Računalničar študij

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
če imaš nek uporaben poklic ( recimo štromar, vodovodar, mizar, tesar itd ) je edina varianta, da preživiš, da si na svojem. drugače delaš 10+ ur za minimalca., če pa si na svojem pa delaš 10+ ur za povprečno plačo recimo. lahko pa si tudi v obeh primerih brez plače.
nekih proizvodnih podjetij , ki bi zaposlovale v sloveniji praktično ni

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Ja, ampak preživiš na svojem zato, ker se pač goljufa davkarijo, oz dela brez računa. Če pa bi "posamezniki" delali, tako kot se mora, pa spet ne bi bilo tako lušno. Še posebaj če vzameš v zakup to, da delaš še enkrat več, kot v firmi in da te folk gnjavi nonstop, 24/7.

Boxmark recimo zaposljuje, oz je pred kratkim...in imeli so kar težave da so dobili potrebni kader.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vsi kateri zares iščejo kader želijo dobiti mladce stare 20 let z izkušnjami pravkar upokojenega 65. letnika. Poleg tega pa mora že vsak pobiralec smet kant aktivno govoriti vsaj tri svetovne jezike, napredno obvladati računalnik, MS Office,...
Če bo mlad človek, kateri se odloča o svoji poklicni karieri mislil na te stvari potem je že takoj obsojen na propad. Šola se naj za tisto, kar ga veseli. Ko bo srečen, ker je dokončal želeno šolanje prišel na razgovor za prvo delo bo zagotovo prepričal delodajalca, da je najboljši približek tistemu, kar si ta želi.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
ko si 1x tako daleč, da prodeš na razgovor si itak že zmagal
najprej pa moraš izpolnjevati pogoje, ki jih delodajalec postavi. ti pa so dostikrat nerealni

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Na tvojem mestu bi raje elektro naredil. Sam kaj mas do sedaj? Avtoelekto in kaj se? Ampak tle bi mogel najti poklic, razen ce si moderna generacija, ki je stavila prvo McAfee solo pol pa na plocnik sedet in cakat, da te kdo pobere in zaposli. Dejstvo, ki ga vidim pri tebi, pa je, da na napacnem koncu isces sluzbo. Zanima te sam gnar. Kaj pa praksa, izkusnje, delo kako leto ali pet za sendvic in burek? Zanimivo mi je tudi, da se nisi kak s.p. odpru, ce ne najdes zaposlitve. Malo mi na g. Lencino delujes. Ker pri nas, kar se avtomobilov tice, so vsi v pogonu. Ali pri katermu delajo ali kot samostojni. Nobeden pa se ne fura s a8. E klase so, pa a6, pa passati.
Upam, da sem ti kaj pomagal.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Uf preveč jo je
uf-1.gif
kako je pa na ssts siska koliko je predmetov matematike za računalničarja3 letna.

pred leti je bilo v prvem letniku uni feri 4 matematike, nato v drugem še 3. Tak da zdaj sploh ni hudo. VS je pa tak nek hobi program postal, ki ga naredi vsak, ki hodi na faks.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
heh, sem sam napisal podobno ja

Citat:
Aja, to pa potem zanimivo, v mojih časih je bilo matematiko toliko, da sem jo sanjal...zjutraj na tešče, po mačku, kar 3 ure zapored...

lušni cajti.

Očitno tudi FERI ni več to, kar je bil? Mi je znanec zadnič pokazal domačo nalogo, ki jo ima za narediti, navadno html spletno stran s nekaj vrsticami, čista html koda torej, mi je kar milo postalo po vsem asemblerju in podobnih hardcore zadevah
wink-1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
heh, sem sam napisal podobno ja

Citat:
Aja, to pa potem zanimivo, v mojih časih je bilo matematiko toliko, da sem jo sanjal...zjutraj na tešče, po mačku, kar 3 ure zapored...

lušni cajti.

Očitno tudi FERI ni več to, kar je bil? Mi je znanec zadnič pokazal domačo nalogo, ki jo ima za narediti, navadno html spletno stran s nekaj vrsticami, čista html koda torej, mi je kar milo postalo po vsem asemblerju in podobnih hardcore zadevah
wink-1.gif

Tudi FERI ima hobi programe aka medijske komunikacije, tako da ne moreš posploševati na celotno fakulteto. Na RIT smeri verjemi da takih stvari nismo imeli in smo se kr lepo z assemblerjem ukvarjali, sedaj pa tudi z lispom in haskellom.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Dobil sem občutekl, da so Medijske komunikacije "Casual" program, ki ga vpišeš če imaš rad facebook pa TV. Oz, če si bolj "uporabnik" računalnika.

