Računalničar študij

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Torej mi bolj svetuješ elektrikar na stš šiška. Kako pa je z vpisom ,če imam že od prej narejeno avtoelektro 3 letno ,se da it enostavno plus dva na 3 letno , ker ko sem končal šolanje so šli nekateri samo + dva in če se ne motim ravno v stš šiška je pa res ,da je od tega preteklo že kar precej let . Če imam še to možnost bi jo izkoristil
smile-1.gif
. Imam pa narejeno 3 letno avto elektrikakrsko na srednji poklicni bežigrad . In verjetno se bom ravno za tole odločil ker imam že neke osnove oziroma nekajznanja , ki mi bodo verjetno prav prišla.Hvala za dober nasvet.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Nima tu stopnja veze, bolj izkušnje, dodatna znanja...nek navaden "programer", kar seveda si lahko s to izobrazbo, ima tam 700, 800 eur plače, neto.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Nima tu stopnja veze, bolj izkušnje, dodatna znanja...nek navaden "programer", kar seveda si lahko s to izobrazbo, ima tam 700, 800 eur plače, neto.

Nekdo na slo techu pa mi je omenil plačo 1720 eur zanimivo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Nekdo na slo techu pa mi je omenil plačo 1720 eur zanimivo.

Hmm, zakaj potem ne hodijo vsi na triletne srednje računalniške šole, če pa je po njih tako dobra plača?
rolleyes-1.gif

Za takšno plačo se moraš že kar potruditi in kar nekaj znati. Če misliš da te bo triletna šola naučila kaj pametnega, se zelo motiš. Ljudje še od faksa ne odnesejo kaj dosti praktično uporabnega znanja, ki bi ti kasneje koristilo pri delo - skoraj vsako podjetje je unikatno, skoraj povsod se moraš določene stvari naučiti iz nule. Če ne znaš razmišljati algoritemsko ali če nimaš dobre logike, potem niti ne razmišljaj o tem...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Mislim da moraš biti slep če ne vidiš sarkazma v tistem postu...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Ne vem, če obstaja izobrazba s katero bi direkt dobil že 1700 plače, brez nekih izkušenj.

Mogoče zdravniki edino? Ali pa če imaš kakšno specifično "ročno" spretnost.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Seveda vas razumem izkušnje so tisto ki nekaj štejejo jasno plača z izkušnjami pa verjetno dosega takšen znesek na začetku je seveda plača polovična torej 860 eur .

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pri nas je sistem tak, da so začetne plače v povprečju približno enake za enako stopnjo izobrazbe. Majhna razlika je predvsem, kje se zaposliš. Z delom in izkušnjami pa lahko napreduješ ali menjaš delodajalca ter si s tem povečaš plačo. Torej ne misli sedaj, s kakšnim poklicem boš več zaslužil temveč kateri poklic te bolj veseli, katero šolo boš uspešneje končal, s katerim poklicem boš lažje dobil službo in kakšne so kasnejše karierne (napredovanja, menjava delodajalcev, samozaposlitev...) možnosti.

Me pa čudi, da kot avtoelektričar nimaš službe. Če ti ta poklic ni všeč, potem močno dvomim, da ti bo poklic računalničar ali elektrikar kaj bolj pri srcu. Povsod je namreč treba "trdo" in vztrajno delati, se nenehno dodatno izobraževati in predvsem na začetku kariere tudi marsičemu odreči.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Seveda vas razumem izkušnje so tisto ki nekaj štejejo jasno plača z izkušnjami pa verjetno dosega takšen znesek na začetku je seveda plača polovična torej 860 eur .

Bruto, mogoče
smile-1.gif

Plus par mesecev praks, plača en sendvič
smile-1.gif
Če , dobiš kje. Takih je kot toče sedaj...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
V današnjem času ima avtoelektričar definitivno več možnoti za zaposlitev, kot računalničar. Potrebno se je zavedati, da je računalničarjev že "malo morje" in da to ni več tako dobro plačano delo, kot je bilo pred 20 leti.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
S temi računaličarji... nisem na tekočem kako je zdaj, ampak sem dobil občutek, da so "ljudje" spoznali, da je to poklic prihodnosti in so začeli odpirat polno enih polovičarskih "računalniških" programov/šol in zdaj se kr vse na enkrat posplošuje.

V moji generaciji je "računalničar" ponavadi bil;
- najprej talentiran mulc, ki je "zastonj" inštaliral windowse 95 in sosedom in žlahti popravljal računalnike.
- hodil je na srednjo računalniško šolo
- kasneje se je vpisal na pravi Računalniški faks in se zaposlil kot programer
- ...

Kako je danes nimam pojma, vidim samo to, da se mladina odloča za študij na podlagi plačila in ne kar jih veseli.
Roko na srce taka oseba bo v svojem poklicu redko uspešna. Ne rečem, so primeri, ko ljudje malo kasneje ugotovijo kar jih veseli. ampak vseeno. Ta prav "računalničar" si že od otroštva in ne od takrat, ko ti nekdo reče, "tukaj pa majo dobre plače, to se splača".

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Kaj pa naj gredo študirat? Veselje imajo do facebooka, igerc, kajenje, pitja, kurvarije...saj mladina več nima "sanj", idej, želja...vizije.

Še tistih ene par, ki razmišljajo, da bi se izšolali za kakšen poklic (šlosar, mizar, ...) že v začetku samo razmišlja o tem, kako bi šel na svoje in potem delal na črno oz brez računa.