Na vsaki strani imaš navoj s katerim bližaš ali odaljuješ valjčka. Sam delal BIAB, tako da ju imam precej blizu.
CCa 12m desetko. Zdaj pozimi rabim cca 15-20 minut za 40 litrov pivine. Vhod imam zgoraj izhod pa spodaj, pa malo dvigujem in spuščam spiralo po sodu.Citat:
Uporabnik header pravi:
Koliko metrov cevi in kakšnega premera imate za hlajenje 45l pivine? Jaz imam trenutno 8 m premera 10mm pa kar predolgo traja, da ohladim pivino.
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
http://www.ideo.si/hladilne_to...0001276_COLEMAN
Ali kaj podobnega. Išči hladilna torba ali hladilna skrinja. Jaz sem vzel eno 25l v Merkurju za nek drobiž (manj kot 20€). Ampak jo občasno uporabljam v navezi z vrečko, nisem montiral pipe.
Nasploh je za manjše batche (20, 30 litrov ni noben problem, tudi VELIKO večje batche varijo v vrečah) vrečka precej dobra opcija. Jaz osebno ne vidim pametnega razloga, da bi dodatno zapravljal za opremo, če že imam BIAB setup. Postopek je učinkovit, enostaven in manj packarije narediš.
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Potegni si dol nek pivovarski software, da boš vedel kaj sploh delaš. Ti bo pomoje precej hitreje jasno, ko se boš igral s količinami in ti bo avtomatično računalo OG. Količina vode je odvisna od recepta oz. od tega, kaj sploh hočeš narediti. Za švoh pivo daš ob isti količini vode manj slada kot za močno pivo.
Sicer pa je tukaj precej lepo razloženo: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-6.html
Kar se tiče postopka, delaj tako, kot ti ustreza. Ni enega postopka, ki bi bil pravilen, sploh pri domačem pivovarstvu.
Jaz vreče npr. ne stiskam z rokami, ker je voda prevročaRaje jo vržem v cedilo in potlačim s tistim za tlačit pire krompir. Tudi sparge ne delam več. Sem nekaj batchov probal to, kar si napisal. Torej, ožeto vrečo prelil v loncu z dodatno količino vode in malo pustil. Ampak se mi zdi, da je nepotrebno packanje.
Slad je poceni, mi je vseeno kakšno učinkovitost dosežem. Če imam nizko učinkovitost pač dodam na začetku malo več slada, pa je učinek isti, zadevo pa podraži za nekaj 10 centov.
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Koliko časa pa vam pivo sploh stoji preden vse spijete? A pustite kdaj pivo več kot pol leta?))
A ma kdo res dober preizkušen recepet za stout, ipa, wheat, lager, bock? Ker tukaj ( http://www.beertools.com/library/index.php ) je tok receptov da ne vem kaj bi probu
Sej baze pale ale, pilsner ane? Kako pol kombiniraš ostale slade?
A je kje kaka SLO literatura v nulo napisana vse od začetka do konca, razne temperature, encimi itd vse pač?
Bi se mogu res lotit vse v nulo brat, da ne gnjavim za vsako stvar tukaj... ?