Roadtrip s kamp prikolico

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Ja seveda, o tem ni dvoma. Letos sem vozil proti Kninu, gledam v daljavi, izgledalo kot povožen jež. Ni bil. Skala. Ni bilo šans ustaviti. Užgal s kljuko, k sreči nobene škode.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Za vikend sem se gužval na Pagu, kjer sta bila otroka na počitnicah pri starih starših. Na poti dol in gor sem malo opazoval s katerimi avti vlečejo turisti prikolice. Prevladujejo Volvo, Mercedes in Ford. Da jaz vozim Volvo je kriva žena, jaz sem bolj Mercedese gledal.

Ker želimo in to tudi že skoraj eno leto počnemo, s prikolico potujemo. Trenutno imam skupno NDM 3.370kg, ker sem prikolico vzel s tamalo NDM 1.200kg in tudi pazimo, da malo vozimo s seboj, da smo lahki in da lahko hitro vozim, kolikor se da seveda.

Enkrat bo treba tudi avto menjat in vidim, da bom hitro nad 3,5t z željami. Imate kodo 96 ali se je bolje stegnit do BE izpita?

Ker mi otroka rasteta in vozim vedno manj krame s seboj, bi sicer lahko gledal tudi golf razred avte s 150KM dizli, kateri so v osnovi ene 300kg lažji od trenutnega V60.

Za zanimivost, noben ni vleku s francozom, eno Mazdo sem videl in celo Teslo X, sem se spraševal, če ji znese 200km v enem dnevu :)
Sem vlekel s C8. Naredil kodo 96, mi je bilo potem žal da nisem šel na polni BE. Ko sem že vozil, bi naredil še tistih par ur več, izpitna vožnja je pa ista.
Ne pa gledat lahkih avtov za vleko prikole, težje je bolje je. Sem imel v planu nabavit kombi, ker vlečt isto prikolo s karavanom in C8 je blo kot noč in dan. No na konc sem prikolo prodal in se losal teh težav kot pravi kolega nemenabijat.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Če se bom lotil, grem BE. Našteti avti so okoli 200kg lažji od trenutnega, ki je za trenutno kompozicijo vlečt krasen, ker sem to predhodno vedel, da moram gledati in iskati lahko prikolico. Teža prazne je 940kg + 70kg dodatki (tenda, mover z akku), NDM je 1.200kg. Me pa zanima, kaj bo tehtnica pokazala z minimalno kamp opremo na prvem tehtanju.

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
685
238
43
Eu bi morala imet enotno... drgač so vsi švabi v prekršku. Da ne govorimo da so vsi rešilci pretežki...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.237
2.514
113
Švabi že nekih 20 let nimajo več avtomatično 4.250 kg, prej pa so imeli tudi 7.500 kg za "lastno uporabo".

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Jaz sem prejšnji teden naredil kodo. Sem bil v dilemi al naj delam BE, pa sem se mal po neumnosti odločil za kodo. Sem mislil, da bom ful hitrejš naredil. Prijavil sem se marca, izpitno sem pa imel prejšnji ponedeljek. :/ Noro. Tok časa sem čakal, da sem medtem že avtodome začel gledat. :valjamse:

Pri kodi ni treba delat CPP in zdravniškega, vozi se 10 ur namesto 20. Izpitna vožnja traja 45min (naj bi), medtem ko pri BE 90min.

En nasvet... naredi izpit in kupi težek in močan avto. Sej vem da se bo oglasu folk češ da včasih so pa lohk z Golfi vozil. A jebiga, kupi povornh in se vozi kot gospod, sploh če delaš take dolge fure kot si jo letos. Pa kupi z original kljuko in to tako, da lahko vsaj 80 ali 100kg obesiš nanjo. Ni več nobenega plesanja, ko avto fajn obtežiš.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.002
-373
113
zakaj ne kupis kaksnega kombija? trafic, transporter, ipd.... to so malo bolj primerne zadeve za stalno vleko prikole.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Saj zdaj ta Volvo je super za ta job. Nobenega plesanja, po drugih sodeč sem s protinihajnim sklopom zelo hiter, ne bom rekel najhitrejši, ker bol pol dol s ceste zletel. Če bom zadovoljen, bi mogoče vzel celo V60 CC s 4x4, samo tam bom šel pa verjetno čez NDM 2.300kg. Se mi pa hecno zdi, da je večji Focus karavan vsaj 200kg lažji enako motoriziran. Kombija pa ne bi imel.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Pojdi delat BE, ne kode. Boš menjal avto in/ali prikolico, pa se boš tolkel po glavi, ker boš 50kg prek. Nardiš enkrat in si brez skrbi za cel lajf.

Kar se tiče vleke - prikolico 1.500kg vlečem z SUV(4x4, 240PS) ali s kombijem (zadnji pogon, 190PS). Pri tem je SUV minimalno naložen, če gremo s kombijem, ga pa naložimo cca 300kg + 4 osebe.
Z SUV se pelje lepše, ampak tud s kombijem imaš potovalno 110-120 kamot. Ne pleše nič. Jaz se običajno vozim 110km/h, včas ko koga prehitim, pritisnem tudi 130. Aja, pa imam protinihajni priklop. Na kombiju je fajn, ker lahko kljuko obremenim s 150kg (dejansko jo okoli 100), SUV pa ima originalno, in le 80kg (nekaj takega jo potem tudi obremenim).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.237
2.514
113
Vidim, da vas večina očitno ne pozna predpisov za vožnjo prikolic. Pomaga če se podučiš o max. dovoljeni hitrosti avta/kombija s prikolico v posamezni državi. Recimo slovenske hitrosti so med višjimi glede na okoliške države:

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Izo, ne vem po čem sodiš da večina ne pozna predpisov? Se je kaj debatiralo o njih, sploh o dovoljenih hitrostih? Verjetno si se obesil na moj zadnji post in hotel izpasti pokroviteljsko ter me oz. nas podučiti, ker se dejansko vozimo 10km/h prehitro.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Sklepam, da je poleg mase vlečnega vozila, pomembna tudi medosna razdalja. Se bom lotil testirat vleko z očetovo Ateco enkrat, da dobim malo primerjave.