Nov pravilnik o načinu delitve in obračunu

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
tako je.
situacija starejši neizoliran blok 1964 letnik, ogrevanje je lastno, postavljeno s strani stanovalcev (ne vseh) na kurilno olje
po stopnišču vertikala in razvodi preko kalorimetrov v vsako stanovanje posebej
nekateri se zaradi visokega zneska že odklapljajo, nekateri kurijo dodatno na trda goriva, kadar so doma.
Plača se po realni porabi, vendar vem za primer, ko spodaj sta dva stanovanja pod stranko prazna, tako da tip ogreva sebe in še konkretno zgornjega soseda (potrdil zgornji sosed sam). Se pravi, zaradi dveh praznih stanovanj je zgornji pač na škodi, ker kljub temu, da zakuri na 24 stopinj, so tla z novim estrihom in parketom še vedno hladna (+ zunanje stene seveda).
plačuje se nekako 0.14eur/kWh po kalorimetru (letos bili menjani, baje je zakonsko menjava na 5 let oziroma umerjanje, ki pa je dražje kot nov kalorimeter)

drugo na primer so starejši pred cca 4 leti obnovljeni bloki, kjer zaradi neprodanih (oz. praznih) stanovanj peč nikoli ne deluje v optimalnem režimu (premalo odjema) in je potratna - znesek je višji, kot bi bil ob vseljenih stanovanjih, vsaj v 50% vselitve

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Na blokih so nove fasade, v stanovanjih novi radiatorji, kar pomeni da se manj porabi.
Ob manjši porabi imajo podjetja, ki da jejo energijo manj zaslužka in manj dobička. Energetska podjetja so v lasti občin, kar pomeni, da imajo občinski veljaki manj denarja za sebe. Mislim, da predvsem tu tiči zajec višjega obračuna.

Kam pa se naj jaz pritožim, ki ob temperaturah od 0 do +10 dobivam v stanovanje premalo vročo vodo v radiatorje?
Tega mi pa nihče ne zna odgovoriti.

JackSparrow

Pripravnik
29. apr 2013
253
10
18
Slovenija
Bo kar držalo, kar si napisal.
467716-post_slo.gif

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kolikor jaz vem, se od daljinskega ne moreš odklopit.

Pri nas v bivšem stanovanju je bilo izglasovano 20 % fiksnih stroškov, ostalo pek delilnikov.

Po izdelani fasadi je bil naš povprečen strošek ogrevanja na mesečni ravni 15 EUR (Ljubljana) za 55 kvadratov. Vmes je precej klima rađonirala.

Je pa vse skupaj budalaščina...kdor živi v stanovanju pod nobenim pogojem (če se greje na drugo vrsto ogrevanja) ni ogrevan od soseda, ker imata oba cca. enako temperaturo...torej med stanovanji toplota sploh ne prehaja. Torej ni izgub, ker so le te odvisne od števila in velikosti zunanjih sten (ter seveda izolacije). In tu po logiki imajo najslabšo lego vrhnja stanovanja in pritlična..a tu smo spet pri zadevi LASTNIŠTVA...komur lega ni všeč (iz bilo kakega razloga) ima vse možnosti odprte, da si kupi drugo stanovanje.

A blok kot blok...kakor hitro je na kupu več ljudi, se o delitvi skupnih stroškov enostavno ni možno normalno zmenit.

(zato je pa najboljše bit na svojem, kjer se točno ve, kdo bo plačal vse zapitke... In ne rabiš prepričevat prepričanih babic, ki trdijo da izolacija ni nujna, ker se temperature na zemlji itak višajo zaradi tople grede...
crazy1.gif
).

a tu smo spet pri zadevi LASTNIŠTVA...komur lega ni všeč (iz bilo kakega razloga) ima vse možnosti odprte, da si kupi drugo stanovanje.

