Peleti namesto kurilnega olja.

I

Izbrisan uporabnik 474

Proizvodnja ni draga. Pravzaprav je razmerje med vloženo energijo in tržno ceno kar precejšnje. Nekateri srednji lenopredelovalni obrati uporabljajo predvsem lesne odpadke in žagovino, ter z relativno poceni stroji izdelujejo lesno biomaso.
Imaš pa podjetja, ki izdelujejo samo in le lesno biomaso. Ta pa odkupujejo žagovino od drugih firm.

Največ lesne biomase proizvede BiH, ki jo nato izvaža v preostalo Evropo. Tudi večina peletov z avstrijskim ali Švedskim "poreklom", je po vsej verjetnosti narejena v BiH...

LP
Gargy

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
kot vsi belogradisti... samo zanikianje in iskanje dlake v jajcu

lej rekel si da so peleti cenejši napadel si vincenca... jaz vem da je draga proizvodnja...
Rekel sem, da so cenejši od kurilnega olja in nikoli nisem rekel, da so najcenejši energent.

Pokazal, da se Vincent je blebetal o "hudo dragih strojih", pa sem mu dokazal, da se cene strojev začnejo pri dobrih 2500 EUR.

In ko se branim tvojega podtikanja iščem dlake v jajcu? Nisem jaz kriv, če ne razumeš napisanega. Mar naj tebi na ljubo zanikam, kar sem sam napisal?
Ali je res tako težko dtugemu priznati, da ima prav?

PS: vlačenje "belogardistov" v čisto strokovno temo je nezrelo.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
nigel: pojma nimaš... ockej... trenutno so peleti cenejši ker ni toli povpraševanja... ko bo povpraševanje se malo dvignilo... najebal ste ga...

še enkrat veliko bolje imeti peč na DRVA z zalogovnikom!!!!! ok?

ker resni ogrevalni sistemi uporabljajo sekance (+žaganje) peleti so primerni za "domače" uporabnike ker so stisnjeni... ko bo kriza... kaj je ceneje? rinfuza ali še en postopek vmes (stiskanje?)
Se popolnoma strinjam.
Sem sicer razmišljal v smeri žita a so glede na informacije v praksi kar precejšni problemi s kurjenjem brez lesenih dodatkov.
Tako da kot sem že pisal smo kar na "klaftre" nardili. Res pa je les domač. Klaftro je pač treba ročno do peči in vanjo spravit.
Nekomu je to morda prehudo. ?

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
To kar so cenejši peleti se da z novo sodobno oljno pečjo in izolacijo noter dobit.
Doma imamo pec na drva staro kaksnih 15 do 20 let na katero je instalater ugradil gorilec na kurilno olje s katerim kurimo 8 let.
Ker vidim da se veckrat omenja da se z zamenjavo peci na novo modernejso pec izkljucno na kurilno olje da veliko prisparati bi prosil koga ki je to menjal ,koliko manjso porabo ima sedaj,pri nas trenutno skurimo okrog 2300 do 2500 litrov letno.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sodeč po tem kako si opisal zadevo, bi se zares čudil, če ne bi privarčeval 30%, če greš na eno sodobno peč na olje.

brinovar

Zelenc'
31. avg 2010
1
0
1
Pozdravljeni! Sem nov uporabnik foruma. Imam vprašanje za uporabnika "ateis". Mene bi pa zanimalo če še imaš gorilnik na pelete,
write.gif
ker če ga ne rabiš več sem interesent za nakup. Mene ogrevanje na pelete zanima, ravno tako izdelava le teh. Če bo moja ideja obrodila sadove jo posredujem tudi drugim!

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
peleti bodo kmal narasli... ti lahko povem kako je rasla cena žaganja, včas so ga na pou zastonj dajal na žagah... danes je druga zgodba, pa je povpraševanje naprom olju razmeroma malo..

če že potem edino na sekance ali drva... kar je bistveno cenejše kot pa peleti, ki rabijo drago obdelavo, predvsem ker se bo tudi štrom precej dražil...

