Ste se pa eni razpisali v tej temi. Se nisem mogled odločit, komu bi prej odgovoril - pa raje sploh ne bom repliciral.
Seveda me to ne bo zadržalo, da ne povem svojega mnenja.
Spraševati kakšen % prihrankov bi dali za avto pod predpostavko, da ima povprečen slovenec našparanih 100.000€ je bedarija. Predvsem zato, ker je ta predpostavka povsem napačna (me prav zanima od kje klosharju ta informacija). Če bi imel našparanih 100.000€ bi jih seveda vložil v sklade, kar pomeni, da bi vsako leto v povprečju zaslužil še par plač - iz tega bi si pa plačal avto (kredit / leasing).
Enkrat sem zasledil povzetek nemške raziskave, kjer so analizirali koliko svojih plač (mesečnih prihodkov) dajo ljudje povprečno za avto. Ta primerjava je veliko bolj na mestu. In takrat (na sux-u) je nekdo zastavil podobno vprašanje in izkazalo se je, da slovenci res veliko preveč porabimo za tisto, kar v življenju res ni najbolj pomembno.
Odgovori sux-ovcev so bili (po mojem spominu) od 10, večina med 12 in 16, nekateri pa precej več. Nemci v povprečju za avto namenijo svojih 7 mesečnih prihodkov. Sam sem takrat za avto dal 7,2 mesečna prihodka. Konec 2007 sem zopet menjal avto in zanj dal še manj. Seveda je poleg vprašanja "koliko daš" pomembna tudi ekonomičnost nakupa. Čisto matematična. Jaz naprimer ob vsaki menjavi (menjam na 3 leta, kupujem rabljene avtomobile srednjega razreda) dam za avto manj denarja (večji delež pri nakupu novega predstavlja denar od prodaje starega). Pri prvih treh avtih sem vedno kupoval 50/50 (pol denarja, pol kredita), zadnjega sem vzel na cache. Zakaj še sam ne vem oz... se mi ne da ukvarjat z bankami.
Mimo enega komentarja pa res ne morem... družina, ki je vzela kredit za stanovanje na 35 let. Avtor je to opisal kot borbo, jaz to imenujem nepremišljenost. So si izračunali, koliko jih bo stanovanje na koncu stalo? Alternative so sigurno boljše.