enkrat bolj podrobno opisal potek sedimentacije.

Zakaj bi ti na vrhu nastala še ena plast rjave pa ne vem, možno da gre za skorjo kvasa ki po kncu fermentacije ostane na vrhu (plava) in potem sčasom tudi potone. Ampak to nima nič z dodatno aktivnostjo v vehi, mogoče se ti je spet pivo okužilo kaj vem (beri: dokler je okus ok se nimaš kaj sekirat)!
grin1.gif

Ma ne vem. Ektrakti so ponavadi nehali prdet in je bila voda v levelu....vsi Allgraini mi pa po končanem intenzivnem prdenju prdijo še polahko tudi več kot 20 dni... in po 20 dneh pa kar flaširam. Ali počakam enkrat za foro 1 mesec ali več? A bo sploh končalo prdet?
smile-1.gif


Ali raje po max 10 dneh ko vse konča prdet in ne prdi več intenzivno mogoče 1x na minuto kar flaširat? Mogoče preveč čakam pa se kej vode v vehi okuži pa pol po kaki kapljici pade v fermentor, ker se po notranji strani vehe nabira kondenz nek tazga?
smile-1.gif


Ker ponavad počakam 20 dni pa flaširam in ne merim vmes gostote. Mogoče bi za foro pomeril po par dneh ko se umiri prdenje pa pol čez 2 al 3 dni spet in če ni razlike flaširam?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Saflager S-23 je ok za tak način kot sem ti napisal in za klasično fermentacijo brez lageringa.

Saflafer W-34/70 je pravi lager kvas, daš 2 paketa oz. za 25l bi mogoče dal celo 3, odvisno od temperature pri kateri boš začel fermentacijo (dodal kvas). Za začetek ti priporočam "warn pitching" ki bo dal malce manj čist okus piva ampak je bolj "varna varianta", torej ohladiš pivino na cca. 16C in dodaš kvas ter aeriraš (dobro pretreseš), nato počakaš da se začne dogajanje (zna trajat tudi en dan ali več) in potem daš na nižjo temperaturo (med 10-12C) kjer pustiš skoraj do konca fermentacije. Ko se aktivnost v vehi začne umirjat (en mehurček na 20-30 sec) dvigneš temperaturo na 16C (diacetilski počitek ali d-rest na kratko) in pustiš tako da konča fermentirat.

Tu je sedaj razlika za pravi lager, po koncu fermentacije moraš daš pivo ležat (zato je lager), to narediš tako da pivo pretočiš in s 16C spuščaš cca. 1-2C na dan proti 0C. Na 0C (ali pač toliko nizko kot lahko, nižje je boljše) pustiš vsaj 4 tedne. V tej fazi se bo pivo dokončno ščistilo in dobil boš pravi lager. Tehnično lahko ta del delaš tudi v steklenicah (torej ne pretočiš v drug fermnetor ampak v steklenice in potem te daš "ležat" na 0C). Če tega ne narediš bolje da uporabiš S-23 kvas po klasični proceduri.

Hmelj je lahko tudi cascade, tudi s. golding bo ok oz. če ga imaš je boljša izbira. Tipičen hmelj za lagerje je recimo češki saaz, ali pa nemški hallentrau.

Napisal si "Če tega ne narediš bolje da uporabiš S-23 kvas po klasični proceduri."

Kakšna je pa klasična procedura z tem S-23 kvasom? Ko je pivina narejena daš kvas pri 12°C in pustiš, da vse kupaj konča in daš v flaše blizu 0°C ali na 12°C al sem čist vse kiksnu?
smile-1.gif

Ne s S-23 delaj po klasičnem postopku enak kot za ale piva, temperatura naj bo okoli 14C in ni treba nič hladit. Pustiš par tednov in potem stekleničiš.

Tisto drugo velja samo za pravi lager kvas (saflager W-34/70).

Ob temp kleti je med 12 in 14°C. Bom potem pustil 20 dni na tej temperaturi nato pa stekleničil in pustil flaše kar na isti temp 12 do 14°C ane?

Pusti v kleti, lahko par tednov in potem ko stekleničiš lahko postaviš za teden ali dva steklenice na toplo ker bo hitreje nastal co2 (na okus in kvalitetno pa nič ne vpliva). Lahko pa tudi pustiš v kleti, s tem da bo šlo s co2ja bolj počasi lahko tudi par tednov da ga bo nastalo dovolj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Meni vsi pale aleti prdijo 20+ dni. In vedno nehajo, znakov okužb ni.

