Premalo prekrškarjev - dvignimo kazni

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Prosim, da nehaš težit o tem, da je voženj v rdečo več, ker so to zgolj opažanja nekega prometnega udeleženca, medtem ko uradni podatki pravijo drugače. Sicer sem to že enkrat prilimal gor, ampak očitno ti z dokazi podkrepljenje izjave niso preveč všeč (itak...).
.

Meni je pa moje opažanje (in opažanja drugih) več vredno od uradnega podatka, ki pravzaprav govori o nečem drugem. Saj ne ulovijo vseh, ki peljejo skozi rdečo (in tudi prej jih niso), da bi to bila podlaga za kakršnekoli resno statistiko. Taka prikrojena statistika pa prav pa pride za metanje peska v oči, in zato tudi imajo policaji normo, koliko KAKŠNIH ukrepov morajo napisat. (je apollo priznal).

Pa še nekaj me zanima, zakaj v podkrepitev tvojih trditev uporabljaš podatke iz let 2006 in 2007, v obeh teh letih zelena namereč ni utripala, zakaj recimo ne primerjaš leta, ko je zelena še utripala in leta ko ni več? zavajanje?

Po tvojii logiki mi pa še ti nehaj težit, da vozim v rdečo in pa pijan, saj po policijski statistiki vozim trezen. pa tudi v rdečo me še niso ujeli.

Policaji niso tolk neumni, pa če bi takoj naslednje leto po ukinitvi UZ izdali mnogo več plačilcev za rdečo luč, (kar nebi bil problem, samo v križišče se postaviš) bi se lahko kdo, ki zna šteti kaj več kot do pet vprašal, ZAKAJ je temu tako. A ni mogoče ukinitev UZ to povztočila? Tako pa si si lepo pripravili teren za več in lažje kasiranje v prihodnosti, ko bodo nabavili še več kamer.

Sicer pa število ukrepov ni nič važno, važen je pokasiran denar od tega. Primerjaj, kolk so od vožnje skozi rdečo polasirali l 2004 in pa koliko 2009, to bi bila boljša statistika. Saj namen končni ukrepov je pokasirat €€€€, pa boš videl pravi razlog ukinitve UZ.

Sicer pa je Zajc nedavno nekje izjavil na to temo, da vozniki rabijo več let, da si prilagodijo temu sistemu. HAHA torej se še niso.

Nazadnje urejeno:

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
No ,v mene se je enkrat zeletel eden in to na drugem križišču ko greš od tomačevega rondoja proti črnučam....jaz sem stal na sredi križišča in čakal ,pa je zgleda mož opazoval semafor kdaj bo ugasnil in je veselo spregledal mene.....je počlo tako da me je zabilo 11m nazaj on pa je 10m zaviral.

Povedat hočem naslednje....da ljudje pospešijo ko vidijo utripajočo zeleno....kar sem pa videl semaforje z odštevalnikom pa že prej spustijo gas če piše 3-5 sekund ker se ga vidi kar daleč....ravno tako se spelje takoj ko zasveti zelena ker vidš kdaj bo in greš...pa še če piše 45 sekund potem prosto zategneš ročno in čakaš v miru do zadje sekunde prej kot spelješ.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Sicer pa je Zajc nedavno nekje izjavil na to temo, da vozniki rabijo več let, da si prilagodijo temu sistemu. HAHA torej se še niso.
Kako pa so se potem lahko prilagodili prvi mesec po ukinitvi UZ?

In kako jih ukinitev UZ ovira pri tem, da vozijo še nekaj sekund po rdeči luči s pospeškom v križišče? A imajo reakcijski čas 10 sekund? A jim zavora deluje tako, da doda gorivo motorju?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Povedat hočem naslednje....da ljudje pospešijo ko vidijo utripajočo zeleno....kar sem pa videl semaforje z odštevalnikom pa že prej spustijo gas če piše 3-5 sekund ker se ga vidi kar daleč....
Bla bla. Le zakaj bi ljudje ko na odštevalniku vidijo 5 sek spustili gas, ko pa zelena utripne (kar pomeni isto) pa stopili na gas? Kakšna pametna razlaga?

Večina voznikov je prej SPUSTILA gas, če je bila še daleč, od semaforja, Ne rečem, se je tud našel kakšen, ki je pospešil in prišel skoz semafor še pred rdečo. In kaj je s tem narobe? Sedaj pa ti isti pospešijo, ko vidijo rumeno in zapeljejo v rdečo.

Nedvomno se je število voženj v rdečo od trenutka uvedbe dalje močno povečalo, tudi jest nisem prej peljal v rdečo nikoli, sedaj se pa zgodi kdaj. Kar je povesem logično, če is opozorjen 8 sek prej, kdaj se bo prižgala rdeča se boš lažje in bolj premišljeno ustavil, kot če boš opozorjen 3 sek prej. Niso vsi vedno 100% zbrani in med vožnjo ne gledaš 100% časa samo na semafor, je tud treba pogledat kaj se dogaja okol križišča.

In kaj se ti zdi bolj nevarno? (če se spustimo na tvoj nivo)
a. vožnja v rdečo?
b. vožnja v zeleno /rumeno z nekoliko povišano hitrostjo?

