Povišan holesterol

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
To verjetno veš, da se LDL zgolj izračuna in se ne izmeri? In da je trenutna formula za izračun neprimerna za vse prehranjevalske navade? Recimo za ketozo se mora uporabiti druga formula, ipd.

Edino okoli holesterola, ki nekaj pomeni, je dejanska velikost LDL delcev, ki pa se trenutno meri zgolj v USA, pa še to baje ni 100% zanesljiva metoda, oz način merjenja ni 100% zanesljiv.

Zanimivo, a ne, da se za tako pomemben parameter, ki lahko tako drastično vpliva na zdravje, ne izumi oz uvede neke 100% zanesljive metode....aja...saj vemo zakaj, ker ima tableta lobij prevelik zaslužek.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
darjan: tudi velikost delcev nikakor ni nujna meritev, ker se da sklepati iz razmerij trigliceridi -> HDL. V primeru, da imaš oboje zelo dobro, pomeni da tvoje telo odlično dela s holesterolom in ga skoraj nič ni v najmanjši škodljivi obliki, tako da se po teh ugotovitvah velikost delcev enostavno ne splača merit.

Sicer pa tako redko tudi ni, v sloveniji se ne da, v EU pa vsaj v 10 laboratorijih (to mislim zaradi javne dostopnosti, sicer tudi v slo verjetno lahko to merijo BP).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Jaz sem iskal laboratorije v EU pa jih nisem našel, tudi laboratorija iz SLO, ki pošlje teste v EU, nisem našel, potem sem obupal.

Bi pa pomeril velikost LDL delcev ravno zaradi TG HDL razmerja, da vidim če je to pri meni primerljiv test ali ne.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne vem no... preglej predavanja Ken Sikaris, mislim, da so vidni sample size-i na grafih, če on ne ve, potem nobeden ne.

http://www.mps.com.au/about-us/pathologists/pr-list/dr-ken-sikaris.aspx

Če maš neka redna odstopanja, ne cem zakaj se bi potem blo pametno zanest na EN drag test. Saj je merjenje cukra tudi še kar v modi in holesterola pa pojma nimajo kako in kaj interpretirajo s temi podatki. Za cukr obstaja veliko bolj zanesljiv test, ki ti bi lahko vnaprej napovedal diabetes, pa je zgleda bolj zaželeno, da postaneš diabetik in zdraviš z zdravili, kot pa da to vnaprej prerečiš.
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Ker se gre za spcifiko pri meni, zgolj za to
wink-1.gif


Cuker...ja...raziskave oz testi...en domč test obstaja, oz način, brez strokovnega znanja; "eat less carbs, fatso"
wink-1.gif
 

B81

22. jul 2007
37.058
10.566
113
Po vec letih sem spravil holesterol v mejo, hdl je ok, ldl je malce pod mejo, trigliceridi tudi. Zadnje mesece pecemo vse na svinjski masti in vsak drug teden pijem konopljino olje. Zanimivo
smile-1.gif

Ma zakaj mora LDL bit v meji, ce je skodljiv, ker dela obloge?
 

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
veliko je odvisno od samega posameznika in njegovega metabolizma, imas suhce z povisanim holesterolom in močne z normalnim, poznam ljudi stare 80 let ki ze celo zivljenje vse delajo na domaci svinjski masti in imajo holesterom normalen, je pa res da so v gibanju oz. bili celo zivljenje, tako da kdo je aktiven se nima kaj bati, je pa baje stres hud dejavnik za povisanje holesterola,
lp
 

B81

22. jul 2007
37.058
10.566
113
Ok, najpomembnejši so trigliceridi.

Zakaj bomo verjeli linku zgoraj?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Zato, ker temu na linku dejansko noben ne oporeka Dileme so še samo glede LCHF diet oz. lajfstajla, ker je tega blo že toliko in folk je že 50 let zdaj bombardiran, da so maščobe grozne in živalske sploh nesprejemljive, zato je težko z znanostjo celo zdravnike prepričat. Potem imaš pa še industrijo, ki je tako zlobirana, da je v Ameriki npr. pica v šoli klasificirana zelenjavna jed, pa veš kakšne so pice iz menze (pri nas poznamo vsaj pelate, tam zelenjavo predstavlja kečap).

Ti "preroki" ti ne prodajajo nič, kakšno knjigo, pa še to je napisano, da je vse načeloma dostopno zastonj preko spleta. Ken Sikaris pa je patolog v velikem Avstralskem laboratoriju in mu ni potrebno pridobivati sredstev ali pa odgovarjati šefu (pridobivati neke rezultate).

Veliko je in bo negativne "reklame" za te spremembe, ker se napada prehrambeno industrijo IN farmacevtsko, ta spet direktno lobira pri politiki in zdravnikih, tako da se nekih sprememb ne pričakuje. Sicer je pa zdaj to zapopadel Jamie Oliver, čeprav še ne v celoti, ker se niti ne upa.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Škoda, da tudi nisi napisal kje...ker samo ta stavek, nam ne pomaga nič.
 

B81

22. jul 2007
37.058
10.566
113
Kaj to pomeni?

Meni so na Ptuju izmerili v nekaj urah cel kup testov.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Merijo samo skupni holesterol in HDL, vse ostalo se potem računa preko pravilnih in manj pravilnih "formul"
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jao no, moram prov reakcijo napisat za vse alter profesorje, da še kdo sploh kej verjame
Malo okrajšana in olajšana reakcija:
Gre za direktno določanje LDL. V serumu z določenim reagentom razopimo samo LDL delce. Tile nato reagirajo z holesterol estrazo (encim). V kombinaciji z holesterol oksidazo se nato tvori vodikov peroksid. Le ta pa s pomočjo peroksidaze, DSBmt in 4AA tvori barvno reakcijo. Nato izmerimo absorbaco in preko kalibracijske krivulje določimo koncetracijo LDL holesterola v krvi.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tako, točno si napisal, pa darjan in vsi vemo, da se to da in nas ta podatek ne zanima kaj dosti.

Želimo to:


Triglycerides are routine.
Apolipoprotein A1 and Apolipoprotein B measure the HDL and LDL particle number and should be easily available from pathology services.

The Lipid Subfraction analysis is done out of the Sydney Adventist Hospital Pathology. All labs can forward the test onto them.
SAN Pathology

Oz. to želi darjan, mene boli k***, ker vem, da z določeno prehrano imam take vrednosti.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Ok to je preveč za mene, vsi ti delci in vse ostalo... torej na zadnji meritvi sem imel tako: S-Trigliceridi 0,86 potem S-Holesterol 5,60 ter S-HDL-holesterol 1,21, S-Sečnina 5,3, S-gama-GT 0,14 itd... nevem zakaj pa nimam nikjer napisano LDL?