N900

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ja, WP7 telefoni bodo najprej lansirani v teh državah, šele potem bodo sledile druge evropske države. Kako bo na drugih trgih, pa nisem zasledil informacije. Scenarij bo najbrž tak, da telefoni v te države pridejo v zadnjem četrtletju tega leta, drugje pa pridejo po novem letu. Kako bo z MeeGo telefonom pa ni znano.

Nazadnje urejeno:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.240
776
113
EU
... meni je v bistvu vseeno katera firma da na trg MeeGo, samo da bi prišel na trg ... edino upanje, ki mi še preostane je, da je Intel tako močna firma, da bo tako ali drugače lansirala ta OS na neki X napravi na tržišče, ne glede na Nokio ...

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ja, jaz tudi velik stavim na ta telefon, pa ne zato kar ga mislim kupiti, ampak zaradi nadaljnje podpore N900. Ker bodo aplikacije razvijali s Qt-jem, bodo te skoraj gotovo podpirale N900. V bistvu od tega bosta imela korist oba telefona. Novi bo v relativno kratkem času imel na voljo aplikacije, ki so že narejene za N900. Po drugi strani pa bo N900 najbrž dobila posodobitev OVI navigacije, kar je edina stvar, ki jo sedaj pogrešam. Če bo novi telefon res fascinanten tudi brez tipkovnice, ga mogoče vzamem in upokojim mojo N95. Sama procesorska moč mi ni pomembna, niti koliko bo jeder, pomembno bo ali bo sistem tako zaoptimiziran, da bo tudi težja opravila folgal brez problemov. Npr. če bo mogoče na njem 2x hitreje zagnati določene aplikacije iz image Easy Debiana, me skoraj gotovo kupi.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Za v torek pa se še ne ve kaj bo Nokia predstavila. Eni namigujejo na nov telefon, drugi na staro N9 s tipkovnico, ki je strojno že malce pase. Slednjo naj bi podarili večjemu številu razvijalcev, ki bi nato do septembra se malo "utrdili teren" za novi, zmogljivejši telefon (brez tipkovnice).

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.240
776
113
EU
... jaz naprave brez fizične tipkovnice tako ali tako ne mislim nikoli kupiti; kar se tiče pametnih prenosnih dlančnih računalnikov.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Enako mislim, da je fizična tipkovnica težko nadomestljiva, vendar Nokia naj bi že par let razvijala novo virtualno tipkovnico z fizičnim odzivom, katero naj bi imel nov telefon.

Citat:
So in an effort to bring the touchscreen game to a higher level, Nokia announced some time ago that they are working on making localized haptic feedback a reality. Rather than vibrating the entire device to indicate a particular touchscreen input, like we see in all other handsets touting “vibration feedback,” localized haptics aims to give the user precise tactile feedback concentrated in the input-region. Basically, localized haptics’ goal is to emulate the feel of a button-press under a fingertip. That’s where Nokia’s Haptikos technology comes in to play.

Cel članek je tukaj.

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
tsunami glede zmrzovanja tucha sm ugotovil da je kriva binarna ura al pa ena aplikacija ko kaze kdaj bo polna luna.

Zdi se mi da odkar sm na novo nalozu mi ta default browser steka ni vec odziven , kliknem pa ne zlovda pa kliknem ene 3x pa potegne naprej.. ka kej uporblate za browser?

glede novosti ... mislim da je nokia korak za ostalimi "andoridnim telefoni"

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik jamiekarai pravi:
Zdi se mi da odkar sm na novo nalozu mi ta default browser steka ni vec odziven , kliknem pa ne zlovda pa kliknem ene 3x pa potegne naprej.. ka kej uporblate za browser?

Ne vem kaj bi bilo. Jaz uporabljam maemov brskalnik (Micro-B), občasno pa Opero Mobile, ampak to res občasno. Navajen sem, da imam odprtih več brskalniških oken in z 2 kliki prehajam med njimi, česar Opera ne omogoča oziroma rabiš 4 klike, da greš na drugi tab. Meni se sicer brskalnik malce zatika, kar je najbrž posledica nameščenih dodatkov (adblock plus, greasemonkey...). Adblocku se ne odpovem, ker so ene strani glede nametanih reklam res obupne.

