Premalo prekrškarjev - dvignimo kazni

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Edini razlog, ki je bil omenjen vprid ukinitve UZ je bil, da vozniki pospešijo preden zelena ugasne. A pri teh odštevalnih semaforjih je pa kaj drugače?

Zato pa bi morli odštevati le rdečo - tako se poveča pretočnost prometa, ker se manjkrat zgodi, da so ljudje presenečeni, da je "že" zelena. In v povprečju speljejo prej, kot bi sicer.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Edini razlog, ki je bil omenjen vprid ukinitve UZ je bil, da vozniki pospešijo preden zelena ugasne. A pri teh odštevalnih semaforjih je pa kaj drugače?

Zato pa bi morli odštevati le rdečo - tako se poveča pretočnost prometa, ker se manjkrat zgodi, da so ljudje presenečeni, da je "že" zelena. In v povprečju speljejo prej, kot bi sicer.
Je čisto prav, da speljejo kasneje, ker dostikrat od strani kakšen še v rdečo pripelje, pa hkrati popravi tisto tvojo "pretočnost" enega avtomobila.
Sej če bi načrtovalci časa mislili, da prepozno speljujejo, bi pa prej zeleno prižgali. A je to problem?
Sej zaradi mene naj kar odštevajo, mene odštevanje rdeče ne moti, kakega efekta, tako pozitivnega kot negativnega pa itak ni.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Utripajoča zelena se je ukinila, ker je v nasprotju z mednarodnimi konvencijami v prometu in je posledično nezakonita.
Konvencija ni zakon, da bi lahko govorili o nezakonitosti.
Sklicevanje na 40let staro konvencijo je slab izgovor, še posebej če če hkrati z ukinitvijo UZ na novo postavljajo v nasprotju z isto konvencijo odštevalne luči, znake ki ne ustrezajo konvenciji..... Poleg tega pa UZ uprablja še danes dobršen del sveta, vključno z državo, kjer je bila ta konvencija sprejeta.

Skratka težko če kakšna država 100% spoštuje določila 40 let stare konvencije, ki niti niso obvezna. Malo se pelji po svetu, pa boš videl, da znakiše zdaleč niso povsod enaki. (saj še smer vožnje ni). Pa če ostanemo pri semaforju, ponekod se pred zeleno ne prišigata hkrati rdeča in rumena, ponekot gorita hkrati zelena in rumena, ponekot utripa zelena tudi za pešce, na ne govorim še o drugem pomenu, ponekod v ZDA pri rdeči smeš zavit desno.....

Jest še vedno trdim, da so zeleno ukinili z namenom razširitve področja kaznovanja, in posledičnega večjega kasiranja, žal na račun naše varnosti. Vsem, ki le malo spremljajo promet sedaj in prej dobro vedo, da se je vožnja v rdečo od trenutka ukinitve UZ močno povečala.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:

Pa tud ta edini razlog je butast, ker je vseeno bolje, če kdo pospeši pri UZ (večina je zmanjšala in ustavila) in pride skoz križišče še pri rumeni, kot pa sedaj, ko pospešijo pri rumeni in peljejo v rdečo.

Ta ratzlog ni butast, ker bi mene enkrat nekdo zaradi tega skoraj ubil. Pa ne mi ti tle ene zgodbice pisat spet. Če nisi sposoben ustavit, ko se prižge rdeča, nimaš kaj za iskat na cesti kot voznik.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Ta ratzlog ni butast, ker bi mene enkrat nekdo zaradi tega skoraj ubil. Pa ne mi ti tle ene zgodbice pisat spet. Če nisi sposoben ustavit, ko se prižge rdeča, nimaš kaj za iskat na cesti kot voznik.
Lahko kaj več napišeš, kako je do tega prišlo?.
Ker jest imam pa ravno nasprotno izkušnjo. Ko sem sem začel bremzat, ko se je prižgala rumena bi se v mene od zadal skoraj zaletela cisterna. Izšlo se je, ko sem se umaknil v desno in po gasu, cisterna me je pa sredi križišča prehitela. Saj o tem sem že pisal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Je čisto prav, da speljejo kasneje, ker dostikrat od strani kakšen še v rdečo pripelje, pa hkrati popravi tisto tvojo "pretočnost" enega avtomobila.
Sej če bi načrtovalci časa mislili, da prepozno speljujejo, bi pa prej zeleno prižgali. A je to problem?
Sej zaradi mene naj kar odštevajo, mene odštevanje rdeče ne moti, kakega efekta, tako pozitivnega kot negativnega pa itak ni.

