Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po pošti bi znalo bit kar brutal, glede na težo.
Gremo iskat v žalec
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
http://www.mojepivo.com/akcija/corona-rucni-mlin-za-slad.html

A je tale mlinček dober? Cena je dobrih 20€...

Sam ga uporabljam brez problema, dosti pivovarjev po svetu ga uporablja in delajo dobra piva (dokazano z medaljami s tekmovanj). Obstajajo sicer nasprotniki, ki trdijo da je klasičen barley crusher (mlinček na valje) en in edini, ampak do sedaj nisem dobil nekih konkretnih argumentov zakaj bi to držalo!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Saj smo že enkrat debatiral, da za BIAB je dober tudi ta k je za kofe mlet. Za Klasično all grain metodo je pa dosti argumentov za mlinček na valje, v bistvu jih je poln net. Vsak se pa pač odloči sam.
grims-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Tudi za klasičen all-grain corona mlin daje dobre rezultate. Če se še tako trudiš da melješ fino bodo ovoji (luščine) ostale tudi pri coroni cele. Torrej klasični argumenti, da se s corono zmanjša sposobnost filtracije ker se poškoduje ovoj ne držijo. Enako ker ovoj ni poškodovan tudi argument da bi prišlo v pivo več taninov ne drži.

Pri malce manjšem razmaku ima sicer corona mlinček nekonsistenco oz. drobi zrnja na manjše kosce hkrati pa pridela tudi nekaj "moke". Pri večjem razmaku bi težko rekel da je moke kaj več kot pa pri mlinčkih na valje.

Edina slabost corona mlinčkov je težja nastavljivost razmaka (nastavljaš ga z zategovanjem vijakov/matic in "na pamet") ter to da v osnovni verziji omogoča mletje manjše količine. Glede nastavitve razmaka ga pač malce preizkušaš, itak ko enkrat nastaviš ga pustiš tako kot je. Glede količine pač povečaš posodo za vsipanje če rabiš več. Enako se da tudi corono predelat na strojni pogon, samo ročko odviješ in na njeno mesto privijačiš (M8) vijak, na vrtalnem stroju pa uporabiš potem nastavek za "račno" (adapter ki omogoča namestitev "glav" od račne za privijanje vijakov/matic s hex glavo).

In pa kot sem rekel, agrumenti za in proti so različni ampak dokler se v tujih forumih v debato vključujejo osebki ki imajo potrjene zmage na tekmovanjih in meljejo slad z corono mlinčkom mislim da je vsa debata o tem odveč. Vsakdo ima pa pravico kupit kar želi, se strinjam da so namenski mlinčki za drobljenje sladu bolj enostavni za uporabo (prilagojeni za večje količine, lažje nastavljivi, ...) so pa jasno tudi dražji.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Delam 40l BIAB batche v sodu za pivo pa bi rad dal vrečo v perforirano posodo kot na sliki za lažje dvigovanje in izpiranje direktno nad sodom.
Ali kdo ve kje bi lahko za ugodno ceno naročil oz. dal narediti po naročilu takšno posodo?
2126886-$T2eC16V,!)UE9s3wCPQLBQ,i,D!6mQ~~60_57.JPG
 

Priponke

  • 2126886-$T2eC16V,!)UE9s3wCPQLBQ,i,D!6mQ~~60_57.JPG
    2126886-$T2eC16V,!)UE9s3wCPQLBQ,i,D!6mQ~~60_57.JPG
    86,9 KB · Ogledi: 393
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Utisevalec, točno tvoji argumenti so mene prepričali v nakup BC. Odpakiraš, streseš slad notri in imaš na tovarniških nastavitvah optimalno mletje, brez doktorata na nastavitvah. Torej za začetnika je bolje mlin na valje, da ve za sigurno, da ima optimalno zmlet slad. Da se pa seveda vse zimprovizirat.

