Koliko plač za avto

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
pred leti so to testiral na eni televiziji... iz Prekmurja na morje, dva novinarja z javnim prevozom, Robič pa z biciklom... sevede je Robič že par pirov popil pa se stuširal preden sta se novinarja primajala ke...

javni prevoz še v lj ne špila kaj šele po vseh mogočih vukojebinah kjer nas še vedno živi večina

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Cca 6 plac + eventualno znesek od starega avta. Tako sem kupil zadnja dva avta. Rabljena, 2 leti stara. Enega imam 7 let drugega 3 leta. Planiram da se cca 5 let ne bo menjav avtov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Javni prevoz je cist ok, sam ne smes met previsokih pricakovanj, pa pred vhod v hofer te tud ne prpele.
To je pa tudi res
bonk.gif

Primer
Citat:
Kljub enajstim avtobusom, ki so odpeljali proti železniški postaji, so potniki le s tistim ob 8. uri zjutraj lahko ujeli vlak proti prestolnici; podobne težave so imeli tudi v obratni smeri.
https://val202.rtvslo.si/2017/04/kje-pa-vas-cevelj-zuli-78/

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.498
10.729
113
@ginek - srečen sem skoz ne glede na tvojih imaginarnih 50kilo neto
wink-1.gif

ostali,javni prevoz je v riti..jaz bi pred selitvijo potreboval za cca25km cca 2 do 4 ure...3krat prestopat, bi bilo bolje it s kolesom, a potem so v igri druge stvari. V glavnem javni prevoz adijo. In danes ni nič drugače.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Glede uporabe javnega prevoza velja bolj Ljubljano in urbana središča. Jaz sem recimo 1,5 km iz vrhnike in imam natanko toliko do prvega avtobusa. Smo že hodili tudi z busom (žena, ko je še delal v centru lj), z otroci pa enostavno ne gre. Vrtec je recimo 3km stran. Naj grem peš, pa še dva otroka trogam s sabo? A avtom sem v službi v 20 minutah, z busom pa v eni uri več (20 minut do busa, 40 minut avtobus, 5 minut do mestnega busa, 10 minut mestni bus in 5 minut od postaje do službe).

Glede tega koliko plač se da za avto: Če gledam cene 5 let starih superbov, bom v tem času izgubil cca 11.000 eur. To je 183 eur na mesec. Zavarovanje (polni kasko) pride 600 eur, torej 50 eur na mesec. V petih letih bodo narejeni 4 mali (145 eur) in 4 veliki (200eur) servisi (20 eur na mesec). Kupljena sta bila še dva kompleta gum (zimski in letni, skupaj 800 eur oziroma 14eur na mesec).

Stroški brez goriva so torej 183+50+20+14=267 eur na mesec.

Gorivo v prevoiženih 130.000km = 8580 eur oziroma 143 eur na mesec

Skupaj oboje 410 eur na mesec. Za prevoz dobim povrnjeno 148eur, torej mene osebno avto košta 262 eur na mesec. Če upoštevam 2 povprečni plači (2080 eur) je to 12%.

Žena ima sicer tudi avto, a je že star in izgublja toliko na ceni, pa še km se ne dela veliko, tako da se pokriva s tem, kar dobi za prevoz.

Pri Kodiaqu za 35k bi bilo vse skupaj recimo x 1,5.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Vinjete ne pozabi, cestne takse in registracije, pranje vozila, menjava pnevmatik.
In pa upoštevaj, da so cene Superbov na netu precej navite.
Si pa še vedno dober, nekje na cca. 500 eur mesečno, kar je dokaj ugodno za tak avto. In če ga boš še imel, se bi ta številka morala še nižat.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Tole je že mnogo bolj smiseln izračun, ker koliko plač za avto ne pove nič. ko si avto pripeljal domov namreč šele začneš krvaveti denar.

Se povsem strinjam z vsemi, da je z družino težko v Sloveniji si organizirati življenje tako, da ne rabiš avta. Že v Ljubljani je problem, delam 8km stran na drugem koncu Ljubljane in lahko javni prevoz pozabim, ker ga na tej relaciji ni. Kolo še gre, žal imam pa tudi neke občasne skoke naokrog pa malo bolj zrihtan moram biti. V nasprotnem primeru bi najbrž skos kolesaril.