To si morda ti misliš, raziskave pa kažejo drugače. Ugibam pa, da si (če sploh znaš vozit) eden tistih, ki jih zelena vedno preseneti pa začnejo šele ko jo vidijo razmišljat o tem, da bi bilo dobro prvo poiskat in speljat ...

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Ljubljančani zakaj pa niste šli protestirat pred občino.....kazen ni problema povečaz iz 50 na 200 evrov, ko pa je treba min.plačo dvignit pa niti za 50 evrov nebi dvignil....res sramotno, da se ljudje pustijo takole nategovat.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Zato, ker vsak za svojo guzvo skrbi. Boli jih [censored] za sočloveka. Naj krava sosedu ckrne. To je vseslovenski pojav.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Saj v končni fazi bodo Ljubljančani še najbolj najebal, ker vidim, kako parkirajo v večernih urah pred bloki, že skoraj na sred ceste pustijo avto.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Saj v končni fazi bodo Ljubljančani še najbolj najebal, ker vidim, kako parkirajo v večernih urah pred bloki, že skoraj na sred ceste pustijo avto.
Seveda, ker je parkiranje na cesti ceneje kot pa z enim kolesom na pločniku. če je dovolj prostora do črte ali do drugega dela cestišča je celo dovoljeno.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
To si morda ti misliš, raziskave pa kažejo drugače. Ugibam pa, da si (če sploh znaš vozit) eden tistih, ki jih zelena vedno preseneti pa začnejo šele ko jo vidijo razmišljat o tem, da bi bilo dobro prvo poiskat in speljat ...
Ko nehajo z leve in desne vozit, vsak ve, da se bo kmalu tud njemu prižgala zelena.
Pa tudi če kdo prepozno sprelje, to ne predstavlja nobene nevarnosti, za razliko od množice tistih, ki vozijo sedaj od ukinitve UZ dalje v rdečo.
Pa saj nismo na dirki, da bi moral štartat ob strelu. Še posebej ker takrat ko spelješ rad še kdo iz strani prileti v rdečo, ker je prepozno opazil rumeno, zelena pa ne utripa več.
Sicer pa speljevanje ni nič drugačno kot prej, tisti odševalniki, ki pravtako niso predvideni v tisti konvenciji, so zaenkrat le na redkih semaforjih.

Aja zakaj že ne ukinejo tistih odštevalnikov, ker niso v skladu s tisto konvencijo? tako kot utripajoča zelena?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Odštevalniki niso del semaforja. So zraven ... Toliko o konvenciji.
In ja, spelje se prvi hip zelene, zamujajo bebci.
Aja , no pol pa ni problema, če bi zraven semaforja namontirali še utripajočo zeleno luč. Pa bi ustrezalo konvencijam LOL Pa še reklamo za kokakolo na isto štango, bi meli še sponzorja,.

Pa bi bili vsi zadovoljni, tisti ki nasprotujete UZ in tisti ki mislimo da je koristna.

Ampak zanimivo, preden so se naši veleumi spomnili, da bi ukinili utripajočo zeleno se ni NOBEN nikoli pritoževal, da bi bilo z njo kaj narobe. Prav nasprotno, če sem govoril s kakim turistom iz držav, kjer UZ ni bilo, so ta sistem pohvalili.

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In odštevalnik ozdravi bebavost?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Ker jest imam pa ravno nasprotno izkušnjo. Ko sem sem začel bremzat, ko se je prižgala rumena bi se v mene od zadal skoraj zaletela cisterna. Izšlo se je, ko sem se umaknil v desno in po gasu, cisterna me je pa sredi križišča prehitela. Saj o tem sem že pisal.