Evo slika za ilustacijo:
yeast_life.jpg


Pomembni sta dve navpični črtasti črti čez graf, prva predstavlja kdaj začne veha prdet, druga predstavlja kdaj načeloma neha prdet saj je tvorjenje co2ja (sploh v presežkih) končano. Kot se vidi na grafu se nadaljuje "conditioning" faza, to je faza ko kvasovke ne žrejo več preprostih sladkorjev ampak samo še kakšne bolj kompleksne sledakorje in druge produkte ki so nastali med fermentacijo. Ta proces je relativno počasen in kot rečeno lahko vsake toliko pride kakšen mehurček ampak kaj veliko od tega ni.

Glede ekstraktov, sploh narjenih z dodatkom sladkorja. Kvasovke se navadijo na začetku žret preprosti sladkor in ko ga zmanjka samo še zaspijo in faza "condtitioninga" sploh ne poteka ker so kvasovke v deliriju od hranjenja z nekvalitetno hrano! Zato tudi ni neke aktivnosti ker pač ni nič aktivnega (logično ne).

Sicer če vam vehe brbotajo še 20 dni po začetku fermentacije in to zelo aktivno je lahko tudi problem s kvasom ker ga je tako malo da mora revež delat še med dopustom. Drugič povečajte dozo kvasa x2 in bo mogoče bolje!
evil.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ok.
Potem priporočaš da dam 2x kvas ali da vmes po recimo 7 dnevu preverm gostoto in čez 3 dni spet in če je isto flaširam? Al raje pustim 1 mesec pa mir?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Če imaš čas in prostor je VEDNO bolje pustit pri miru, čimdalj temboljše!
grin1.gif


(ponavadi zmankuje obojega, prostora in časa oz. starega piva)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Meni vsi pale aleti prdijo 20+ dni. In vedno nehajo, znakov okužb ni.

Evo slika za ilustacijo:
yeast_life.jpg


Pomembni sta dve navpični črtasti črti čez graf, prva predstavlja kdaj začne veha prdet, druga predstavlja kdaj načeloma neha prdet saj je tvorjenje co2ja (sploh v presežkih) končano. Kot se vidi na grafu se nadaljuje "conditioning" faza, to je faza ko kvasovke ne žrejo več preprostih sladkorjev ampak samo še kakšne bolj kompleksne sledakorje in druge produkte ki so nastali med fermentacijo. Ta proces je relativno počasen in kot rečeno lahko vsake toliko pride kakšen mehurček ampak kaj veliko od tega ni.

Glede ekstraktov, sploh narjenih z dodatkom sladkorja. Kvasovke se navadijo na začetku žret preprosti sladkor in ko ga zmanjka samo še zaspijo in faza "condtitioninga" sploh ne poteka ker so kvasovke v deliriju od hranjenja z nekvalitetno hrano! Zato tudi ni neke aktivnosti ker pač ni nič aktivnega (logično ne).

Sicer če vam vehe brbotajo še 20 dni po začetku fermentacije in to zelo aktivno je lahko tudi problem s kvasom ker ga je tako malo da mora revež delat še med dopustom. Drugič povečajte dozo kvasa x2 in bo mogoče bolje!
evil.gif

Moje vehe prdijo mehurček na 30 sekund, kar štejem za precej neaktivno še kar lep čas po tisti drugi črti in pač pustim, ker vem, da je bolje pustit.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Koliko metrov cevi in kakšnega premera imate za hlajenje 45l pivine? Jaz imam trenutno 8 m premera 10mm pa kar predolgo traja, da ohladim pivino.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Cca. 20-25m cevi, premer je pa 9.5mm se mi zdi, ni bakrena. Brez mešanja ohladi v cca. 20-30 min na okoli 20C pri 35l pivine s tem da imam pretoke dokaj nizke (pritisk vode v domačem vodovodu je cca 0.5 bar, nekaj takega imam tudi v vodi iz potoka za zalivanje vrta).

