Nov pravilnik o načinu delitve in obračunu

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
mtl, mislim, da je teh 40% mišljeno na 40% povprečne porabe uporabnikov/odjemalcev v bloku.. Se pravi, če boš porabil več kakor 40% povprečja uporabnikov v bloku boš plačal po števcu, če pa bo tvoja poraba manjša od 40% povprečne porabe uporabnikov v bloku, pa plačaš po kvadraturi.

Naj me kdo popravi, če se motim?

Me pa zanima, ali bo to povprečje kje napisano oz. kako boš vedel koliko povprečne porabe si porabil. Nazadnje bo tako, da bom imel odprte radiatorje in odprta okna, da ne bom plačal po kvadraturi
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Morali bi vsak mesec sporočat koliko odstopaš od povprečja da boš lahko "kvoto 40%" potem marca lovil z odprtimi okni
hysterical-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik piagolo pravi:

Po uvedbi plačila po porabi je šel meni strošek ogrevanja na letni ravni dol za dobrih 60%.

Saj se je tudi meni na položnici močno pocenil energent. Istočasno so mi pa nabili kup nekih postavk, ki jih prej ni bilo. In pazi rezultat: seštevek energenta in dodatnih postavk je nekje enak pavšalu izpred delilnikov.
Če boš točno bral je šel meni LETNI STROŠEK OGREVANJA (torej fiksne in variabilne postavke) dol za več kot 60%. Sam 2 leti po tistem nisem plačeval ogrevanja, ker sem imel dobropis iz enega leta. Verjetno si ti bil po porabi nekje v povprečju in te je potem prišlo ogrevanje približno podobno.
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
mtl, mislim, da je teh 40% mišljeno na 40% povprečne porabe uporabnikov/odjemalcev v bloku.. Se pravi, če boš porabil več kakor 40% povprečja uporabnikov v bloku boš plačal po števcu, če pa bo tvoja poraba manjša od 40% povprečne porabe uporabnikov v bloku, pa plačaš po kvadraturi.
To je razumljivo ampak ne vemo pa 40% od česa. Ali je to od celotnega zneska na računu ali se bo 40% računalo samo od variabilnega dela ali bo v osnovo vključen tudi fiksni del. Na ta vprašanja mi še nihče ni znal odgovoriti. Pa ne na splošno.
grin1.gif

Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Me pa zanima, ali bo to povprečje kje napisano oz. kako boš vedel koliko povprečne porabe si porabil.
Glede na trenutne informacije bo to gibljiva tarča.
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
To je razumljivo ampak ne vemo pa 40% od česa. Ali je to od celotnega zneska na računu ali se bo 40% računalo samo od variabilnega dela ali bo v osnovo vključen tudi fiksni del. Na ta vprašanja mi še nihče ni znal odgovoriti. Pa ne na splošno.
grin1.gif
:
Primer: v bloku so 4 stanovanja. prvo porabi 1 MWh ostala 3 pa vsako po 3 MWh (skupaj 10 MWh). 40% povprečja znašata 2. MWh. Prvemu obračunajo po kvadraturi kar nanese npr. 2,5 MWh ostalim pa znižajo izmerjeno porabo za (2,5-1)/3=0,5 in bodo plačali vsak po 2,5 MWh.
Torej bo rezultat, kot bi dejansko moral biti (ob enako ekološko ozaveščenih sosedih)- vsak plača 1/4 ogrevanja.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Zakaj je po tvojem tako prav? Če je meni dovolj 21-22 stopinj v stanovanju, sosed pa še ob 25 nosi pulover? In potem naj sam plačujem še malo več, da se bo sosed bolje počutil.
Ob prvem vmesnem obračunu v našem bloku, so se tudi določeni razburjali, da imajo blazno hudo porabo, v stanovanju so imeli 25+ stopinj in ko jim je bilo vroče, so ob termostatskih ventilih na polno, odpirali okna... Radiatorji pa skoraj razbeljeni.

Korekcijske faktorje načelno podpiram, da pa bom sam plačeval po kvadraturi, ker zapiram radiatorje, ko ni nobenega doma in ko zračim in zaradi tega porabim manj toplotne energije, kot nekdo, ki sploh ne ve čemu so namenjeni ventili na radiatorjih... Bolano.

Tako kot je nekdo napisal zgoraj - izpad dohodka želijo nadomestiti s takimi neživljenjskimi predpisi, ker je pač folk v starejših blokih začel obnavljati fasade in dajati gor 10 in več cm dodatne izolacije, ter so začeli malo razmišljati o tem, kako porabljajo energijo. Vsaj večina. Potem pa nekdo napiše en butast predpis in doda še cel kup trošarin - isto kot pri elektriki...
Pač molzimo ljudstvo dokler gre, pa še malo več.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ko zapreš radiatorje, ko nikogar ni doma se ogrevaš na račun sosedov. Pusti odprte pa do tega ne bo prihajalo. Če pravilno zračiš (nekajkrat na dan po 3-5 min na stežaj odprto okno) in takrat zapreš radiator sigurno ne boš padel pod 40%.

