Naložbe, vzajemni skladi...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.345
7.428
113
Banke skoraj vednonzelijo lastno udelezbo. Pri vecjih investicijah, ko poleg nakupa poteka se prenova npr lahko lastno udelezbo prikazes skozi obnovo, kjer pa te v bistvu spet podpira banka in ne zalagas lastnih sredstev. In ce investicijo tako zastavis in nato predstavis je mozno (nic pa seveda ni gotovega) da te banka financira brez da na zacetku vlozis 1 sam cent.

drugi aspekt “biti pripravljen” pa je kreditna sposobnost. Ki jo lahko vnaprej postimas ce nacrtujes investicijo v nepremicnino.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Tesla se je spet izkazala kot king meme delnic. Bi me res zanimalo kdo na tem kaj zasluži. Dolgoročno že 3 leta leze dol, z vmesnimi skoki gor. Kdor pa kupuje samo v času hajpa kot je zdaj (večina), pa panično prodaja ko začne strmo padat

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

mtk

Zelenc'
1. nov 2008
13
5
3
1732052638996.png

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
Glede na to, da se V USA Waymo lepo širi in ima "licenco/dovoojenje" za samovozeče taksije...
Je prihodnost danes že tukaj. Tesla mora smao vzpostavit monopol, pred tem pa še imet tak avto/produkt :) Teren za monopol so si že naredili
In delnica je pač odreagirala... če pa bodo dostavili produkt pa bo še tolko bolj šla gor.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.257
1.766
113
40
MSTR sem potem za to objavo še nekaj večal short pozicijo...in prejšnji teden uspešno zaprl. Vmeš pa švical:p

TSLA prejšnji teden po objavi prodaje deloma zaprl, nekaj pa še ostaja...

igi

Guru
13. okt 2007
5.653
1.230
113
Celje
skladov in nasploh delniškega trga sem se načeloma do sedaj izogibal, oziroma sem imel druge zadeve, kamor je šel denar. Sedaj pa je nek plan, da bi naslednjih 15 let "lahko" vsak mesec vtaknil v to zgodno recimo 500-1000eur mesečno. In to bi bil potem nek priboljšek za senior leta. Račun imam načeloma odprt na Trade republik in Revolut.

Glede na to, da je trenutno vse precej visoko, kako se "pametno" lotiti zgodbe, ker ne bom "aktivno" upravljal tega. Ali dejansko vsak mesec kupim nek sklad ali 1x letno in pa konec koncev tudi info kaj kupujete tisti, ki ste "pasivni" vlagatelji?

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.280
522
113
skladov in nasploh delniškega trga sem se načeloma do sedaj izogibal, oziroma sem imel druge zadeve, kamor je šel denar. Sedaj pa je nek plan, da bi naslednjih 15 let "lahko" vsak mesec vtaknil v to zgodno recimo 500-1000eur mesečno. In to bi bil potem nek priboljšek za senior leta. Račun imam načeloma odprt na Trade republik in Revolut.

Glede na to, da je trenutno vse precej visoko, kako se "pametno" lotiti zgodbe, ker ne bom "aktivno" upravljal tega. Ali dejansko vsak mesec kupim nek sklad ali 1x letno in pa konec koncev tudi info kaj kupujete tisti, ki ste "pasivni" vlagatelji?

Kaj pa naložbeno/življensko zavarovanje?
Imam pri triglavu, mislim, da je to https://www.triglavskladi.si/invest...drbGjRsBtCJE9Opv-OkFxvdo5nqp60xwaAl-OEALw_wcB
Poleg zavarovanja si še določiš neko cifro in se vsak mesec vplačuješ, preko trajnika, v različne sklade. Tudi te lahko sam izbereš. Denar ni vezan, lahko vedno dobiš ven. Če želiš kak mesec več nakazat, ti agent pošlje podatke - ta del je še zelo oldschool... oz se menda lahko dogovoriš v naprej in ti odprejo in potem lahko nakazuješ.

SHTF

Fizikalc
6. jan 2017
375
50
28
Za devetimi gorami
www.binance.com

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/comments/1een7th
ETF. Interactive Brokers, pa veselo na delo.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

javr

Guru
6. dec 2011
1.936
1.149
113
Poglej si DCA metodo vlaganja…na ta nacin naj bi “premagal” nihanja oz problem vstopa ko je visoko itd…