Če si imel shranjen backup in si po flešanju obnovil sistem, probaj še enkrat obnoviti sistem. Ne rabiš narediti popolno obnovitev, samo izberi Settings in Bookmarks.

Citat:
Uporabnik jamiekarai pravi:glede novosti ... mislim da je nokia korak za ostalimi "andoridnim telefoni"

Ne sodi dneva pred večerom. Počakajmo na nov telefon, da vidimo kaj bo prinesel. Nokia govori o novem telefonu kot o disruptive device.
Pa ne bi o Androidu, recimo ugotovil sem, da sploh nima integriranega Googlovega glasovnega in video klepeta, čeprav je Googlov produkt. Svašta! Zdej čakam, da mi v temi o Androidu predlagajo kak pameten program za to, da bom lahko klepetal z Androidovimi uporabniki.
rolleyes-1.gif

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
tsunami sedaj pa brcaš v temo. "nima integriranega Googlovega glasovnega in video klepeta, čeprav je Googlov produkt."
N900 nima podpore Nokia PC suite, pa je Nokiin produkt.
PS: vsi romi za SGS2 imajo "popravek/dodatek" za avdio/video pogovore.

Če smo že ravno pri temu, kaj pa N900 zna po defaultu? Lahko rečem iz lastnih izkušenj, da skoraj nič.

In ja Nokia je toliko zadaj za Androidom, da brezveze. Ubistvu sem imel vse najboljše Nokiine telefone v rokah (dlje časa), pa sem tako odzivnost, kot jo ima SGS2 doživel samo na iPhone-u. Nokia niti blizu ni z nobenim telefonom.
Če mi še tokrat trdiš, da tvoja N900, navita zgolj na 850 MHz JE dovolj odzivna, pričakujem, da se dobiva na kavi in jaz s seboj prinesem SGS2 in svojo N900 navito na 1150 Mhz.
Ker do sedaj so same besede o nečloveški Nokii, oprijemljive pa še ČISTO NIČ. Kot da bi govorili, da bo iPhone 5 najboljši.

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
n900 je hitra za maemo in za njegove aplikacije , pr SG2 so me najbol impresionirale igrce 3d mocne igrce da so tk tekoče lavfale plus tega se mi zdi da je za androida ful vec aplikacij.... nevem pocakam do konc leta pa bo vidu ka bo
smile-1.gif
itak nimam zdele 400e++ (pa da se zgodi tk ko z n900 pred 1letom in dobrim mescem sm jo kupu za 450e kwa pa zdj na bolhi po 200e .. omg res)

adlerdamo

Zelenc'
20. jun 2011
3
0
1
Kako dodaš nlb klik na n900 sem prenesel nlb certifikat ga instaliral (za wlan, server, email druge možnosti ni bilo) vendar ne dela

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.240
776
113
EU
Citat:
Uporabnik mihapodb pravi:
Če smo že ravno pri temu, kaj pa N900 zna po defaultu? Lahko rečem iz lastnih izkušenj, da skoraj nič.
Če ne drugega polnokrvni Skype, vključno z video klici tudi preko UMTS
smirk-1.gif

Google Talk itn. pa tako ali tako
priden.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
PC Suite in OVI Suite sta podpirala N900 že v začetku, samo podpora ni bila popolna. Že na začetku si lahko urejal imenik telefona, nisi pa mogel gledati, brisati ali pošiljati SMS-ov. Kasneje so to dodali. Pač N900 je bil prvi Maemo telefon, predhodniki (N810, N800, N770) niso bili telefoni, zato do takrat ni bilo potrebe po povezovanju s PC Suite. Kakšni so bili pionirji pri konkurenci tudi vemo.

