Peleti namesto kurilnega olja.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
moje mnenje: model ima pripravljenih 4k€, da spremeni peč iz olja na drva. Iz tega sledi, da najbrž nima še dodatnih 10k€+ za ene kolektorje, ki mu bodo pozimi kao dogreval hišo. In tisti, ki pravi, da mi taki kolektorji ogrevajo hišo tudi pozimi, je navaden lažnivec.

Prvič investicija s temi kolektorji dosega 3000 evrov na hišo cca 120 m2 2,5 m višine grejo 4 je kolektorji x 2 m2 je 8m2 oz 4 kolektorji. Če ne verjameš da boš mel čez dan toplo pridi pa se prepričaj pa potem govori naprej Tehnopolis v celju prihrani do 2500 l plina na leto prav zaradi teh kolektorjev. Dopolnilo k obstoječem sistemu ogrevanja je odlično, da bi samostojno deloval bilo kater kolektor je pogojen z vremenom in je nemogoče garantirat celi dan sonce kamoli pa še ponoči
stupid-1.gif
.

ti sicer ne lažeš, glede na tvoj citat:"Kolektor je dopolnilo, katero za moje pojme tudi odlično k ogrevalnemu sistemu,". Poskušaš pa modelu prodat nekaj , kar v TEM TRENUTKU NE RABI. On išče primaren vir ogrevanja, ne dopolnilo. Še enkrat. Model išče rešitev za cenejše ogrevanje in nima denarja, da bo zdej celo streho prekrival z enimi kolektorji. Stavim, da je najcenejši sistem teh kolektorjev vsaj pet jurjev. Preden jih pa nazaj dobiš, si pa že v pokoju.

To kar model rabi naj sam presodi jst nevem prodajam mu ne nič, vendar če se odloči vsekakor je dobrodošel ga bojo tam veseli, saj zadeva je plod slovenskega razvoja in pameti. Je dovolj inovativna in dobra za ponudit trgu, saj poleg toplotnega ogrevanja nudi še druge stranske blagodejne učinke. Strehe ti ni treba pokrivat cele dosti bo jih par pa to niso ti kolektorji katerih si vajen škoda da nisi prej se informiral preden širiš dezinformacije in bedarije.

Te sistemi najbrž so dobri za regijo kot je Primorska, ne pa za ostale regije. Pa še na primorskem tega bolj malo vidim. Slovenija ima pač 4 zelo različne letne čase in taki sistemi se v teh pogojih ne izplačajo ali pa si glih na nuli.

Ti sistemi delujejo odlično na Švedskem in v Kanadi saj poznamo konkurenco zelo dobro, če mi boš pa trdil da imamo bolj ekstremno vreme kot oni te prtisnem okol buče da se strezneš rade volje.

