Povišan holesterol

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa hidrogenizirane npr. margarina itd.

Vedno je bila prehrana osnovna coklja v razvoju človeštva. Ko je industrializacija to (khmm!) nekako uredila, vsaj za svoj del sveta, so pa izbruhnile bolezni, o katerih se prej niti vedelo ni.

Seveda se ni vedelo, ko so pa ljudje povprečno prej umrli, preden bi se razvil rak, ali sladkorna itd. Od izuma penicilina je komaj ?70 let?


V glavnem, če hočemo obdržati civilizacijo, je treba imeti ljudi site. Če so siti, bodo delali. Če bodo lačni, ne bodo delali ampak gledali v gozd, kako bi si kaj ujeli.
Naprej, če hočemo imeti ljudi site, moramo imeti hrano nekako konzervirano na daljši rok. In spet smo tu!
uf-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Problem je, da se muti z raznoliko prehrano, našli bi univerzalno živilo, ki se ga lahko masovno šopa
wink-1.gif
Jajca so že kul, recimo.

http://examine.com/faq/how-can-i-make-red-meat-healthier/

Torej...ne žgat mesa, kuhat pri temp nižji od 200, čeprav tu je napisano 250, če se peče na žaru, naj bo odprt, pa je nekako to to?

Me zanima na koliko se segreje ponev, kjer ponavadi pečem meso, zmerim ob priliki
smile-1.gif


Če pa se že je predelano meso, recimo šunko, ipd, pa se naj šopa zraven vitamin C
smile-1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa saj ne pečeš mesa vsak dan. Tudi nedeljska pečenka se dela običajno na 180 st. (Ok, pustimo detajle
smile-1.gif
)

Ravno zaradi temperature je fino uporabljati olivno olje. Ima precej nižjo temperaturo vrelišča od sončničnega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Jaz pečem skoraj vsak dan ja, samo v sredo ne, ko imam "pavzo"
wink-1.gif


Pečem pa na gheeju ali svinjski masti.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Tole? (priloga)


PS, madona..kam smo prišli, v diskontu se bo po novem našlo najbolj kvalitetna živila?

Ja, to bo pravo. Kupiš dan prej ali na dan poteka za -50%, vržeš v zmrzovalnik in zmagaš.

Omenil sem pa zato, ker očitno (žal) ni tako velikega povpraševanja po bolj kvalitetnem mesu, če še edina velika trgovina, ki to prodaja, mora prodat s popustom, da se ga reši.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Ja, to bo pravo. Kupiš dan prej ali na dan poteka za -50%, vržeš v zmrzovalnik in zmagaš.

Rok je do danes, 28.10., in je "globalen", torej ima vsak hofer danes to meso viška, če ga ima. Včeraj je še bilo 25%, ampak so imeli še ziher par kg na voljo, tako da sem malo reskiral in grem danes po kaki dve kili, danes pa že mora bit na -50%, kar bo hudičevo dober nakup
smile-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kakšno vezo ima težava z mlekom z biokmeti? In mleko ter meso nista ravno artikla za primerjavo ...

Ampak, že veš ....
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
V krmi je bil problem...saj so jo komot dajali kravam za mleko in teletom za zakol?
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Vime je praktično filter za kri (podobno kot ledvica), Kar krava poje zvečer, je zjutraj v mleku. Meso (mišice) so pa malenkost drugačne. Nisem še slišal, da bi bili toksini glivic (fusarioze recimo) problem v mesu.

In noben kmet pri prabvi pameti (razen, če nima izbire) ne bo živali krmil s plesnivo krmo. Težava je, če so toksini skriti v krmi in se plesen ne vidi več ... Pa tudi, če se to zgodi, so to izjeme. Verjetnost, da to fašeš je minimlna, da imaš zaradi tega posledice pa nikakršna (praktično).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Saj nisem mislil, da bi pač tista gljiva kaj škodila mesu, ampak sem mislil na to, da pač slovenski kmeti kupujejo krmo "prek meje, na hrvaškem, na balkanu", ker pač zaradi neprimerne geografske lege ne morejo zagotavljati lastne krme 365 dni na leto.

Verjetno obstajajo takšni, ki jo imajo, in so bio in eko in oh in sploh, ampak se mi ne da iskat in klicat vsakega kmeta, potem pa mu še verjet na besedo. Mogoče kdaj v prihodnje, ko bo potreba po takšnem mesu večja, zdaj pač iščem nekaj v trgovini, kjer lahko vsak teden kupim sveže.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Ker vem, da večina folka ni kliknila ali prebrala linka, ki ga je dal Malecky, da izpostavim najbolj pomembno zadevo.

Zakaj obstaja 18% večja možnost obolenja za rakom prebavil, če jemo več kot 50g mesa dnevno? WHO se je tukaj uprl na študijo, katere rezultati so sledeči:

43 ljudi od 100.000 je obolelo za rakom debelega črevesa.
51 ljudi od 100.000 je obolelo za rakom debelega črevesa, ker so zaužili več kot 50g mesa dnevno.

Razlika je res 18%, ampak jebemo...absolutno gledano je to veliko manj, kot je statistična napaka, govora je o 8 ljudeh od 100.000, kar je 0.008%.

Poleg tega pa mislim da študija ni vzela v zakup o kakšnim posameznikih je govora, kakšne so njihove ostale navade, prehrana, življenski slog. Čisto možno, da je teh nekaj bilo kadilce, ki redno pijejo, debeluharjev, ipd.

Tako da, mislim da je panika odveč, škoda sicer, da slovenski novinarji niso napisali tudi članka v tej smeri, tako kot je recimo bil napisal v new york times: http://www.nytimes.com/2015/10...r-red-meat.html

PS, mogoče pa kak 24 ur študent to prebere in prevede članek
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
btw:

Japanese Research Exposes Statin Scam: People with High Cholesterol Live Longer

http://healthimpactnews.com/20...h.g6IgcADC.dpuf

These chapters clearly describe some of the flaws in the guidelines—flaws which are so serious that it becomes clear that times must change and the guidelines must be updated. Our purpose in writing this supplementary issue is to help everyone understand the issue of cholesterol better than before, and we hope that we lay out the case for why a paradigm shift in cholesterol treatment is needed, and sooner rather than later. We would like to stress in closing that we have received no funding in support of writing or publishing this supplementary issue and our conflicts of interest statements are given in full at the end.

Zdaj verjamete, ko eni pravimo, da holesterol ni bav bav in da je to, kar dohtarji trdijo, napačno?