Prehitevanje, zadrga in kazen

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Danes sem fasal sledečo kazen:

Peljem se po 4 pasovni cesti, po levem pasu. Na desnem/voznem pasu dokaj gosta kolona, jaz z minimalno razliko v hitrosti lezem mimo njih. Pridemo do table, da bo čez 400 metrov zožitev, levi pas se bo izklinil. Nahajam se vzporedno (bolj natančno 2 metra) za prvim avtom v koloni na desnem pasu, pred njim je vsaj 300 metrov prosto...pogledam kako bi bilo najboljše priti na desni pas in ker je vozišče kar na gosto polno, grem pred ta avto, ker pred njim je pa prosto.
Ta dotični avto/provida prpali modre luči, ko se ustavimo, vprašam, kaj pa sem naredil. Mrki mož mi razloži, da je cca 50 m pred tablo da bo zožitev tabla prepovedano prehitevanje...vprašam, kako bi torej moral odpeljati, da bi bilo pravilno, saj vendar nisem skočil izza njegovega avta in ga v zadnjem trenutku šel prehitevat "na silo", ampak sva se peljala skoraj vzporedno...
Odvrne mi, da pač nebi smel mimo njega, ker sem s tem kršil prometni znak..

To pomeni, da bi moral zabremzati in se riniti za njega...pri zadrgi ja vedno nekdo gre pred nekoga? Kr neki...
tongue-1.gif

Sem pa bil kasneje pozoren in pred večino zožitev je tbla prepovedno prehitevanje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Potem bi bil pa on v prekrsku ker bi prehiteval po desni.
To je bil nek šerif, kot tisti ki ga je ujela rtv kamera ki je rikvercal na AC.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Če je imel pred sabo tako praznino ti je pripravil past. Vedel je, da če bo pustil zadosti prostora pred sabo in če bo vozil s tistim vzporedno z njim zadosti počasi, da ga bo zživciral, da bo imel vzporedni tega polžarjenja zadosti in da bo vskočil notri pred njim.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Krasen prikaz, kako naši vrli Miličniki skrbijo za varnost v prometu. Bi jim bilo za čestitat, res.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.202
113
Celje
A pa ni tako da se v primeru zožanja vključuje po sistemu zadrga NA KONCU voznega pasu ki se oža? Ti si bil pa eden tistih ki delajo zastoje in skacejo not kar tam kjer je "luknja"?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Če je imel pred sabo tako praznino ti je pripravil past. Vedel je, da če bo pustil zadosti prostora pred sabo in če bo vozil s tistim vzporedno z njim zadosti počasi, da ga bo zživciral, da bo imel vzporedni tega polžarjenja zadosti in da bo vskočil notri pred njim.

Nedvomno. Providarji cel dan nastavljajo pasti, ker sicer ne more domov pripeljati treh polačilnih nalogov na dan, kolikor je norma. Ker brez provokacij vsi vozijo vzorno. Brez policije ne bi bilo nesreč.

Realnost pa je taka. Zgodilo se je na avtocesti (OP govori o voznem pasu, pa tudi provide so večinoma na AC, čeprav mora nekako tudi prilesti to tja). Na AC so pred zoženji (III-112) (recimo priključek južne obvoznice na zahodno) table za izrecno prepoved prehitevanja (II-28). Tipično je prisotna še omejitev na 80 km/h. Zato se mi zdi, da je provida vozila tam v okolici 80 km/h, ostali za njim (zožitev, omejitev) OP pa pač hitreje in je skočil pred kolono.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
A pa ni tako da se v primeru zožanja vključuje po sistemu zadrga NA KONCU voznega pasu ki se oža? Ti si bil pa eden tistih ki delajo zastoje in skacejo not kar tam kjer je "luknja"?

Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Nahajam se vzporedno (bolj natančno 2 metra) za prvim avtom v koloni na desnem pasu, pred njim je vsaj 300 metrov prosto...pogledam kako bi bilo najboljše priti na desni pas in ker je vozišče kar na gosto polno, grem pred ta avto, ker pred njim je pa prosto.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ja ne, če se je nadležni organ zgovarjal prav na to, da ga je prehiteval, ker so prej umazano dali znak, prepovedano prehitevanje.

Verjetno bi se moral ves folk začeti tlačiti v eno kolono takoj pri tistem znaku, kar je tipično slovensko birokratsko idiotsko.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.202
113
Celje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ja ne, če se je nadležni organ zgovarjal prav na to, da ga je prehiteval, ker so prej umazano dali znak, prepovedano prehitevanje.

Verjetno bi se moral ves folk začeti tlačiti v eno kolono takoj pri tistem znaku, kar je tipično slovensko birokratsko idiotsko.

Ampak dokler se pelješ mimo po levem pasu ni "prehitevanje". Prehitevanje je ko gres pred njega na desni pas. Ali se motim?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
Kaj, se ti je spet mudilo u Sežano?
smile-1.gif

Ma dej, sicer si verjetno eden redkih ki je tole fasal, ampak dejansko bi morali to res kontrolirati in nastavit kamere in udrihat po unih
ki do zadnjega pičijo in potem tok pred zoženjem na silo vrivajo v kolono ki je še pretočna, ampak da oni pridejo notri, se mora kolona ustavljati in potem se pretočnost bistveno zmanjša...

p.s. koliko so ti pa obesili?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Vožnja dveh kolon ena mimo druge ni prehitevanje in v takem primeru je zadrga na zožanju. Vožnja enega avta mimo kolone je prehitevanje.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Pri nas naredijo mestni redarji past s pajkom,.....v območju kjer so zelo gosto parkirani avtomobili zjutraj je vrtec in valjda nobenega mesta razen pred kantami za smeti je prostor za en avto. Tam pač parkiraš in odpelješ otroka not, 3-5 minut si nazaj in adijo,...Vendar čez 5 minut je avto že naložen in odpeljan kazen 100 za pajka in 40 za kazen ....Vse seveda po pravilih, kriv si ker si onemogočal odvoz smeti....