Sicer sem o teh hladilnikih in debugu že pisal, preveri temperaturo izstopne vode in pa temperaturo pivine med ohlajanjem. Če imaš recimo izstopno vodo segreto skoraj toliko kot je temperatura pivine potem imaš problem s premajhnim hladilnikom ali/in pa premajhnim pretokom vode. Če je temperatura izstopne vode dokaj nizka pivo se pa še vedno ne hladi pa nimaš dobre izmenjave toplote, v tem primeru je večinoma krivo to da se toplota v tekočini ne more tako hitro prenašat kot pa jo ti hladiš. V tem primeru MEŠAJ pivino s čimer pospešiš izmenjavo toplote.

Bi rekel da za tvojo velikost batcha imaš premajhen hladilnik, zmeri naslednjič kot sem opisal. Vseeno ni potrebno sedaj v nakup novega, lahko kot rečeno povečaš pretok (črpalke) če ti cevi to omogočajo, lahko tudi nižaš temperaturo vstopne vode (narediš še eno manjšo tuljavo ali pa kar neko zvito PVC cev in daš v škaf ledene vodo [notri vržeš led, sedaj pozimi verjetno dobiš tudi v naravi]).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš čas in prostor je VEDNO bolje pustit pri miru, čimdalj temboljše!
grin1.gif


(ponavadi zmankuje obojega, prostora in časa oz. starega piva)

Bom za foro pustu 1 mesc al pa max 2 mesca pa da vidmo ala kaj bo ratal.
Če se bo čist zlevelirala voda
smile-1.gif


A se v tem času nima kaj okužit? Rečmo voda v vehi, ko je stara več k mesc a ni mogoča okužba? Stoječa voda pač?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš čas in prostor je VEDNO bolje pustit pri miru, čimdalj temboljše!
grin1.gif


(ponavadi zmankuje obojega, prostora in časa oz. starega piva)

Bom za foro pustu 1 mesc al pa max 2 mesca pa da vidmo ala kaj bo ratal.
Če se bo čist zlevelirala voda
smile-1.gif


A se v tem času nima kaj okužit? Rečmo voda v vehi, ko je stara več k mesc a ni mogoča okužba? Stoječa voda pač?

Sej vodo v vehi načeloma ne pride v notranjost, poleg tega se v navadni vodi skoraj nič ne zaredi. Lahko pa daš da boš za ziher alkohol (žganje, whiskey, vodko).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš čas in prostor je VEDNO bolje pustit pri miru, čimdalj temboljše!
grin1.gif


(ponavadi zmankuje obojega, prostora in časa oz. starega piva)

Bom za foro pustu 1 mesc al pa max 2 mesca pa da vidmo ala kaj bo ratal.
Če se bo čist zlevelirala voda
smile-1.gif


A se v tem času nima kaj okužit? Rečmo voda v vehi, ko je stara več k mesc a ni mogoča okužba? Stoječa voda pač?

Sej vodo v vehi načeloma ne pride v notranjost, poleg tega se v navadni vodi skoraj nič ne zaredi. Lahko pa daš da boš za ziher alkohol (žganje, whiskey, vodko).

Super ideja. Bom dal malo domačega, ker imam preveč tega
smile-1.gif

Hvala!
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Jaz sem samo plačal objavljeno ceno - poštnina je takrat bila všteta, carine pa ni, ker je iz Eu v Eu pošiljka.

Pravkar naročil tako, da tudi meni so samo 100 trgal. Komaj čakam, da dobim. In si zadovoljen z njim?
Kako je pa za regulirat mletje slada? Kako veš na koliko je treba valjčke naštimat?
A boš imel 0,635 - 2,54 mm?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Utiševalec ali lahko tukaj limam linke kjer bi kupil kak slad itd ali ne smem, ker bi nekaj vprašal?
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
25kg vreča Pilsa je v Hmezadu par € cenejša (ampak ni ista znamka). Hmelj je v Hmezadu FUL cenejši, ampak imaš pakiranje po minimalno 1kg. Tudi kvas je pri njih cenejši, kakšen euro na paketek, dobiš tudi tamale pakete. Googlaj "Hmezad Cenik 2014".

Razlike pri sladu so dokaj minimalne, se imho ne splača komplicirat. Pri hmelju pa po drugi strani prihraniš kar nekaj, sploh, če dosti variš bolj hmeljeno pivo.

Npr. Cascade pri Hmezadu 27€/kg. Pri mojepivo.si 140€/kg v 50g paketkih. Se splača kupiti 1kg tudi če večino hmelja vržeš stran ali podariš komu.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.