Peleti namesto kurilnega olja.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Gre za to, da so v Avstriji peleti normirani - torej, peleti, ki so na trgu morajo ustrezati določenim merilom. Pri nas standarda ni (niti ni kakšnih predpisov o dimnih plinih, zato se prodajajo peči brez lambda sond), zato lahko kupiš odlično ali manj odlično robo.
In kakšni naj bi zgledali odlični peleti in zanič peleti:::::pa prosim brez omenjanja vlage in lubja.

In zakaj je peč brez lambde sonde manj kvalitetna??

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Glej, ne vem. Vem, da so avstrijski standardizirani in nadzorovani. Sam sem Profilesove uporabljal lani avgusta, ko sem raztegoval tlak. Privih 225 kg (15 vreč) je šlo brez težav. Ko sem videl, da jih bo počasi zmanjkalo, sem kakšen teden kasneje vzel novih 20 vreč. Tu pa so nastopile težave, saj temperature dvižnega voda nikakor nisem mogel dvigniti. Istočasno je imel podobne težave še en član PSS iz okolice Borovnice - druga peč, druga avtomatika - isti peleti, ista težava.

Sam sem nato poskusno kupil nekaj vreč v Obiju (takrat so imeli znamko ForrestPellets), peleti si bili skoraj črni - se pravi ravno taki, kot naj ne bi smeli biti, a temperatura dvižnega voda se je dvigala natančno tako, kot je bilo zahtevano. Sklepal sem (z zelo veliko verjetnostjo), da je bila težava v peletih. Nato sem lani še celo zimo kuril na Obijeve pelete (nismo bili še vseljeni) in vzdrževal temp. dvižnega voda na 18°C, tako da je bilo prijetno delati čez zimo in še cela hiša se je temeljito presušila.

Letos so mi pripeljali 5,5 tone s cisterno iz Avstrije www.pellex.at Zaznal nisem nikakršnih težav, opažam pa, da je čiščenje pepela precej bolj poredko. Če sem lani praznil na vsakih 300-400 kg, sedaj praznim na 700-800 kg. To meni tudi nekaj pove o kakovosti goriva.

Ne posplošujem in ne trdim, da so dobri ali celo najboljši samo avstrijski peleti, a na podlagi lastnih izkušenj se za nestandardizirane ne bom več odločil. In mimogrede - za rinfuzo sem konec septembra plačal 220 EUR/t + 36 EUR polnjenje.

Lambda sonda: nikjer ne trdim, da je peč brez lamda sonde manj kakovostna. Lambda sonda je za slovenske razmere pravzaprav metanje denarja skozi okno, saj višja cena tovrstih peči težko upraviči nekoliko boljši izkoristek zaradi lambde sonde. Lambda sonde imajo peči, ki so namenjene za avstrijski in nemški trg, saj so tam obvezne meritve dimnih plinov. Peči brez lambda sonde zahtevane čistosti dimnih plinov ne dosežejo.

Sam sem za peč dal 10.500 EUR (ETA PE 11), kar se sliši ogromno. A toliko sem dal praktično za celoten sistem, tri sesalne sonde, vrtljivo glavo (za sonde) in peč z vgrajenima dvema ogrevalnima krogoma (črpalka, mešalni ventil), ekspanzijsko posodo ter pripadajočim krmiljenjem vključno z zunanjim tipalom. Ker sam nekoliko tehnično usekan, uživam, ker imam dostop do praktčno vseh nastavitev (aja, peč ima tudi popolno krmiljenje bojlerja za sanitarno vodo + ...).

Vse napisano ne pomeni, da so druge peči na pelete slabe ali slabše oz. da so peleti edini zveličaven način ogrevanja, sploh ne. Nekomu ustreza olje, drugemu TČ, plin itd. Vsak sistem, ki zadovoljivo ogreva površine, ki jih mora ogrevati je dober. Razlike so v detajlih in takrat se vsak sam odloči tako kot verjame, da je prav.

bujes

Zelenc'
28. nov 2012
1
0
1
Cena peletov je predvsem odvisna od tega, kdaj jih kupujete. Kupite jih spomladi ali poleti, ker septembra, najkasneje oktobra se začne norišnica, ker bi vsi radi vse imeli takoj. Spomladi pa ni naročil in so tudi ponudniki bolj prijazni (tako v smislu storiteve, prilagodljivosti ter seveda cene...)

