Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/zdravje/1042350444

en odsek
Ko naša zavarovalnica odobri poseg in položi akontacijo za zdravljenje, je vse potrebno narejeno z naše strani, da pacienta treba odšteti okoli 100.000 EUR, kjer niso vključeni stroški preteklega in prihodnjega zdravljenja. Zato nam je hitro ukrepanje in res korektno sodelovanje naše zavarovalnice v veliko pomoč pri reševanju življenj.«

skratka ti še zdaj ne veš kaj ima zavarovalnica zraven..... [censored], kako butastemu človeku dopovedat, da se vse vrti okol keša, mi pa z nevzržno politiko ZZZS tonemo v vse večji dolg, katerega kmalu ne bo mogu sfinancirat noben.......

in ti tukaj kvakaš, da bo bolje.........

Vse je odvisno od zavarovalnic in če ne bo denarja, ti organi ne nucajo nč............ basta... ko bodo poštimal finance, bo postopek (ob predpostavki, da bi z darovanjem prišlo do večje realizacije) to sploh možno.........

Ti ocitno ne razumes v cem je stvar, verjetno bos celo noc prezivel na googlu da bos nekaj nasel.

In ravno temo o plucih si potegnil na dan? Pri pljucih je tako da je to zelo nezahvalna transplnatacija, redka, draga z malo uspeha. zato tudi v Zagrebu vec ne transplantirajo pljuc ampak svoje paciente poslijajo na dunaj. letno ni tega niti na prste ene roke.

Ampak kaj bo clvoek s tabo razglabljal o kvalieti zivljenja, ti bos se naprej trobil o ZZZS, kar je pri zmanjsevanju stroskov zdravljenja za njih kvecjemu plus. NO sej ce bi prebral celotni clanek izven odseka o 100k eur bi marsikaj odgovoril kar sam sebi. Osnovno sporocilo je, da je transplnatacija cenejska in koristnejsa od zdravljenja terminalnih odpovedi. Kar pa z izgubami ZZZS in PZZ nima nobene veze.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
kakšen plus.... dej nehi nakladat no..... Plus za zavarovalnico je mortaliteta in ne zdravljenje........... Govoriš, da je transplantacija kot bom v tvojem primeru poevadal menjava pnevmatike..

je rizična, zavrnitev tujka zelo mogoča, zdravljenje in še in še... in ja na koncu plača zavarovalnica poseg in zdravljenja..... ponavadi se lahko pojavi tudi diabetes.......

in še nekaj, PZZ nima izgub, všačsih ko je bila ena jih je imela, ko je šlo to v privat pa jih nima več.........

ZZZS nima več sredstev, se strinjam, da je največja obremenitev zdravniške plače, ampak glede na trenutno sposobnost naše vlade in same zavarovalnice bodo sekali na pravicah....... in bodo zavestno omejevali kakršno koli posege......

kr se tiče samega darovanja organov, sem za, vendar bi morali izjavo o nedarovanju dat lahko na občini in ne pri zdravnikih, katera zdravniška zbornica krši vsa etična pravila, ki so sploh možna.......

pa naj zveni populistično ali ne........

enostavno je denar tisti, ki bo omogočil napredek in blagostanje in ne neko prepričanje, ki ga tudi ti pavšalno prikazuješ kot recimo, da je ozdravljivost po transplantaciji skoraj 100%.... kar je daleč od tega, celo iste bolezni se pojavljajo itd....

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:

Glej le da nebo kdaj "anotherwayround"..... zarecenega kruha.....
evil.gif

No upamo da nebom nikoli rabil infuzije, ker donatorjev pri nas skoraj ni.

Sicer pa če bi mogo plačat za kri bi pa tudi prodal vse kaj imam da bi preživel,
in mi je čist logično če nekdo zahteva cekin da ti reši živlenje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

A veš kaj mi je pri tej tvoji logiki najbolj smešno?

To, da ne vidiš dlje od konice svojega nosu.
smile-1.gif
Če imaš ti relativno redko skupino 0-, pomeni, da boš morda tudi ti kdaj potreboval to redko skupino, katere zaloge so pogosto majhne. Quid pro quo. Še dobro, da večina ljudi premore kanček več logike.

Ja, samo jaz bom takrat pripravljen za kri plačat tut 10k na liter. In v avstriji in švici je tega dovolj.
Eden slovenček pa nebi za kaj takega plačal, ker je nekomu samoumevno da bo nekaj dobil zastonj
kar drugi dobi/ima zastonj, in če tega ne daš si največji prašič in nevem kaj.