Tu se sicer strinjam, ampak, če že toliko dajo na poštenost do sostanovalcev, potem naj še dodajo v pravilnik, da pritličja in mansarde plačujejo manj , kot pa stanovanja v sredini bloka.
grims-1.gif
. Ker v mansardi ali pritličju moraš imet sigurno bolj odprt radiator za enako temperaturo stanovanja, kot v sredini bloka.
No, tu se pa v večini poštenje in dobrososedski odnosi nehajo.
tongue-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
eh no...koliko ti pa pade temperatura v parih stopinjah? Mogoče za pol stopinje.

Pa tebi ustreza 23 stopinj, sosedu pa je 21 dosti..ko te ni se tebi ohladi na 22 stopinj..kaj pol zdaj? V povprečju stalno ti greješ soseda čeprav imaš ogrevanje vklopljeno samo del dneva.

Al point je v tem koliko tako greješ drugega? Zanemarljivo!

Med naseljenimi stanovanji so te zadeve brezpredmetne. Problem so nenaseljena stanovanja kjer pa se stanovanje lahko precej nahladi in tu pa prihaja do ogrevanja tudi prek sosednjih stanovanj.
Toplotna prevodnost opečne ometane stene je tam 2 W/m2K. Torej vsaka °C pri 4m steni (10 m2) pomeni tam 20 W oz. 0,5 kWh/dan. Po ceni 0,14 €/kWh to znese tam 2€/mesec. Če pa je sten več m2 ali temperaturna razlika večja je pač tudi znesek temu primerno večji.
To je za nekoga zanemarljivo, za nekoga drugega pač ni.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Na blokih so nove fasade, v stanovanjih novi radiatorji, kar pomeni da se manj porabi.
Ob manjši porabi imajo podjetja, ki da jejo energijo manj zaslužka in manj dobička. Energetska podjetja so v lasti občin, kar pomeni, da imajo občinski veljaki manj denarja za sebe. Mislim, da predvsem tu tiči zajec višjega obračuna.

Kam pa se naj jaz pritožim, ki ob temperaturah od 0 do +10 dobivam v stanovanje premalo vročo vodo v radiatorje?
Tega mi pa nihče ne zna odgovoriti.

Predvsem tole zadnje.

Glede na tole zadnje si predstavljam, da si mnenja, da topla voda za tvoje radiatorje pride iz toplarne.

Rešitev tvojega problema je v VAŠI toplotni postaji, kjer imate naštimano koliko vroča voda bo šla v sistem. Zmeni se z lokalnim šerifom za kurjavo, samo potem ne čez položnice jamrat.

Anekdota na to temo: tetka v prvem štuku je težila, da jo zebe in da radiatorji skoz mrzli in naj se bolj in bolj kuri. Na koncu smo ugotovili, da ji termostatski ventil naštiman na ful skoz zapira, ker je imela v stanovanju 26 stopinj. Ampak njo je pa še zmer zeblo, seveda tudi ni pozabla pojamrat koliko plačuje za ogrevanje.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik olfa pravi:

Anekdota na to temo: tetka v prvem štuku je težila, da jo zebe in da radiatorji skoz mrzli in naj se bolj in bolj kuri. Na koncu smo ugotovili, da ji termostatski ventil naštiman na ful skoz zapira, ker je imela v stanovanju 26 stopinj. Ampak njo je pa še zmer zeblo, seveda tudi ni pozabla pojamrat koliko plačuje za ogrevanje.

Ne stekam
confused-1.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ne se ni bla na ful. Ima neke ventile, ki imajo se stopnjo max. Sam mal pa vseeno spara
hysterical-1.gif
.
Malo sem res cudno napisal ja
bonk.gif
. Za moje pojme je to na ful, ker se do 3 komaj prilezemo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.599
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kolikor jaz vem, se od daljinskega ne moreš odklopit.

Pri nas v bivšem stanovanju je bilo izglasovano 20 % fiksnih stroškov, ostalo pek delilnikov.

Po izdelani fasadi je bil naš povprečen strošek ogrevanja na mesečni ravni 15 EUR (Ljubljana) za 55 kvadratov. Vmes je precej klima rađonirala.

