Povprečna plača 985,55 evrov...jo dosegate?

Ali dosegate povprečno plačo?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Edino solid... čeprav se mi bavarska malo bolj dopade.

Trenutni dam za malo več kot 5 kvadratno sobo 200€. Torej spremembe skoraj nobene.

Citat:
Objavljeno: 08.11.2012 16:14
Naslov:
Spostovani!

Ze dokaj lep cas spremljam tole temo, sedaj pa sem se odlocil, da se oglasim. Ocitno je, da nekateri tukaj nimate pojma koliksne so place v Avstriji. Ko berem neumnosti, da se s peto stopnjo lahko zasluzi 2500 evrov bruto mesecno, se samo vprasam, kje so doticni natolcevalci to informacijo dobili. Seveda obstajajo tudi izjeme, vendar so le-te v tem primeru resnicno redke (in ti ljudje, v kolikor resnicno zasluzijo toliko, naj bojo tiho, ker so se jim ocitno res odprla nebesa na zemlji).

Delam za Siemens VAI v Linzu in seveda imam nekoliko informacij o placah na strojno-konstrukterskem podrocju.
Prvo kot prvo - tujec tukaj NE dobi manj kot Avstrijec!

Drugo kot drugo - placa je po kolektivni pogodbi + individualni dodatek, ki se izpogaja ob zaposlitvi.

Te place so seveda visje kot v Sloveniji, ne postanes pa cez noc milijonar, kot to trdijo nekateri na tem forumu.
Ko sem se jaz odpravljal v Avstrijo, mi je sosolec iz osnovne sole razlagal, da s poklicno izobrazbo zasluzi 2600 brutto - danes oba veva, ker delava po isti kolektivni pogodbi, da on zasluzi 1600 brutto, jaz pa 3700! In na cesti me mozak niti ne upa vec pogledat! Cistilke (sezonske) so trdile, da dobijo 1200 netto, v resnici pa dobrega jurja brutto - in podobne neumnosti!
Potem pa pride Slovenjcelj cez mejo in se mu zdi 1800 brutto za crknit malo, doma pa dela za 700-800 netto.

Avstrija ima nadalje v kolektivni pogodbi t.i. bienalni skok, kar pomeni, da se vsake dve leti placa avtomatsko dvigne za dolocen odstotek glede na izhodisce. Sindikati redno vsako leto izpogajajo dvig plac (dejansko funkcionirajo) in hitro se zgodi, da po dveh letih dela zasluzis ze cca 400 evrov brutto vec.

Avstrija ima se veliko potreb po delovni sili. Naceloma z dobro izobrazbo hitro dobis delo. Je pa treba imet zdrav apetit glede zasluzka.

Tisti, ki resno razmisljate o iskanju dela v tujini - prosim poiscite si relevantne informacije. Ne berite neumnosti, ker na dolgi rok Vam bo to pokvarilo sliko o trgu dela v Avstriji in na koncu boste razocarani za prazen nic!

Upam, da s tem nisem nobenega razjezil ali uzalil. Navajam zgolj in le dejstva, ki so mi poznana zaradi dela in bivanja v republiki Avstriji.

P.S.: vse avstrijske kolektivne pogodbe so javno dostopne! Poguglajte Kollektivvertrag Österreich in si preberite vse o placnih razredih, placah, dodatkih itd.

Citat:
V linzu imas vsega; od industrije pa do kulture. Samo mesto niti ne velja za drago, infrastruktura in javni prevoz sta odlicna (zelo veliko kolegov si isce stanovanja izven mesta, ker prevoz ni problem), samo mesto ima veliko zgodovine (nekdaj bilo prestolnica Habsburskega imperija, Kepler je tukaj zivel in delal) in to tudi pridno izrabljajo. Drgac pa velko pivo po 3 evre, najemnina za enosobno stanovanje s stroski vred 250 evrov - zelo sprejemljivo.

Firma sama je pac koncern znotraj koncerna. VAI ima vsega skupaj 10.000 zaposlenih, od tega jih je 2.000 v Linzu. Glede nadrejenih je pac kakor se nastavis. Z mojim sefom sva istih let, se tikava od mojega drugega meseca dalje in nasploh je ekipa zelo dinamicna - tudi popoldanskih, izvensluzbenih aktivnosti je ogromno. Od 33-ih na oddelku sta dva Poljaka, en Spanec, en Bolgar, en Madzar, en Ukrajinec, dva Nemca, jaz Slovenec, ostalo pa Avstrijci.

Poznam pa tudi nekaj kolegov, ki so menjali oddelek (delovno mesto) ker niso bili zadovoljni z nadrejenim. Velika firma, sto ljudi sto cudi.

Na VAI sem prisel s petimi leti delovnih izkusenj, ki sem jih tudi unovcil za prvi bienalni skok. Prijavil sem se na javni razpis na Siemensovi internetni strani, bilo nas je 6 (bil sem edini tujec) in na koncu sem dobil delo. Od prijave na razpisano delovno mesto do razgovora je minilo osem dni.

Govorica je pac "zgornja avstrijscina". Po par mesecih sem jih razumel brez problema.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.766
6.545
113
KSZ

Štrukelj zmagal proti državi

Vlada je znižane zneske regresa izplačala na podlagi zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) in Zakona o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012.

Po pravnomočnosti sodbe bo morala vsem članicam in članom Sviza zagotoviti izplačilo preostanka do polnega zneska regresa.