Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Jaz mislim, da ima vsaka stran dobre in slabe strani. Prvo kot prvo se mi zdi, da smo Slovenceljni preveč obremenjeni s temi nepremičninami. Moraš jo imeti, mora biti tvoja in pika. Če ni, nekako nisi normalen. Če pogledamo v tujini je pa stvar precej drugačna. Tam veliko ljudi živi izključno v najemu.
Recimo, če pri 30ih začneš graditi hišo. Verjetno boš vsaj 5 let zelo zelo skromno živel. Mogoče še dlje. Govorim za povprečno slovensko plačo. Mislim, da se je tukaj treba tudi vprašati, kakšna bo kvaliteta življenja tistega oz. njegove družine, v času gradnje. Lahko je tudi 10 let recimo. In potem v mogoče najlepšem obdobju življenja dejansko ne moreš tega tudi uživat. Garaš 10 let da pri 40ih, 45ih zgradiš hiško, po drugi strani je šel pa dobršen del življenja mimo tebe. Mogoče na to gledam malce preveč agresivno, a tak primer je bil pri nas doma, ko sem bil majhen..
Recimo, da se zadovoljim z odgovorom, češ to mora biti, da bomo lahko našim otrokom kaj ponudili. Hja, našim otrokom bolj težko, naslednji generaciji pa bolj verjetno. Jaz osebno bom svoje otroke tudi spodbujal da se, ko bo čas odselijo na svoje. Ne podpiram bivanja pri starših z nadpovprečnimi dohodki in po možnosti pri starosti 35 let. To pomeni, če imaš svojo hišo boš verjetno notri užival (v miru) tudi svojo starost. Naši otroci si bodo v tem primeru morali sami poiskati ustrezno bivališče. Seveda tukaj ne izključujem pomoči pri selitvi v kakršnikoli obliki.
Malce banalno ampak vseeno. Če si pa recimo celo življenje v najemu, greš pa na stara leta v družbo v dom za ostarele in to je to. Da ne govorim koliko preplačaš kredita v 30ih letih in kakšna je lahko kvaliteta življenja za ta denar, medtem ko živiš v najemu. Druga zgodba je kredit za 15let, to je še dokaj 'normalno'.
Malce blodenja
. Kakorkoli, jaz zaenkrat živim v najemu, najemnina hvala bogu ni draga tako, da se da varčevati za (upam da) hiško.