Minimalna plača-kaj to je ?

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Če mi lahko (ti oz kdorkoli) še odgovoriš kaj konkretno od tele moje plače se upošteva v pokojninsko dobo
confused-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
455
83
Pokojninska oz. delovna doba se ne meri v denarnih enotah (kot npr. pokojninska oz. zavarovalna osnova), ampak v časovnih enotah.

V splošnem je enaka številu let zaposlitve. Razen v primeru benificiranega staža, kjer se npr. leto dela šteje kot 14 mesecev.

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Bom vprašal po kmečko, od katerega dela plače je odvisna višina moje penzije glede na plačilno listo, ki se nahaja na prvi strani
confused-1.gif

Torej od nadur se tudi odvaja za penzijo ali ne, kaj pa od malce oz prevoza
confused-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
455
83
Po kmečki (in tudi butalski) logiki bi morala biti odvisna od višine vplačanih prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

Ampak v našem kvazi-socialnem in priskledniškem sistemu ti recimo tudi boniteto (služben avto...) obremenijo s prispevki. Kar pa se ne šteje v pokojninsko osnovo.
stupid-1.gif

Ta država od mene ne pobere niti centa prispevkov več.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Moral bom podpisat pogodbo za minimalno placo ki naj bi bila leta 2014 bruto 789,15 eurov. na zavodu.

Predno podpisem sem ze pogovorno zasledil da imajo pri podjetju informacijo da je minimalec za IV. stopnjo (749,69 € - I. bruto), za V. stopnjo (789,15€), torej ali je to samo napaka o informaciji kadrovnika al kako je lahko IV. stopnja manj od minilaca?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ksz

Moral bom podpisat pogodbo za minimalno placo ki naj bi bila leta 2014 bruto 789,15 eurov. na zavodu.

Predno podpisem sem ze pogovorno zasledil da imajo pri podjetju informacijo da je minimalec za IV. stopnjo (749,69 € - I. bruto), za V. stopnjo (789,15€), torej ali je to samo napaka o informaciji kadrovnika al kako je lahko IV. stopnja manj od minilaca?
To je finta s kero so se strinjali sindikati, da najnižji delajo zastonj nadure.
Rečmo, če ne bi imel niti dneva delovne dobe in zato ne dodatka, pa niti nobenega dodatka na pogoje dela alj kašnega presežka in podobno, mu je delodajalec dolžan doplačat razliko do minimalca
zato se delodajalcu seveda bolj splača, da mu naloži nadure s katerimi delavec sam pride do številke minimalca,
se prav, da mu dela dodatno popolnoma zastonj, za popolnoma isto cifro € kot mu jo tak in tak mora izplačat.
Živeli sindikati
uf-1.gif
in njihovi varovanci-delodajalci.
aja , se mi zdi da je tudi v javnem sektorju IV začetna manjša od minimalca,....to se pa da preverit na netu, vsaj mislim.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik capl pravi:

aja , se mi zdi da je tudi v javnem sektorju IV začetna manjša od minimalca,....to se pa da preverit na netu, vsaj mislim.

Za JS se tudi gre

Nazadnje urejeno:

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Da bi po sistemizaciji lahko našel od kerga do kerga plačilnega razreda je ovrednoteno to delovno mesto, pa potem našel bruto za vsak razred....v JS imajo to točno določeno.....pa poskusil izbarantat čim višji razred, ker ni več možno napredovat, tako da kjer boš začel, boš ostal .

B81

22. jul 2007
37.862
11.086
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Živeli sindikati
uf-1.gif
in njihovi varovanci-delodajalci.

Točno tako.
Dodatek na leta zaposlitve, dodatki na pogoje dela (in vse ostalo) je zajeto v minimalno plačo. Kdo je tu normalen?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.283
7.053
113
pri taščici
pa dodatek za 2,3, 4 izmensko delo in podobno...

Če imaš po pogodbi plačo manjšo od minimlaca, potem ti morajo k plači dodati dodatek do minimalne plače. Ga ima precej ljudi ki dobivajo minimalno plačo. (urna postavka 3,xy evra)

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
pa dodatek za 2,3, 4 izmensko delo in podobno...

Če imaš po pogodbi plačo manjšo od minimlaca, potem ti morajo k plači dodati dodatek do minimalne plače. Ga ima precej ljudi ki dobivajo minimalno plačo. (urna postavka 3,xy evra)

In ta dodatek se vidi kako, oziroma v kaksni obliki?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo to je goljufija. Pravilno bi moralo biti neto plača, dodatek do minimalne in potem dodatki za nadure...
Tako pa se folk krade na podel način... V tem primeru je bolje da dela 8 ur dopoldne pon-pet in basta.
Oz. kot bi rekel Capl: prevarant krade caplu še tisto kar mu pripada in polni lastne žepe...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.283
7.053
113
pri taščici
Roberto: A je pri tvoji kaj drugače?
Sicer pa se splača špekulirati, ker te zaradi centa prevelikih dohodkov lahko država obere za nekaj 100 evrov dohodnine.

Nazadnje urejeno:

krko

Guru
5. sep 2010
2.788
1.475
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Samo to je goljufija. Pravilno bi moralo biti neto plača, dodatek do minimalne in potem dodatki za nadure...
Tako pa se folk krade na podel način... V tem primeru je bolje da dela 8 ur dopoldne pon-pet in basta.
Oz. kot bi rekel Capl: prevarant krade caplu še tisto kar mu pripada in polni lastne žepe...

Tu ni bilo nadur, dela se po razporedu. V januarju 2014 je bilo narejenih 184 ur (40-urni tedenski delovnik).

Se strinjam, da je to svinjarija.
Osnova plača bi morala biti minimalna plača ter nato dodatki za nočno, nedeljsko, praznično delo, minulo delo, stimulacije,...

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Je.
jezen.gif
6 urni delavnik, 6 dnevni delavnik in 176 ur mesečne obveznosti. Vse troje. Potem veš kam pes taco moli oz. kaj se počne...
Vse bolj se bliža čas, ko bom tej firmi posvetil malo več svojega časa in volje
10.gif