Še ena resnica glede peletov smo jih meli doma 3 sezone in nikoli več jih nočem videt ne v hiši ne okoli hiše ne nikjer. Mam raje olje mi vsaj ni treba skakat celo zimo gor in dol, pa smo meli dober sistem neki švedski za 8k nebom delal reklame, ker je klump od klumpa, nikoli več se ne spustim v tako bedarijo, kot so peleti, te mam raje sekance pa veti peč pa mam mir tak sem s peleti preživel več časa v kurilnici, saj se je polž konstantno ustavljal, ker so peleti navzemali veliko več vlage, saj je lanska zima bila dosti bolj vlažna kot prejšne pa še nismo niti toliko prihranili zaradi ustavljanja polža se je peč tudi hladila in vsako hlajenje zahteva več peletov za doseganje delovne temperature. Uživajte v peči na pelete
bonk.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Moraš vedeti, da se cena peletov giblje zelo podobno kot cena kurilca. Par let nazaj, ko je bil bum teh peči in so jih vsi vgrajevali, je bila nekaj časa celo višja kot kurilno olje.
V glavnem, zdi se mi, da tukaj ne boš kaj dosti zvedel, ker je premalo folka. Pojdi na sosednji forum (v googla napiši peči na pelete pa prvi večji zadetek je pravi) pa si malo poišči. Boš dobil ogromno informacij in izkušenj ljudi, ki so dejansko to sprobali.
Nakladaš. Gibanje cen nafte nima velikega vpliva na ceno pelet. Pa tudi če bi jih imelo, so peleti še vedno nižji tekoči strošek ob višji investiciji - ki pa se z leti seveda povrne.
In še nekaj - kdor želi sam sebi in svoji peči dobro, kupuje avstrijske pelete. Ti so sicer nekoliko dražji, a so vedno enake kakovosti (s tako hvaljenim Profilesom sem imel sam že težave in nisem bil edini v tistem času), da o kurilnosti in manjši količini pepela niti ne govorim.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
.....
Še ena resnica glede peletov smo jih meli doma 3 sezone in nikoli več jih nočem videt ne v hiši ne okoli hiše ne nikjer. Mam raje olje mi vsaj ni treba skakat celo zimo gor in dol, pa smo meli dober sistem neki švedski za 8k nebom delal reklame, ker je klump od klumpa, nikoli več se ne spustim v tako bedarijo, kot so peleti, te mam raje sekance pa veti peč pa mam mir tak sem s peleti preživel več časa v kurilnici, saj se je polž konstantno ustavljal, ker so peleti navzemali veliko več vlage, saj je lanska zima bila dosti bolj vlažna kot prejšne pa še nismo niti toliko prihranili zaradi ustavljanja polža se je peč tudi hladila in vsako hlajenje zahteva več peletov za doseganje delovne temperature. Uživajte v peči na pelete
bonk.gif

Sicer ne vem, kdo je to sedaj pisal, ampak:

Če so se peleti navlažili zaradi vremenskih vplivov, potem niso bili pravilno skladiščeni (a so bili na prostem pod streho)? In če so bili v kleti, ali je klet dobro hidroizolirana, ali so bili morda na vlažnih tleh.
To je sedaj tako, kot bi jaz trdil da je olje slabo, ker se mi je stalno mašil filter, vzrok bi tičal pa v zarjaveli cisterni za olje.
Malo objektivnosti prosim.

In pri pravilno izvedenem ogrevanju na pelete z zalogovnikom (sesanje običajno zadošča) ni treba nič skakati gor pa dol.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Nič ne nakladam. Priznam, da sem se nerodno izrazil. S podobna nisem mislil, da gre gibanje v enako smer, ampak da ima velika nihanja podobno kot cena olja. In tudi iz tvojega grafa je razvidno, da je cena konec 2006 za kratek čas presegla ceno olja, konec lanske zime pa ga še enkrat skoraj dosegla. Zanimivo je tudi, da je cena do 2006 relativno stabilna, potem pa začne precej nihati. Očitno sezonsko, ko se je začel bum peči na pelete. V povprečju pa verjamem, da je cena nižja od kurilca.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Za moje pojme si se zadev lotil na napačnem koncu.

Pri porabi 3 jurjev kurilca je jasno da je izolacija hiše obup. In bi bila prva stvar najprej rešiti ta 'problem'. Potem pa novo nastalim razmeram prilagoditi peč.

Glede peletov...osebno imam velike pomiselke okoli njih - pretirano veliki s tem načinom gretja ne boš rpihranil, ker kratkomalo so peleti umetno ustvarjeni, torej se bo cena vedno prilagajala ostalim energentom - logično da tistim, ki se bojo najbolj dražili.

Poleg tega boš zdaj kupil (Ne vem) 30 kW možno peč. pa boš moral kljub vsemu na dolgi rok enkrat obleči hišo, in bo tisti trenutek, ko boš to nareil, ta peč nekje 3 do 5 x predimenzionirana.

KEr če bi rad kaj prihranil na dolgi rok (pri teh zadevah gre za desetletja) izoliraj hišo in ne menjat energenta enega za drugega, ker s tem nisi rešil glavnega problema - prekomerne izgube toplote skozi ovoj zgradbe.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ali lahko to kakorkoli podkrepiš s podatki, ali o ceni pelet kar na pamet lapaš?

