Katero toplotno črpalko

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Pa še en preblisk; tele teme o klimah, toplotnih, izolacijah, nenazadnej o SE se prej ali kasneje sprevržejo v merjenje kdo ima daljšega. Zaenkrat kaže, da ima Jabe najdaljšega (tam nekje pri gležnjih, al pa celo vleče za seboj), potem daleč zadaj se pojavi kak fant z dokolenčnim ...
Sam opažam. Brat je pa zanimivo.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Fantje dajte si ze dopovedat(jabe to ze ve) da nizja ko je TDV in dlje ko dela TC (24/7 bi bilo optimalno) manj boste porabil.
Zato krivuljo znižajte, pa ne boste rabili mešalnih ventilov in termostatskih glav. Vsaj ne povsod.

Kako nizko pa lahko greš s temperaturo na krivulji?
Mi imamo sicer 14 dni sedaj monitrano TČ Z/v zubadan, vendar večino časa stoji ker je prevroče. Sedaj sem tisto "default" krivuljo znižal za 5 stopinj pa je še prevroče v hiši ... ker če imam odprte vse termostatske ventile na radiatorjih gre temperatura čez 23 stopinj v prostorih kar je pa preveč za nas, ki smo navajeni 21.5 do 22 nekje. se pa bojim da če bom dal še nižje potem bo pa premrzlo v kopalnici kjer potrebuješ malo bolj toplo ...

Hvala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
To bos moral pa pri svoji pogledat... Jaz grem lahko do 25, ker je TČ zelo stroga, koliko je lahko najmanjsi povratek. Ampak na radiatorjih so praviloma visje T...

Kar se tice T v prostorih. Hidravlicno uravnotezenje je odgovor. Velja tudi za tiste, ki se sprasujejo, zakaj ne nekih termostatskih glav na radiatorjih. Regulacija je na strani TČ, ne radiatorjev, sam ugotoviti je treba, kaki naj bo pretok skozi vsakega.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: igi in Hanzi

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Hidravlična notranja enota Specifikacija

Trifazni, 400 V 50 Hz

Specifikacija zunanje enote

Trifazna, 400 V 50 Hz
Trenutni Max 14.0A

Glavne varovalke pa so: Obračunska moč: 10 (3 x 25 A)

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
V radiatorjih najbrž ali pa neizolirani hisi s talnim gretjem.
Izolirana hisa s talnim gretjem gre pod 30 celo leto najbrz. Vsaj na sihtu imamo tak primer. Nisem mogel verjet, sem sel z ir termometrom merit tla
DV pod 30 °C celo leto gre pri B1 ali A1/A2 pasivni hiši. Pri povprečno izolirani hiši in talnem gretju gre v hudem mrazu v talno do 35°.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.774
-133
113
Kle ti bodo zdej razložil fantje in dekle, da imaš cel fitnes vsak dan, pa režal se ti bodo, pa okolje onesnažuješ, pa še kup enih zadev bo. Vse je pa odvisno od tega, kako velik objekt imaš, kako izoliran, kako imaš dimenzioniran obstoječi sistem, skratka, kako visoko temperaturo rabiš v radiatorje, ko je zunaj -20. Potem daš pa na mizo možne rešitve in se odločiš. Kakorkol pa obrneš, pa rabiš neko regulacijo ogrevanja, ki ti bo prilagajala temperaturo vode v radiatorjih glede na potrebe v hiši (famozne krivulje), pa nima veze, al bo toploto delala TČ, al pa karkoli drugega. Potem boš pač moral s to svojo odločitvijo živet, kot mi vsi skupaj, črpalkarji, kurjači in vsi ostali. Jabe pa rada pozabi, da ne more primerjat svoje parkilovatne igračke z mnogo večjimi potrebami po energiji.
na konc se pa marsikdo pohval, da ma za povrh za komfort še en kamin - brez krivulj, brez regulacije
še dobr da jih ne pobere ko jim temperatura pobegne na gor za 3 stopinje

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Kako nizko pa lahko greš s temperaturo na krivulji?
Mi imamo sicer 14 dni sedaj monitrano TČ Z/v zubadan, vendar večino časa stoji ker je prevroče. Sedaj sem tisto "default" krivuljo znižal za 5 stopinj pa je še prevroče v hiši ... ker če imam odprte vse termostatske ventile na radiatorjih gre temperatura čez 23 stopinj v prostorih kar je pa preveč za nas, ki smo navajeni 21.5 do 22 nekje. se pa bojim da če bom dal še nižje potem bo pa premrzlo v kopalnici kjer potrebuješ malo bolj toplo ...

Hvala.
Te tri tedne moj sistem ni niti enkrat vklopil pump za gretje hiše, tko da s tvojimi krivuljami ni nič narobe.