Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
imag0123.jpg

Na vsaki strani imaš navoj s katerim bližaš ali odaljuješ valjčka. Sam delal BIAB, tako da ju imam precej blizu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Koliko metrov cevi in kakšnega premera imate za hlajenje 45l pivine? Jaz imam trenutno 8 m premera 10mm pa kar predolgo traja, da ohladim pivino.
CCa 12m desetko. Zdaj pozimi rabim cca 15-20 minut za 40 litrov pivine. Vhod imam zgoraj izhod pa spodaj, pa malo dvigujem in spuščam spiralo po sodu.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa se nek. Sedaj delam po postopku biab. Bi pa mogoce raje vodo zlil v tisto posodo hladilno al kako se rece in neb vec v vreci delal. Pol pa z sparge vodo 75 stopinj zlil v posodo da nb blo treba iz tiste vrece stiskat. Kje kupite tiste posode pa kok je volumen za 25l pive naredit?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
http://www.ideo.si/hladilne_to...0001276_COLEMAN

Ali kaj podobnega. Išči hladilna torba ali hladilna skrinja. Jaz sem vzel eno 25l v Merkurju za nek drobiž (manj kot 20€). Ampak jo občasno uporabljam v navezi z vrečko, nisem montiral pipe.

Nasploh je za manjše batche (20, 30 litrov ni noben problem, tudi VELIKO večje batche varijo v vrečah) vrečka precej dobra opcija. Jaz osebno ne vidim pametnega razloga, da bi dodatno zapravljal za opremo, če že imam BIAB setup. Postopek je učinkovit, enostaven in manj packarije narediš.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
http://www.ideo.si/hladilne_to...0001276_COLEMAN

Ali kaj podobnega. Išči hladilna torba ali hladilna skrinja. Jaz sem vzel eno 25l v Merkurju za nek drobiž (manj kot 20€). Ampak jo občasno uporabljam v navezi z vrečko, nisem montiral pipe.

Nasploh je za manjše batche (20, 30 litrov ni noben problem, tudi VELIKO večje batche varijo v vrečah) vrečka precej dobra opcija. Jaz osebno ne vidim pametnega razloga, da bi dodatno zapravljal za opremo, če že imam BIAB setup. Postopek je učinkovit, enostaven in manj packarije narediš.

Saj to sem tud jaz neki študiral ja kaj bi šel v to in zdej vidim, da je res brez pomena. Naredi, 25l z 5kg ječmena in mi trenutno gre vse OK razen tega da imam še zmeraj obročke okol flaše
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Sicer ne vem zakaj bi bila vrečka kriva za obročke, ampak, če želiš, lahko najprej preizkusiš metodo na manjši ravni, brez dodatne opreme. Vzemi velik kuhinjski lonec in cedilo, ki paše direkt v lonec, če imaš. Scier lahko tudi brez tega probaš.

V loncu pogrej vodo do ustrezne temperature za drozganje, dodaj zrnje, zavij lonec v kakšno odejo ali par večjih brisač in drozgaj enako, kot bi v hladilni torbi. Ko končaš lahko enostavno dvigneš cedilo iz posode, če si ga uporabil sicer pa pivino nekako drugače precediš v drug lonec, kjer boš vrel.

Od tu najprej je postopek popolnoma enak. Razlike načeloma niso velike, le veliko manj packarije in kompliciranja je, če uporabiš vrečo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Še nekaj, da se še bolj izpopolnim, če me popravite, ker na spletu dobim različne informacije, ko berem.

- Do sedaj sem pri 5kg ječmena zmeraj dal 14l vode.
- Ko je voda imela pravo temp sem dal ječmen in pri 68°C pustil 60 min not.
- Nato sem vrečo dvignil in z rokami iztiskal vrečo, da je čimveč slada izteklo ven (ca 10 min vse skupaj)
- Ta slad sem dal v drugo posodo in gasa na ogenj, da čimprej zavre
- Ta čas, ko sem dal vreti sem tisto vrečo z sladom dal nazaj v posodo in jo prelil z 3 litre 78°C vroče vode
- Tole vrečo sem spet dvignil in iztiskal, da je vse šlo ven kolikor je mogoče
- Spet sem ta slad, ki sem ga prelil z vročo vodo zlil v pivino in vse skupaj je začelo vreti