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik Zetor pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
To kar so cenejši peleti se da z novo sodobno oljno pečjo in izolacijo noter dobit.
Doma imamo pec na drva staro kaksnih 15 do 20 let na katero je instalater ugradil gorilec na kurilno olje s katerim kurimo 8 let.
Ker vidim da se veckrat omenja da se z zamenjavo peci na novo modernejso pec izkljucno na kurilno olje da veliko prisparati bi prosil koga ki je to menjal ,koliko manjso porabo ima sedaj,pri nas trenutno skurimo okrog 2300 do 2500 litrov letno.

Starši so naredili enako in se je poraba zmanjšala za min. 25%. Nekaj zaradi bisveno boljšega izkoristka peči, drugo pa zaradi boljše izolacije peči. Prej je bilo v korilnici vedno vroče, sedaj je pa skoraj treba ogrevati.

Pa vzemi peč brez bojlerja, namesto bojlerja pa vzemi TČ za sanitarno vodo, da ti poleti ne bo treba kuriti nafte, kar bo še dodaten prihranek.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
žagovina je 15€ in več po kubiku.... pred porabo v kurilne namene si jo dobu 6 kubikov za 2000 SIT.... v Jelovici...

in se še draži... vse je odvisno od povpraševanje.. Prej si jo dobu skoraj takoj... zdej morš pa clo čakat... Seveda govorim, da sam prideš ponjo z traktorjem in kiperko z visokimi stranicami ponjo...

Žagovina strahotno dobiva na ceni, seveda vsi govorijo samo v dveh energetih kot sta plin in nafta oz kurilno olje... Najbolj smotrno je danes na drva zenkrat je zelo nizka cena in tudi peči niso drage, sploh pa če imaš lastno gmajno..

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Se popolnoma strinjam, da so sekanci in drva (še posebej lastna) najcenejša oblika ogrevanja. Treba je upoštevati, da se sekanci izplačajo šele pri močeh 50kW in več - kar je preveč za individualno hišo.

Stalno pa poslušam, kako se peleti dražijo in dražijo, podatki pa tega nikakor ne potrjujejo. In govorim za podatke iz države, kjer je ogrevanje na pelete že dolgo razvito in od koder pelete pripeljejo tudi meni:
http://www.propellets.at/images/content/pdfs/201009_quartalspreise.pdf

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
to z sekanci je res... je pa tudi res da se par hiš zmeni me sabo in to naredijo..... Lahko ti pa na primeru žaganja povem, kako se ob morebitnem kokretnem povečanju povpraševanja vse to lahko spremeni...

žaganje je šlo od leta 2000 iz 1,5€ na 15€ kubik... če to ni skok, hujši kot pa nafti....

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
to je res... se popolnoma strinjam, uporabljalo se jo je predvsem za živino (stelo)...

Ampak, lahko se zgodi, da se energent n.1 v slo (kurilc) izenači z dizlom, takrat boš vidu ugodnost peletov... to je z vsako stvarjo isto.... Še zmeraj je najboljša zadeva izolacija, izolacija, izolacijo in nizkokotlovno ogrevanje, kar pa lih peleti ne pridejo v poštev, no ja vidu sem par peči, ampak cena taka, da se popraskaš...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Kaj je nizkokotlovno ogrevanje? Misliš nizkotemperaturno?

Seveda - izolacija in nizkotemperaturno ogrevanje. Sam imam tak kotel na pelete "da se popraskaš" in mi zaenkrat ni žal. Kljub lamba sondi, avtomatizaciji itd. verjetno ne bom nikoli pokril razlike v ceni do, recimo, Biodoma, ampak za nivo udobja, ki mi ga kotel nudi sem pač pripravljen plačati nekaj več.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ja predvsem primerno za talno gretje.... drugače ti verjamem, sam če overall računaš, kje je računica...