No, ne vozijo vsi v rdečo, kot tudi prej niso vsi poviševali hitrosti, si pa prej videl vožnjo v rdečo le izjemoma, danes je to splošni pojav. To je dejstvo. Koliko pa se v tistih 3 sekundah pri 50 v četrti prestavi lahko poviša hitrost če pritisneš na gas? če nimaš glih ferarija?

A da sedaj kdo pospeši, ko vidi zeleno na semaforju z željo, da čimprej pride skoz še preden se bo prižhala rdeča pa še niste opazili?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Kako pa so se potem lahko prilagodili prvi mesec po ukinitvi UZ?

In kako jih ukinitev UZ ovira pri tem, da vozijo še nekaj sekund po rdeči luči s pospeškom v križišče? A imajo reakcijski čas 10 sekund? A jim zavora deluje tako, da doda gorivo motorju?

Utripajoča zelena ni od nekdaj. Kaj misliš, s kakšnim namenom so jo uvedli?

Da so jo ukinili zaradi 40let stare konvencije (ki jo nihče v celotii ne spoštuje) so nam policaji povedali, in hkrati pozvali k večji pazljivosti zaradi več voženj v rdečo. No pomoje pa so jo ukinili zgolj zato, da so povečali število nesreč in prekrškov, kar ugodno vpliva na državno blagajno.
S tistimi tvojimi izračuni si lahko samo rit obrišeš, ker v praksi ne veljajo popolnoma nič. Postavi se pred semafor, pa štej koliko jih pelje v rdečo, pa primerjaj s tvojimi izračuni, pa boš videl da so povsem zgrešeni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Odštevalniki niso del semaforja. So zraven ... Toliko o konvenciji.
In ja, spelje se prvi hip zelene, zamujajo bebci.
In odštevalnik ozdravi bebavost?
Raziskave kažejo, da je pri tem uspešen.
Še bolj pa je uspešna utripajoča zelena.
S tem, da prepočasno speljevanje ni nevarno (preberi si post nižje), vožnja v rdečo pa zelo.

Ne, ni. Nobena raziskava namreč ni pokazala, da bi bila uknitev utripajoče zelene kriva za več voženj v rdečo ali več nesreč.
Prepočasno speljevanje je krivo za večjo gnečo in posldično obremenjuje okolje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:

Policaji niso tolk neumni, pa če bi takoj naslednje leto po ukinitvi UZ izdali mnogo več plačilcev za rdečo luč, (kar nebi bil problem, samo v križišče se postaviš) bi se lahko kdo, ki zna šteti kaj več kot do pet vprašal, ZAKAJ je temu tako. A ni mogoče ukinitev UZ to povztočila? Tako pa si si lepo pripravili teren za več in lažje kasiranje v prihodnosti, ko bodo nabavili še več kamer.

Sem prav vedel, da boš to prej ali slej napisal. Vsi duševni bolniki ste enaki ...
hysterical-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Odštevalniki niso del semaforja. So zraven ... Toliko o konvenciji.
In ja, spelje se prvi hip zelene, zamujajo bebci.
In odštevalnik ozdravi bebavost?
Raziskave kažejo, da je pri tem uspešen.
Še bolj pa je uspešna utripajoča zelena.
S tem, da prepočasno speljevanje ni nevarno (preberi si post nižje), vožnja v rdečo pa zelo.

Ne, ni. Nobena raziskava namreč ni pokazala, da bi bila uknitev utripajoče zelene kriva za več voženj v rdečo ali več nesreč.
Če nočeš videt, da je voženj v rdečo več kot prej, pač ne boš videl. Meni je brez najmanjšega dvoma jasno, da je voženj v rdečo sedaj več, tako s svojih kot tujih izkušenj.
Ravno prejle sem se ustavil pri rdeči z odštevalnikom. In ko se je meni prižgala zelena, so še trije od strani zapeljali v križišče. Kaj takega si včasih videl res izjemoma.
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Prepočasno speljevanje je krivo za večjo gnečo in posldično obremenjuje okolje.
Nič ne nuca, če moraš čakat še tiste, ki peljejo od strani v rdečo.
Khmm, potemtakem pospeševanje pri UZ tudi posledično zmanjšuje obremenitev okolja? in povečuje pretočnost križišč. Misliš da bi bil to tehtnejši razlog za ponovno uvedbo UZ kot pa varnost in vožnje v rdečo?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Pametna razlaga je ta da ne veš koliko krat bo zelena še utripnila...pri odštevalniku pa veš koliko še manka...jaz sem pri uripajoči dal gas ja...in ko mi je pred nosom zasvetila rumena sem zaviral...zdaj pa že od daleč vidim kaj piše na semaforju in enostavno že prej zmanjšam hitrost......čez rdečo pa še nisem šel....pri 50 na uro je zavorna pot kratka.

Pa naj odštevalniki še utripajo zadnjih 5 sekund pa bo u redu.