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
smile-1.gif

Ma dej, sicer si verjetno eden redkih ki je tole fasal, ampak dejansko bi morali to res kontrolirati in nastavit kamere in udrihat po unih
ki do zadnjega pičijo in potem tok pred zoženjem na silo vrivajo v kolono ki je še pretočna, ampak da oni pridejo notri, se mora kolona ustavljati in potem se pretočnost bistveno zmanjša...

Hehe...to je bilo na koncu Izolske obvoznice/hitre ceste.

160, polovička 80 eur.

Sklepam, da pritožba ne bi prinesla željenega rezultata
tongue-1.gif

Kot je nekdo napisal, meni tole deluje kot birokratska nebuloza. Zadrga in prepoved prehitevanja ne gresta ravno skupaj. Razen če definiramo prehitevanje kot manever, da pelješ za nekom in skočiš na drug pas z namenom, da ga prehitiš.

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
181
47
28
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
smile-1.gif

Pa ne že spet
crazy1.gif

Kaj si res ne morate naučiti kako poteka pravilno sistem zadrge, tisti ki se vključi na prosti pas tik pred zaporo nič ne uletava in se nič ne rine in tudi zastojev on ne povzroča. Pravilno je, da ko zagledaš tablo za zožanje oz. zaporo enega prom. pasu ostaneš tam kjer si in se vključiš tik pred zaporo in ne 500m prej, ker ravno ti ustavrjajo potem zastoj + tisti kateri ne spuščajo vozil na prosti pas, ker potem naredijo luknjo na svojem pasu katero zasede drugo vozilo, oz. omogočajo prehitevanje drugim vozil. Ob tem pa kar na enkrat ne gre več 1-1 na zožanju pač pa X-1 ker toliko kolikor jih je prehiti kolono skoraj toliko se jih potem nekako vključi pred tistega ki menja pas že 500m prej in zato gre kolona v katero se vključuješ počasneje. Če bi se pa tik ob zožanju vsi vključevali pa bi obe kolini potovali z enako hitrostjo.

lp.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Aja, najprej sem mislil, da je bilo kakšno delo na cesti in je bilo zožanje na en pas in da je šlo za počasi premikajočo kolono, pa da je provida namenoma vozil tako počasi, da je pred sabo delal enormen luft.

Če pa gre za konec hitre ceste na vrhu klanca nad Izolo in da je šlo za normalno vožnjo, brez dela na cesti, je pa tako, da ko se začnejo talne puščice na tleh, da moraš na desni pas, potem pa ne smeš več prehitevati tistega na desni.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.003
-1.289
113
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:

160, polovička 80 eur.

Sklepam, da pritožba ne bi prinesla željenega rezultata
tongue-1.gif

Kot je nekdo napisal, meni tole deluje kot birokratska nebuloza. Zadrga in prepoved prehitevanja ne gresta ravno skupaj. Razen če definiramo prehitevanje kot manever, da pelješ za nekom in skočiš na drug pas z namenom, da ga prehitiš.

Kateri člen si pa kršil?

26. člen
(5) Če je na smernem vozišču iz prvega odstavka tega člena na enem od prometnih pasov onemogočen promet vozil zaradi ovire ali se pas konča, so vozniki, ki vozijo po sosednjem prometnem pasu dolžni omogočiti vključevanje na ta prometni pas tako, da vozijo s primerno hitrostjo in na takšni razdalji do vozila pred seboj, da se lahko izmenoma vključi v promet še po eno vozilo (sistem zadrge).

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
850
113
na AC/HC smeš po levem pasu voziti le če prehitevaš. od table "prepovedano prehitevanje" naprej torej ne smeš več voziti po levem pasu.
zdaj, vprašanje je le, ali je smiselna postavitev te table par sto metrov pred zožanjem, ali bi bilo morda bolj logična postavitev kakih 50m pred zožanjem (cca 2 sekundi vožnje pri 80 km/m)
na avtorja teme: mogoče je provido bolj zmotilo to, da si zapeljal direkt pred njega (ne vem, recimo 5m), pa ti je pač opalil prvo kazen, ki mu je padla na pamet

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Jaz bi v tem primeru definitivno zlozil filmcek (dash kamera yes) in ia objavil na yt, linkal pa medijem, policiji. Amzs, ....

gr69

Guru
15. dec 2009
11.571
2.616
113
še v SLO - ampak komaj
Mjah - to pa je pač to kjer zmaga birokracija. Je že prav, da se pred "zožanjem" "prepove" skakanje iz voznega - torej "prehitevanje". Če pa je nekdo že na prehitevalnem pa to ni ravno prehitevanje (seveda v kolikor ne "mimo").

Bom pa verjetno tudi jaz slej ko prej naletel na tak štos - grem v takih primerih (ko sem že na levem) pač za gasa dol in se "odkotalim" do točke zožitve. Seveda včasih še kakšnega "prebitim".

Lepše bi se rešilo z "delno" polno črto, ki bi prepovedovala iz voznega na prehitevalnega.