Ti lahko povem eno štorijo od Knuta... vse ok fino fajn TČ voda voda 15 jurjev z talnim vred...., ko je pršlo skoraj do posla je bil račun kr naenkrat 25 jurjev...

hvala lepa...

vzel sem talno - plin (na javno omrežje), TČ zrak voda cca 2 čuka, predvsem za radi hlajenja spodjega šturka in na vrh 2 cevna kolekotrja z zalogovnikom... vse skupaj me bo pršlo cca 13 jurjev...

pa je tud na knof vse.... Imamo pa doma kr precej gmajne, pa se mi zenkrat niti ne drva ne splača... sem prelen..

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Se popolnoma strinjam, da so sekanci in drva (še posebej lastna) najcenejša oblika ogrevanja. Treba je upoštevati, da se sekanci izplačajo šele pri močeh 50kW in več - kar je preveč za individualno hišo.

to še zdaleč ni res
grin1.gif

alex1000

Zelenc'
16. jun 2010
13
0
1
nekaj me moti tole prepiranje okoli peltov...nekje sem zasledil, da naj kupujemo iz avstrije pelete..ja pa kaj še...sem na lastne oči videl pri nekem slo proizvajalcu pelet kako lepo polni 15 vreče za avstrijskega proizvajalca in pa za slovenskega mega prodajalca...no pa sem šel malce v poizvedovanje in izvedel da dve dokaj dobro renomirani imeni proizvajalca peletov na avstrijskem trgu kupujeta pelete v slo in cro...mogoče pa je res samo od nastavitev parametrov pomembno kkašne kvalitete kurimo v naših pečeh...to je tako za domači trg je vse ok za tujega pa se je že potrebno potruditi in res dati kvaliteto...sej bi tud jaz dal kakšen cent več za kvaliteto....no toliko o tem koliko so avstrijski peleti oh in ah...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Gre za to, da so v Avstriji peleti normirani - torej, peleti, ki so na trgu morajo ustrezati določenim merilom. Pri nas standarda ni (niti ni kakšnih predpisov o dimnih plinih, zato se prodajajo peči brez lambda sond), zato lahko kupiš odlično ali manj odlično robo. Sam imam slabo izkušnjo s Profilesom in v tistem času nisem bil edini - ampak ne trdim, da Profiles načeloma ni dober oz. po mnenju mnogih celo eden najzaneslivejših.

Poleg tega v Sloveniji niti en proizvajalec ne zna dostaviti pelet s cisterno. Menda nisem zaradi tega investiral v zalogovnik in avtomatiziran sistem, da bom pelete iz vreč na roke v zalogovnik stresal - pa še dražje je v vrečah.

In verjamem, da slovenski proizvajalci takrat, ko polnijo za Avstrijce, zelo dobro pazijo na kakovost. In ni težava v proizvajalcih, ampak v predpisih. Če bi predpisi bili in se izvajali....

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Sam sem se zaradi takrat (2 leti nazaj) visokih cen peči in opreme za pelete in veliko nedorečenosti in astronomskih začetnih cen raznih toplotnih črpalk odločil za olje in to pri novi hiši, ki ima le talno ogrevanje in svoj vod za kletne radiatorje (ne kurimo) in gornjo kopalnico. Zraven sem potem uredil še sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode, ker sem jih dobil izredno poceni.

Na sezono skurim okoli 1300 do 1500l olja, ogreva se 190 kvadratov na konstantnih 22 stopinj 24 ur na dan in 1 večja kopalnica na 26 stopinj. Čez poletje je peč izklopljena saj sončni kolektorji pokrijejo porabo tople vode.

Zaenkrat seveda ne razmišljam o menjavi, me pa zanima kaj priporočate da pogledam, saj gredo cene olja gor, ker imam kar dobro izolacijo pa pride v poštev menjava kotlovnice za kaj boljšega. Večina me prepričuje za razne variante toplotnih črpalk, a tu je še vedno kup nejasnostni in visokih cen...