Torej ti trdiš, da če se bo kurilec dvignil za recimo faktor 5, bodo peleti ostali na istem nivoju kot so? Mah daj. Res da tudi jst nimam pojma o peletih ampak, če se bo vsa enegrija podražila se bodo tudi peleti. Bodo pa verjetno še vedno cenejši od kurilca. To je pa tudi res
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
A si pogledal graf, ki sem ga prilepil? No, kako je sledila cena pelet? In jaz nič ne trdim kaj bo, ker ne vidim v prihodnost, ampak v prihodnost ne vidite niti ostali. Lahko samo pokažem kaj je bilo in tisto kar je bilo ne potrjuje vaših trditev.
In tudi če bi cena pelet sledila, so še vedno cenejši od olja in/ali plina. Poleg tega cene pelet ne diktira noben oligopol (OPEC), niti ni cena vezana na nafto, tako kot je plin, ki nafti sledi s 6-mesečnim zamikom.
Pri peletih je trg svoboden (pri nas še preveč, ker ni standardov) - zato je cena taka kakršna je - dokler seveda država ne bo udarila s trošarino!

BTW: tista špica leta 2006 je nastala za to, ker je povpraševanje po peletih preseglo ponudbo. Z investicijo v proizvodnje zmogljivosti je cena spet padla.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
hmm

a peleti pa kr z lufta priletijo?!?!?

če se nafta podraži se tudi podraži proizvodnja peletov če se povpraševanje poveča...

ah ja... samo eni vidijo v "alternativi" boga in pol... samo ni mijasno zakaj bi kupoval pelete. če lahko kupi peč na DRVA z zalogovnikom?!?!? lepo drva naložiš pa je..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Problem peletov je ravno v tem ker jih je potrebno delati - in gre za njihovo izdelavo kar veliko energije, hkrati so potrebni hudo dragi stroji (torej jih ne bo delal vsak kmet, ki ima gozd doma). In je logično da se bojo prilagajali energentom (seveda najdražjim..poleg tega je izdelovalcev zelo malo - zaradi rpej naštetih razlogov)...oz. so se malo nazaj, samo so potem ugotovili da ni nekega navdušenja nad njimi (ker je tudi inevsticija v njih precej bajna)..torej se lahko sklepa da se zdaj umetno drži energent niže, dokler se število uporabnikov ne dvigne..potem pa udri po njih.

Pa ni toliko fora v samih peletih, če si tako čustveno vezan nanje...štos je v tem da je potrebno najprej poskrbeti za izgube toplote, potem pa novonastalim razmeram prilagoditi način in potrebno moč ogrevanja.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne dojamete pointa da tudi če se peleti podražijo oz. bolj bi morali pisat sledijo naftnim derivatom, to še ne pomeni da bodo enkrat peleti dražji kot pa kurilc.
bonk.gif

Pišete že tako kot da vam ni jasno, da če je prva stvar 50% cenejša in se obe podražita za 10%.....

Se kdo upa trdit, da bo kdaj kurilc spet občutno ceneje? Kaj pogledali izjave križaniča, kako mislijo obdavčit kurilca?
bonk.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Pri porabi 3 jurjev kurilca je jasno da je izolacija hiše obup. In bi bila prva stvar najprej rešiti ta 'problem'. Potem pa novo nastalim razmeram prilagoditi peč.
3 jurje ni tako veliko, če dobre temperature šopajo in je velika hiša ogrevana povsod. Izboljšanje izolacije bi pomenilo mesece dela pa 15k€, fasado povsod na novo še veliko več! Izolacija sama je poceni in ja je zelo učinkovito, sam če pa moraš še fasado delat pa ne vem kaj vse je pa nekaj najdražjega pri celi hiši, tko da še kurilnica komplet nova lahko izpade poceni. Pri nas v okolici je ogromno obupno izoliranih hiš ali pa zelo dolgo brez fasade, ker so drva pač prepoceni, sistemi predobro funkcionirajo fasade pa drage.

