Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Tudi, ker ga ne morejo zmontirati konkurencno. To je mojega najbolj zmotilo. Extremen razkorak pri nabavni ceni za monterje. Je rekel, da ga skoraj ceneje prode, ce jo da zmontirati "posvecenemu", kot ce si jo sam doma. Vsaj takrat je bilo. In pac ljudi, ki hocejo daikina obraca, ker se mu me splaca cajta izgubljati s ponudbami.

Neke cudne fore imajo tam. Od svojega torej ponudbe za Daikin nisem dobila. Sem pa od enega, kjer je bila samo masina 6kw (ogrevanje + hlajenje), resda z integriranim bojlerjem 4600+DDV. Se pravi, govorimo o Daikinu 6kW mašini leta 2013. Kje je še vse ostalo...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Aha in koliko je ta famozna podaljšana garancija ki ti jo lahko da tistih 5 instalaterjev pri nas, ki so zmožni narediti to visoko šolanje pri Daikunu? 10 let? Torej hočeš povedat da se vsi ti instalaterji motijo oz. da je to edini trik zakaj Daikina na marajo ker ga ne morejo zmontirati z korektno garancijo?
Ah ne. Je pa verjetno eden od razlogov.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
V kakšnem rangu je sedaj?
Vrtanje 3x90m = 11k
Sonda 270m = 3.5 k
Niti nisem sel v detajle al je to z al brez ddv..

nikol nisem prej gledal teh cen - tko da ne morem ocenit cen.. samo pri TC zrak voda za 15k vem da jo imam v 7-8 letih “pokrito” - pa v 12-15 letih najbrz zamenjano.. tole geo pa - vprasanje kdaj se mi splaca.. ceprav cist verjamem, da zadeva dela in da s tem ni nobenega dela/problemov (pac ni vrtecih mehanskih delov nekje na mrazu)..
Pac drug rang..

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Vrtanje 3x90m = 11k
Sonda 270m = 3.5 k
Niti nisem sel v detajle al je to z al brez ddv..

nikol nisem prej gledal teh cen - tko da ne morem ocenit cen.. samo pri TC zrak voda za 15k vem da jo imam v 7-8 letih “pokrito” - pa v 12-15 letih najbrz zamenjano.. tole geo pa - vprasanje kdaj se mi splaca.. ceprav cist verjamem, da zadeva dela in da s tem ni nobenega dela/problemov (pac ni vrtecih mehanskih delov nekje na mrazu)..
Pac drug rang..
https://www.vrtine-palir.si/ ?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
Ne.. ponudnik TC

sej o geo tc niti nisem nikol zares razmisljal.. me je prodajalc klica na povprasevanje za zrak-voda, vmes razlozil prednosti/razlike geo, poslal ponudbi za obe varianti.. vedel kaj govori, vprasanja odgovoril 123.. dober vtis..

pac presenecen sem bil nad ceno vrtine.. pa kar sem gledal slike - kaksne mrcine pripeljejo na dvorisce - je v bistvu sploh vprasanje ce bi se zato odlocu .. je kar “dr mr”

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
A to potem dobiš vsak mesec še kak denar nakazan ali zakaj bi se spuščal v takšno investicijo? Sploh kompleksno?
Mi je en znanec par dni nazaj razlagal, da so mu ponudili to zgodbo. Če sem pravilno razumel okoli 20k€ vse skupaj in naj bi bilo tudi več subvencije (5000€) in da potem ni več tako huda razlika.