ker si dal povezavo na investopedio: a si kaj pogledal simulator trgovanja na tej strani? Zastavljeno je kot tekmovanje "kdo ima več", 2 milijona udeležencev, jaz sem trenutno na 160.000 mestu, tu nekje; prvi pa je nabral za $157,679,126,900,330.00; koliko je to? 157 bilijonov? Po evropskem štetju, ne po ameriškem? Letni donos: 9,009,223.70% , torej 9 milijonov procentov? njegov portfelj je javen; samo skopiraš to v svojega, pa si milijarder-bilijarder?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.345
7.428
113
Mislim da sem vec let nazaj in se ne spomnim veliko. Problem takih simulatorjev je enak kot pri igranju TX Holdem pokra za navidezen denar - ni realno ker ne cutis pritiska da bos izgubil lastna sredstva. In zato v take “simulacije” nimam neke “vere”. Prav tako verjamem v to da aktivni trgovalci v 99% ne naredijo vecjega donosa od dolgorocnih investitorjev, zato mi to niti ni zanimiva tematika… mi je pa vsec debatirat o investicijah na splosno in mi je zal da nimamo vec takih tem :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
To jaz delam. Avtomatika mi vsak mesec na določen dan nakaže denar na ibkr in avtomatika mi kupi kaki dan kasneje ETFe. Ko na trajnik.

Vmes pa včasih se kaj dokupim, da se ne svaljka preveč na TRRjih. Ko je v zadnjih 5 letih dvakrat konkretno padlo, sem pa malo vec dokupila

Zdaj tole želim naučiti svojega 13 letnika. Sicer z mojega računa, ker svojega se ne more imeti. Upam da se v teh 5 letih vse zgodi, gor dol, pr mir... Da pol ko bo sam, nau kuj nervozen, ko se črta dol obrne, ampak zazna, da se to skos dogaja in da je to prilika ne konec sveta. In ves cas vplacuje. Na dolgi rok je tole mrtvo hladna, totalno neemocionalna zadeva. Je pa to seveda plan za penzijo, niso to zdaj naložbe kam dati premalo placane dohodnine od decembra do maja, ki jo majstr obrne duplo. Jaz imam tu ta glupo varianto, ko kreditiram teh pol leta državo, ker v tem casu za ziher ne znam nic narediti, razen sama sebi preprečiti, da zapravim sproti in tako se letni dopust "sam" poplaca.

• Všeč mi je
Reactions: igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.653
1.230
113
Celje
To jaz delam. Avtomatika mi vsak mesec na določen dan nakaže denar na ibkr in avtomatika mi kupi kaki dan kasneje ETFe. Ko na trajnik.

Vmes pa včasih se kaj dokupim, da se ne svaljka preveč na TRRjih. Ko je v zadnjih 5 letih dvakrat konkretno padlo, sem pa malo vec dokupila

Zdaj tole želim naučiti svojega 13 letnika. Sicer z mojega računa, ker svojega se ne more imeti. Upam da se v teh 5 letih vse zgodi, gor dol, pr mir... Da pol ko bo sam, nau kuj nervozen, ko se črta dol obrne, ampak zazna, da se to skos dogaja in da je to prilika ne konec sveta. In ves cas vplacuje. Na dolgi rok je tole mrtvo hladna, totalno neemocionalna zadeva. Je pa to seveda plan za penzijo, niso to zdaj naložbe kam dati premalo placane dohodnine od decembra do maja, ki jo majstr obrne duplo. Jaz imam tu ta glupo varianto, ko kreditiram teh pol leta državo, ker v tem casu za ziher ne znam nic narediti, razen sama sebi preprečiti, da zapravim sproti in tako se letni dopust "sam" poplaca.
mogoče čisto konkretno katere in ali vedno iste ETFe?

igi

Guru
13. okt 2007
5.653
1.230
113
Celje
Mislim da sem vec let nazaj in se ne spomnim veliko. Problem takih simulatorjev je enak kot pri igranju TX Holdem pokra za navidezen denar - ni realno ker ne cutis pritiska da bos izgubil lastna sredstva. In zato v take “simulacije” nimam neke “vere”. Prav tako verjamem v to da aktivni trgovalci v 99% ne naredijo vecjega donosa od dolgorocnih investitorjev, zato mi to niti ni zanimiva tematika… mi je pa vsec debatirat o investicijah na splosno in mi je zal da nimamo vec takih tem :)
mogoče bi res morali odpreti kakšno dodatno debato na temo investicij. Recimo enkrat si zapisal nekaj v smeri poslov, kjer investiras X in brez večjega truda zaslužiš X+60%. Takšne zadeve bi marsikoga zanimale.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.345
7.428
113
Ne vem sicer konkretno o cem je takrat tekla debata ampak najvecji (hitri) donosi so ob tveganih zadevah. Zagotavljanje likvidnosti v gradbenem sektorju, resevanje pred izvrsbami itd. Ampak to vse med pravnimi osebami ker pri fizicnih gre za zlorabo cloveske nesrece.
Zadnjic sem se spomnil da sem pri 19 imel idejo da bom se ukvarjal z ovcerejo… vse ze “preracunal” in po 14 dneh sanjarjenja ugotovil da nimam travnika kjer bi se moja “delovna sila” pasla :))))