PS- tudi okno odprto na kip zamenja podobno količino zraka kot pravilno zračenje in niso zato izgube toplote nič večje. Problem je le, da se stena ob odprtem oknu ohlaja, kar povzroča kondenzacijo in posledično plesen okrog oken.

PSs- stroški kotlovnice so sestavljeni iz fiksnih stroškov (prostor, vzdrževalec, amortizacija...) in variabilnih (gorivo...). Če imate obračun tak, da so vsi stroški kriti iz MWh porabljene energije, potem je tvoje razmišljanje pravilno. Če pa imate obračun izveden tako, da so ločeni fiksni stroški od variabilnih (kot npr. plinu posebej omrežnina in posebej porabljen plin), potem pač tvoe razmišljanje ne pije vode.

JackSparrow

Pripravnik
29. apr 2013
253
10
18
Slovenija
Kako se ogrevaš od sosedov, če pa ni nobenega doma? Tudi jaz zaprem in luftam ko ni nobenega doma. Pa nimam ne plesni ne kondenzacije. In tako počnem celo desetletje. Problem je tam, kjer ljudje nič ne ogrevajo in ne luftajo, obenem kuhajo in sušijo cote pri zaprtih oknih. Tukaj posledično nastaja plesen in kondenzacija. Sem videl pri sosedih.....fak ej ne moreš verjet. Kuhajo sušijo pri zaprtih prostorih, vse rosno, plesen, črne stene. .......Oni so problem in ne mi ko se ogrevamo takrat in toliko koliko rabimo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če tudi sosedi delajo enako kot ti (zapirajo radiatorje, ko gredo od doma) in so odsotni (približno) isti čas kot ti potem se itak nimaš česa bati, saj ne boš pod 40% povprečne porabe. Če pa misliš, da toplota ne prehaja od soseda, kateri ogrevajo stanovanje medtem, ko so pri tebi zaprti ventili na radiatorju, ko tebe ni doma se pa motiš.

PS- plesen in kondenzacija pri sosedih sama po sebi ne manjša porabo energije pri tebi. Če imajo kljub vlagi in plesni v stanovanju višjo temperaturo prehaja toplota k tebi in ne obratno (predstavljaj si libelo- takoj ko je ena strana višje, steče voda na drugo stran).

JackSparrow

Pripravnik
29. apr 2013
253
10
18
Slovenija
Pot seboj imam sosedo ki je sama in bore malo ogreva. Celo zimo biva v kuhiji. V bivalnih prostorih pa sploh nič ne ogreva. Tako da od njenega ogrevanja nimam nič, prej bolj mrzlo. Kar se tiče sosedov,ki sem jih omenil pa živijo sedem nadstropij višje. Živim pa v stolpnici
kjer imamo vsi zunanje stene in ne v blokih kjer je polno stanovanj v sredini. V stolpnici imamo vsi zunanje končne stene. In še v stanovanju ki se dotika mojega na eni steni živi prav tako ena oseba. In tudi od nje nimam nič.

tarzan333

Pripravnik
27. maj 2014
102
0
16
Vsi flekse v roke in vse cevi iz stanovanja ven. Radiatore v smeti in nabavit klimatske naprave za ogrevanje vode pa bojler. Pa naj se j. Toplarne

JackSparrow

Pripravnik
29. apr 2013
253
10
18
Slovenija
Ja točno... zaradi niskih cen energentov in manjše porabe sedaj jokajo, ker nimajo več debelih denarnic. Država pa zaradi tega pobere manj davka. Sedaj pa udri po siromaku.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Največji problem predstavlja nov pravilnik tem, ki se ne ogrevajo na sistem, ki je vgrajen za cel blok (torej uporabljajo druge grelce..največkrat klima).

A te niso problematični, ker prav tako ogrevajo.

Problem predstavljajo prazna stanovanja..a zaradi njih, ne bi bilo potrebno sprejemat novega zakona..zgolj obstoječega bi korigiral (namesto obveznih 20 % porabe, ki se deli na enote ostalo po delilnikih) bi ta procent dvignili na 40 do 60 %. Stvar zaključena.