Lahko več napišem. Omenjen osebek je vozil od tomačevskega rondoja proti Črnučam. Tam je prej omejitev 100, potem je pa semafor. In osebek je že prej verjetno peljal kar precej čez 100km/h potem pa videl utripajočo zeleno pa še pospešil. Ne vem, ali je imel namen namerno ogrožat druge ali pa samo ni znal ocenit situacije. Bilo je sredi noči in sem bil tudi malo manj zbran, tako da nisem speljal tako kot bi moral takoj ko se prižge zelena. In ko je meni že približno 3 sekunde gorela zelena, je ta osebek pridivjal (po laični oceni) s cca. 150 km/h v križišče. Če bi normalno speljal in ne pogledal, bi me zadel direktno v levi bok avta.

Čez par mesecev je zaradi enega takega kretena 300m naprej proti Črnučam umrla ena nič kriva punca.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In odštevalnik ozdravi bebavost?
Raziskave kažejo, da je pri tem uspešen.
Še bolj pa je uspešna utripajoča zelena.
S tem, da prepočasno speljevanje ni nevarno (preberi si post nižje), vožnja v rdečo pa zelo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:

Lahko več napišem. Omenjen osebek je vozil od tomačevskega rondoja proti Črnučam. Tam je prej omejitev 100, potem je pa semafor. In osebek je že prej verjetno peljal kar precej čez 100km/h potem pa videl utripajočo zeleno pa še pospešil. Ne vem, ali je imel namen namerno ogrožat druge ali pa samo ni znal ocenit situacije. Bilo je sredi noči in sem bil tudi malo manj zbran, tako da nisem speljal tako kot bi moral takoj ko se prižge zelena. In ko je meni že približno 3 sekunde gorela zelena, je ta osebek pridivjal (po laični oceni) s cca. 150 km/h v križišče. Če bi normalno speljal in ne pogledal, bi me zadel direktno v levi bok avta.

Čez par mesecev je zaradi enega takega kretena 300m naprej proti Črnučam umrla ena nič kriva punca.
SJTV bi rekel da si bebav, ker nisi takoj speljal :-( In bi kaj prej speljal, če bi imel odštevalnik?

Taki osebki kot opisuješ so bili prej, in so tudi še sedaj. Le da jih je sedaj več, ker imajo manj časa da se ustavijo pred rdečo.
Kako veš da je tista punca umrla ravno zaradi tega, ker je nekdo pospešil pri UZ? Lahko bi tudi samo spregledal rumeno/rdečo - čeprav je imel takrat več časa da ustavi kot danes.

Sicer pa so tudi policaji takrat opozarjali na previdnost, ker so vedeli da bo voženj v rdečo več. (in jih tudi je). Ampak 40 let stara konvencija, ki jo nihče v celoti ne upošteva (beri državna blagajna), je pač pomembnejša od varnosti.

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Sicer pa so tudi policaji takrat opozarjali na previdnost, ker so vedeli da bo voženj v rdečo več. (in jih tudi je).

Prosim, da nehaš težit o tem, da je voženj v rdečo več, ker so to zgolj opažanja nekega prometnega udeleženca, medtem ko uradni podatki pravijo drugače. Sicer sem to že enkrat prilimal gor, ampak očitno ti z dokazi podkrepljenje izjave niso preveč všeč (itak...).

Citat:
Glavna policijska uprava pravi:
Število prometnih nesreč, ki so nastale zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, se je v letu 2007, zmanjšalo za 4484 glede na leto 2006, ko jih je bilo 4957. Vendar to niso podatki za vse ceste, kajti policija ne vodi posebne statistike za semaforizirana križišča.

Citat:
Glavna policijska uprava pravi:
Število policijskih ukrepov zaradi enakega vzroka, torej kršitve vožnje slozi prepovedano luč, je bilo približno enako v obeh letih (okoli 5500).