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Bom še jst pristavil "piskerček"
wink-1.gif

sej veš z dobro klimo se da DOSTI privarčevati pri ogrevanju... Investicija pa tudi ni prevelika, če gledaš malce širše.
Vabim na ogled in preizkus, ko bo zima tukaj
wink-1.gif

Ja res je ogrevanje s klimo izjemno ugodno, ampak.....če imaš enih 7 prostorov je res težko ogrevati, oziroma rabiš 7 enot in potem ni več tako ugodno.
Se strinjaš?

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Kje je mozen ogled in delovanje klime za ogrevanje v praksi?

V sluzbi sem za 10 min zalaufal klimo, ki jo imamo izkljucno za hlajenje poleti (Mitsubishi MSZ-GA60VA), ampak je pihalo mlacno - nastavljena temp. je bila 30 stopinj. A bi moral dlje casa cakati ali ta klima ni primerna za ogrevanje?

EDIT: Moja napaka. Nastavitve niso bile na HEAT, ampak na COOL.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
švohnejše izvedenke klime začnejo greti šele po kakih 10 minutah..takod a ni za hiteti. Nastavi na (ne vem) 23 sotpinj, gretje. vse ostalo avtomatika in pusti.

lahko rpidše k nam pogledat...klima s ebo vklopila ob cca. 14ih....več ali man lavfa do večera, Nato drug dan spet ob 14ih. Zdaj ko je strupeno mraz še malč zvečer temperiramo z radiatroji (imamo pa vstopni model inverterja..mica...samo ne vem oznake, 2,5 kW hlajenja oz. 3.2 kW gretja..torej ta švohna).

Klima je drugače mišljena da prižgeš in nato deluje....in deluje. Tako da..vklopi v službi nazaj pa pusti do konca šihta.

(pa filtre ji še prej očisti..splahni pod vodo...da bo kaj od nje).

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Evo, danes se enkrat preizkusil in super greje. Sicer imamo v sluzbi centralno gretje in niti ni misljeno, da bi greli s klimo. Zanimalo me je delovanje zgolj za to, ker bi rad doma nabavil klimo za gretje.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pa je sedaj začela gret? Pri hudem mrazu nekatere klime zmrznejo. So samo do -5 (10,15,25)
Jst imam tudi bolj tako osnovno klimo (ne inverter), ki ima napisano do -5, pa veselo dela tudi v veliko hujšem minusu. Tisto, ko klime zmrznejo je, ko so temperature okoli 0, ko je veliko vlage v zraku - takrat so odtaljevalni cikli kar pogosti, ko pa je enkrat -10 in manj, pa ni problemov.Je res COP takrat slabši in moč se kar opazno zmanjša, ampak pri meni je še zgleda nekaj rezerve v moči, da mi klima ponoči sploh ne laufa - naredim timer 1 uro preden se vstanem in je zjutraj prijetno toplo, res pa da ogrevam samo cca 50 m2.

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
NigelM, od kod si, da ti ne vozi Stadtlober?
Ko sem zadnjič naročal v Avstriji, so mi na vso silo pošiljali Stadtloberja, ki je dražji.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik brinovar pravi:
Pozdravljeni! Sem nov uporabnik foruma. Imam vprašanje za uporabnika "ateis". Mene bi pa zanimalo če še imaš gorilnik na pelete,
write.gif
ker če ga ne rabiš več sem interesent za nakup. Mene ogrevanje na pelete zanima, ravno tako izdelava le teh. Če bo moja ideja obrodila sadove jo posredujem tudi drugim!

ne. sm velik pristaš TČ, peletine ponujajo takega udobja.

lp

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Rly?

1x na leto napolnim zalogovnik
Posodo za pepel spraznim 1x 2 tedna (če je zelo hladno) do 1x na 5 tednov (prehodno obdobje)

Temeljito čiščenje peči (sesanje) 1x do 2x letno.

V primeru izpada elektrike zaženem agregat...

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Vprašanje za tiste, ki vam pripeljejo pelete z cisterno. Kakšen priključek je na koncu cevi, ki pride pritrjena na cisterno ? Ali je pač kar cev kot cev ?