Mi lahko nekdo razloži krivdo voznika...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Speedy pravi:
Tak je zakon, to ti vrjamem! Sam pa ti povem kako je bilo v REALNOSTI V NAŠI DRŽAVI! Pol leta pogojne za nedolžnega človeka! Čeprav niso ugotovili ali je človeka že prej kap ali kaj je bil vzrok nesreče. Zakon pa naj bo kakršen bo, to mene ne zanima nisem pravnik. Povej mi še ti primer iz REALNOSTI ko je bilo pa tako in tako po zakonu. Hvala!

Saj vemo kako pri nas ZAKON deluje.

Saj tudi v tem primeru je zakon enak, očitno so le dejstva narobe ugotovili. Posploševanje ni dobro, napake pa se dogajajo, kljub mehanizmom, ki to preprečujejo (pritožba idr).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Če prav razumem hočeš povedati, da sodišče lahko pomaga pijanemu pešcu do odškodnine, voznik pa sicer ne bo kazensko odgovoren. Se mu bo pa dalo vozniku spipati denar iz žepa.
Močna tolažba...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Piše v sodbi:

"Tožnik, ki je prečkal cesto izven prehoda za pešce in se ni prepričal, ali to lahko stori varno, je 1/3 sokriv za nesrečo, v kateri ga je zadel osebni avtomobil."

torej tip je pijan stopil pred avto in je šofer kriv 2/3, ker je reagiral 0,8 sekunde prepozno.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik Speedy pravi:
Tak je zakon, to ti vrjamem! Sam pa ti povem kako je bilo v REALNOSTI V NAŠI DRŽAVI! Pol leta pogojne za nedolžnega človeka! Čeprav niso ugotovili ali je človeka že prej kap ali kaj je bil vzrok nesreče. Zakon pa naj bo kakršen bo, to mene ne zanima nisem pravnik. Povej mi še ti primer iz REALNOSTI ko je bilo pa tako in tako po zakonu. Hvala!

Saj vemo kako pri nas ZAKON deluje.

Saj tudi v tem primeru je zakon enak, očitno so le dejstva narobe ugotovili. Posploševanje ni dobro, napake pa se dogajajo, kljub mehanizmom, ki to preprečujejo (pritožba idr).

Ja dejstva so narobe ugotovili, točno tako, in to STROKOVNJAKI ne laiki. Kako boš dokazal da so strokovnjaki narobe ugotovili? Saj jaz nisem strokovnjak? Komu bo sodnica verjela meni ali "strokovnjaku"? Tako da kako lahko vem da če se meni to naredi, da nebo spet prišlo do napake?? Se pa strinjam pritožba bi bila nujna (čeprav dvomim da bi kaj spremenila, lahko bi bilo še slabše)

Še nekaj kako boš dokazal kdaj si zaviral če SPLOH nisi zaviral saj nisi pričakoval da ti bo človek padel na cesto?

ne vem no, sam nimam zaupanja v našo državo in v pravico. Napišemo položnice in gremo dalje, raja naj se pa pobiva po cestah.

I

Izbrisan uporabnik #488

Priznam, nisem cele prebral.

Ampak še enkrat vam pravim, gre za odškodninsko zadevo, tako da pozabite zgodbo o tem kdo je kriv, ker je jasno in ni predmet te sodbe.

Meni je zadeva razumljiva. Voziš 50 po cesti in vidiš pred sabo pešca (pijan gor ali dol), ki bo prečkal cestišče izven prehoda, vidiš ga da že prečka in si misliš, eh saj bo prišel preko, ne rabim bremzat.

Potem pa se modelu zamaje pri sredini cestišča, ti pa divje po zavori in ga nabašeš...

Si soodgovoren za škodo, ker bi jo lahko preprečil, pa je nisi. Pričakovano ravnanje voznika je namreč takšno, da bi moral biti pozoren tudi na druge in tedaj malo zmanjšati hitrost.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Če prav razumem hočeš povedati, da sodišče lahko pomaga pijanemu pešcu do odškodnine, voznik pa sicer ne bo kazensko odgovoren. Se mu bo pa dalo vozniku spipati denar iz žepa.
Močna tolažba...

Žal tako razmišlja večina slovenskih voznikov, od meglenkarjev, ritopikecov na avtobahnu ipd. zvezdnikov, ki sedejo za volan in mislijo, da so sami na cesti, da imajo absolutno prednost itd.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Nekaj takega se je meni zgodilo. Kolesarka na freeride biciklu s previsoko postavljenim sedežem je zapeljala na kolesarsko stezo na pločniku, a zajebala, skoraj padla in se ujela na nogo na cestišču tik, preden sem jo jaz obvozil. Uspelo se mi je sicer izogniti, je šlo pa za dlako in ostal je neprijeten priokus. Zato tudi mene zanima, kdo bi bil kriv v tem primeru. Mora voznik vedno pričakovati, da se bo kolesar na kolesarski nenadoma prevrnil na vozišče?
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Odvisno od okoliščin.

Če je bilo vse "normalno", potem ni odgovoren.