Aja...če se spustimo na moj nivo je odgovor B

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
S tistimi tvojimi izračuni si lahko samo rit obrišeš, ker v praksi ne veljajo popolnoma nič. Postavi se pred semafor, pa štej koliko jih pelje v rdečo, pa primerjaj s tvojimi izračuni, pa boš videl da so povsem zgrešeni.
Ti pa tvoja praksa. Krivi so (ste) vozniki kot si ti, ker ZAVESTNO rinete v rdečo, ne pa zato, ker ne bi utegnili ustaviti. Bemtiš, večina jih lahko brez težav ustavi, nekateri ne morete.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Ti pa tvoja praksa. Krivi so (ste) vozniki kot si ti, ker ZAVESTNO rinete v rdečo, ne pa zato, ker ne bi utegnili ustaviti. Bemtiš, večina jih lahko brez težav ustavi, nekateri ne morete.
Dosti nas je takih ki ne moremo, (jih videvaš na sakem križišču) zato rabimo UZ luč, da nebi vozili v rdečo. Tako kot nekateri rabijo tudi ograjo na mostu, da ne padejo dol, četudi ti znaš peljat čez most po svojem pasu. A ti je zdej že kaj bolj jasna povezava, al še kar ne?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Pa nebi res ti počasi vrnil izpit?

Večina normalnih (ali sposobnih) voznikov nima ne težav z neutripajočo zeleno, ne z utripajočo, niti z odštevalnikom.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:

Večina normalnih (ali sposobnih) voznikov nima ne težav z neutripajočo zeleno, ne z utripajočo, niti z odštevalnikom.
Mi še na misel ne pride da bi vrnil izpit.
Si pa prav napisal, večina mogoče res nima težav, ampak sistem bi moral bit tak, da nebi imel težav NOBEN normalen (ali sposoben) voznik, oziroma voznik z izpitom.

Tako pa se je od trenutka ukinitve UZ število voženj v rdečo najmanj podeseterilo, ampak vozniki so isti kot prej, samo sistem luči se je zamenjal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:

Si pa prav napisal, večina mogoče res nima težav, ampak sistem bi moral bit tak, da nebi imel težav NOBEN normalen (ali sposoben) voznik, oziroma voznik z izpitom.

467716-post_slo.gif

Saj jih nimajo.
Težave z omenjenim imajo IZKLJUČNO nenormalni in/ali nesposobni vozniki.

No, pa smo prišli do zaključka. Zdaj lahko debato moderatorji mirno zaklenejo.
zmaga.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:

467716-post_slo.gif

Saj jih nimajo.

zmaga.gif
Težave z omenjenim imajo tudi tisti, ki imajo veljaven vozniški izpit. In te njihove težave bi z ponovno uvedbo UZ odpravili in zmanjšali število voženj v rdečo, ampak bi se v tem primeru poznalo na proračunu, ker bo manj nesreč in manj kazni. Tko, zdej smo prišli do zaključka.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Mislim, da z manjšim številom nesreč in posledično z manj kaznimi, ne bo (generalno gledano) proračun nič na slabšem, kvečjemu na boljšem. Seveda ob predpostavki, da upoštevamo zneske, ki grejo iz zdravstvene blagajne (proračuna) za dolgotrajna zdravljenja poškodovancev (stroški zdravljenja, bolniški stalež itd...)
Sliko je vsekakor kompleksnejša, kot si večina od nas predstavlja.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:

467716-post_slo.gif

Saj jih nimajo.

zmaga.gif
Težave z omenjenim imajo tudi tisti, ki imajo veljaven vozniški izpit. In te njihove težave bi z ponovno uvedbo UZ odpravili in zmanjšali število voženj v rdečo...
Jaz bi predlagal, da se takim ljudem raje pobere izpite. Lahko bi bili pa tudi sami toliko fer, da jih vrnejo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Težave z omenjenim imajo tudi tisti, ki imajo veljaven vozniški izpit.
Saj to je napaka, tem vam bi ga morali odvzeti po hitrem postopku, ker niste za na cesto.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Težave z omenjenim imajo tudi tisti, ki imajo veljaven vozniški izpit.
Saj to je napaka, tem vam bi ga morali odvzeti po hitrem postopku, ker niste za na cesto.
Država ima raje, da pokasira nn krat za vožnjo v rdečo luč, kot pa da pokasira 1x in odvzame dovoljenje. Komu bo pa potem kasirala?
Zato tudi za vožnjo v rdečo ni predviden odvzem dovoljenja, še točk ne dobiš.

Sicer so pa mnenja o nevarnosti vožnje v rdečo deljena. Kozamurnik je malo višje napisal, da se mu zdi bolj nevarno malce prehitro peljat skozi križišče, kot pa v rdečo. Kaj pa ti misliš o tem?
No jaz mislim da je vožnja v rdečo nevarna, z ponono uvedbo UZ pa bi število teh voženj lahko močno zmanjšali, ampak kot izgleda za to ni politične volje, ker je policajem €€€ bolj pomemben od naše varnosti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Komu bo kasirala? Upam da res začne čimprej, zaenkrat ne vidim, da bi komu kasirala, pa bi morala, nesposobnih voznikov vas je čisto preveč na cesti.