Je pa tudi res, da nikakor ni za pretiravat z novimi avti za neke slovenske kratke relacije. Verjetno ima malo kdo od nas takšno službo, da mu pokvarjen avto ogrozi eksistenco. Sam sicer delam 20k letno za službo, ampak mi pokvarjen avto pomeni le manjšo neprijetnost.Res pa je, da mam v radiju 10km dva avta za sposodit, 30 km dlje pa še dva... Kljub temu, da imam 10 let star avto, se mi še ni zgodilo, da bi si moral sposojati drug avto.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Drži, javni prevoz je takoj, ko si izven mesta že težava, tako da žal je en avto nuja
frown-1.gif
.
Se bo pa zadeva nekoliko spremenila, ko se bo car sharing razvil in povečal. Potem bo morda že smiselno razmišljat o življenju brez lastniškega avtomobila. Bi pa rekel, da pred desetimi leti ne bo še nič
frown-1.gif
.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Car sharing je žal bullshit, če nimaš postaje v bloku. Ko boš ti z dvema mulcema po dezju hodil pet minut do prvega avta ga bos preklel. Isto je z Bicikljem. Ko si na prvi postaji, si ti s svojim biciklom že v mestu.
Edina rešitev je dober javni prevoz in fajn zrihtana kolesarska infrastruktura v mestih. Ne pa tko kot zdaj, ko ne z enim, ne z drugim ne moreš iz Viča v BTC.
Saj ne, da je z avtom kaj bolje, ker pa na obvoznici stojiš.
10.gif

Nazadnje urejeno:

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
ksz

Ravno te dni bo osebni star 9 let in če se bo še naprej tako dobro držal, ga bom imel do konca, dokler ne razpade. Kupil rabljenega pred 4 leti za 7k€, trenutno vreden cca 4,5k€.

Lani pa sem na s.p. vzel nov kombi. Zakaj nov? Ker so rabljeni v 90% zgonjeni, če niso, pa je razlika med rabljenim in novim tako majhna, da nima smisla kupovati nekaj, kar ima za sabo že 100k km. Dal 9k€ pologa + 2 leti leasinga 340€/mesec.

Stroški z osebnim so minimalni ... zavarovanje, cestna taksa, vinjeta ... pride cca 350€/leto ... 1x letno servis za cca 120€ (naredim sam), komplet gum cca 270€ zdrži 3 leta. Čez palec torej 50€/mesec fiksnih stroškov ... ajd, recimo 60€, če pride še kaj (zavorne ploščice, brisalci, itd.) + seveda gorivo. Skratka, čisti šparovček.

Kombi ... servisi prva 4 leta zastonj. Zavarovanje, cestna taksa, vinjeta ... cca. 1k€ ... torej prva 4 leta 83€/mesec + gorivo + prvi 2 leti še 340€/mesec leasing.

Ni tako grozno.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.751
15.804
113
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Če bi se Slovenci odrekli avta (tisti, ki se lahko: Litija, Brezovica, Borovnica, Kranj, Domžale,Kamnik, Mengeš, itd., itd., itd.),

Spet ena nerealna s strani Johannesa
hysterical-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.751
15.804
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Javni prevoz je cist ok.

Seveda, povsem OK je, dejansko se lahko začnemo hvalit z njim in biti vzgled drugim
smirk-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
Car sharing je žal bullshit, če nimaš postaje v bloku. Ko boš ti z dvema mulcema po dezju hodil pet minut do prvega avta ga bos preklel. Isto je z Bicikljem. Ko si na prvi postaji, si ti s svojim biciklom že v mestu.
Edina rešitev je dober javni prevoz in fajn zrihtana kolesarska infrastruktura v mestih. Ne pa tko kot zdaj, ko ne z enim, ne z drugim ne moreš iz Viča v BTC.
Saj ne, da je z avtom kaj bolje, ker pa na obvoznici stojiš.
10.gif
Ne ni bullshit. Bullshit je to, da ti pričakuješ, da boš imel car sharing do dnevne sobe ali pa Bicikelj že na svojem hodniku.
In dva mulca sem skoraj vsak dan peljal peš v 1.5km oddaljen vrtec po dežju ali snegu.
Malo si tole preberi, pa se zamisli: blog

