Povprečna plača 985,55 evrov...jo dosegate?

Ali dosegate povprečno plačo?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.576
1.831
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Sicer je povprečna neto plač tam okoli 950€ (se sliši še kar), vendar ima večina prebivalstva plačo pod to mejo.
Popolnoma logično, a ne?
Mogoče je hotel napisati, da ima večina prebivalstva plačo cca. 500-600€? Zato pa ima izbrana elita, med katerimi so tudi skoraj vsi alterjevci, vsaj 2000€....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Sicer je povprečna neto plač tam okoli 950€ (se sliši še kar), vendar ima večina prebivalstva plačo pod to mejo.
Popolnoma logično, a ne?
Ne ni logično. Če bi bile plače pravilno in pošteno porazdeljene, bi zadeva imela obliko gaussove krivulje in bi bilo cca. enako število ljudi s plačo pod in nad povprečjem. Pri nas ima velika večina ljudi plačo globoko pod povprečjem (tam 600€-700€), manjšina pa nad povprečjem, s tem da noter padejo jasno tudi tisti z ekstremno visokimi dohodki, ki tudi občutno dvignejo povprečje.

Da poenostavim: če bi zadeve štimale, bi bila povprečna plača še vedno okrog jurja in bi povprečni Janez dejansko imel plačo tam okrog 1000€ (recimo +- 100€). In taki bi bili v večini. Pa niso.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Krivulja ti samo pove, da smo narod jamračev in nesposobnežev
wink-1.gif

Ali če drugače obrneš, mogoče smo pa narod sposobnežev. Takih, ki skrivajo dohodke in okrog prinašajo državo.

Jaz ne vem, kaj je res. Je pa res, da pred vsako fabriko stoji parkirana množica avtomobilov, 3x boljših od mojega.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Vedno znova in znova dokazujete svojo sposobnost..........lej, takle bom poskusu razložit,.....
.....a poznate, vsi vi supersposobneži, rek, ,,nimam tolk dnarja de bi poceni kupoval,,
...in to velja za avte tud
zmaga.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Popolnoma logično, a ne?
Ne ni logično. Če bi bile plače pravilno in pošteno porazdeljene, bi zadeva imela obliko gaussove krivulje in bi bilo cca. enako število ljudi s plačo pod in nad povprečjem.
Torej pri minimalcu 600 evrov, povprečni plači jurja, bi bila najvišja 1400 €. Po domače to pomeni praktično enačiti pometača cest z vrhunskim srčnim kirurgom.
Viva la Cuba!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
Lej model, vem da težko zastopiš, but still, statistika je pokazala da ima javni sektor večje plače kot gospodarski......

Naš borec sidikalist Štrukelj pa je odgovoril, da je temu tako ker so bolje izobraženi.....

Glej kar nekaj nabijaš - povprečne plače so v JU iz različnih razlogov, med drugim to da so skoraj vse snažilke, kuharice in podobno slabše plačane službe odšle privat in ne spadajo več med JU, kot drugo pa to, da ima nekaj posameznikov smešno visoke dohodke in s tem dvigajo povprečje. Večina zaposlenih v JU ne dosega povprečne plače, samo je precej posameznikov, ki imajo nad 5000 neto plače.
Potem je potrebno pogledati še delovne čase - večina zaposlenih v gospodarstvu dela dopoldan, popoldan, vikende in nočne proste medtem ko kar nekaj ljudi v JU dela nočne, vikende, praznike... (ne pozabi, JU je tudi policija, gasilci, zdravstvo...).

NAvaden gasilec, ki bi delal samo zjutraj, brez nočnih in praznikov verjetno nebi dosegel minimalne plače
smirk-1.gif

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
doctorz narobej razumeš... problem niso zdravniki, niti policaji..
ministrstva, razni javni zavodi itd...

Krčenje je potrebno, predvsem to leti na ministrstva in javne zavode. Pri vas pa je potrebna racionalizacija, saj kljub precej slabšim plačam od recimo severnih sosedov, dosegate višje obratovalne stroške dela kot na severu...

Čistilke pa podobne pa so šli v privat zaradi takoimenovane racionalizacije, ki to nikoli ni bila, temveč so stroški še večji in tukaj imajo prste vmes tudi nekateri zdravniki, kateri se okoriščajo na račun javnih naročil.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Čistilke pa podobne pa so šli v privat zaradi takoimenovane racionalizacije, ki to nikoli ni bila, temveč so stroški še večji in tukaj imajo prste vmes tudi nekateri zdravniki, kateri se okoriščajo na račun javnih naročil.
467716-post_slo.gif

lepe provizije že leta padajo in to v vseh javnih zavodih,.....tu bi se pa res dalo prišparat, ampak tega pa nočejo videt, pri teh svojih varčevalnih ukrepih.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Zato je interes, da se tak sistem fura.....