In največje razlike so, da je COP precej višji.
TČ naj nebi bila obremenjena, ker konstantna temperatura in posledično je pričakovana življenjska doba 30 let.
In predvsem nimaš zunanje kible, ki moti sosede.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Saj to je vse res, samo da cena ni x2, ampak prej x3 ali pa se več. Spet odvisno, kaj je pri Z/V. Pa ni skatle pa brnenja zunaj. To je tudi nekaj vredno. Geosonde ne dobis notri pri neki sodobni bajti nikoli, za to kupiti mora biti kak drug vzrok ali zelja...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Meni se ze talno gretje in tc zdi nesmisel v pasivnih in dobroizoliranih hisah. Klima, kamin, STC, ali pa kanalska klima ki pa baje ni poceni in kar nekaj tezav z njo prwdvsem pri hlajenju(kondenz)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Vse ima isto "smolo". Ne eni tocki je vse potem pa gre ali pa ne gre v druge prostore. Edina alternativa pametna je, da se to gres v sklopu prezracevanja. Ampak jaz osebno sem zelela imeti to loceno. Vcasih bi clovek rad hladil/ogreval, pa zunaj smrdi. Tako da sem to opcijo, ki mi je bila sicer prva ponujena, zavrnila. Se mi zdi, da se pa vedno bolj prijemlje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Mi je en znanec par dni nazaj razlagal, da so mu ponudili to zgodbo. Če sem pravilno razumel okoli 20k€ vse skupaj in naj bi bilo tudi več subvencije (5000€) in da potem ni več tako huda razlika.

In največje razlike so, da je COP precej višji.
TČ naj nebi bila obremenjena, ker konstantna temperatura in posledično je pričakovana življenjska doba 30 let.
In predvsem nimaš zunanje kible, ki moti sosede.

Se sliši smiselno, čeprav govorit o COP-ih pri novodobnih dobro izoliranih hišah je smeh. Nam ob najhujši zimi požre morda za 70€ elektrike/mesec, ne rečt da ta čudež požre za 30€. Da ni kible in brnenja ter 30 let pa se fino sliši. Čeprav brnenje ni moj problem, prej problem sosedov, mi je ne slišimo. Itak pri nas to ni bilo možno, na našem območju. Je pa takrat ko smo mi to delali (2 leti nazaj) in povpraševali bilo rečeno da ni to tako simpl in da če je kaj narobe da se serviserjem menda ne sanja o tem. Iz prve roke, sodelavec od fotra moje partnerke ima to. Takrat ko smo mi delali mu ni delovala oz. je nehala delovati ena vrtina/sonda, nekaj od tega, se opravičujem če ne znam napisati (in ne, ne bom spraševal kaj je bilo krivo) in vem da je takrat čakal že več kot pol leta. Različni strokovnjaki so se vrstili, rešitve ni bilo. Kako je zdaj ne vem, me ne zanima. In menda ni bil edini s tem problemom.

Nazadnje urejeno:

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Se sliši smiselno, čeprav govorit o COP-ih pri novodobnih dobro izoliranih hišah je smeh. Nam ob najhujši zimi požre morda za 70€ elektrike/mesec, ne rečt da ta čudež požre za 30€. Da ni kible in brnenja ter 30 let pa se fino sliši. Čeprav brnenje ni moj problem, prej problem sosedov, mi je ne slišimo. Itak pri nas to ni bilo možno, na našem območju. Je pa takrat ko smo mi to delali (2 leti nazaj) in povpraševali bilo rečeno da ni to tako simpl in da če je kaj narobe da se serviserjem menda ne sanja o tem. Iz prve roke, sodelavec od fotra moje partnerke ima to. Takrat ko smo mi delali mu ni delovala oz. je nehala delovati ena vrtina/sonda, nekaj od tega, se opravičujem če ne znam napisati (in ne, ne bom spraševal kaj je bilo krivo) in vem da je takrat čakal že več kot pol leta. Različni strokovnjaki so se vrstili, rešitve ni bilo. Kako je zdaj ne vem, me ne zanima. In menda ni bil edini s tem problemom.
Kakšna znanost nekaj.
Navadna voda/voda toplotna črpalka.
Samo namesto vodoravnega kolektorja po parceli imaš stometrsko vrtino v kateri sta zaliti dve ločeni cevni zanki za "vodo".

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Kakšna znanost nekaj.
Navadna voda/voda toplotna črpalka.
Samo namesto vodoravnega kolektorja po parceli imaš stometrsko vrtino v kateri sta zaliti dve ločeni cevni zanki za "vodo".

Glej mato, nevem jaz kakšna znanost je to, lahko ti le rečem da smo bili opozorjeni s strani tasta da naj dobro preštudiramo če smo kaj o tem čudežu razmišljali saj revežu nihče ni znal pomagati in jim ni bilo jasno zakaj ena "žila" ne dela, bilo pa je menda kar nekaj majstrov tam. Ne trdim ničesar samo povzemam dogodivščino.