Peleti namesto kurilnega olja.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Enkrat sem o tem že pisal: 10,5k€ (brez subvencije) za celoten sistem; torej polnjenje (dve priključni cevi), sesalne sonde, revolverka glava, peč s celotnim krmiljenjem (nastavljaš lahko praktično vse kar si izmisliš, cek kup predvidenih kombinacij s solarno, bojlerjem...), dva ogrevalna kroga, ekspanzijska posoda, samodejno odpepeljevanje.... Skratka na peč se priključijo samo še cevi za vodo, gibke cevi za pelete in dimnik - vse črpalke, mešalni venitili itd. so že vključeni

V strošek ni zajeta izdelava zalogovnika, ki pa je itak DIY varianta za 100EUR.

Danes ETA namesto treh sesalnih sond in revolverske glave nudi polža vzdolžno v zalogovniku, kar ceno še nekoliko zniža.

@NAVI-boy: ob naročilu sem naročil še dve 0,5m cevi, ki gresta skozi zid. Cev se na drugo cev poveže na podoben način kot gasilske cevi, samo premer je večji

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Saj zato me zanima, kak priključek je, ker si je kolega omislil jumbo vreče, ki imajo spodaj narejeni odtok na pipo. Sedaj bi on rad to vrečo dal na podstrešje in speljal cel od odtoka v dnevni zalogovnik peči. Ampak ima to težavo, da ima vse skupaj na drugi strani hiše, kjer je bolj jeba priti zraven. In sem mu predlagal, da pač naj naredi cev od vreče do začetka hiše, da na koncu priključek in to je to. Mu z cisterno pripelje, preprosto tam priklopi in mu šiba na podstrešje v jumbo vrečo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
10,5k€? ni računice, pri novo gradnji je verjetno bolj smiselno v toplotno it.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
veliko mehanizacije in premikajočih delov, zato da maš avtomatizirano. posledično tudi več pokvarljivih komponent in pa več vzdrževanja. poleg vseha potrebuješ tudi primeren prostor, ki ga ni v mnogih objektih(koliko velik jew prostor za zalogovnik peletov?). kako je s hrupom, če imaš sobo poleg peči? seveda na koncu je potrebno tudi dobiti dobro ceno za pelete oz. kakovost.

pri TČ potrebuješ samo zunananjo enoto, zalogovnik po želji, notranja enota v velikosti starega televizorja( z krmilnim vezjem in pa izmenjevalec toplotev) in pa elektrika. vzdrževanja praktično ni, razen letni servis in pregled delovanja sistema v rangu 40€ pa še to ni glih obvezno. cena za vgradnje se giba pa nekje okrog 7k€ za 200m2 velik objekt. če si pa mal DIY pa pripraviš vse inštalacije in plačaš samo monterja da naredi konččni priklop in napolni plin in vodovodarja pa poveže cevi.

bistvena razlika je v številu spremenljivk, ki jih različna sistema imata. pri peletih je vzdrževanje, čiščenje, cena peletov, kvaliteta, prostor za sistem,.... pri TČ je edina spremenljivka samo cena elektrike. pa še to se da podpisat za pet let naprej in približno veš kakšen strošek boš v prihodnosti imel.

lp

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
V navodilih glede priključka piše:

Kupplungs-Stutzen NW 100
(Feuerwehrkupplung Stortz Typ A)