Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Fajn bi blo, če kritiko jemlješ konstruktino in ne vedno kot pljunek. Bi šlo? Kar se pa organizacije tele teme tiče pa piši landlordu, pa naj nam uredi podforum pivovarstvo, sam to bo mal težko pomojem. Specializirani forumi pa tud ne živijo dolgo ponavad, ker nas je v SLO absolutno premalo za kaj takega.

Predlagam pa forum beersmith.com, sam za tam vprašat je pa potrebno znat angleško, kar pa se marsikomu ne da, ker je lažje tu vprašat recimo. Sam tud tam ti noben ne bo razlagal osnov, te bodo napotili na že odprte teme in na literaturo, ki je je na googlu za izvoz. Malo nazaj so prilepljeni linki do bookdepositorija, kjer dobiš za đaparac vso literaturo, ki jo za homebrewing potrebuješ.

PS:Komur se da, tud na tej temi najde željen odgovor, komur se ne da bo tudi na specializiranem forumu direkt vprašal... čujte pobje, v kero smer mešate, ko stresate slad v vodo, v levo al v desno? Je to pomembno?
Uuu že spet
hysterical-1.gif

Znova jamranje, a hkrati si bil proti predlogu, da se linke do vseh pomembnih stvari zbere v enem postu.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Sam sem prvo vprašanje postavil na cca 90. strani, prej pa temeljito prebral vseh 89 in še nekaj knjig in par tednov googlav. Kam pa pridemo, če bi vsak na vsakem forumu spraševal to, kar lahko poišče na netu in je bilo že miljonkrat objavljeno. To itak samo lenuhi počnejo in ti so vedno najbolj užaljeni, če dobijo odgovor tipa to je že bilo povedano.

Če ti ni za brat 100 strani foruma (in še kako čtivo zraven) pač greš v Spar po gajbo Uniona...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Eh ne se kregat, dejstvo je da je vsa tole nepregledno in dejansko ne moreš nekomu rečt naj gre iskat teme za nazaj. Meni se pa tudi tu ne da delat obnov iz 1000 postov ker bi prišlo z vso redukcijo spet do romana ki ga noben ne bo bral.

Alter forum kot tak je namenjen neki splošni skupini in dvomim da se lahko uštuli en podforum v javno sekcijo, verjetno bi se dalo zdilat zasebni podforum (nekaj jih obstaja tule) ampak tam deluje zadeva na principu povabil in zaprte skupine in spet ven izpade vsa zainteresirana javnost, mi starci se pa itak nimamo kaj pogovarjat.

Sam sem začel pisat nek blog kjer bom zbral vse nujno in nenujno okoli povovarstva in ga bom dal v public, ampak to dvomim da bom spisal do drugega leta.

Moje osebno mnenje je da se ne sme it preveč fragmentacije ker je "skupina" že tako majhna, trenutno tale tema kar dobro živi ne morem pa to reč za ostale poskuse "interaktivnih" vsebin za domače pivovarje. Najboljše da se zateži DLDP na letni skupščini ki kolikor vem bo pred koncem leta in se v sklopu njih kot centralne organizacije postavi tudi nek forum. Ampak dejstvo je da se za forum rabi malo več kot 10 ljudi ki ves čas sprašujejo bedarije, rabi se nekoga ki bo skrbel za infrastrukturo in "finance" v zvezi s tem, rabi se par ljudi ki forum moderirajo tako pasivno (banajo razne kitajske spamerje) kot tudi aktivno (odgovarjajo na vprašanja na dovolj visokem nivoju). Upam da je jasno da to kmalu privede do tega da če ni zadaj (dobro organizirana) skupina navdušencev vse skupaj propade.

