Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Meni bi bilo drugace vseeno, ce bi moj želel tovrsten fitnes. Drva imamo svoja. Ce 100% skrbi, da bodo pripravljena in v peci in da bo v hisi 23 in pec ociscena in pobozana, super... Neka... Brez kretenizmov tipa, saj je vse narejen, ti samo...dodaj poljubno. Jaz se na kavc poknem in ne diram in se naj pac fitnesira, kot mu narekuje peč, sam. Se je potem tudi on odlocil drugace. Sploh ko se pogledas koliko bi eno pa drugo stalo. V mojem primeru, se ve. Mors biti ubrisan za kako drugo alternativo.

Bajta nima dimnika. Trenutno... Ce bi treba ga bo imela, do takrat so drva za imidž pred bajto, vsaj tacas, dokler jih ne oddam.

In pa se... Pri nas v talnem ni nikdar 30 stopinj ali pa tam nekje pri -20. To pac pogledas na TČ, koliko je DV. Z IR termometrom na tleh meriti je narobe, ker tam je se kako stopinjo manj.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Jabe, ti imaš pasivno hišo. Povprečna hiša na talnem je pa nekje C ali B2 razred in ne A1/A2. Kljub temu tudi pri meni (C razred) večino časa pod 30° v talnem, seveda v treh najhladnejših mesecih malo nad. Pasivne hiše skoraj ne rabijo ogrevanja ali pa tako malo, da je lahko že problem prenizek povratni vod pri odtaljevanju (pri TČ Z-V). Pasivne bajte imajo za vremensko "krivuljo" skoraj vodoravno premico, vklop DV 26° pri okoli 5° zunaj in izklop DV 28°C, ko je zunaj recimo -15°. To niso ravno merodajne nastavitve za 99,9% bajt v sloveniji. :evil:

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Jasno mi je to.... Sem tudi rekla "pri nas". Bolj se je pa to nanasalo na merjenje T tal. Kjer je vedno še kaka stopinja manj... Tako da si lahko predstavljate, zakaj so ploscice po taki celi bajti no-go.

Premice imajo pa, kaj jaz vem nekje k=0.3... jaz moram imeti drugace nastimano, ker je dimenzionirama bivalentno in moram prisiliti TČ, da grelce prižge. Dokler ni razlika v nastavljeni vs dosezeni dovolj velika, namrec neče...

Nazadnje urejeno:

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Imaš prevarčno bajto. :fredi: Za pasivne bajte so toplotne črpalke že skoraj brez veze, saj so toplotne izgube tako majhne, da krmilje večine toplotnih črpalk niti ni prilagojeno za tako nizke DV in DT.

• Všeč mi je
Reactions: igi

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Meni bi bilo drugace vseeno, ce bi moj želel tovrsten fitnes. Drva imamo svoja. Ce 100% skrbi, da bodo pripravljena in v peci in da bo v hisi 23 in pec ociscena in pobozana, super... Neka... Brez kretenizmov tipa, saj je vse narejen, ti samo...dodaj poljubno. Jaz se na kavc poknem in ne diram in se naj pac fitnesira, kot mu narekuje peč, sam. Se je potem tudi on odlocil drugace. Sploh ko se pogledas koliko bi eno pa drugo stalo. V mojem primeru, se ve. Mors biti ubrisan za kako drugo alternativo.

Bajta nima dimnika. Trenutno... Ce bi treba ga bo imela, do takrat so drva za imidž pred bajto, vsaj tacas, dokler jih ne oddam.

In pa se... Pri nas v talnem ni nikdar 30 stopinj ali pa tam nekje pri -20. To pac pogledas na TČ, koliko je DV. Z IR termometrom na tleh meriti je narobe, ker tam je se kako stopinjo manj.
Pri vas bi tvoj v tem času enkrat na teden počil šajtergo drv v peč, pozim pa dve. Pri nas bo to v hudi zimi vsak dan dve šajtergi, trenutno je fna švoh na 5 dni. Zdej pa računaj. Trenutno te pride ogrevanje 250 EUR letno....daj to ×5, bi ti hitro zadišala una drva pred hišo, sploh po cenah štroma, ki se obetajo. Da o nafti ne govorim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
trance0 Mogla... Najcenejsa kurilnica, ce sem hotela subvencijo. Imam pa jajca, ja, s prenizkim povratkom, kadar ogreva hišo in tako defrosta z grelci, razen v najhujsi zimi. Kadar ogreva SV, pa uporabi energijo z bojlerja, pa gre brez... Pa saj sem par strani nazaj neke cifre o tem pisala...