Citat:
Glede peletov...osebno imam velike pomiselke okoli njih - pretirano veliki s tem načinom gretja ne boš rpihranil, ker kratkomalo so peleti umetno ustvarjeni, torej se bo cena vedno prilagajala ostalim energentom - logično da tistim, ki se bojo najbolj dražili.

Pelet je še vedno odpadek in tudi če "sledi" ceni, lahko pomeni da bo skozi 40% cenejši.

Citat:
Poleg tega boš zdaj kupil (Ne vem) 30 kW možno peč. pa boš moral kljub vsemu na dolgi rok enkrat obleči hišo, in bo tisti trenutek, ko boš to nareil, ta peč nekje 3 do 5 x predimenzionirana.

Ne vinc ne bo... zdajle bi mogoče res lahko vzel 30kW peč, sam dovolj bi bla pa tudi manjša, ker ni nič narobe če peč dlje dela. Pomisli še celo zalogovnike so si izmislili, da peč lahko na polno dlje gori oz. da ni špic. Zalogovnik je tudi razlog da ne bo peč potem predimenzionirana in rad bi videl tvojo čudežno izolacijo, katera bo potem povzročila, da bo peč z zalogovnikom 3-5x predimenzinirana pri ogrevanju 300m2.
hysterical-1.gif

In še zadnje....SEVEDA se menja energent pismo, ali TČ ali pa biomasa, sicer jaz sam ne bi vzel peletov ali pa sekancev, ker nekako velja da se njabolje oz. res odlično obnesejo v večjih sistemih nad 60kW, ko je zadeva stalno v pogonu, ogromni polži, kateri se ne zatikajo ipd...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Problem peletov je ravno v tem ker jih je potrebno delati - in gre za njihovo izdelavo kar veliko energije, hkrati so potrebni hudo dragi stroji (torej jih ne bo delal vsak kmet, ki ima gozd doma). In je logično da se bojo prilagajali energentom (seveda najdražjim..poleg tega je izdelovalcev zelo malo - zaradi rpej naštetih razlogov)...oz. so se malo nazaj, samo so potem ugotovili da ni nekega navdušenja nad njimi (ker je tudi inevsticija v njih precej bajna)..torej se lahko sklepa da se zdaj umetno drži energent niže, dokler se število uporabnikov ne dvigne..potem pa udri po njih.

Pa ni toliko fora v samih peletih, če si tako čustveno vezan nanje...štos je v tem da je potrebno najprej poskrbeti za izgube toplote, potem pa novonastalim razmeram prilagoditi način in potrebno moč ogrevanja.

Spet nakladaš in govoriš napamet, kot takrat, ko sem ti dokazal, da nimaš pojma o prezračevalnih sistemih in rekuperaciji.

Kakšni hudo dragi stroji? Žaganje, ki je itak že odpadek se v pelete stisne s pomočjo preprose preše: http://pellet-mill.de/shop/cat...CFcGOzAode27Fuw

Gor imate graf, pa si poglejte "usklajeno" gibanje cen pelet in kurilnega olja. Vsi ste pametni, ko je treba pa lapanje dokazati, ste pa tiho.

In peletov ne delajo kmetje, ti delajo kveljemu sekanace (pokličelo lokalca s strojem). Pelete delajo obdelovalci lesa (žage, mizarji itd.) ali pa žaganje!!!!! od njih odkupujejo izdelovalci pelet.

@malecky: sekanci se res najbolje obnesejo pri večjih močeh, predvsem zaradi sorazmerno velike investicije v transportni sistem. Peleti so glede transportiranja bolj pohlevni in se jih da preprosto in poceni sesati. Najmanjši meni znani kotel ima nazivnih 7kW z zvezno refulacijo od 2,2 kW naprej. Sam imam 11kW izvedbo iste zasnove.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Bejž no.

A par tišlerjev naredi toliko surovine (odpadka) da tisti, ki delajo pelete odkupijo vse od njih in ta količina zadostuje za vse potrebe? Mogoče na začetku, dokler se z njimi poganja par kaminov, v kolikor pa se gre zadeva v množično uporabo pa se bo surovine umetno delala - torej bo cena narasla (ali jaz tukaj kaj zamujam ponudba/povpraševanje).

