Kegging

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Klanjam se
wink-1.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Ce pustim par dni kegge v starsanu namocene jim nimamkaj za bit? Spraznim jih 1uro pred filanjem. Nisem se keggiral zato me zanima
smile-1.gif


Ce mi pise priming calc na 110l 609g cukra, to pomeni da mi pride na keg 19l 105.34g to pomeni v kegge ste rekli pou majn dam 57.5g? Ti je za 2.3 carb amber ale
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ce pustim par dni kegge v starsanu namocene jim nimamkaj za bit? Spraznim jih 1uro pred filanjem. Nisem se keggiral zato me zanima
smile-1.gif


Ce mi pise priming calc na 110l 609g cukra, to pomeni da mi pride na keg 19l 105.34g to pomeni v kegge ste rekli pou majn dam 57.5g? Ti je za 2.3 carb amber ale

JAz dajem v poln keg cca 100g za pale-e in 80g za stoute....
Sicer pa v kegu to niti ni tako pomembno, ker ga lahko kasneje, ko je na pipi, karboniraš kakor ti paše.
Sem tudi že probal v dva različna kega z istim pivom, enega 70g, enga 110g, pa ni bilo nobene razlike, ko je bil enkrat na pipi...
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Zakaj pa pivo v kegu karbonizirate s cukrom? A ni škoda, da se kvas spet množi in je zato več usedline? Jaz vedno karboniziram prisilno.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Tudi jaz se počasi odločam za izdelavo kegeratorja, vendar mi nekaj stvari ni jasnih.

1. Če pivo karboniziram v corny kegu z 60% sladkorja (steklenice), upoštevam za izračun količine sladkorja najvišjo temperaturo, ki jo je pivo doseglo ravno tako kot pri steklenicah?

2. Sod napolnim na 1 bar zato da tesni, kar pomeni da bo karbonizacija višja in ne povsem "naravna" ker bo prišel co2 od sladkorja ter od 1bar prisilnega co2, imam prav? Po recimo enem tednu spustim pritisk na željeno vrednost glede na temperaturo piva. To pomeni da če je pivo na 20 stopinjah spustim pritisk na recimo 1,3 bar (2.0 co2), in ko ga dam ohladiti na 8 stopinj bo posledično tudi pritisk sam padel na 0,7 bar, karbonizacija pa bo še vedno (2.0 co2). Ali razmišljam pravilno?

3. Glede na to, da je kar nekaj govora o dolžinah cevi in penjenu, ali je dolžina cevi pomembna tudi če kupim regulacijski ventil in ga recimo nastavim pri 8 stopinjah na 0,7 bar. Ali bi za rešitev penjenja potreboval pravo točilno pipo?

4. Kakšne so mere corny sodčka, da vem kakšen hladilnik nabavit za 2 sodčka.

Hvala že v naprej tistemu ki se bo potrudil in tole podrobno odgovoril.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.093
113
Na hitro ...

1. DA (temperatura vpliva na CO2 ki je ŽE raztopljen v pivu)
2. tisti 1 bar nadtlaka v 1l ali še to ne prostora nad pivom bo karboniral pivo za 0.1 volumenskega deleža, skratka nima velikega pomena .. če ga imaš pa več časa priključenega na 1 bar se pa jasno vsrka ekvivalentno več CO2ja in se dvigne delež na več. Ampak na koncu to ni pomembno, ko se proces proizvodnje CO2ja konča pogledaš kakšen tlak imaš, pogledaš temperaturo in ustrezno prilagodiš tako kot si omenil.
3. glavni regulacijski ventil za CO2 misliš? Tega itak rabiš drugače imaš 80 barov na vhodu in s tem ne boš točil piva ampak peno (po stropu). Če imaš pipo z regulatorjem je točenje precej lažje in dolžina cevi ni toliko pomembna (odvisno od kvalitete pipe).
4. glede mere odvisno kje ga kupiš ker niso vsi enaki. Večina na našem trgu je italjanskih (AEB), tudi tisti od Nekarja (ne vem če vsi). Tule si poglej tehnične podatke!
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Na hitro ...

1. DA (temperatura vpliva na CO2 ki je ŽE raztopljen v pivu)
2. tisti 1 bar nadtlaka v 1l ali še to ne prostora nad pivom bo karboniral pivo za 0.1 volumenskega deleža, skratka nima velikega pomena .. če ga imaš pa več časa priključenega na 1 bar se pa jasno vsrka ekvivalentno več CO2ja in se dvigne delež na več. Ampak na koncu to ni pomembno, ko se proces proizvodnje CO2ja konča pogledaš kakšen tlak imaš, pogledaš temperaturo in ustrezno prilagodiš tako kot si omenil.
3. glavni regulacijski ventil za CO2 misliš? Tega itak rabiš drugače imaš 80 barov na vhodu in s tem ne boš točil piva ampak peno (po stropu). Če imaš pipo z regulatorjem je točenje precej lažje in dolžina cevi ni toliko pomembna (odvisno od kvalitete pipe).
4. glede mere odvisno kje ga kupiš ker niso vsi enaki. Večina na našem trgu je italjanskih (AEB), tudi tisti od Nekarja (ne vem če vsi). Tule si poglej tehnične podatke!

Se pravi imam prav da tlak pada z temperaturo?

Koliko dolgo cev priporočaš da bo sigurno ok ;-)

Hvala za odgovore
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Bolj kot je mrzlo pivo, vecjo sposobnost za raztapljanje CO2 ima. V zaprtem sistemu se ti vzpostavi ravnotezje med pritiskom in temperaturo. Se pravi pri nizji temperaturi se bo vec CO2 raztopilo v pivo in tlak bo manjsi. Ce pa pivo segrejes, bo CO2 sel iz piva v zrak in se bo pritisk povecal.