Je pa vse skupaj budalaščina...kdor živi v stanovanju pod nobenim pogojem (če se greje na drugo vrsto ogrevanja) ni ogrevan od soseda, ker imata oba cca. enako temperaturo...torej med stanovanji toplota sploh ne prehaja. Torej ni izgub, ker so le te odvisne od števila in velikosti zunanjih sten (ter seveda izolacije). In tu po logiki imajo najslabšo lego vrhnja stanovanja in pritlična..a tu smo spet pri zadevi LASTNIŠTVA...komur lega ni všeč (iz bilo kakega razloga) ima vse možnosti odprte, da si kupi drugo stanovanje.

A blok kot blok...kakor hitro je na kupu več ljudi, se o delitvi skupnih stroškov enostavno ni možno normalno zmenit.

(zato je pa najboljše bit na svojem, kjer se točno ve, kdo bo plačal vse zapitke... In ne rabiš prepričevat prepričanih babic, ki trdijo da izolacija ni nujna, ker se temperature na zemlji itak višajo zaradi tople grede...
crazy1.gif
).

a tu smo spet pri zadevi LASTNIŠTVA...komur lega ni všeč (iz bilo kakega razloga) ima vse možnosti odprte, da si kupi drugo stanovanje.

Tu se sicer strinjam, ampak, če že toliko dajo na poštenost do sostanovalcev, potem naj še dodajo v pravilnik, da pritličja in mansarde plačujejo manj , kot pa stanovanja v sredini bloka.
grims-1.gif
. Ker v mansardi ali pritličju moraš imet sigurno bolj odprt radiator za enako temperaturo stanovanja, kot v sredini bloka.
No, tu se pa v večini poštenje in dobrososedski odnosi nehajo.
tongue-1.gif

Ne boš verjel, ampak za takšne zadeve obstajajo korekcijski faktorji...
bonk.gif
In jaz, ki sem v sredini plačujem za onega, ki je zgornji in ima revček večjo porabo...

A jaz, ki moram imeti več časa prižgano luč, ker je spodaj temneje kot nekje zgoraj pa nikogar ne zanima...

Nikoli ni "pravično" za vse, ampak pri teh porabah je pač vse odvisno od lokacije. In tu ne vem kaj ima tu sploh pravičnost pri vsem skupaj. Če kupim avto 5.0 s porabo 23 litrov/100km ga pač sam tankam. Mi na kraj pameti ne pade, da bi šel jokcat sosedu, če mi lahko da nekaj zraven...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Pošteno je, da če se zbira za izolacijo (rezervni sklad) da se istočasno naredi izolacijski ovoj vseh 6 stranic (ker če samo sten, strop in tla pa izpustijo ga ti skrajni roko na srce..na.jebejo).

Ostalo je problem slabše lege stanovanja.

Podobno kot bi ti plačeval več za elektriko (s faktorjem) ker imaš stanovanje na južni strani in imaš daljši čas svetlobo in ne rabiš imeti toliko prižgane luči (to jepri nas enp ribijal da mora kmalu prižgati luč
hysterical-1.gif
). Fer bi bilo.
Ali pa....ta ta južni (stran neba
evil.gif

Še največji problem predstavljajo prazna stanovanja..drži..v naseljenem je povsem irelevantno kdo se na kaj greje...ker gret se morajo vsi v nasprotnem primeru bi jih pač zeblo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
V sklopu neke raziskave se je delal termodinamični model stavbe, ki bi za izračun pravičnih delilnih faktorjev upošteval vse možno (orientacija, nadstropje, lega v bloku,...), ampak se je izkazalo, da ne glede na točnost, so se na koncu ljudje odločili da bodo kar čez palec delali te faktorje
crazy1.gif
(žal se ne spomnim firme, kdo je to delal...)

plesen

Zelenc'
23. apr 2015
26
0
1
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj ce za eno uro na mesec odpres en radiator. Ne bodo ti mogli obracunat pavšala.