Logično pa je da bo država bolj forsirala uporabo 'obnovljivih' virov - kar zgolj pomeni da bo dvigala ceno drugim energentom (pa kdo pravzapar tu sloh omenja oz. propagira kurilno olje?)

Jaz zgolj hočem dopovedat da se z zamenjavo energenta ne da veliko prihraniti - če ti to misliš si precej naiven. Se pa da veliko prihranit z izolacijo objekta.

Pa poskusi še enrkat prabrati kaj hočem napisat (beri bolj počasi, da ne boš spet česa meni dokazoval ker itak nimam pojma): nima smisla menjat peči, če objekt ni izoliran, ker slej kot prej boš moral izolirat (cena kurjave bo to zahtevala) in boš takrat, ko boš to naredil, imel doma (konkretno) predimenzionirano peč...kar, če drugega ne, pomeni, da si že ob nakupu vrgel kar nekaj cenikov stran... ker si kupil premočno peč ali si zaradi tega bil prisiljen izbrati energent, ki sam po sebi ni najcenejši (bo šlo?...sicer z veliko vejicami pa vseeno).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Seveda imaš prav glede izolacije, oken in vsega skupaj - tu se popolnoma strinjava.

Ampak o peletih, trgu, proizvodnji itd. se ti pa tudi sanja ne, kar te seveda ne ovira, da ne bi lapal na pamet in seveda tudi napovedoval prihodnosti!
Ali si ti sploh videl resen lesnopredelovalni obrat od blizu? Kaj misliš, da se žaganje zbira od lokalnik mizarjev?

Ti si pa kar vgradi poddimenzionirano grelno telo, saj ko bo premrzlo, te bo pa "grela akumulacija", kar je tudi bila ena od tvojih cvetk.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kolega se je v novi bajti odlocil za pelete. Ga lahko povprasam, mi je ze razlagal pa sem pozabil. Vem samo da so mu jih pripeljali iz A?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
nigel: pojma nimaš... ockej... trenutno so peleti cenejši ker ni toli povpraševanja... ko bo povpraševanje se malo dvignilo... najebal ste ga...

še enkrat veliko bolje imeti peč na DRVA z zalogovnikom!!!!! ok?

ker resni ogrevalni sistemi uporabljajo sekance (+žaganje) peleti so primerni za "domače" uporabnike ker so stisnjeni... ko bo kriza... kaj je ceneje? rinfuza ali še en postopek vmes (stiskanje?)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Prosim, če mil alhko citiraš del, kjer sem trdil, da so peleti najcenejši. Imel boš hude težave, ker jaz tega nikoli nisem trdil. Oporekal sem samo tezi, da se cena peletov giblje enako kot kurilno olje. To sem s podatki tudi dokazal.

Kaj je najcenejše je pa odvisno od več parametrov. Pri velikih močeh, nedvomno sekanci, z uporabo lastnih drv zagotovo drva+zalogovnik. Tudi koruza je zadnji čas vse bolj popularna.
Pri tistih, ki nimamo lastnega gozda, drva nimajo več velike cenovne prednosti. Potem pa pridejo še ostali parametri, kot je avtonomnost sistem, samodejnost itd.

Peleti niso najcenejši način ogrevanja (tega nikoli nisem trdil), ampak tudi njihova cena ni odvisna od gibanja cen nafte. Cena pa seveda ni stalna in je odvisna od stanja na tregu pelet (in ne na trgu nafte).

A se sedaj razumeva?

BTW: pri sebi sem imel na voljo praktično vse načine ogrevanja (razen daljinskega), vključno z zemeljskim plinom. Pregledal sem praktično vse možnosti, vključno s plinsko kogeneracijo in pristal pri peletih. Ogrevanje na pelete je za mene optimalno, kar pa ne pomeni, da je optimalno za vse. Cena pelet pa še vedno ne sledi ceni kurilnega olja!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
kot vsi belogradisti... samo zanikianje in iskanje dlake v jajcu

lej rekel si da so peleti cenejši napadel si vincenca... jaz vem da je draga proizvodnja...