Recept za Ramsteak

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Tut vakumsko ne verjamem da bo kos mesa ostal 3 tedne v hladilniku tako da nekaj ne štima s tem receptom!

Tole si preber: KLIK
rolleyes-1.gif


Sem pa našu mesarja v LJ, ki prodaja uležano meso, cena je pa okol 21€. Če kdo rabi, lahko dobi link na PM. jutri sprobam.
cheer.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, mislim da je poanta tegale, da v domačih hladilnikih uležavanje ni ravno zlahka izvedljivo.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pršut in suhe/polsuhe klobase so sušeni izdelki ki pa nimajo nobene veze z svežim kosom mesa. Poskusi pariško ali pa tirolsko pustit 3 dni odprto v hladilniku.... SJTV1 javi nam ko boš dobil informacijo kako je to možno sicer pa se raje drži avtomobilizma, si tam bolj "močn"
wink-1.gif
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Pa kaj kompliciraš. V Ameriki ima vsak boljši steak house zastekljeno zorilnico, kjer se pod kontroliranimi pogoji "paca" meso. Ti lepo, udobno izza mize skozi šipo samo pokažeš s prstom od katerega kosa naj ti odrežejo. Od teden, dva do tri tedne zorjeno meso. Jaz recimo v hladilnku v olju držim pljučno do 10dni. Sicer pa..., kar tirolske se drži.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm malo si mimo vsekal kajne Notranjc? Tukaj ni govora kaj je v Ameriki niti ne govorimo o tem da ti namakaš meso v olje za 10 dni v hladilnik. Govora je v tem kako na SUHO brez olja in ostalih snovi "zorit" meso 3 tedne brez da bi se pokvarilo. Zanima nas pravi postopek. In ker vse veš kako je v USA nam povej kako zadeva poteka, najbrž si večkrat kazal s prstom in izbiral kos mesa kajne?
smile-1.gif


PS:. Pa nihče ne komplicira, samo pogovarjamo se.
 
Nazadnje urejeno:

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
No, mislim da je poanta tegale, da v domačih hladilnikih uležavanje ni ravno zlahka izvedljivo.

Zakaj pa ne? pomoje nisi dobro prebral:
sprasujem se.gif


Pri mokrem staranju se meso v klavnici vakumsko zapakira, kot pač skoraj vsako meso, mesar ga pa nekaj dlje časa pusti v hladilniku, da encimi opravijo svoje. Morda od tu izraz “uležano meso”. Izguba teže je tako minimalna, meso se ravno tako zmehča, okus pa ni tako specifičen kot pri suhem staranju. Menda je 99% mesa staranega na ta način.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
K'nede, da nisi kliknil na link, ki ti ga je Vizzzi serviral? Sicer pa, sm kazal s prstom, nazadnje v Pragi.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Torej ko kupim zapakirano meso v trgovini, je boljšega okusa, če ga porabim na koncu roka, napisanem na pakcu, ali pa celo preko tega roka?
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja saj kul ampak zaj smo zopet pri vakumskem pakiranju, nekdo tukaj pa je bil "pameten" da NE vakumsko pakirati, zato mi ni bilo jasno kako in kaj.... Saj na tem forumu ne moreš nič vedet. Vsak prek vsakega trosi. Eden tako, drugi zopet drugače, pa vsi najbolj pametni. Pol pa bodi pametn tu zravn
grin1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja saj kul ampak zaj smo zopet pri vakumskem pakiranju, nekdo tukaj pa je bil "pameten" da NE vakumsko pakirati,
Ker se mi zdi, da si name mislil, samo pojasnilo: pravo staranje, ki ne prinese le mehkejšega mesa, ampak tudi pravi okus, je brez vakumskega pakiranja.

Sicer pa: najdlje uležan biftek, ki sem ga jedel, je bil uležan dobre 3 mesece. Doslej najvišje ocene profijev pa sem zasledil za (ta steakhuse je nejkje v eni vasi v baskiji) več kot pol leta staran steak iz 10 let starega goveda.

Sicer pa: tistim, ki si steak dajo zapečt na karkoli več od medium rare, je tole itak boljkotne vseeno.
 
Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ok spet smo na začetku! Kako torej steak ULEŽAT brez vakum pakiranje 3 tedne in na kakšnih temperaturah in KJE?
smile-1.gif


PS:. Še eno vprašanje, kje v širni Sloveniji lahko poskusim VRHUNSKI steak, kjer je meso uležano in kjer dobim pravi kos in da je prav pečeno? Kakšna priporočila? Mogoče kje na Štajerskem? hvala
 
Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
V Sloveniji? Težka bo. Jaz še nisem našel res dobrega steakhousa. Spečt znajo kar v nekaj gostilnah (včasih recimo v Kavalu v Lj, ne vem pa, če še), ampak večina nima uležanega mesa.

Kje zase uležat? Edino če najdeš mesarja, ki to počne. Doma se po moje ne da ...
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Tudi doma se da. Cel kos v hladilnik v nulto cono (kar je isto kot pri mesarju v hladilnici). Kar rata sivega/plesnivega gre pač stran.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Evo ti strokovna dizertacija, da se boš res lahko poglobil v razgradnjo beljakovin.

Not Found

The requested URL /tabla/files/730351-PROTEOLIZAweb.pps was not found on this server.
Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.9-0.dotdeb.1 with Suhosin-Patch mod_ssl/2.2.9 OpenSSL/0.9.8g Server at www.alter.si Port 80

frown-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Tudi doma se da. Cel kos v hladilnik v nulto cono (kar je isto kot pri mesarju v hladilnici). Kar rata sivega/plesnivega gre pač stran.

Ja no sivo me ne moti, če pa bi se začela delati gor plesen pa bi dobro razmislil...