1. Sedaj me pa zanima kako izračunaš koliko vode potrebuješ za določeno količno slada? Bral sem da od 2,1l/kg do 3,6l/kg a to drži?
2. Za sparge water mi pa ni čisto jasno?
3. Saj je postopek prav, odcediš slad ven iz vreče ko ima še rečmo 68°C in nato spet poliješ z vročo vodo pač sparge metoda? A sem kaj izpustil?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Potegni si dol nek pivovarski software, da boš vedel kaj sploh delaš. Ti bo pomoje precej hitreje jasno, ko se boš igral s količinami in ti bo avtomatično računalo OG. Količina vode je odvisna od recepta oz. od tega, kaj sploh hočeš narediti. Za švoh pivo daš ob isti količini vode manj slada kot za močno pivo.

Sicer pa je tukaj precej lepo razloženo: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-6.html

Kar se tiče postopka, delaj tako, kot ti ustreza. Ni enega postopka, ki bi bil pravilen, sploh pri domačem pivovarstvu.

Jaz vreče npr. ne stiskam z rokami, ker je voda prevroča
smile-1.gif
Raje jo vržem v cedilo in potlačim s tistim za tlačit pire krompir. Tudi sparge ne delam več. Sem nekaj batchov probal to, kar si napisal. Torej, ožeto vrečo prelil v loncu z dodatno količino vode in malo pustil. Ampak se mi zdi, da je nepotrebno packanje.

Slad je poceni, mi je vseeno kakšno učinkovitost dosežem. Če imam nizko učinkovitost pač dodam na začetku malo več slada, pa je učinek isti, zadevo pa podraži za nekaj 10 centov.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Sedaj mislim sam mleti ker sem nabavil mličnek. Torej se priporoča nakup pri Hmezadu, če gledam cenovno?

Potem tam kupim recimo ene 4x žakle po 25kg, ene par hmelju po 1kg ter par vrečk po 11,5g kvasa oz. odvisno kak pir bom delal pa magari kar po 500g?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Potegni si dol nek pivovarski software, da boš vedel kaj sploh delaš. Ti bo pomoje precej hitreje jasno, ko se boš igral s količinami in ti bo avtomatično računalo OG. Količina vode je odvisna od recepta oz. od tega, kaj sploh hočeš narediti. Za švoh pivo daš ob isti količini vode manj slada kot za močno pivo.

Sicer pa je tukaj precej lepo razloženo: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-6.html

Kar se tiče postopka, delaj tako, kot ti ustreza. Ni enega postopka, ki bi bil pravilen, sploh pri domačem pivovarstvu.

Jaz vreče npr. ne stiskam z rokami, ker je voda prevroča
smile-1.gif
Raje jo vržem v cedilo in potlačim s tistim za tlačit pire krompir. Tudi sparge ne delam več. Sem nekaj batchov probal to, kar si napisal. Torej, ožeto vrečo prelil v loncu z dodatno količino vode in malo pustil. Ampak se mi zdi, da je nepotrebno packanje.

Slad je poceni, mi je vseeno kakšno učinkovitost dosežem. Če imam nizko učinkovitost pač dodam na začetku malo več slada, pa je učinek isti, zadevo pa podraži za nekaj 10 centov.

Spet berem neke fly sparge metode itd. Ko sem prišel do svoje metode pač BIAB piše, da uporabiš sparge water 2L in to temp 65 do 68°C. Pač z to vodo preliješ vrečo in spet stisneš. Zakaj nekje piše pol 78°C?
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Odvisno od tega kolk kuhaš, a ne. Razlika v ceni pri sladih je minimalna, par eur. na 25kg vrečo. 100kg je pa tudi za kakšnega pol leta, če variš recimo 2x mesečno po 40 litrov. Pa dobrih 5 pirov na dan ni malo, tudi, če imaš res žejno družbo
smile-1.gif