Naj raje sprejmejo zakon, ki bo lastnike prisilil da namensko varčujejo v rezervnem skladu (vsaj 1 EUR/m2 površine) za izdelavo fasade in do izdelave fasade (zahtevna izolacija vseh 6 stranic objekta). Na tal način bo poraba padla (in posledično kregarija v bloku), okolje bo hvaležno, država ne bo plačala penalov evropi zaradi nedoseganja okoljskih zahtev + raslo bo gospodarstvo, ker bojo gradbinci imeli kaj početi (in proizvajalci materialov).

Samo to pa ne...
crazy1.gif

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik tarzan333 pravi:
Vsi flekse v roke in vse cevi iz stanovanja ven. Radiatore v smeti in nabavit klimatske naprave za ogrevanje vode pa bojler. Pa naj se j. Toplarne

Ja, se strinjam z tabo, ampak, potem bodo pa nabili fiksne stroške , da bi glava pekla. Tu so vsi povezani, občina,toplarna, država. Vsi hlastajo za našim denarjem. Zakaj sem moral potem plačati delilnike in jih namestiti na radiatorje?? Da bom varčeval z toploto in se eko obnašal. No, sedaj jih bom pa fasal po žepu. Še dobro, da sem navajen, da je ta slovenija ena mačeha svojim državljanom.
uf-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
KSZ
Dobro jutro takoj na začetku:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174373088
Gost je bil glavni pripravljalec tega novega pravilnika. In pravi, da sta samo dve razliki:
- če bo več kot 50% stanovanjskih delov imelo porabo manjšo od 40% povprečne, se računa za cel blok po kvadraturi
- če bo en imel več kot 5x višjo porabo, se računa za cel blok po kvadratu.

Potem pa človek prebere 18/4 člen v pravilniku: http://www.uradni-list.si/1/co...osameznimi-deli in se vpraša, kdo je nor, ker očitno niti glavni sestavljalec ne ve, kaj je napisal noter. Ali pa ne razume.
Citat:
18. člen
(delitev stroškov ob nezadostnem obsegu podatkov)
(1) Če so porabniški deleži, ki so določeni z delilniki, ugotovljeni za posamezne dele stavbe, ki skupaj obsegajo manj od 50% ogrevane površine, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) Porabniški delež, ki je določen z delilniki, je porabniški delež posameznega dela, ki je določen na podlagi razlike odčitkov delilnikov na koncu in začetku obračunskega obdobja.
(3) Če je za posamezni del stavbe razlika iz prejšnjega odstavka enaka nič, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.
(4) Če je za posamezni del stavbe porabniški delež iz drugega odstavka manjši od 40% deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
grin1.gif
:
Primer: v bloku so 4 stanovanja. prvo porabi 1 MWh ostala 3 pa vsako po 3 MWh (skupaj 10 MWh). 40% povprečja znašata 2. MWh. Prvemu obračunajo po kvadraturi kar nanese npr. 2,5 MWh ostalim pa znižajo izmerjeno porabo za (2,5-1)/3=0,5 in bodo plačali vsak po 2,5 MWh.
Torej bo rezultat, kot bi dejansko moral biti (ob enako ekološko ozaveščenih sosedih)- vsak plača 1/4 ogrevanja.
Lepo. Sedaj pa vprašanje. Jaz imam specificirano kot sledi: poraba glede na kvadraturo (fiksni del 25%): 0,84 in poraba (variabilno 75%) 0,09 enote. Skupaj 0,93 enote. Torej, kaj moram točno gledat. Skupno porabo (0,93) ali samo variabilni del (0,09), da bo nad 40%. Pa prosil bi za nek pisni vir, ker noben pristojen za to, si še ni upal pisno podati odgovora
grin1.gif
. Ker če bo prva trditev, potem ne bo take panike, tistih dodatnih 15 odstotnih točk bomo že nacepali...

Nazadnje urejeno:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Pred nekaj dnevi samo imeli sestanek stanovalcev bloka...od 2-urnega sestanka in obravnavanju različnih tematik smo se več kot 1 uro kregali glede korekcijskih faktorjev in tega novega zakona delitve stroškov.
Meni se zdi ta zadeva praktično nerešljiva,kakorkoli obrneš,bo vedno za nekoga obračun stroškov nefer...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Obračun (ob predpostavki normalnih faktorjev, čeprav so tudi ti neumnost: v bistvu nekdo z boljšim stanovanjem, ki ga je dražje plačal, sofinancira nekoga, ki je kupil slabše stanovanje in to za manj denarja) je bil do sedaj čisto fer. Za tisto prehajanje toplote itak plačaš fiksni delež (minimalno 20 ali 25% kolikor že je), ostalo pa po porabi.
Verjamem pa, da vse ''savnaše'' sedaj prekleto boli, ker jim ne sofinanciramo več ''savnanja''.