Ja ni čist tako... ni dovolj, da imaš "čisto malo". MORAŠ imeti vsaj 40% od... ne vem česa že (verjetno povprečja ali kako bodo to računali)
Ne se še s tem obremenjevati. Nekje do avgusta naslednje leto
evil.gif

Prvo pojasnilo je že tu : pojasnilo

V tem "pojasnilu" piše: 40 % povprečja na posamezni del stavbe. ?!?! Nič jasno. Bodo glede na porabo celotne stavbe izračunali, koliko enot na delilniku bi moral porabiti na kvadratni meter stanovanja? In potem od tu naprej, kakšno naj bi bilo povprečje za določeno stanovanje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Preračunalo se bo tako da ne bo živ bog vedel kdo pije in kdo plača.

I

Izbrisan uporabnik 3287

.....in, da bodo vsi profitirali. razen seveda, folka, ki placa poloznico. ko jeebe malo rajo....

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Zdaj pa resno
wink-1.gif

Imam stanovanje v sredini - do zdaj sem rekel hvalabogu. Ogrevanja plačujem relativno malo, torej me ogrevajo tudi sosedje, saj imam večino radiatorjev ugasnjenih.

1. Meni je VROČE. Preselil sem se v blok iz hiše, kjer smo imeli stalno temperaturo 20 ÿC. Zdaj imam v dnevni sobi 23 ob zaprtih vseh radiatorjih. Sam ne potrebujem 23 stopinj. Hočem le 20.

2. Po trenutni zakonodaji bom morda kljub ugasnjenim ( dejansko zradi ugasnjenih ) radiatorjev plačal več kot nekdo, ki živi v pritličju in ima 24 stopinj v stanovanju.

Kolikor sam vidim imam nekaj opcij :
1. Odprem radiatorje in okna ( Neumnost na kvadrat )
2. Čakam da vidim kaj bo in plačam poračun za odjem po kvadraturi ?
3. Se privadim na 25ÿC in plačujem manj
4. POšljem vseskupaj nekam in grem v individualno hišo.

Sam se zavedam, da plačujem manj kot mnogi, ker sem pač na sredini. Tudi za stanovanje sem dal več kot mnogi, saj mi je bila lega zelo pomembna. Poleg tega imam na sončni strani kuhinjo in dnevno sobo, ki se čez dan zagrejeta že od kuhanja in sonca, spalnico pa na severni strani, ki je nikoli nebi ogreval, saj imam 18 stopinj v spalnici dovolj. Ni mi pa jasno, kako lahko imam 23 stopinj v stanovanju. Torej imajo sosedje 25 ???? Kako bom vedel, kdaj ogrevam preveč in kdaj premalo ?

Moj predlog je definirati temperaturo, ki mora biti zagotovljena v vseh stanovanjih ( recimo 22ÿC če že more bit ) , ta del razdeliti med stanovanja glede na kvadraturo, ostala odstopanja pa obračunati glede na odstopanja od te temperature. To bi se dalo uvesti brez problema že z trenutnimi merilniki, kjer bi upoštevali le temperaturo prostora, tako da nekih dodatnih stroškov niti nebi bilo.

In pa še eno retorično : Kdo mi bo plačal stroške klime poleti, saj imam sončno stran, medtem ko imajo nekateri vsa okna in stene na severni strani ? ??

eh ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Sosedje te ne grejejo, ker te ne morejo! Če imate enako temperaturo pomeni da toplota med stenami ne prehaja. In verjetno imate toliko podbne, da do tega ne prihaja.

Je velik razlika med tem da se greješ od soseda ali imata enako temperaturo, kjer do prehoda sploh ne prihaja.