Naredl so to, da so čistilke na minimalkah in z neplačanimi prispevki.. Stroški pa isti. Seveda ignoranca je tukaj neverjetna. V tem sistemu najebejo vsi zdravniki, ki niso pri koritu na drugi strani, pa na tistih katerih se špara..

Vmes pa denarja ne vidijo. Naši sindikalisti imajo podoben sistem, do takrat ko se je ropalo in so bile zaposlitve so bili lepo tiho, tudi ko ni bilo plačanih prispevkov, zdaj v krizi pa tulijo, vendar si en od teh ni zmanjšal plače + sedijo še v različnih odborih in političnih funkcijah.

Zato v gospodarstvu to težko gledamo.....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Vedno znova in znova dokazujete svojo sposobnost..........lej, takle bom poskusu razložit,.....
.....a poznate, vsi vi supersposobneži, rek, ,,nimam tolk dnarja de bi poceni kupoval,,
zmaga.gif
Pol si tud svojo babo pošteno in drago plačal?
evil.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik capl pravi:
zmaga.gif
Aja brihta, ko ravno meni repliciraš: a sem kje pojambral, da imam 600€ neto?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Popolnoma logično, a ne?
Ne ni logično. Če bi bile plače pravilno in pošteno porazdeljene, bi zadeva imela obliko gaussove krivulje in bi bilo cca. enako število ljudi s plačo pod in nad povprečjem.
Torej pri minimalcu 600 evrov, povprečni plači jurja, bi bila najvišja 1400 €. Po domače to pomeni praktično enačiti pometača cest z vrhunskim srčnim kirurgom.
Viva la Cuba!

Ne bodi malenkosten. V grobem bi morala biti krivulja vsaj približno gaussova. Pri nas pa niti približno ni.
Sicer OK, če je zate 600€=1400€ potem tudi v redu (če se sicer ravno primerjamo z najbolj razvitimi v Evropi, potem bi pometač moral dobiti kakih 1000, nek stručko pa recimo vsaj 2500€ neto). Na žalost je realnost pogosto taka, da ima pometač 500€ (z dodatki zakonsko zajamčenih slabih 600€), visoko šolan in strokoven kader (inženir česarkoli že) pa dobi enih 1000€ ali pa še tega ne. Dobi pa neki slinast jebiveter (ki je slučajno neki v žalhti s tem_in_tem) pomembno funkcijo v (če je sreča mila) kakem državnem podjetju in dela ogromno škodo. Bolje da bi takim dali doživljensko rento (ne vem recimo 1500€) in da vsaj nič ne delajo - tudi škode ne - velja tudi za marsikaterega politika, gospodarstvenika, ekonomista,managerja, ...

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik capl pravi:
zmaga.gif
Aja brihta, ko ravno meni repliciraš: a sem kje pojambral, da imam 600€ neto?
Za avto si pojambral, de maš glih takšno bedno sroušno ko brgo ,in te je pred fabrikami sram pred delavci
evil.gif
, vsaj zdi se mi, da se je o tem šlo, ne ljubi se mi pogledat....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Za avto nisem pojambral, pohvalil sem se
cheer.gif
Saj to da imajo nekateri (ni jih tako malo) ob plači 562€ avto za 20k€+ ne kaže na to kako so premožni, ampak samo to, kako so ubogi v glavo. Še posebej, ker avto v veliki večini primerov sploh (še) ni njihov in ne bo še žblj let - če sploh kdaj. Moj avto je pač moj in če danes crkne v taki meri, da se ga ne splača popravit, ga zapeljem v graben (prevod zate da se ne boš zapenjal: peljem ga na odpad) in grem jutri nabavit nekaj drugega. Pa mi tega do zdaj še nikoli ni bilo treba. Niti plačevat dragih zavarovanj zaradi leasinga in podobna jajca. Upam da je zdaj bolj razumljivo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jah ampak zgledaš pa revež... a ti nikdar kakšen kolega ne prišepne, da zdaj je pa res že čas, da menjaš? No jaz bom menda končno vzel novega, ker zdaj je pa res že preveč, ko se z družino kobacamo v trivratnega clia in nas vsi pomilujoče gledajo kot največje reveže :D

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Za avto nisem pojambral, pohvalil sem se
cheer.gif
Saj to da imajo nekateri (ni jih tako malo) ob plači 562€ avto za 20k€+ ne kaže na to kako so premožni, ampak samo to, kako so ......
....ja, sposobni bi človk reku, ...veš kaj bi ti lahko imel pri svojih dohodkih, če bi bil tud tolk sposobn, pa ne mislim avtomobile, to je orodje in dobro orodje ni glih znak bogastva
evil.gif