Kot rečeno, meni se je strošek ogrevanja zmanjšal za več kot 60%, pa imam 3/4 zunanjih sten, da ne bo spet kdo glasen, da sem v sendviču.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
No, zdej nas bodo pa še udarili z spremembo zaračunavanja ( višje cene) sanitarne tople vode.Zdej sem plačeval po m3, zdej bom pa po kwh, kar bo vse skupaj zameštralo in dvignilo cene. Toplarna se ni v 25 letih nikoli pritoževala, da ima probleme z prenizkimi cenami ogrevane vode. Plačevali smo po skupnem in lastnem vodomeru, vse nam je bilo jasno, zdej pa tole.Samo tuhtajo, kako bi nas še bolj udrli in si nafilali žepe. Je pa hudič,ko nima toplarna konkurence in je enostavno monopolist, ne moreš se pa odklopit, tudi, če porežeš cevi, tu mislim na radiatorsko ogrevanje.
Sem se odločil, ventil zapret in montaža bojlerja.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.014
3.706
113
MTL, že nekaj let v excelu vodim stroške ogrevanja. In po vsakoletnem 12 mesecnem seštevku trdim, da je stanje pred delilniki in sedaj cca. enako. Je pa res, da na prvi vtis dobi blokovec prijeten občutek, ko vidi manjši znesek za ogrevanje. Spregleda pa vse tiste dodatke, ki jih prej ni bilo na položnici videt in na te pa s pripiranjem nima vpliva. In , ko vidi kako priden je bil dobi še večjo motivacijo, da bi šparal. Češ še malo priprem in potrpim in sem na konju. No in za to nagrado bo dobil prst v .....
Ker, če preidemo na plačevanje na kvadraturo hočem, da se me razbremeni vseh tistih postavk, ki nimajo zveze s samim energentom.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik piagolo pravi:
MTL, že nekaj let v excelu vodim stroške ogrevanja. In po vsakoletnem 12 mesecnem seštevku trdim, da je stanje pred delilniki in sedaj cca. enako. Je pa res, da na prvi vtis dobi blokovec prijeten občutek, ko vidi manjši znesek za ogrevanje. Spregleda pa vse tiste dodatke, ki jih prej ni bilo na položnici videt in na te pa s pripiranjem nima vpliva. In , ko vidi kako priden je bil dobi še večjo motivacijo, da bi šparal. Češ še malo priprem in potrpim in sem na konju. No in za to nagrado bo dobil prst v .....
Ker, če preidemo na plačevanje na kvadraturo hočem, da se me razbremeni vseh tistih postavk, ki nimajo zveze s samim energentom.
Očitno so vas na suho nategnili, zato imaš takšne številke.
uf-1.gif
Ali pač si točno tam, da porabiš ravno toliko kot si prej.

Pri nas je bilo tako:
LETNI CELOTNI STROŠKI ogrevanja pred vgradnjo kalorimetrov: cca 900 EUR
LETNI CELOTNI STROŠKI ogrevanja po vgradnji kalorimetrov: cca 300 EUR
Jaz nimam nobenih dodatnih skritih stroškov fiksnih postavk, itd. Zgornje številke vse to VKLJUČUJEJO.
V kurilni sezoni 2014/2015 sem imel celotne stroške ogrevanja malo manj kot 400 EUR, kar seveda vključuje podražitve goriva, itd. Tistih 900 EUR je bilo 2011/2012.
Se pa ravno ustanavlja svet lastnikov kurilnice, ker si upravljalec določene stvari nekoliko po svoje razlaga in bomo to natančno preverili, tako da, če bo šlo po sreči, bi morali iti stroški še nekoliko dol (brez vpliva neumnosti v obliki najnovejšega pravilnika).

Še kot zanimivost: poraba energije NA BLOK pri nas je šla po vgradnji kalorimetrov dol za 25%. Torej je bil ta ukrep uspešen v zniževanju porabe in ostalem eko bullshitu. S tem novim pravilnikom, če bo veljalo tako, kot si razlagamo, bo šla poraba zagotovo gor. Torej se bo denar dobesedno metal skozi okna. Tako kot se je prej: sam imam že najmanj 10 let vgrajene elektronske regulatorje in optimizirano porabo in sem že pred merilniki starejše gospe in gospode na vsakem zboru lastnikov opozarjal in prosil, da naj zapirajo okna in naj zračijo parkrat na dan na polno za par minut. Odgovora (ob vsesplošnem posmehu, češ če sem nor) sta bila dva:
- zakaj bi mi šparali, če drugi ne
- ne morem biti v stanovanju, če nima lepo svežega zraka
Potem, ko so te iste osebe pokasirale tudi po 800+ EUR poračuna, naekrat ni bilo več nobenih težav z zapiranjem oken.
evil.gif