Nedam mojih rezervnih delov zastonj, ker sem jaz moral delat da sem mel za hrano da sem živel, in
nisem umrl zato da me bodo raskosali in dali v random človeka. Fertik.

Pa mi ti odkrito povej; Bi daroval kostni mozek fritzlu?
confused-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
kakšen plus.... dej nehi nakladat no..... Plus za zavarovalnico je mortaliteta in ne zdravljenje........... Govoriš, da je transplantacija kot bom v tvojem primeru poevadal menjava pnevmatike..

Tako osnovnosolskih izjav ne rabis dajat, da najboljse je smrt, med obema vrstama zdravljenja pa je transplantacija v prednosti.

Citat:

je rizična, zavrnitev tujka zelo mogoča, zdravljenje in še in še... in ja na koncu plača zavarovalnica poseg in zdravljenja..... ponavadi se lahko pojavi tudi diabetes.......

a resno? nisem vedel. celo diabetes? diabetes tip 2 ima vecina ljudi z kronicno zatajitvijo ledvic (presaditev gor ali dol), kot tudi anemijo. MEnda pa se nebom o tem s tabo pogovarjal. Presajena ledvica pa anemijo celo v veliko primerih popravi.
Zavrnitev tujka? Absolutno, vendar v zeloo malo primerih, sploh kar se ledvic tice, ker je tipizacija tkiv in imunosupresivna terapija danes na najvisjem moznem nivoju!

Citat:

in še nekaj, PZZ nima izgub, všačsih ko je bila ena jih je imela, ko je šlo to v privat pa jih nima več.........

ZZZS nima več sredstev, se strinjam, da je največja obremenitev zdravniške plače, ampak glede na trenutno sposobnost naše vlade in same zavarovalnice bodo sekali na pravicah....... in bodo zavestno omejevali kakršno koli posege......

zaenkrat je posegov v izobilju, jugonostalgija deluje, o mojem mnenju kar se zzzs tice lahko preberes v kaksnem drugem postu, nikjer jih ne zagovarjam.

Citat:

kr se tiče samega darovanja organov, sem za, vendar bi morali izjavo o nedarovanju dat lahko na občini in ne pri zdravnikih, katera zdravniška zbornica krši vsa etična pravila, ki so sploh možna.......

ne gre se za izjave ampak za misljenje ljudi in nebuloze o katerih se pise in napacno obvesca javnost.

Citat:

enostavno je denar tisti, ki bo omogočil napredek in blagostanje in ne neko prepričanje, ki ga tudi ti pavšalno prikazuješ kot recimo, da je ozdravljivost po transplantaciji skoraj 100%.... kar je daleč od tega, celo iste bolezni se pojavljajo itd....

zaenkrat se medicina ni absolut. je veda ki temelji na dokazih. In dokazi so da je KVALITETA zivljenja transplantiranih ljudi nempremierno boljsa kot tistih ki se zdravijo konzervativno v terminalnih fazah.

In da, nas zdravstveni sitem vzajemnosti se bo enega lepega dne zrusil, takrat pa se bodo zacele solze vlivat v potokih, ko ti bo OI ljubljana lepo izstavil racun za 2000EUR kemoterapije mesecno, ali pa bos kot na Generali za avto placeval letno premijo kaksnih 10.000 eur.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
No upamo da nebom nikoli rabil infuzije, ker donatorjev pri nas skoraj ni.

Sicer pa če bi mogo plačat za kri bi pa tudi prodal vse kaj imam da bi preživel,
in mi je čist logično če nekdo zahteva cekin da ti reši živlenje.

1. Upaj da se pri tvojem prvem odstavku vse konca. Ampak donatorji zaenkrat so. Taskni malo manj vase zagledani kot ti "frajeræe" ki si verjeno tako vitalen, z zavajajoce nizkim ITM, cistih pljuc in super delujocih ledvic.

2. O cekinih pa (oprosti izrazu) LAPAS sedaj, na suho. Ce bi enkrat slo zares, bi bil bled ze zaradi pomanjkanja krvi(temu se rece šok), ne samo "straha" pred posledicami. Ker v tistih minutah nimas casa hise prodajat, jemat hipotekarne kredite in okoli iskat ljudi od katerih bi odkupil vino, ups... o krvi je govora.

Vsaj preveri kaj napises preden kliknes "Naprej"...
bonk.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
vidim da tebi tudi osnovni pojmi ne stekajo.

Jernej (in v zadnjem postu jaz) sma te opozorila da je lahko pri tebi lahko tezava pri enostavni infuziji krvi. Ki jo recimo potrebujes v primeru tezje prometne nesrece v kaksni pripizdini.

