Katero toplotno črpalko

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
ne, na -5, to je realnost... če pa kak teden rukne -20 po neki pomoti pa ne bo konec sveta.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.003
9.524
113
To gre mal po obdobjih, tko da si sam ne bi upal dimenzionirat sistema, ki bi počepnil pri -8.

• Všeč mi je
Reactions: igi

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vrtina nima veze s podtalnico, saj gre pri geosondi za zaprt sistem - cev dol, U obrat, cev gor. Po cevi pa kroži antifriz. Enak princip kot horizontalni kolektor, samo da gre v globino.

Gretje s podtalnico je drugačen princip in tam potrebuješ dve vrtini - iz ene črpaš podtalnico, v drugo jo vračaš. Tukaj so potem bolj plitke vrtine, ampak so lahko težave zaradi peska/mulja.
Globino vrtine v podtalnico sem mislil glede na to, da se temperatura v sondi z vodo hitreje izmenja, koz z zemljo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Jabe pa rada pozabi, da ne more primerjat svoje parkilovatne igračke z mnogo večjimi potrebami po energiji.

Nikoli tega ne pozabim... Je Gonzo kar dvakrat moj zapis citiral, da bo za prmej in obakrat preberi prvi stavek. Ne mi zdaj na jezik polagat, da bi svojo TČ dala na tvojo bajto. Po vsem tem...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.312
113
Jah seveda, kaj bo analiza vsakega metra vrtine? Kako pa? Že tako so zmedeni ljudje, tu govorite o alkatenki kot o nekakšni geosondi. Pa je samo tč zemlja voda, rešitev za majhne parcele. V naši kotlini so pa s tč voda voda same drage težave, tam kot bi se morala beseda širit, pa se ne, ker je ljudem nerodno, ko stresejo 20k za kurilnico. So. Danes je najbrž že več.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Geosonda ni mišljena samo za majhne parcele, temveč tudi za parcele kjer horizontalni kolektor zaradi sestave tal ni dovolj učinkovit - če je pesek/šoder bo horizontalni kolektor bolj slabo deloval oz. bo moral biti ustrezno večji, idealno je pa na neki ilovici.

1666245481176.png

Vir: https://www.pasivnagradnja.com/wp-c...oniranje-zemeljskega-kolektorja-ARHEM-doo.pdf

damirj

Guru
9. maj 2012
5.331
2.426
113
Tudi tam ni možen, kjer ti žena splanira zasaditve čez celo :) potem pa tudi dejstvo, da kakšnih 300-500m2 za neko hišo ogrevat posvetit samo travniku brez nič, za večino parcel ni kar tako, še posebej ob dejstvu, da povprečna parcela za hišo v SLO ni večja od 1000m2.

• Všeč mi je
Reactions: philips

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
A se lahko pozanimaš kateri izvajalec je bil za vrtino oz. ali je vzel ponudbo na ključ.
Lahko tudi na zs
Hvala
Jaz sem vzel geosondo na ključ pri Vrtine Palir, samo toplotno pa so mi montirali drugi v okviru hiše na ključ. Je pa bila cena pred cca. 2,5 leti 4500€ za 80m vrtino. Pri meni je "na ključ" pomenilo da so potegnili cevi not v kotlovnico, geosondo pa so nafilali kar z vodo - kasneje pa so še strojniki dodali nekaj antifriza v sklopu zagona TČ.

• Všeč mi je
Reactions: MaverickT

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
mejčkn off topic..
tisti ki imate TČ in imate več ogrevalnih krogov (3 - recimo 2 radiatorska in 1x talna) - ali imate na vsakem krogu mešalni ventil?
Pri enem TČ vse krmili TČ
Pri 2 krogih je baje 1 mešalni dost (za talno), ker drugega krmili TČ..
Kako je pa pri 3 krogih? Nobenega ne krmili TČ? Krmili 1 in še vedno rabim 2 mešalna ventila? Rabim zares enega (za talno) - radiatorje itak "krmilim" z termostatskimi glavami?

nevednez

Pripravnik
6. avg 2009
50
27
18
mejčkn off topic..
tisti ki imate TČ in imate več ogrevalnih krogov (3 - recimo 2 radiatorska in 1x talna) - ali imate na vsakem krogu mešalni ventil?
Pri enem TČ vse krmili TČ
Pri 2 krogih je baje 1 mešalni dost (za talno), ker drugega krmili TČ..
Kako je pa pri 3 krogih? Nobenega ne krmili TČ? Krmili 1 in še vedno rabim 2 mešalna ventila? Rabim zares enega (za talno) - radiatorje itak "krmilim" z termostatskimi glavami?

Jaz imam sicer sicer kombinirano - TČ (kot primarno), uplinjak kot sekundarni vir ter 5+1 ogrevalnih krogov. 2x talno (vsako nadstropje ločeno), 1x radiatorji, 1x lojtre v kopalnicah, 1x dogrevanje vstopnega zraka rekuperatorja. Vsak krog ima svoj mešalni ventil in črpalko. 6-ti je direkten ogrevalni krog - izmenjevalec v STČ.
Regulacijo odjema toplote imam lastno, TČ ali peč samo polnita zalogovnik.
Tudi ko ogreva TČ, so mešalni ventili za radiatorske kroge odprti od konca, za talno pa ustrezno priprti. TČ ogreva zalogovnik na 2 stopinje več od zahtevanega najvišjega DV ogrevalnih krogov.

(Skoraj) vse novejše TČ imajo možnost dokupa modulov z katerimi lahko krmiliš dodatne ogrevalne kroge.

Termostatske glave na radiatorjih in TČ ni najboljša kombinacija.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in ncnifrej

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Termostatske glave na radiatorjih in TČ ni najboljša kombinacija.
Tole je tudi meni razlagal mojster za nastavitve, plus morajo biti odprti vsi radiatorji. Ker baje mora črpalka mešat vso vodo in jo prilagajati na zunanjo temperaturo. Praksa pravi drugače. Če hočem da je dnevna dovolj topla, je v mansardi prevroče. Hiša stara dvajset let, lesena okna, ampak kakovostna. Dnevna in kuhinja en prostor, velik kot garsonjera (ne preveč pametna zasnova prostora). Rešitev so termostatske glave in večina mansarde zaprta, ker so to itak spalni prostori. Zadeva laufa.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
Ja ok - to sm nekje zasledu, da toplotna “rabi pretok”.. mogoce je pa zato fajn imet mesalne ventile vmes.. kapavem..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.105
6.940
113
pri taščici
Fantje dajte si ze dopovedat(jabe to ze ve) da nizja ko je TDV in dlje ko dela TC (24/7 bi bilo optimalno) manj boste porabil.
Zato krivuljo znižajte, pa ne boste rabili mešalnih ventilov in termostatskih glav. Vsaj ne povsod.

• Všeč mi je
Reactions: luciano in igi