Pipe pa priporocam z regulacijo, se ti ne bo treba z dolzino cevi ukvarjat. Ce malo spremljas, se dobijo tudi ceneje, okoli 20EUR.
Pipa

Sam karboniziram z sladkorjem v kegih in sem opazil da kadar sem uporabil 50% sladkorja za steklenice, pivo ni bilo dovolj karbonirano,
zato ga sedaj dodajam od 100g do 200g. Nikjer nisem niti zasledil kake logicne razlage zakaj bi se v kege dajalo manj sladkorja.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem včeraj prvič točil v keg. Karboniziral s cukrom, dal pa sem ga 80%. Nekje sem zasledil en post Utiševalca, ki je tako predlagal (kljub siceršnjim težnjam po 50-60%). Tudi sicer sem bral na forumu in drugje, da niti ni tako pomembno, ker lahko karbonizacijo potem itak prilagajaš s co2. Torej, dodaš, če je premalo oz. spustiš ven, če je preveč. S prakso pa verjetno točno ugotoviš kako in kaj in zadaneš v prvo.

Jaz imam tudi pipi z regulacijo, točno take, kot na zgornjem linku in ja, tele so res ugodne, je očitno neka akcija. Ko sem jaz kupoval, so bile najcenejše 35 EUR. Če kdo kupuje, se splača.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.511
113
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Zakaj pa pivo v kegu karbonizirate s cukrom? A ni škoda, da se kvas spet množi in je zato več usedline? Jaz vedno karboniziram prisilno.
Naravna karbonizacija je vedno boljša od prisilne. Je kar nekaj pozitivnih lastnosti daljše aktivnosti kvasa. Usedlina te pa moti zakaj že?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.511
113
Moje izkušnje so, da je potrebna količina sladkorja cca 70% tiste ki jo dam v steklenice. Overcarb je pa dosti težje prilagotit kot undrecarb.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.093
113
Če je overcarb stočiš 2 kozarca (prvega itak stočiš bogovom, ker je sama usedlina) in imaš pritisk kot je nastavljen na manometru. Tako da sile ni. Da bi kakšen strašen overkarb naredill če daš enako sladkorja kot v steklenice pa ni sile.

Pa spet če daš 50% kot v steklenice boš imel undercarb, ampak v enem tednu na regulatorju bo že prilezlo na ustrezen nivo. Problem je če rabiš stočit keg takoj (pa prej nisi preverjal kabornacije), tu pa je itak lažje "spuščat" pritisk in CO2 tako da sam navijam za "bolje preveč kot premalo"!
zmaga.gif


Priporočam vsem da si naredijo en tak simple merilec pritiska, na eno stran manometer na drugo pa priklop za CO2 linjo kega. S tem lahko kadarkoli preveriš kako je s pritiskom. Če se dela "naravna" karbonacija imaš lahko tistih par dni kar priključenega pa če gre v + (glede na temperaturo), spuščaš po malem ven (2x dnevno) že "usput".
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.511
113
50% je res undercarb, nekje 70%-80% je ravno prav. Moje izkušnje na mojem sistemu seveda.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem točil ESB, kjer sem v style profile članku na BYO bral, da ga v flaše karboniziraš na 2.0, v keg pa 1.5. Jaz sem vzel 1.7, max 20C in za 18L v keg zlil 48g sladkorja (80%). Zdi se mi extra malo, ampak bomo videli. Zdraj prvič mi je itak vse čudno
smile-1.gif


Sicer pa super za tole debato
aplauz.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.511
113
18l keg cca 70g sladkorja, 20l keg cca 80-85g sladkorja, flaše 125g dekstoze.

Moje mere.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ne glede na stil?

Včeraj sem s posodo, ki ji zaupam, preveril volumen kega (Nektar). Natančno pri varu ima 18L. Nato sem nalil še 2dcl vode z raztopljenim cukrom in je bilo tik pod cevko za CO2. Evo, če komu pomaga, je bilo tudi to vprašanje enkrat postavljeno.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Ne glede na stil?

Včeraj sem s posodo, ki ji zaupam, preveril volumen kega (Nektar). Natančno pri varu ima 18L. Nato sem nalil še 2dcl vode z raztopljenim cukrom in je bilo tik pod cevko za CO2. Evo, če komu pomaga, je bilo tudi to vprašanje enkrat postavljeno.

To cevko se da odrezat in se da not natlacit 20l...
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Pressure release valve

Se en nacin karbonacije je z PRV, to je ventil ki se odpre, ko se preseze nastavljen pritisk na ventilu. V praksi to zgleda tako,
da pivo prelijes v keg ko manjka 0.003 - 0.005 do koncnega FGja, nastavis zeljen pritisk glede na temperaturo in pivo se lepo naravno skarbonizira v kegu. Tistemu PRV na linku je potrebno zamenjat manometer na 4bare.

Ta PRV se lahko uporablja tudi za fermentiranje v kegu pod pritiskom, to naj bi zmanjsalo tvorjenje estrov pri nekaterih kvasovkah.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.511
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Ne glede na stil?

Včeraj sem s posodo, ki ji zaupam, preveril volumen kega (Nektar). Natančno pri varu ima 18L. Nato sem nalil še 2dcl vode z raztopljenim cukrom in je bilo tik pod cevko za CO2. Evo, če komu pomaga, je bilo tudi to vprašanje enkrat postavljeno.

To cevko se da odrezat in se da not natlacit 20l...
On ma krajše kege.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Kalbo zrihtu
wink-1.gif
Pa če bi višje nalil, bi že pokrov not pomoču, ko bi ga zapiral. Že tko je šlo zelo na tesno.