Kegging

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Danes sem naredil poizkus in v sod stisnil nekaj pomaranč, par limon, 2l vode in na 3 bare
grims-1.gif

Po treh urah mehurčkov kokr češ, zelo osvežilna zadeva, za vroče poletje bo top!
Žena že sanja kako bo pale-a mešala z limonado...
bonk.gif
ne bom preveč jambral, da se ne bom v jezik ugriznil...

Skrbi me edino, da bo po nekaj dneh oksidiralo, čeprav sem dobro odzračil...
Je že kdo počel podobne "neumnosti"...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pelicon je letos na pivovestu točil nekak karboniziran kakv z vodo.....vem sliši se grozno, sam je blo zelo okusno in osvežujoče
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pelicon je letos na pivovestu točil nekak karboniziran kakv z vodo.....vem sliši se grozno, sam je blo zelo okusno in osvežujoče
wink-1.gif

Kakv?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Mene pa zanima, če je kdo že uporabljal KeyKeg ali pa Petainer Keg? https://pivovarium.si/si/pivovarstvo/171-petainer-keg-a.html
https://www.keykegshop.eu/keykeg.html Zanimivi so mi predvsem Petainer ker se jih lahko priklopi na klasične točilne aparate (glavo).

Ali za polnjenje potrebuješ kakšno posebno opremo poleg polnilnih glave in CO2 za odzračevanje?

Najbrš veš da je za enkratno uporabo...
To je kul za za pivovarne, da se ne ukvarjajo z čiščenjem, prevažanjem in skladiščenjem sodov.
Za tebe doma pa - 20l je 12EU, dobiš pa za 25EU Corny kerg ki je večen...
Opreme rabiš isto kot za vsak drug sod + polnilno glavo kakor si napisal.
 
Nazadnje urejeno:

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Mene pa zanima koliko dam sladkorja za pivo PORTET 19l in karbonicacija bi rad imel 2.0.
Dal bom v KEG sod in na koncu napolnil z CO2 na 2 bara.
Fermentacija je bila na 20 stopinj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Stvar je taka stoji pa takole: v keg daš cca 50-70 (raje 70) odstotkov sladkorja, kot bi ga dal za enako stopnjo v steklenice. Sam ga dam 80g na keg. Kar se tče polnjenja s co2 na koncu. Sod napolniš na 2,5 bara, odklopiš in postaviš na temperaturo fermentacije za 10-14 dni. Tisti pritisk potrebuješ zato, da ti drži sod pod tlakom do začetka delovanja kvasa. Ti sodi namreč tesnijo samo pod pritiskom.

V primeru prisilne karbonizacije sod pritisneš na željen pritisk (odvisno od stopnje, ki jo želiš in temperature) in pustiš zadevo priklopljeno 10 dni.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Tu mislim, da je najprej potrebno razčistiti, kaj pomeni karbonacija piva. To je količina raztopljenega CO2 v pivu. CO2 se razopi, ko imaš v kegu (ali steklenici) nadtlak plina - višji ko je ta nadtlak večja je karbonacija. Kako pa "ustvariš" CO2 in nadtlak imaš pa dve možnosti. Prva ("naravna") je s sladkorjem, druga ("prisilna") je z zunjanjim izvirom CO2.

Sladkorja se da običajno pol toliko kot v steklenice. In kolikor jaz razumem karonacijo s sladkorjem je važno, da "prideš v delovno območje", ki ga potem držiš z jeklenko. In končna karbonacija ja odvisna od tlaka ob točenju.
Če pa prisilno karboniraš je pa najbolj preprosto da nastaviš pritisk na želeno vrednost in na keg pozabiš za 14 dni.

Za obe metodi dobiš na internetu kalkulatorje.

