Klima

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Verjetno ima svoj senzor temperature vstopnega zraka in skrbi, da je izhodni le nekaj stopinj nižji, saj edino tako se lahko razvlaži. Pri starejši FD seriji je že tako, lahko samo stopnjo pihanja nastavim, temperatura izhodnega zraka je pa nekaj stopinj nižja (na roko vseeno kar precej), a vseeno ne toliko kot če bi nastavil na 16st.

Izy

Pripravnik
8. maj 2007
191
10
18
LP!

Ima kdo problem pri FH (25), da mu kaplja kondenz iz zunanje enote?
Zgleda, piš vetra ki ga ustvarja ventilator preusmeri kapjico, da pade na zunanji rob ohišja in ne v korito zunanje enote.

Razvlaževanje v mojem primeru pobere precej več vlage iz prostorov. Predvidevam, da je notranja enota v tem programu ohlajena na nižjo temperaturo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
FH je top serija od mitsubishi...mogoče bo igi kaj več vedel...

Vlage v prostoru ne zna gledati. Temperature tudi ne. Ona ohladi notranjo enoto na optimum da se na njej kondenzira vlaga. In dela.... In dela.... V bistvu je nic ne ustavi razen daljinca
smile-1.gif
. Dela pa vse skupaj na relativno majhni moci.

Razvlazevanje pri klimah je bolj postranska zadeva. Za kdaj pa kdaj. V bistvu je pa to se vedno hlajenje prostora. Zato mi recimo v skladiscu ne pride to prav, ker mi prostor prevec ohladi. Zato imam zraven se en namenski razvlazevalnik.

Zdaj tocnega programa in temperatur pri micki ne poznam, bi pa verjetno kahko dobil ce bo zelja po tem.

I

Izbrisan uporabnik #9334

V bistvu je pri razvlaževanju samo ventilator znižan na nizko hitrost, da ima zračna vlaga čas kondenzirati na kolektorju. Kondenziralo bo, dokler ne bo zrak v prostoru dosegel parcialnega ravnotežja, kar je pa vsekakor pod 40% rel. zračne vlage. Zato tudi ni potrebno odčitavati in regulirati zračne vlage. Ko dosežeš ravnotežje med stopnjo vlažnosti, temperaturo in zračnim tlakom, pač ne bo več kondenziralo, zrak pa mnogo bolj ugoden za živeti v njem
smirk-1.gif
.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Aja, še mala malenkost na to temo, za katero pa itak večina veste : standardizirana klima je 20 C in 65% rel. zračne vlage. Tu se človek, rastline, materiali, ... najbolje počutimo. Za psa in mačko pa nisem nikoli ugotovil, ker se obnašata čisto nasprotno
tongue-1.gif
.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
Pri zunanjih +30C držiš notri 20C ?
Vlago zmanjšaj na 45%in bo prijetno tudi pri 25C.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja seveda, ampak jaz sem mimogrede navedel standardizirano klimo, za laboratorijske namene. Standardni pogoji pač. Temperatura in zračna vlaga zelo vplivajo na materiale in delo samo.

Navedeni standardni pogoji 20 C in 65% rel vlage pomeni samo smernico, da so to najbolj optimalni pogoji - tako za človeka kot za rastline, les, papir, (...).

Menda mi ni treba pisati, zakaj so standardizirani?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Navedeni standardni pogoji 20 C in 65% rel vlage pomeni samo smernico, da so to najbolj optimalni pogoji - tako za človeka kot za rastline, les, papir, (...).

Menda mi ni treba pisati, zakaj so standardizirani?
Če standardiziraš neke pogoje potem so to tisti, kateri se običajno pojavljajo. Torej bodo naprave delovale, stvari stale... pri takšnih pogojih. Uporabljjao se tudi za primerjavo (npr. normni pretok). Nikakor pa to ne pomeni, da so to najboljši pogoji za ljudi in živali.

PS- daj na 20°C severnega medveda ali kakšnega Beduina.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Spet kompliciraš?
confused-1.gif

Si morda medved da bi ti bolj pasalo -15 C v votlini in sredi spanja?
confused-1.gif

Govorimo o standardizirani klimi, mednarodnem dogovoru na podlagi dognane človeške fizionomije, ki je istočasno nosilec civilizacije, ki jo pravkar živimo. Ko bodo pa polži nosilec civilizacije, bodo pa dogovorjeni drugi pogoji. Roger?
stupid-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Spet kompliciraš?
confused-1.gif

Si morda medved da bi ti bolj pasalo -15 C v votlini in sredi spanja?
confused-1.gif

Govorimo o standardizirani klimi, mednarodnem dogovoru na podlagi dognane človeške fizionomije, ki je istočasno nosilec civilizacije, ki jo pravkar živimo. Ko bodo pa polži nosilec civilizacije, bodo pa dogovorjeni drugi pogoji. Roger?
stupid-1.gif
Preden se še bolj osmešiš:

image006.gif

PS- na udobje v stanovanju vpliva tako razmerje med temperaturo in relativno vlago, kot razmerje med temperaturo zraka in temperaturo sten. Neka določena standardna temperatura, relativna vlaga, zračni tlak... pa služi zgolj za primerjavo med različnimi razmerji .