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
mene pa nekaj zanima kak eni živite. Je edini smisel življenja kak se vsak cent prišpara al pač žifite da se mate fajn?
BMk če me pride avto 100 al pa 500€ na mesec če mi to ne predstavlja problema. Niti mi na misel ne pride, da bi si neke stroške računal. Delate iz nakupa avta cele neke študije za vsak jeben cent in nevem kaj vse. En šteje med stroške pranje avta pa take. pa ne se zajebavat no fantje pa začnite živet. Življenje ni to kak boš do centa točno mel naračunano kaki strošek ti je avto.
Ko to berem mi pride na pamet ona serija Everybody Hates Chris in njegov foter ki je mel na cente zračunano porabo vsake stvari v bajti. Bogi vaši otroci.
Ati ati gremo jutri v živalski vrt. Pa začnete računat kolko bo šlo nafte, pa kolk promilov se bo guma obrabla, kolko bo olje svojo kvaliteto zgubilo, al vklopit klimo al ne, ker je sonce in 24° je le deci večja poraba in spet stroške dvigne. Pa če je slučajno na krajši poti 1km makedama, ker delajo na cesti bote preračunali al se bolj splača skurit malo več nafte na daljši poti in prišparat na amortizerjih in malo majn zaprašenem mikro in zračnem filtru al pa it po krajši preko makedama pa tvegat da bo treba 15km prej menjat amortizerje ker bojo malenkost prej izrabljenih zaradi tistih treh lukn več. Pol je tu še parking za placat, pa boknedaj še na kaki sladoled froce pelat. In na koncu izračun pokaže, da se za 3.41€ ceneje, da prit z busom, čeprav bo trajalo 3 ure dlje. Pa grete na bus. Itak je pa vse skup brezveze, ker je živalski vrt samo strošek. Bolše je it na google streetvju pa pelat froca na stritvjuju v živalski vrt. Saj bo na slikah vido. pa še 28.58€ bote prišparali na stroških avta

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
men je avto stvar, ki mi krade dnar,ki bi ga lahko porabil za bolj prijetne reči.

in ne glede na to, v kaksnem avtu sediš v zastoju, še vedno sediš v zastoju.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
sam svoj čas precej cenim, saj je edina stvar, ki je omejena. zato sem pač tukaj rad racionalen. Z avtom mulce odvrzem spotoma v sluzbo, sem pa taprvega precej vozil s kolesom - res pa je, da je bil takrat v drugem vrtcu, zdaj je pa vrtec dejansko 2km proti obvoznici in ne recimo ob poti v sluzbo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Zakaj te pa to zanima?
Če te ne zanima, ne izgubljaj časa in ga nameni stvarem, ki tebe zanimajo.
Mene recimo niti najmanj ne zanima, kako ti živiš in kaj je smisel tvojega življenja. Vsekakor ti pa ne težim, da živi po moje in da je moj način edini pravilen.

Pa še ker si ravno otroke in živalski vrt omenjal: pelji jih enkrat z vlakom v živalski vrt, pa jih potem vprašaj, če bi bilo lepše it z avtom.
grims-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
sam svoj čas precej cenim, saj je edina stvar, ki je omejena. zato sem pač tukaj rad racionalen. Z avtom mulce odvrzem spotoma v sluzbo, sem pa taprvega precej vozil s kolesom - res pa je, da je bil takrat v drugem vrtcu, zdaj je pa vrtec dejansko 2km proti obvoznici in ne recimo ob poti v sluzbo.
To kar si sedaj napisal je nekaj čisto drugega kot tisto prej in je razumljivo.
wink-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.498
10.729
113
tako je, hecno je samo potem jambranje ko ni za hamburger ali pa pir, zunaj pa "jaka" kola.