Nevem no, glede na to, da imaš trenutno še težave s spoznavanjem svojega sistema in osnovnimi pojmi, bi ti predlagal, da mogoče raje delaš malo manjše batche in osvojiš tehniko. Ko boš vedel kaj ti ustreza boš tudi sam videl kaj in kje kupiti.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Koliko časa pa vam pivo sploh stoji preden vse spijete? A pustite kdaj pivo več kot pol leta?
smile-1.gif
))

A ma kdo res dober preizkušen recepet za stout, ipa, wheat, lager, bock? Ker tukaj ( http://www.beertools.com/library/index.php ) je tok receptov da ne vem kaj bi probu
smile-1.gif


Sej baze pale ale, pilsner ane? Kako pol kombiniraš ostale slade?

A je kje kaka SLO literatura v nulo napisana vse od začetka do konca, razne temperature, encimi itd vse pač?
smile-1.gif

Bi se mogu res lotit vse v nulo brat, da ne gnjavim za vsako stvar tukaj... ?
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ne bo škodilo, če si prebereš How to brew od Palmerja npr.
smile-1.gif
(spodnji link, pa lahko od začetka preletiš).

Tipe sladov imaš lepo opisane tukaj: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-1.html

Pale ale in pilsen sta nekako najbolj univerzalna, ampak se tudi s kakšnim drugim da delati zanimive stvari. Jaz sem nabavil 25kg vrečo Vienne in jo uporabljam za base pri različnih stilih. Drug slad pač primešaš po receptu oz. po okusu, ko enkrat poznaš njegove specifične karakteristike.

Slovenske knjige o pivovarstvu pa ne poznam, je pa tale tema pomoje precej boljša. Obravnavane so praktično vse teme homebrewinga podprte z znanjem nekaterih precej izkušenih pivovarjev.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Koliko časa pa vam pivo sploh stoji preden vse spijete? A pustite kdaj pivo več kot pol leta?
smile-1.gif
))

A ma kdo res dober preizkušen recepet za stout, ipa, wheat, lager, bock? Ker tukaj ( http://www.beertools.com/library/index.php ) je tok receptov da ne vem kaj bi probu
smile-1.gif


Sej baze pale ale, pilsner ane? Kako pol kombiniraš ostale slade?

A je kje kaka SLO literatura v nulo napisana vse od začetka do konca, razne temperature, encimi itd vse pač?
smile-1.gif

Bi se mogu res lotit vse v nulo brat, da ne gnjavim za vsako stvar tukaj... ?

Sem ravno spil leto dni staro pozabljeno gajbo stouta. Bil je fantastičen. Drugače pa malo težko sprotam varit
smile-1.gif


Kar se receptov tiče, sem začel s stoutom, ki je nekje na tej temi že objavljen in potem s pale aletom. Potem sem tadva recepta nadgrajeval. Okoli novega leta je pa v planu prvo pivo višje gravitacije.

Literature v slo jeziku ni, se bo treba pomatrat z angleščino. Toplo ti pa priporočam kak programček, še najbolje je da si nabaviš beersnmith, ki ni drag, je vreden pa zlata.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Če bi rad spacal en soliden ipa, kaj in koliko naj dodam zraven 3kg ekstra lahkega dme?
Na voljo imam 1kg pale, 1kg cara120 ter 0,5kg cara50. Za okoli 18l pira.
Hmelja mam dost
grin1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
3kg DME + 1KG pale + 0,5kg cara50 partial mash. En high alpha hmelj na 60 minutah + recimo hmelj za aromo po 50g na 30, 15, 5 in flame out. Na 15 minutah dodaš še kakšnih 200g sladkorja za malo nižji FG.

Cara 120 pa raje prihrani za drugo priložnost. IMHO ne paše v IPA, ali pa v res zelo majhnih količinah.

Po receptu, ki je zelo podoben zgornjem sem naredil zadnja 2 batcha IPA. DME sem nadomestil z all grain pale ale maltom. Za grenkobo sem uporabil magnum, za aromo golding. Kvas US-05.

Pivo je top. Sicer dosti enostaven, enodimenzionalen IPA, ampak izjemno piten, z vsemi lastnostmi, ki so bistvene za IPA.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.