Tud VS FERI včasih ni bil lahek. Večina "strokovnih" predmetov v 2 in 3 letniku je bilo istih kot na UNI. Le da je teh na UNI bilo več ker je tudi semestrov več.
Letno je v povprečju diplomiralo za eno pest študentov.
Ker pa je v 3tjem letniku primankovalo študentov. (npr. bilo nas je 7) so začeli zniževat pogoje in kriterije.

Nazadnje urejeno:

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Ja sej to sem tudi napisal, to je "fdv" na feriju. Še profesorji s posmehom govorijo o tem programu, ampak kaj čmo, tak je.

Ne vem kaj si pod vs feri predstavljate, ker to ne obstaja, obstaja pa seveda vs za posamezen program. Iz izkušenj povem, da VS RIT je zelo podoben UNI RIT. Če povem za našo generacijo nas je od nekje 120 študentov vpisanih v 1. letnik diplomiralo cca 15. Glede na to, da je bratranec obiskoval še stari program, sedaj pa je asistent na feriju pravi, da je trenutni študij kar primerljiv s starim, po porabljenem času celo bolj, saj je več sprotnega dela.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
A na feri grejo uni k na fri ne morejo?
grin1.gif

hec na stran: kvaliteta študija je padla, povsod, kars e vidi tudi po številu diplomiranih na leto. Včasih max 10, sedaj po 100+... sam sem sicer iz časov 10, vendar sem zaradi dogodkov končal šele v času 100+... Pa mi je sama prfoksa rekla, da je kvaliteta padla, vseeno pa je z bolo jcem vsaj več sprotnega dela in naj bi tako več ostalo v glavah.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Mislim da se za študij večina odloča na podlagi razdalje. Pač gredo tja kamor je bližje in so s tem povezani manjši stroški. Plus cene na splošno v ljubljani (glede bonov, stanovanj...) so v povprečju višje kot v mb. Dvomim da se je nekdo ki ga računalništvo zanima, pri izbiri oziral katera šola naj bi bila lažja, saj v računalništvu ravno znanje največ velja, ne pa papir.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Pozna kdo kake info itd. za telekomunikacije na FERIju, profesorji pa to? Zakaj je tako malo vpisa? Predznanja so potrebna kaka?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Vpis je predvsem odvisen od popularnosti/zanimanja za določen program. Na TK mislim da ni bilo nikoli kaj preveč gužve, zadnje čase je enako tudi na elektrotehniki.

Če te področje zanima, se ne oziraj na vpis. OK, če se jih vpiše samo ene par, potem imaš lahko (predvsem v višjih letnikih) probleme z izvajanjem študija. Za 5 in manj študentov se namreč predavanja in vaje ne rabijo izvajati in je način dela mentorski. To pa se vsaj meni ne bi dopadlo.

gurman5

Pripravnik
5. avg 2013
77
3
8
kakorkoli, v Sloveniji niti računalničar/programer nima bajne plače. če pride do 1000€ je dober, razen če dobi res super priloŞnost. medtem ko v Avstraliji zasluŞijo tudi 10000€. in spet, tujina...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
To pa malo pretiravaš.

Noben dober ti ne bo pri nas delal za 1.000 (neto). Toliko že skoraj dobi en čist navaden začetnik.
Pa glede 10.000 tudi konkretno pretiravaš. Za to moraš biti res velik ekspert. Koliko mi je znano v Avstriji začnejo pri ~1700, potem pa pač koliko si kdo izpogaja (beri: zna). Ampak že da do ene 3.000 prilezeš moraš kar nekaj znati, do 10.000 pa še je zelooo dolga pot.

Killerius

Pripravnik
11. jul 2010
149
14
18
Začetniki pri nas ~ 1,1k€ začetne (neto), Avstrija 1,5k€ minimum (neto, ampak imajo še 13. pa 14. plačo obvezno k sta mal manj obdavčene pa pride letno ~ 1,8k€).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Ja pa ja, tudi za 700 € delajo, programerji, pri nas. Ampak je pač enostavno php driblanje sem ter tja.