Torej moj nasvet, udeležimo se DLDPjevskega občnega zbora, tam se izmenja ideje o forumu, postavi se neke roke in določi kdo bo za kaj odgovoren. Samo na tak način se da potem naredit nekaj kvalitetnega. Do takrat bo pa teh 100 strani moralo biti dovolj!
nahrung002.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Fajn bi blo, če kritiko jemlješ konstruktino in ne vedno kot pljunek. Bi šlo? Kar se pa organizacije tele teme tiče pa piši landlordu, pa naj nam uredi podforum pivovarstvo, sam to bo mal težko pomojem. Specializirani forumi pa tud ne živijo dolgo ponavad, ker nas je v SLO absolutno premalo za kaj takega.

Predlagam pa forum beersmith.com, sam za tam vprašat je pa potrebno znat angleško, kar pa se marsikomu ne da, ker je lažje tu vprašat recimo. Sam tud tam ti noben ne bo razlagal osnov, te bodo napotili na že odprte teme in na literaturo, ki je je na googlu za izvoz. Malo nazaj so prilepljeni linki do bookdepositorija, kjer dobiš za đaparac vso literaturo, ki jo za homebrewing potrebuješ.

PS:Komur se da, tud na tej temi najde željen odgovor, komur se ne da bo tudi na specializiranem forumu direkt vprašal... čujte pobje, v kero smer mešate, ko stresate slad v vodo, v levo al v desno? Je to pomembno?
Uuu že spet
hysterical-1.gif

Znova jamranje, a hkrati si bil proti predlogu, da se linke do vseh pomembnih stvari zbere v enem postu.

A spet bi se kregal? Raje energijo vloži, da bo brbotalo pri tebi kaj okusnega. Lahko pa tud, med tem, ko se kregaš z mano, nardiš pregled telih 101 strani in spopaš linke v en post. Samo ti verjetno prišakuješ, da bom to storil jaz ali pa utisevalec.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Če smo že pri tem... Nema kej brbotat, ker gre čez 2 ure v flaše.
In ja, dejansko ves čas nekej jamraš. Da bi naredil kaj glede tega, pa nič. Raje podiš folk na tuje forume.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Ma kaj pa vem. Za samostojen forum je dosti dela in je treba vlagati veliko truda, da ga obdržiš pri življenju.
Za začetek se mi zdi vseeno bolje priključitev nekemu splošnemu forumu(alter recimo
grin1.gif
) kjer se ima podforum. Pa ne zasebnega, ampak javnega.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če smo že pri tem... Nema kej brbotat, ker gre čez 2 ure v flaše.
In ja, dejansko ves čas nekej jamraš. Da bi naredil kaj glede tega, pa nič. Raje podiš folk na tuje forume.

Ti pa ne odnehaš, a? Namesto da mene kle provociraš piši landlordu foruma in mu zateži. Mene ne moti teh 101 strani.

Kar se tiče pa odganjanja ljudi na tuje forume, tega pa od mene nisi prebral. Res pa je, da vsakemu, ki sprašuje osnove, ali pa neumnosti rečem, naj si gre prebrat osnove, ker brez tega je škoda truda, slada, kvasa, biliočesa. Beersmith forum je pa skupnost nešterto pivovarjev in tam zveš čuda, tko da ni blo to odganjanje, ampak nasvet, Ko boste pa še Utisevalcu živce požrli s spraševanjem bedarij, pol pa itak ne bo nobenga gor, ki bi se mu dalo vsake pet strani odgovarjat na enaka vprašanja.

Tko da, če imaš kako za rečt o pivu in ne paše pod pivovarske osnove, če rabiš prevoz iz hmezada, te stvari, ni problema, glede kreganja se pa ne mislim več s tabo ukvarjat.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Torej za resnične osnove se lahko obrneta na Pivopis.si - Osnove domačega pivovarstva iz pivopisa. (jaz sem avtor).

Mlinček z megadirect-a je sedaj sproban že na desetih betchih in deluje brez problema, narejen je robustno in ne pričakujem problemov še kar nekaj časa ...