Darovanje kostnega mozga za fritzla ni direkt, ampak preko banke maticnih krvnih celic (Anonimnost). Torej je tvoje vprasanje ze v startu zgreseno. Pa tudi ce bi bil gorec nasprotnik fritzla bi lahko rekel recimo da mu dam z najvecjim veseljem, vedoc da je moznost da bo clovek kot je fritzl potreboval presaditev kostnega mozga prakticno 0.josef
evil.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
No kostni mozeg se v osnovi tala med ožjimi sorodniki sicer se težko najde primeren primerek.

Tako je bilo se leta nazaj.

Citat:

No pa vseeno mi povej, če bi ti enemu Hitlerju rešil živlenje z tvojim kostnim mozgom.

Bi ti sprejel brezplačno hitlerjev ali friclov kostni mozeg ce bi ti lahko resila zivljenje? Funny huh
evil.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Kakorkoli, si na koncu povedal, kar se bo dejansko zgodilo........ pa ta lepi dan je blizu......

Še enkrat trdim, da če se drastično poveča št. operacij in zdravljen to nebo pilo vode pr zavarovalnicah.. vsaj ne pr takemu sistemu, kot ga trenutno furamo..

Kr se tiče samih posegov, jih ni v izobilju... deleč od tega... Je pa dejstvo, da nezdravo živimo in sama preventiva ne deluje....

in še da morš pr dohtarju pojasnevat svojo odločitev, je absurd, medtem ko se same bele halje kregajo na zbornici o etiki, ki odpove ob nedvomni dokazani malomarnosti itd....

Enostavno je to poseg, katerega nikomur nebi bilo treba pojasnevat nikomur, kjub nerazgledanosti... Da pa v današjih časih in korupciji v lastni državi, ne verjameš skoraj nikomur pa ni nič čudnega da je tako...

Lahko ti dam primer krvodajastva.... kri uvažamo, medtem ko pač recimo avstrici to plačujejo in teh primerov nimajo...

in še tvoja vzajemnost je le na papirju in nikjer več, to kar os govorl tud za penzije bo v kratkem realnost, dvignjen prag na raven mortalitete.......

v našem primeru še večji absurd, da boš plačeval obvezno PZZ in še boš moral plačevat, tako kot je to pravilo v stomatologiji....

Ti pa gledaš na vso stvar kot mladoletnik na liziko....

V bizarnem primeru, imamo številno cestnih odsekov ki so zelo nevarni za motoriste in ne bodo dal prave zaščitne ograje gor, čeprav državo invalidnost košta, da bi bila lahko že zlata postavljena...

mislim, da ti tega enostavno nočeš dojet.... zdravstvo in racionalnost sta dva pojma, ki sta v Sloveniji kot črno belo... brez odtenkov...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Zraven neracionalne porabe denarja (+neplacniki) je glavni problem preventiva in zdravstvena vzgoja. Bele halje pridejo kasneje na vrsto. Prvi korak bo najverjetneje kompletna privatizacija medicine dela, kar pomeni da bo sparuhanja ze s strani delodajalcev kar se preventive tice, ogromno.

Sicer pa zdravstvo je steber nekaksne socialne zascite prbivastva, ki rabi dolgoletno strategijo. Za zacetek niti delavcev (zdravnikov) ni dovolj. Nihce ni na to pomislil desetletja, vcasih je za to skrbela partija, danes tudi nje vec ni. Drugo je odnos ljudi do zdravja. Dovolj je pogledat tukaj naokoli na forum. Vsi bi streljali po bolnicah in podobne scene, takrat ko je (za zdravje) ze prepozno.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Umrli darovalci so bili zelo mladi, stari 17 oz. 18 let
Sarkazem ON
Dobro se ve, da so bili to protestniki, ki so metali kocke v parlament.
Kresalova je pa ves denar od darovanja organov nato sama pobrala.
Sarkazem OFF

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
No kostni mozeg se v osnovi tala med ožjimi sorodniki sicer se težko najde primeren primerek.

No pa vseeno mi povej, če bi ti enemu Hitlerju rešil živlenje z tvojim kostnim mozgom.
Ni na tebi, da se odločaš, kdo bo živel in kdo ne.

Eh, ne bom več davkov in ZZS plačeval, ker bo iz tega denarja malcom dobil novo plombo ali pločnik...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bom vseeno vprašal enga, ki mi lahko pokaže doktorat.
Ti seveda lahko naključne mimoidoče sprašuješ, kaj češ.