Nakup rabljenega avtomobila - Nasveti?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.818
440
83
Pozdravljeni.

Kupujem rabljen avtomobil (Audi A4) in zanima me nekaj nasvetov, na kaj naj bom pazljiv... Vem, da je potrebno preverit številko šasije, če je avto ukraden.
Zanima pa me:

-Kako je najbolje plačati, če kupuješ avto privat (ne v trgovini)? Ali denar na roko, ali transakcija na transakcijcki račun (imaš vsaj nek dokaz, da si plačal za avtomobil)?
-Ali so še kakšne druge 'pasti', na katere moraš biti pozoren (da te nebi prodajalec "nategno")?

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Pozoren bodi na vse
smile-1.gif

Dobro poglej, da ni bil kje udarjen, da kje ne rjavi...
Ko boš šel na testno vožnjo opazuj kako se avto odziva pri hladnem in kako pri segretem motorju, preveri vse tekočine, vse električne naprave... Če je gor tudi vinjeta, naj ti po možnosti prodajalec priloži še račun, če ga le ima.
Jaz sem vedno plačal prodajalcu z gotovino, pa ni bilo nikoli težav.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Bolj kot način plačila je pomembna pogodba (pa ne tista uradna za prepis), na tisti pogodbi naj pise da si plačal toliko in toliko za vozilo to in to. Pogodba naj bo v dveh izvodih, ki jo podpišeta kupec in prodajalec ...

Drugo pri avto preveri vse številke če ustrezajo s tistimi na dokumentih (od reg. tablice do številk šasije, ..); če je bil avto servisiran na uradnem servisu (ali kjerkoli drugje) naj ti prodajalec da račune .. čimveč tembolje. Pri avtu preveri še morebitne "listke", ki kažejo na servisiranje.

Ostalo je seveda specifika, vsak avto ima lahko en kup skritih napak, ki jih poznavelci poznajo laiki jih pa izvedo šele ko je treba kaj popraviti. Za audija A4 recimo preveri delovanje prikaza temperature, morebitne robope izpod sprednjih koles, kakpne čudne ropote pri motorju, če je pospeševanje zvezno, ...

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
hja, to je en izmed avtov, ki so idealni za nategovat, saj je povpraševanje veliko
smile-1.gif
Najboljše je kupit od sodelavca, znanca, itd.
glej, da je avto od privat lastnika, da ima čimveč računov od servisov, da je prvi lastnik, da je pripravljen it na pregled (vglavnem da ne muti nekaj). Dosti pove tudi sam lastnik in njegovo obnašanje. Tudi cena pove marsikaj - ne glej za tistimi, ki so sumljivo poceni. Ko narediš ožji izbor, vzami poleg še kakega mehanika, ki se spozna na take avte.

srečno!

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
avto kupi pro audi dealerju ( 7 jih je v SLO). tako dobiš garancijo in v večini primerov slovenski avto. Izbira verjetno ni tako vedno mamljiva kot verjetno kjer na avto.netu, kjer boš dobil 3 x manj kilometrov, več opreme in pa nižjo ceno... absurdi... sicer pa lahko poveđ kakšnega a4 iščeš...

lp