Vsak plin se pri stiskanju (utekočinjanju) segreva in pri razširjanju (uplinjevanju) ohlaja, to je osnovni koncept delovanja klasičnega hladilnika, klime, več ali manj vseh hladilnih naprav ...
CO2 v jeklenko so stisnili v "tovarni" in razširiš ga lahko potem kjerkoli. Tako da hlajenja na tak način deluje. Da deluje imaš dokaz na regulatorju (od co2ja ali pa butan-propan jeklenke) kjer nastane "led" ko izhaja malce več plina. Tudi recimo sama jeklenka plina pri kuhanju piva postane pri max. ognju hitro prekrita s "slano".
Problem? Problem je da klasičen kompresor v hladilniku v eni uri stisne in uparjalnik sprosti par 1000l plina, krog je neskončen. Z jeklenko ti pa zelo hitro zmanjka hladilnega plina zato se tak koncept v praksi ne uporablja, vsaj ne pogosto in v klasičnih napravah. Je pa res da so obstajali tudi taki točilni avtomati, sam sem videl enega takega tudi v samogradnji. Deluje? Jp, samo s stališča ekonomike ni šans da bi se splačalo, prevelika poraba CO2ja.
Glede tega da bi gostilne danes to uporabljale pa dvomim, večinoma se uporabljajo kompresorski hladilni avtomati.