Jaz bi ti sicer svetoval točko 4
grims-1.gif

Drugače pa točka 2. Na vsak način. Grej se kot običajno, kot do zdaj.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.014
3.706
113
Vsi paničarimo glede plačila po kvadraturi. Kolišen pa je sloh ta strošek?
Kako bomo spremljali porabo, da bomo ravno dosegli predpisan limit. Obstaja absoluta vrednost tega limita ali je ta le 40% od nekega deleža, ki je pogojen z nekim deležem od .... in bo lahko poljubno variiral, da nikoli ne boš mogel scentrirati teh famoznih 40 %

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik piagolo pravi:
Vsi paničarimo glede plačila po kvadraturi. Kolišen pa je sloh ta strošek?
Po uvedbi plačila po porabi je šel meni strošek ogrevanja na letni ravni dol za dobrih 60%.
Citat:
Uporabnik piagolo pravi:
Kako bomo spremljali porabo, da bomo ravno dosegli predpisan limit. Obstaja absoluta vrednost tega limita ali je ta le 40% od nekega deleža, ki je pogojen z nekim deležem od .... in bo lahko poljubno variiral, da nikoli ne boš mogel scentrirati teh famoznih 40 %
To je pa vprašanje, na katerega ne zna nihče odgovoriti. Do sedaj sem prišel do tega odgovora: konec kurilne sezone se bo izvedel obračun in tisti, ki bo pod 40% (ČESA trenutno še nihče ne ve točno) bo lepo dobil fajn račun za plačat.

A je kakšna možnost, da se ta pravilnik zaustavi. Ker ni zakon, ne vem, če je možno sploh z referendumom zahteva karkoli. Ker tole je pa čisto preveč. Mazzini je fajn opisal zadevo:
http://www.siol.net/priloge/kolumne/miha_mazzini/2015/11/najvecji_tabu.aspx
Pa še tole:
Citat:
Novost je to, da bo za stanovanja, kjer bo dejansko izkazana nična poraba ali poraba, manjša od 40 odstotkov povprečja, veljalo, da zanje ni podatka z delilnika, kar pomeni, da bodo upoštevali kvadraturo.
Me prav zanima, če je to ustavno.
Torej imaš recimo KALORIMETER (ki ti ga je vsilila država), ki je uradno in overjeno in ne vem kaj vse živo merilno sredstvo in dejansko porabiš malo, potem ti pa z nekim pravilnikom zadevo izključijo in ti nabijejo pavšalno plačilo.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ti delilniki so res nateg stoletja. Stanovalce v blokih so samo skregali med sabo.Uporabo le-teh je v Bruslju zlobirala Brunata in in seveda s tem ogromno zaslužila. Mi, seveda pridni hlapčiči smo takoj pokimali in delilnike uzakonili, Nemci naprimer so jih pa gladko odpikali.

Ne vem, če imaš prav. Nočem biti pameten in trditi za 100%, ampak v vseh stanovanjih, ki sem jih ogledoval, so bili montirani delilniki na vseh radiatorjih.

BTW - v Nemčiji je tudi obvezno imeti javljalnike dima v stanovanjih. Vsaj v Badan Württembergu.

Drugače imamo pa v bloku v Sloveniji (Kranj) nameščene ravno Brunata delilnike in prvo leto sem dobil kar precejšnji dobropis glede na pavšal, ki so mi ga zaračunali. Mislim, da kar 2 meseca nisem rabil plačati stroškov Domplana (bi moral pogledati za ziher).
Samo smo v Kranju na P£anini par let prej (okoli 2007, 2008, se mi zdi) plačevali svinjski denar za ogrevanje - vsak mesec so dvigovali in "jadovali", da se cene energentov zvišujejo. Dokler se ni ustanovila civilna iniciativa in malo pregledala poslovanje, cene in stroške.. Potem se je ogrevanje "čudežno" pocenilo. Prej pa smo plačevali tudi več kot 100€ na mesec samo za ogrevanje.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.014
3.706
113

Po uvedbi plačila po porabi je šel meni strošek ogrevanja na letni ravni dol za dobrih 60%.

Saj se je tudi meni na položnici močno pocenil energent. Istočasno so mi pa nabili kup nekih postavk, ki jih prej ni bilo. In pazi rezultat: seštevek energenta in dodatnih postavk je nekje enak pavšalu izpred delilnikov.
Če se vrnemo na prejšnji sistem (z odpravo vseh novih "haraæev") sem ZA. Bom radiatorje navil do konca in temu ustrezno zračil.