Eh, kalbo,... Kaj te cem jezit spet s SE in letnim netmeteringom, ko se mi frzmaga, po kok je elektrika. Je se bolj poceni ko drva...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Lej če je reku da so drva najboljša opcija, potem so drva najboljša opcija. Kaj pa ti veš.
O a si se spet oglasu? Vidim da ti dela bralno razumevanje hude težave. Za začetek bi lahko obrazložil svoje blodnje. Sam jih rajši zignoriraš, je jeba bit neveden.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Boš mogoče tukaj odgovoril, kje sem napisal da, so drva najboljsa opcija. Al boš spet zignoriral, kot imaš v navadi?

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Ma v vseh temah je že polno tvojega smetenja s temi drvi. Saj zastopim , da sam sebe prepričuješ. Jaz bi se po zdravju vprašal, da dam 16k potem se moram pa še stalno s tem ukvarjat. Dobro ogervanje je tako, da ne veš zanj. Vse ostalo je za prejšno stoletje. Ajde kakšen kamin za guš, samo tam zakuriš ko ti zapaše ne pa da si odvisen ot tega.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Aha, se pravi da ti smetiš (v temah o ogrevanju na drva), ker ti določene stvari niso jasne. Odgovora pa še kar ni. Važno da tebi tvoje ogrevanje špila. Bi pa rekel da gre verjetno pri tebi za par radiatorjev v bloku.

Nazadnje urejeno:

BojanP

24. jul 2007
3.957
2.634
113
Jaz da smetim? Jaz v celem letu nisem tolk objav skupaj naredu, kolikor si jih ti o tvojih drvih. Ne vem kakše odgovor bi rad? Poglej mal višje na tej strani ko jabe s tvojimi drvi utrujaš. Saj pol časa na forumu sam o tvojih drvih beremo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Bojan moj dragi, še tole pol se pa neham s tabo ukvarjat v tem smislu. Zdajle, nazadnje, je jabe privlekla drva v to temo, mogoče bi se lahko naučil brat, jabe naj pa že pove ceno drv pred bajto, pa pridemo odpelat. Večino ostalega bereš v namenskih temah "Ogrevanje na drva". Če te ne zanima, ne odpiraj teh tem.
Krivulje so pa pač zadeva s katero se ukvarjamo vsi, ki imamo sodobno regulacijo ogrevanja ne glede na energent. Tebe v bloku pač ne zanimajo te stvari, maš hišnika za to.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Mimgrede, zdaj, ko nimam več na knof ugotavljam, da je gretje sanitarne vode za 7 ljudi kr velik delež letne porabe energije. Prej na to nismo sploh mislili.

• Všeč mi je
Reactions: tony

BojanP

24. jul 2007
3.957
2.634
113
Ne vem sicer od kje ti ideja da v bloku stanujem, ampak ok ti že veš. Dons si že naložu?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Ne vem sicer od kje ti ideja da v bloku stanujem, ampak ok ti že veš. Dons si že naložu?
Ideja je od tam, kjer trdiš, da se z ogrevanjem ne ukvarjaš. Letos se namreč ukvarjamo z ogrevanjem vsi, ki smo se v starejših bajtah grel al na plin al pa na olje, ker je udobno ogrevanje na knof ratal svinjsko drago.
Sem naložil, šajtergo češnje ki sem jo podrl pred ohoho leti v svakovi hosti in se je za pico pečt valjala za bajto in je že mal trhlena, za pico ni več, vodo pa še lepo segreje. Tja do decembra je bo, odvisno od vremena. Za toplo vodo bo pa današnji fitnes zdržal tja do četrtka. Vzel mi je točno 5 minut. Me še kr mišice bolijo. V električni grelc gre pa 0 štroma, bova za ta keš s soprogo cel vikend na morju.
Zdej se pa le nehaj ukvarjat z mano. :nazdravje:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Zdajle, nazadnje, je jabe privlekla drva v to temo, mogoče bi se lahko naučil brat, jabe naj pa že pove ceno drv pred bajto, pa pridemo odpelat. .
O, ne pa nisem... Piton je citiral tebe in sugeriral, da jih imamo tudi ostali, pod pretvezo gusta.

Cena mojih je 0€. Jih vedno vsa senkam, resda pa ne vsakomur. To ni moj posel in ga niti ne rabim. Ko/ce mi netmetering ukinejo, bom pa s tem pokompenzirala. Nekdo mora ta racun placat, k ne?

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Ups, my bad. Jih pa res dost poznam k majo kamine v bajtah, ki so podobne tvoji. Ne gre skoz, je prevroče.