Short TSLA in MSTR...
Glede na to, da je trenutno vse precej visoko, kako se "pametno" lotiti zgodbe, ker ne bom "aktivno" upravljal tega
skladov in nasploh delniškega trga sem se načeloma do sedaj izogibal, oziroma sem imel druge zadeve, kamor je šel denar. Sedaj pa je nek plan, da bi naslednjih 15 let "lahko" vsak mesec vtaknil v to zgodno recimo 500-1000eur mesečno. In to bi bil potem nek priboljšek za senior leta. Račun imam načeloma odprt na Trade republik in Revolut.
Glede na to, da je trenutno vse precej visoko, kako se "pametno" lotiti zgodbe, ker ne bom "aktivno" upravljal tega. Ali dejansko vsak mesec kupim nek sklad ali 1x letno in pa konec koncev tudi info kaj kupujete tisti, ki ste "pasivni" vlagatelji?
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/comments/1een7thskladov in nasploh delniškega trga sem se načeloma do sedaj izogibal, oziroma sem imel druge zadeve, kamor je šel denar. Sedaj pa je nek plan, da bi naslednjih 15 let "lahko" vsak mesec vtaknil v to zgodno recimo 500-1000eur mesečno. In to bi bil potem nek priboljšek za senior leta. Račun imam načeloma odprt na Trade republik in Revolut.
Glede na to, da je trenutno vse precej visoko, kako se "pametno" lotiti zgodbe, ker ne bom "aktivno" upravljal tega. Ali dejansko vsak mesec kupim nek sklad ali 1x letno in pa konec koncev tudi info kaj kupujete tisti, ki ste "pasivni" vlagatelji?
ker si dal povezavo na investopedio: a si kaj pogledal simulator trgovanja na tej strani? Zastavljeno je kot tekmovanje "kdo ima več", 2 milijona udeležencev, jaz sem trenutno na 160.000 mestu, tu nekje; prvi pa je nabral za $157,679,126,900,330.00; koliko je to? 157 bilijonov? Po evropskem štetju, ne po ameriškem? Letni donos: 9,009,223.70% , torej 9 milijonov procentov? njegov portfelj je javen; samo skopiraš to v svojega, pa si milijarder-bilijarder?Poglej si DCA metodo vlaganja…na ta nacin naj bi “premagal” nihanja oz problem vstopa ko je visoko itd…
Dollar-Cost Averaging (DCA) Explained With Examples and Considerations
Dollar-cost averaging is the system of regularly buying a fixed dollar amount of a specific investment, regardless of the price.www.investopedia.com
mogoče čisto konkretno katere in ali vedno iste ETFe?To jaz delam. Avtomatika mi vsak mesec na določen dan nakaže denar na ibkr in avtomatika mi kupi kaki dan kasneje ETFe. Ko na trajnik.
Vmes pa včasih se kaj dokupim, da se ne svaljka preveč na TRRjih. Ko je v zadnjih 5 letih dvakrat konkretno padlo, sem pa malo vec dokupila
Zdaj tole želim naučiti svojega 13 letnika. Sicer z mojega računa, ker svojega se ne more imeti. Upam da se v teh 5 letih vse zgodi, gor dol, pr mir... Da pol ko bo sam, nau kuj nervozen, ko se črta dol obrne, ampak zazna, da se to skos dogaja in da je to prilika ne konec sveta. In ves cas vplacuje. Na dolgi rok je tole mrtvo hladna, totalno neemocionalna zadeva. Je pa to seveda plan za penzijo, niso to zdaj naložbe kam dati premalo placane dohodnine od decembra do maja, ki jo majstr obrne duplo. Jaz imam tu ta glupo varianto, ko kreditiram teh pol leta državo, ker v tem casu za ziher ne znam nic narediti, razen sama sebi preprečiti, da zapravim sproti in tako se letni dopust "sam" poplaca.
mogoče bi res morali odpreti kakšno dodatno debato na temo investicij. Recimo enkrat si zapisal nekaj v smeri poslov, kjer investiras X in brez večjega truda zaslužiš X+60%. Takšne zadeve bi marsikoga zanimale.Mislim da sem vec let nazaj in se ne spomnim veliko. Problem takih simulatorjev je enak kot pri igranju TX Holdem pokra za navidezen denar - ni realno ker ne cutis pritiska da bos izgubil lastna sredstva. In zato v take “simulacije” nimam neke “vere”. Prav tako verjamem v to da aktivni trgovalci v 99% ne naredijo vecjega donosa od dolgorocnih investitorjev, zato mi to niti ni zanimiva tematika… mi je pa vsec debatirat o investicijah na splosno in mi je zal da nimamo vec takih tem