Če pa je videl npr. neko deco, ali pa modela, ki se opoteka pa bi na to moral biti malo bolj pozoren in zmanjšati.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Nekaj takega se je meni zgodilo. Kolesarka na freeride biciklu s previsoko postavljenim sedežem je zapeljala na kolesarsko stezo na pločniku, a zajebala, skoraj padla in se ujela na nogo na cestišču tik, preden sem jo jaz obvozil. Uspelo se mi je sicer izogniti, je šlo pa za dlako in ostal je neprijeten priokus. Zato tudi mene zanima, kdo bi bil kriv v tem primeru. Mora voznik vedno pričakovati, da se bo kolesar na kolesarski nenadoma prevrnil na vozišče?
rolleyes-1.gif

Ne.
Je pa zanimivo kakšne vse detajle si opazil. Če bi to natvezil pred sodnikom, bi se zagotovo pojavilo vprašanje, če tudi nisi mogel predvidet da bo padla
evil.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Ženska je peljala čez prehod za pešče in zapeljala na kolesarsko, pri čemer se je sesula. Gledal sem jo nekaj časa, ker sem s tempomatom vozil in imel cajt zjat naokoli, ni kazala znakov nestabilnosti, potem se pa nenadoma zloži na cesto. Čisto nepričakovano.
bonk.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Da vam ne bo potrebno preveč brati, je VS odločilo sledeče:
Citat:
Sodišče prve stopnje je razsodilo, da mora tožena stranka plačati tožniku 2.259.278,20 SIT z zamudnimi obrestmi od zapadlosti posameznih zneskov ter mu povrniti 348.719,50 SIT pravdnih stroškov.

In to leta 98. Takrat je bilo 2 oz. 3 milijončki lep denar (sicer je še danes). In ta denar je moral voznik plačati pijančku, ki mu je skočil na cesto.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
"da sta nesrečo zakrivila zavarovanec tožene stranke D. S. in tožnik." Mislim da so tožili zavarovalnico in ne voznika. Če je pa 0,8sekunde dovolj, da je potem zavarovalnica terjala voznika, pa ne vem.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
Sej te cestarji so tudi friki. Delajo neka huda dela, ma niso označeni. Očitno bo treba začet vohat, kaj lahko pričakuješ, ko prideš okoli ovinka. Kriv bo itak tisti, ki se bo zaletel v oviro, katera NI označena. Sej veš. Neprilagojena hitrost, ker se nisi moral ustaviti pred oviro. Ker je itak normalno, da se lahko na glavni povezovalni cesti Logatec-Tolmin kar dela in skače po cesti. Če pa že postavijo table, se moreš potem pa do Dolenje Trebuše vozit 50, da nebi kršil zakona.
bonk.gif
Še dobro da je tisti črni Scenic (ali kaj je že) tik pred oviro vozil po tvoji polovici in si prvotno zaviral zaradi njega. Če ga ne bi bilo, bi se znalo zgoditi da bi zaviral 0,4sek prepozno.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.983
353
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
rolleyes-1.gif
...s previsiko postavljenim sedežem...?
A ni dosegla z nogo do pedala, ali kako misliš, da je bil sedež previsoko? Pravilna višina sedeža je tako, da sedeš gor in s peto še lahko dosežeš pedal. Ne tako, kot mislijo ljudje, da moraš sedeti in obenem z obema nogama seči do tal. Potem se pa čudijo, ko se tako hitro utrudijo. Pa balanca po možnosti skoraj v višini ramen...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje

Sem malo bolje pogledal, ne gre samo za odškodninsko odgovornost voznika, nego tudi za subjektivno. Kršil je ZVCP, je pa res, da v sodbi ni razbrati kateri člen, gornjega sem jaz navedel.

Po moje ga je povozil, ko je ležal.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Ne, ona je imela noge med poganjanjem popolnoma stegnjene. In tudi, ko se je zvrnila, zelo dolgo ni dosegla do tal. Zato mi pa je skoraj pred avto telebnila. Sicer pa vem nekaj malega o kolesarstvu, se precej vozim, off-road.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
To je bilo lahko še v časih pred Kristusom, v novodobnih časih ne verjamem, da bi lahko prišlo do take sodbe, kjer bi pijanček dobil odškodnino zaradi svojega nevarnega obnašanja v prometu. Če pa že, ga je najbolje takoj kontra tožiti zaradi poškodb povzročenih na avtomobilu, prestanega strahu, dva meseca bolniške, ker nisi mogel v službo, stroški terapij v toplicah zaradi bolečin v hrbtu, odškodnine ženi zaradi začasne impotence , itd ....

I

Izbrisan uporabnik #488

Zakoni se niso spremenili v tem pogledu.

Očitno se je tudi voznik "nevarno" obnašal.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik juris pravi:
To je bilo lahko še v časih pred Kristusom, v novodobnih časih ne verjamem, da bi lahko prišlo do take sodbe, kjer bi pijanček dobil odškodnino zaradi svojega nevarnega obnašanja v prometu.
ne bodi preveč prepričan v pravičnost slovenskega pravosodja.