Klima

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Nimam izkusenj z razvkazevalniki (naj bi segrevali prostor s svojim delovanjem), vem pa da moja klima deluje cisto drugace kot tvoja. Temperaturo zniza ta 1-2C, vlage pa pobere 20% iz prostora (70>50). Ce dam klimo na hlajenje je slabse kot na razvlazevanje. Pa se stalno laufa. Na razvlazevanje laufa samo polovico casa

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zanimivo res,
zmaga.gif
.

Če imam na ohlajanje, je prepih, če dam pa na razvlaževanje, pa prepiha ni, občutek pa dober. Še celo mačke ne moti, zanimivo res.

Dobra ideja.
467716-post_slo.gif

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Katere monterje klime na Gorenjskem priporočate?S tem da vse uredi on sam od nakupa do izvedbe do servisiranja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Ne vem no, micka FH kar konkretno piha, hladen luft, ni prijetno, edino če bi ročno spremenil hitrost in smer zraka, na auto ni gut.

Mogoče je problem, da je vlage premalo, če bi bilo 80, 90% in bi dal razvlaževanje bi mogoče bil efekt drugačen.

Poleg tega pa se nikjer na nastavit na koliko % vlage zniža oz kdaj se ustavi? Edino če je to sprogramirano v sami klimi, ker saj ne more v nedogled razvlaževat, ali?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Jaz niti hitrosti ne morem stelat na mcquayju. Ampak se vedno lahko recem tako kot je Demz napisal. Bo kar celo poletje razvlazevala najbrz.
Za vikend se micko GE stestiram, da vidim kako tista razvlazuje?
Hladi super, lepo potiho, brez prepiha, se da spati nekaj metrov od nje bp. Nisem pa je v preteklih 3 letih nikdar probal na razvlazevanje. So pa pri njej drugačni pogoji (mansarda, visja zunanja temperatura...)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Na koliko pa ti zniža temp in vlago, če je razvlaževanje vklopljeno nekaj ur?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Res da sta vlaga in temperatura v odvisnosti..a preko noči hladiš, čez dan pa vlečeš iz hiše vlago (kvečjemu vzdržuješ tamperaturo)....ni pa potrebe po dnevnem hlajenju, ker je objekt že nahlajen.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Glede delovanja razvlaževalnika moraš vedet, da normalna klima meče toploto ven na zunanji enoti. Torej tudi če samo razvlažuje hkrati ohlaja prostor.
Razvlaževalnik pa u bistvu tisti zrak ki ga ohladi spet segreje, ker toploto vrača v prostor. Pri razvlaževalniku se pa celo segreva zato ker more it neka še tisti par 100W od kompresorja in gre v toploto v prostor.
Tko si jaz to predstavljam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Darjan
Ce je celo popoldne na on, je zvečer 25/50. Start je lahko tudi na 27/70, obicajno pa na okoli 26/60.
Cisto ok je tistih 25/50. Moras pa racunat da 2,5 kw razvlazuje cel stuk v hisi (vrata med prostori obicajno niso zaprta) pa se iz "kleti" najbrz kaj vlage prihaja....

Mene base se "vklopljeno talno" gretje v jedilnici. Sicer samo nekaj cca 2m2 vendar ker je 24/7 se tudi to pozna. Pa se v kleti 2 m3 tople vode segrete od kolektorjev(pa v tem casu susim zelisca in sadje obcasno). Skratka kar nekja vlage in toplote prinesem v hišo..... Sem pa sedaj v kurilnici zaorl vrata v hodnik, ker sicer bi imel se v kleti norijo. Tako je samo v kurilnici skoraj 30.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik elektron12 pravi:
Glede delovanja razvlaževalnika moraš vedet, da normalna klima meče toploto ven na zunanji enoti. Torej tudi če samo razvlažuje hkrati ohlaja prostor.
Razvlaževalnik pa u bistvu tisti zrak ki ga ohladi spet segreje, ker toploto vrača v prostor. Pri razvlaževalniku se pa celo segreva zato ker more it neka še tisti par 100W od kompresorja in gre v toploto v prostor.
Tko si jaz to predstavljam.

Tole je edini pravi odgovor za delovanje razvlaževanja pri klimi oziroma namenskemu razvlaževalniku.

Klima ima zunanjo enoto, skozi katero oddaja višek toplote. In zaradi tega hladi prostor.
Razvlaževalnik ima notranjo in zunanjo enoto v isti škatli in zato nič ne ohlajuje zraka. Ga pa malenkost segreje. Vsaj za toliko kolikor porabi kompresor.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Kako pa kontrolira delovanje avtomatike klima, ko razvlažuje? Kdaj neha, pri koliko % vlage ali to pač deluje non-stop in ročno nadziraš?

Ker pri FH piha ko hudič, pa hladi tudi, sploh ni fajn...

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Msilim, da klima ko razvlažuje gleda bolj samo temperaturo. Zato moraš nastavit vsaj kakšno stopinjo do dve manj kot je v prostoru. In ko to doseže verjetno neha hladit (razvlaževat). Pač kot da bi klimatiziral pa si dosegel željeno Temp.

gorch

Zelenc'
24. maj 2015
15
0
1
Daš na silent mode(ročno) če te moti pretirano pihanje.Res pa,da jaz tudi ne opazim neke razlike med hlajenjem-razvlaževanjem.V obeh načinih je prostor hladen in prijeten.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Jaz sem si ravno včeraj kupil vremensko postajo, ki meri notranjo in zunanjo temperaturo in vlažnost.
Tako za oreinetacijo kdaj zračit če sploh.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Pri FH ni možno nastaviti temp, ko razvlažuje, zato me zanima kaj ima sprogramirano...

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Ne vem sicer kaj pomeni FH.
Ampak jaz ko dam klimo v razvlaževanje lahko še vedno štimam temperaturo.
Mogoče je to zaščita, da ne shladi preveč.