OK rad bi, da ti naštejem kaj je N900 imela konec leta 2009 s prvim FW-em:

- v imeniku integrirana socialna omrežja, ki so bila v tistem času (in tudi danes) najpogosteje v rabi, in sicer Googlov Talk (tekstovni, glasovni in video klepetalnik), Skype (enako kot Talk), Facebook chat in še nekaj drugih. Takrat sem in še danes uporabljam vse tri.
- v elektronski pošti že podprte nastavitve za Gmail, Hotmail, AOL, Yahoo Mail Plus in pazi sedaj to, Mobitelov Pinkponk, ter še kopico ostalih (glede na to katero državo izbereš). Zelo dobro za računalniško manj pismene, ker se ne rabijo ubadati z nastavitvami in jokati na raznih forumih kako in kaj.
- File Manager za brskanje po mapah in datotekah, sicer ta nima root dostopa, kar je po eni strani dobro, ker bi kak nerodnež zagotovo zbrisal kako sistemsko datoteko ali mapo, pa bi bila štala.
- brskalnik, ki je funkcijsko enak Firefoxu za PC
- varnostna kopija (backup) kontaktov, sporočil (smsov, emailov), nastavitev in nameščenih aplikacij, katerih sicer niso shranjene namestitvene datoteke, ampak se namestitev teh prikliče iz repozitorijev.
- nadzor nad povezovanjem z internetom, ko si v roamingu z ločenim števcem prenesenih podatkov. Recimo si nekje ob meji in si lahko brez skrbi na netu (gprs/umts) prek domačega omrežja. Če ti zmanjka signala in te preklopi na tuje (v kolikor je nastavljena samodejna izbira operaterja), telefon ne bo šel samodejno na net, ampak bo za to zahteval potrditev. Tako se ne rabiš nenehno zafrkavati z izklapljanjem in vklapljanjem podatkovnega prenosa kadar greš v tujino.

Zdej pa ti lahko narediš primerjavo, kaj je imel od tega takrat Android. Ja in Voice call prek Googla je prišel šele predkratkim in to samo za 2.3.4.

Evo screenshot N900, ki ima nameščeno jedro 42, aplikacije so samo iz extras (brez testing in devel) in nima CSSU niti kakšne druge modifikacije. Frekvenca telefona je 500-750 MHz z znižano voltažo. Iz screena lahko vidiš, da je telefon vklopljen (uptime) že 21 dni brez reboota. Telefon je enako odziven kot prvi dan po rebootu.

Nazadnje urejeno:

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Pred tem moraš vključiti še NLB CA certifikat. Shraniš nekam in uvoziš s Certificate Managerjem... Potem pa še osebni certifikat.

Tako da, Klik dela v MicroB. Tudi mobilna varianta.

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik adlerdamo pravi:
ali lahko opišeš malo bolj podrobno, ker mi še vedno ne dela nlb klik hvala

Ima kdo izkušnje z Abanetom. Stran mi (kljub zahtevi naj vnesem geslo za SigenCa certifikat) javi:

An error ocured during a connection to epoti.abanka.si
The key does not support the requested operation

(Error code: sec_error_invalid_key)

...

Isti certifikat drugače na PC deluje.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Eh, jaz imam nameščenega samo za Mobitelov Monitor. Certifikat sem imel predhodno že na PC-ju v Firefoxu. Tu sem ga izvozil z opcijo backup, kar mi je kreiralo datoteko *.p12 z geslom. Datoteko sem nato prenesel na telefon in certifikat uvozil z Certificate managerjem (Meni -> Settings). Tu sem še certifikatu odstranil tisto geslo, ki me je ob odpiranju Monitorjeve strani, nenehno posiljevalo s tistim okencem za vpis gesla.

Glede NLB certifikata, če sem razumel der_Alteja rabiš uvoziti 2 certifikata. Če imata težavo, najbolje, da iz PC-jevih brskalnikov še enkrat izvozita potrebne certifikate in poskušata jih zopet uvoziti. Predhodno pa s telefona odstranite stare -> klik na certifikat -> select purpose -> odstrani vse kljukice -> pritisni na gumb Select -> izberi Yes (Delete certificate?)

Nazadnje urejeno:

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
tsunami seveda je dzivna kot prvi dan...ker je že prvi dan neodzivna.
stari, pa imam telefon nadgrajen z vsemi updati.

Pa kakšen roaming omenjaš? To je huda funkcija ali kaj? Ne vem no, ampak jaz imam v settingsih možnost enable ali disable data roaming.

Stari, ampak si se zapičil v tale video talk. Za sgs2 so vsaj 3je ROMi, da jaz vem, da imajo *GTalk with Video. Si moraš mislit?

In res pričakujem, da se dobiva na pijači in razbijava mite. Iz kje si drugače?