PS: Prideš 20. v HFB na zbor?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Hmmm. Sem začetnik, pa sem pri coroni potreboval glih pol minute, da sem si uštimal pravi razmak. Sicer sem delal delni BIAB, a je bilo zmleto popolnoma ok tudi za klasiko.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Verjetno se res da, sem pa doživel zamašen mash tune, sicer zaradi filtra v pipi in tega sranja ne privoščim nikomur in verjemi, 10 kil preveč zmletega slada zamaši mash tune in imaš lepo packarijo. Kolikor sem pa bral tuje forume pa večina lastnikov coron še vedno sanja o BC, tko da mene je predvsem to prepričalo. Seveda je pa bolje corona, kot pa improviziran strojček za testenine recimo. Vsak je pa sam svoje sreče kovač in sam bom še vedno priporočal BC ali nekaj v stilu BC.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Utisevalec, točno tvoji argumenti so mene prepričali v nakup BC. Odpakiraš, streseš slad notri in imaš na tovarniških nastavitvah optimalno mletje, brez doktorata na nastavitvah. Torej za začetnika je bolje mlin na valje, da ve za sigurno, da ima optimalno zmlet slad. Da se pa seveda vse zimprovizirat.

Nekako tako, za BIAB pa tudi manjše batche preko klasičnega drozganja (20l) je vseeno tudi če prvič melješ totalno off ker itak batcha ne boš uničil oz. lahko narediš vse narobe pa bo pivo prišlo ven v solidni obliki. Za večje batche bi znal biti problem ker lahko z napačnim mletjem dobiš zastoj pri izpiranju in če si bolj začetnik potem uspešno uničiš cel batch oz. zaradi panike poškoduješ opremo in bognedaj sebe!
evil.gif


Tako da s stališča enostavnosti in "gvišnosti" je klasičen mlinček z označenimi razmaki idealna stvar ker samo pogledaš kako drugi meljejo s podobno opremo, nastaviš in skoraj ne more bit nič narobe. Z corono boš moral pač testirat par batchev ali pa vizualno primerjat z znanim zrnjem da boš dobil idealni output. Samo to ni težko, če imaš zraven vzorec idealno zmletega sladu enostavno začneš mleti na neki stopnji in potem korigiraš da dobiš točno to kar naj bi bilo "idealno". Objektivne ideale pa itak ni tako da vsakemu svetujem da malce eksperimentira in potem ugotovi kaj mu za opremo, ki si jo lasti najbolj ustreza!
zmaga.gif


Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
PS: Prideš 20. v HFB na zbor?

Skoraj 99% pridem, moram samo še pridno delat na temu da bo boljša polovica poskrbela za odvoz in bom lahko off-duty!
evil.gif


Lahko se (tudi ostali udeleženci te teme) dobimo pa kakšno rečemo v živo ob kriglu domačega.
nahrung002.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Na neki nemški strani sem našel recept za božično pivo v katerem piše, da daš cimet, klinčke ter olupek od pomaranče na začetku ferm. v fermentor . Zanima me ali lahko pride do okužbe in če ima kdo kakšen božični recep že preizkušen.
smile-1.gif

Za 23L piva:
3.7kg Pilsener slad
1,0 kg CaraHell
0.3kg CARAMÜNCH
Hmelj: 15gr Pearl (AH, 10%)
12gr Hallertauer Mittelf. (AH, 8%)
Kvas: 11,5gr S04 (Fermentis)
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Jst osebno bi dal te aromatične zadeve na koncu fermentacije (po enem tednu recimo), tako je manj možnosti za okužbo pa aroma ostane v pivu.

Glede božičnih piv pa se jih ponavadi dela že poleti, ker božično (zimsko) pivo mora bit močno in uležano. Sam imam imperial stouta 9% ABV pripravljenega letos od poletja oz. ne vem če ne bo kar za spomladansko pivo ker ni še čisto udelan!
evil.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz sem delal po receptu od BCS eno božično in sem dal na flame out začimbe. abv 8,7%. Jaz začimb skoraj ne čutim, žena pravi da čuti. Zgleda, da imam okušalne brbončice ožgane od čilija;-)
Se strinjam z Utiševalcem. Jaz sem ga delal semptembra in še zdaleč ni tisto tapravo. Bi potrebovalo še par mesecev.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.