Pa še to: Zelo pomembna je temperatura tega procesa. Pri nižjih temperaturah se CO2 bolje razstaplja v tekočini! Kar pomeni, da ti bi bila 2 bara, pri temperaturi serviranja <10C absolutno preveč! Pobrskaj malo po forumu, je že veliko napisanega na to temo.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ker imam vso opremo za kegging bi rab uporabil prazne plastenke od "štirne" za pripravo sodavice.
Tast je to vedno uporabljal zato, ker se ne izgubi co2 do zadnjega kozarca.
Kakšna ideja kako bi to napolnil doma?
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ker imam vso opremo za kegging bi rab uporabil prazne plastenke od "štirne" za pripravo sodavice.
Tast je to vedno uporabljal zato, ker se ne izgubi co2 do zadnjega kozarca.
Kakšna ideja kako bi to napolnil doma?

Ravno to je največja težava pri tlačnem polnjenju
smile-1.gif

Za pvc flaše so prišli neki adaptarji, da napolniš flašo pod co2 pritiskom npr. https://www.mojepivo.si/mojepivo-gf-nastavek-za-steklenice-pressurebottlefiller-v-2.html
Ampak moraš na koncu adapter odviti in ponovno našraufat pokroveček, rezultat je isti kot bi flašo odprl in zaprl...
rolleyes-1.gif

ČE bi jo malo bolj nakarboniral bi mogoče še šlo??
confused-1.gif


Drugače pa, jaz imam sodavico ali pa limonado kar v corny sodu, kadar slučajno nimam dveh piv na pipah
smirk-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Tak adapter imam in se lepo karbonizira voda v plastenki.
Najprej bi karboniral vodo.
Ne vem pa na kakšen pritisk bi moral potem dati plastenko da je dovolj pritiska za potisk in da se ne zmanjša kabonacija vode.
Ko kupiš polno plastenko štirne je vode notri dobro polovico.
CO2 bi lahko v plastenko z vodo spravil z cevko ki bi jo dal na iztočno pipico.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tudi sam se končno spravljam k pripravi potrebnega za kegiranje
smile-1.gif


Skratka, kegi in ventili so čisti, tesnila so nova. Zdaj sem pa ugotovil, da za priklop na CO2 rabim nekakšno cev. Ali moram kupit prav cev za CO2 ali je dobra kakršna koli cev za plin, vodo itd.? Ali je ta plastična, ki sem jo dobil za pivo od Nektarja, OK? Počasi bom popoldne to urejal, tako da pade po verjetnosti še kako vprašanje
smile-1.gif


Hvala!
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz imam isto cev za CO2, kot za točenje piva. Važno samo da zdrži nekaj barov pritiska. Pa fajn je, da v CO2 linijo dodaš tudi nepovratne ventile - sploš če misliš imet več kegov priključenih istočasno.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hej, hvala za odg. Včeraj sem poskusil s star sanom, in šprica
smile-1.gif


Zaenkrat bom imel en keg, kmalu pa verjetno dva (dva imama namreč). Kam vključim ta ventil? Najprej verjetno naredim T člen, da dobim dve cevki (za v vsak keg eno). Kam pa umestim nepovratni ventil? V začetno vhodno cev ali po enega v vsako cev, ki se priključi v keg? Upam, da je vprašanje razumljivo
smile-1.gif


Razumem tudi, da bom v takem primeru (ker imam navaden reducirni ventil) lahko oba kega karboniziral samo enako.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Nepovratni ventil daš na CO2 linijo čimbližje prikjučka za keg oz. par 10cm stran toliko da te ne moti. Se pravi če imaš dva kega rabiš dva nepovratna ventila. Nepovraten ventil te varuje v primeru polnega kega da ti ne butne pena v CO2 linijo (če recimo prikjučiš keg v katerem je višji pritisk kot na CO2 regulatorju, oz. velikokrat se zgodi da priključiš keg na CO2 linijo ki ni polna) oz. v primeru dveh ali več kegov ti nudi manj "mrtvega" volumna in pretakanja CO2ja iz enega kega v drugega.

Za ločeno regulacijo (enega kega) lahko kupiš nizkotlačni regulatorski ventil ki ga daš na eno linijo. Pivo kjer imaš več pritiska tako držiš nastavljljeno na regulatorju, pivo z nižjim pritiskom pa reguliraš preko ločenega ventila. Taka opcija je cenejša od dvojnih regulatorjev, deluje pa enako samo malo moraš računat kam dat kateri priklop.