Kar se tiče foruma, ga lahko postavimo na pivopisu, v kolikor bi bila želja dovolj velika.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Z odnosom "če kaj ne veš, si to poglej na xyz tujem forumu" nikoli ne boš imel dobre skupnosti. Nikoli. Le par "starih prdcev" ki si nimajo več kaj pametnega za povedati.
Začetniki in ponavljajoča vprašanja so del vsake skupnosti. Če malo bolje pogledaš po teh tujih forumih, vidiš, kako se stalno ponavljajo praktično identična vprašanja(pa čeprav imajo sticky teme z vodiči). In razen par izjem, se potrudijo, ter na vprašanja odgovarjajo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Hočeš rečt, da se moramo pol "stari prdci", ta mi je huda, svaka ti čast, vsak dan posebej trudit in prijazno odgovarjat novodobnim smrkavcem, ki se jim ne da vpisat v google home brewing? To pol zame ni skupnost, ampak podpiranje lenobe.

In kot si lahko na 100ti strani prebral, sem odgovoril na vprašanje, zraven pa, ker si kot star prdec
grims-1.gif
ne morem pomagat človeku še svetoval, naj si pred varjenjem le še kaj prebere.

PS: si že pisal na Alter vodstvo?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Ampak si res prav posrečen primer starega prdca
grin1.gif

Tko je bolje ja. Naj bo forum samo za elito, izkušene varilce. Začetniki pa odjebite na google.
cheer.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Ponovim vprašanje, si pisal na alter vodstvo?

Ti si pa lep primer nadležnega smrkavca, e? Bi zdaj nehala, ker ne delava temi nobene usluge. Lohk se pa po ZS spričkava, če se ti krega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Ja uporabljam BP, enako točen samo vedet moraš kako ga uporabljat. Zadeva NI enaka za uporabo kot aerometer.

Več pa v mojem postu par mesecev nazaj.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Huh, jaz sem pa mislil da je to zadeva, ki jo samo skalibriras na 0 in je to to. Tnx
wink-1.gif


P.s. ko enkrat ves svoj wort correction factor, ga samo vpises v ta kalkulator in dobis vrednost ?Wcf lahko izracunas tudi v beersmithu a ne ?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Wcf je načeloma ozko vezan na sam refraktometer ker je merjenje odvisno tudi od zasnove stekla/prizme. Niha pa malenkostno tudi med samimi batchi, recimo sam opažam da imajo temna piva malce večjo vrednost od svetlih, pa tudi pri pšeničnih so neke anomalije. Je pa tu razlika toliko da na koncu fališ +-0.001 kar je skoraj nič tako da načeloma srednjo vrednost, ki jo dobiš po parih meritvah lahko uporabiš za vsa piva. Je pa vseeno fino delat dvojne meritve vsake toliko da se preveri delovanje (refraktometer hitro pade ven iz kalibracije, dovolj je kakšen udarec ali tresljaj).

Torej prvih nekaj batchev meri OG z refraktometrom in aerometrom da dobiš wcf, če bo ta ves čas enak oz. približno enak potem lahko delaš samo z refraktometrom.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Imam težave z izkoristkom pri drozganju. Max izkoristek imam 65%. Delam pa po BIAB metodi. Med drozganjem tudi 2-3x premešam na hitro slad. Po drozganju izpiram slad z vodo ogreto na 75°c. Temperatura pri drozganju pade v eni uri za približno 1°c. Ali je lahko težava v materialu oz. velikosti luknjic v materialu za vrečo?
Vrečo imam narejeno iz materiala za zavese. Koliko naj bi bile velike luknjice v vreči. Slad meljem na prirejenem strojčku za testenine. Najprej sem mislil, da je težava v mletju potem pa sem dobil slad zmlet z pravim mličkom za mletje slada pa še vedno se ni dvignil izkoristek.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Poskusi podaljsat drozganje za se enkrat toliko oz. zmelji slad bolj fino. Sama vreca pri tem nima pomena, dokler sladica odtece normalno je vseeno kaksna je vreca.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.