Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

22. jul 2007
13.559
1.745
113
124
Pa tudi vsako leto nove in nove nalepke o kakovosti slovenskih proizvodov, potem pa na koncu vidiš, da gre vse za zavajanje potrošnikov in ustvarjanje extra profitov na račun "bio-eko" imena.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.977
3.633
113
kolk si naiven.....kot da je domači čebelar imun na "extra" dobiček :fredi:

z oljem, medom ITD VSI goljufajo....samo kar narediš sam ali tvoja družina, lahko rečeš to pa je 100% domače, naravno in ne vem kaj še vse....

sicer pa danes več ali manj vsi in povsod nekaj nategujejo:bonk:
V sorodstvu imam dva manjša čebelarja. Ne vem, če ima vsak kaj več kot 40 panjev. Za ta med sem 100%, da ni pri njem nobene goljufije. Je pa seveda to za današnje razmere skorajda butična proizvodnja in je tudi prodaja bolj lokalna, kolikor pač ljudje kupijo na domu. En jih še celo na pohorje na kostanj vozi, drugače pa stojijo čebelnjaki na moji njivi.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.774
2.596
113
Ali je v Nemčiji tudi med samo z označbo: iz EU?

Glede mesa.
Ne more biti navedena država, ker potem je samo iz Romunije konjska govedina!
Kdaj smo se že čudili, da se je meso pri ''termični obdelavi'' skrčilo za 30%!

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
174
63
38
Mesarstvo Oblak šlepar je veliko v pogonu. Pa zaradi pogoja najnižje cene zalaga bolj kot ne vse javne zavode okrog mene. :(

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.425
113
Meni gre na živce, ker pri medu piše samo EU ali izven EU.
Že nekaj let se Slovenija trudi, da bi na nivoju EU to spremenili. Doslej je bil smešen izgovor, da bi navajanje držav zasedlo preveč prostora na etiketi.

Strategija EU Od vil do vilic (Farm to Fork) naj bi to sedaj uredila z navajanjem držav in odstotkov, koliko medu je od tam. Pa še tu so vrinili dodatek, da se bo lahko navajalo prve štiri države z največ odstotki deleža.

Sprejete spremembe v direktivi se nanašajo predvsem na označevanje mešanic medu, ki po poreklu izvirajo iz več držav in prinašajo nove standarde v označevanju. Označevanje mešanic medu po državah porekla bo sedaj padajoče z deležem izraženim v odstotkih. Na medu in mešanicah medu bodo tako označene vse države porekla v padajočem vrstnem redu s pripadajočimi deleži. Vsaka država članica pa bo lahko dodatno sprejela izjemo, da se pri mešanicah medu označuje le štiri države z največjim deležem, če bo skupni delež mešanice medu iz teh štirih držav presegal 50 odstotkov celotne mešanice.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.977
3.633
113
Kaj imajo od tega skrivanja? Da potrošnik ne izve, da je marsikaj iz drugih delov sveta po sistemu, samo da je poceni?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.425
113
Ali je v Nemčiji tudi med samo z označbo: iz EU?
V Nemčiji so izvedli preverjanje medu z uporabo DNK metode in niti en med v največjih trgovskih verigah ni bil dejansko čebelji med.

med nemcija.png

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.425
113
Kaj imajo od tega skrivanja? Da potrošnik ne izve, da je marsikaj iz drugih delov sveta po sistemu, samo da je poceni?
Samo cena in posledično dobiček, pa sploh ne gre za med ampak razne druge sladke stvari. Tudi pri nas imata Lidl in Hofer občasno "med" po 3-4 evre za 900 gramov, medtem ko je za pravi med proizvodna cena okoli 11 evrov, prodajna pa od okoli 16 evrov dalje. Tako da se ga izplača kupovati direktno pri čebelarjih, na praktično vsakem sejmu ali tržnici so.