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Sem potestiral malce tole funkcijo razvlaževanja:

ventilator sem nastavil na quiet hitrost, vse ostalo je hudo preveč hladno pihanje

na začetku: 57% in 26 stopinj
po 30min delovanja: 51% in 0.8 padec stopinj
po 1h delovanja: 48% in 1.5 stopinje manj

Konkretno je zahladilo prostor, sem se moral oblečt, skoraj bi še moral dat gor nogavice. Ni mi ustrezalo. Zato sem izklopil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.204
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Pri zunanjih +30C držiš notri 20C ?
Vlago zmanjšaj na 45%in bo prijetno tudi pri 25C.
Zakaj pa ne? V avti imam jaz tudi vedno na 19-21 (odvisno od avta), ne glede na zunanjo temperaturo. Doma 22-23 (jaz bi že imel na 20, ampak je to ostalim prehladno).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Za moje pojme zgleda razvlaževanje pri klimi nekako na tak način: Kompresor na minimalni moči.

In to je več ali manj vse.

Pod svoje nazivne vrtljaje se ne more spustit, delat pa more, ker le na način, da je izmenjevalec hladen, lahko na njemu vlaga kondenzira.
Temperature verjetno sploh ne gleda.

Tako da je verjetno res bolje jo pustit na klasičnem delovanju z nastavljeno temperaturo (npr. 22 stopinj) in bo čez čas, ko bo dosegla želeno temperaturo tako ali tako delala z minimalnimi obrati.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Moj mcquay dela samo pol casa na razvlazevanje.(pol pa pociva) pa notranji ventilator po obcutku dela se na nizji stopnji kot je najnizja pri hlajenju.
Temperature izstopnega zraka pa res se nisem primerjal.

Sem pa včerajšnji plohi, zvecer odprl okna po hisi in so se sedajle odprta. Dve na stezaj, ostalo na kip.
Se vedno je bolj ali manj povsod vsaj 24. Ze zvecer je bilo zunaj 19/92, zato sem sploh sel odpirati. Pa se to sem cvikal kaj bo z vlago zjutraj.zunaj je sedaj 18/96

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Ocitno je bilo tole polovicno delovanje vezano na nastavljeno temperaturo. Ko sem temperaturo testno spustil iz 26 na 23 se ni vec ustavila in bi cez kaksno uro iskal dolgo majico. Darjan, daj za foro dvigni nastavljeno temperaturo.

wolffstein

Pripravnik
5. maj 2011
47
21
8
Pozdravljeni!

Iščem serviserja za micko FH 35 (čiščenje in dezinfekcija), ter še kakšen nasvet. Sem iz Grosupljega. Je kakšen v okolici?

Hvala.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Izy pravi:
LP!

Ima kdo problem pri FH (25), da mu kaplja kondenz iz zunanje enote?
Zgleda, piš vetra ki ga ustvarja ventilator preusmeri kapjico, da pade na zunanji rob ohišja in ne v korito zunanje enote.

Razvlaževanje v mojem primeru pobere precej več vlage iz prostorov. Predvidevam, da je notranja enota v tem programu ohlajena na nižjo temperaturo.

Kam pa imas speljan odtok iz notranje enote v zunanjo? Na katerem delu? To idejo (iz notranje v zunanjo enoto) naceloma vsi izkoriscamo, ceprav predvideno pa to ni! In ja se zgodi da kje mimo kaplja. Lahko pantudi hladna voda ohladi dno zunanje enote in povzroci kondenzacijo na ohisju... Dej slikco in dobis nasvet.

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Katere monterje klime na Gorenjskem priporočate?S tem da vse uredi on sam od nakupa do izvedbe do servisiranja.
Kaj pravite na nakup preko enaA.com
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/dept.asp?dept_id=2513&stran=1
Kakšni so monterji?
Izbira je dokaj velika.Cene tudi solidne
sprasujem se.gif

Čeprav ne najdem nikjer možnosti nakupa na eno zunanjo dve notranji enoti.To bi bil verjetno potreben dodaten dogovor.
Po mojih izračunih popravite me če se motim
spalnica: 40m3 = 1,5kW
kuhinja:20m3+dnevna:40m3= 60m3 = 2,5kW
SKUPAJ 100m3 = Potem takem naj bi bila dovolj moč zunanje enote tam 3,5kW - 4kW(za hlajenje)