Katero toplotno črpalko

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Da, ali pa kar 100 cm. Sto je lepo pravljično število. :evil: Tako drage bajte si lahko privošči praktično vsak, kar se lepo vidi po njihovem deležu skupnem stavbnem fondu (beri: 0,001% vseh bajt v deželici).
Spet predpostavljaš, da je pasivna bistveno dražja kot klasična nizkoenergijska hiša. Razlika je v tistem času bila cca. 25k, pri čemer dobiš od ekosklada nazaj 12k.

Ampak dokler bo folk brez problema dal za nov avto 30+k€ pri fasadi bo pa šparal, bomo ostali kjer smo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Spet predpostavljaš, da vsi vozimo avte za 30k+ EUR. Jaz vozim clia, ki sem ga kupil novega za 13,5k.

Ko si gradil ti, je bila razlika morda res 25k, koliko je danes? Še dobro, da so subvencije za ta jajca. Dejstvo je, da je tvoja koča med 0,001% najbolje izoliranimi in najbrž tudi sicer najdražjimi v svojem "razredu". Predvidevam, da si si zaradi ugodne cene privoščil tudi zemeljsko toplotno črpalko? Pa sončnica tudi paše na takšno hipstersko kočo, posebej, če država/EU iz skupnega proračuna sofinancira takšen luksuz revežem, kakršen si ti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ze leta 2013, ko sem pri bajti 255m2 obracala stevilke je bilo med hiso, ki je z ogromnimi okni obrnjena na V, 20 celo proti S in je bila v prvi različici 2,7 ali neki tacga litrska, in 1,47L, kar je ustrezalo subvenciji za 12k€ razlike.... Cca 11-12k€k€. Seveda smo sli potem v PH, pogoji za subvencijo so se vmes spremenili (placajo samo za 150m2, ne več 200m2), ampak razlika je bila na koncu vseeno zgolj 2-3k€. Manjsa hisa bi bila pa cenejsa. Pa govorimo o povsem "narobe" postavljeni hiši, dokaj veliki, podkleteni in vse kar ne spada v mit PH. Samo enemu se je bilo treba dat ukvarjat z excelom. Meni se vedno...

PH, sploh zidana, je bila pa takrat znanstvena fantastika za marsikoga. Predvsem zaradi zrakotesnosti. Stiropor se ze nabije gor, ni vse samo v brezumnem dodajanju izolacije kar nekje. Mi smo jo ponekod tudi tanjsali, ker ni imelo smisla. Ko enkrat bajto zidas, ce jo malo tudi z glavo, ne samo z rokami (3x), je minorna razlika med neko smiselno varčno in bosansko klasiko. Ne morem verjeti, da se 10 let kasneje se vedno ukvarjamo s temi miti.

P.s.
Je pa res, da je optimizaciji lahko kasneje botrovala tudi nekaj cenejsa TČ na ta racun. Moja kurilnica 4,5k€ (z bojlerjem, montazo in seveda racunom). Eni pa 5mestne cifre pa niti ni nujno 1ka spredaj. Pa marsikaj se je ven metalo, ker je bilo nepotrebno ali pa preveč, pa folk notri mece, ker je material poceni. Se ceneje je ne dati, ce ne rabiš...

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Sicer pa je že "klasična" nizkoenergijska hiša izjemno dobro izolirana in draga, zato težko sprejmem argument, da je "pasivna" le še malenkost dražja od že tako predrage skoraj nič-energijske. Če slučajno komu ni jasno, debilna politika EU draži gradnjo in življenje vsem prebivalcem EU s svojimi vse bolj grotesknimi pravilniki in "zelenim" prehodom.

Jabe, dejstvo je, da je bilo še pred kašnimi desetimi leti mogoče zgraditi manjšo bajto z bolj osnovno izolacijo in dvosloljnimi okni brez rekuperacije in z bolj osnovnim ogrevanjem za 100 tisočakov, danes pa skoraj toliko stanejo samo "zelene" igrače (sončnice, rekuperatorji, toplotne črpalke itd.) ter subvencionirana (pretirana) izolacija in stavbno pohištvo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Kaj je bilo dejstvo pred 10 leti, pa zelo dobro vem. Takrat sem pa jaz tošl odpirala. Mene je PH prišla od papirjev do, recimo temu, hisi na kljuc (vseljiva, ampak groba okolica) pod 1000€/m2. Brez lastnega dela in z računi. Nič fuša. To je dejstvo. Stavbno pohištvo. Samo ena panorama me je prisla cca 10k€. Zahtevala svojo statiko, kaljene šipe, hiaba, ni da ni... Kje so se vse ostale šipe...
Cenejsega ogrevanja, kot sem ga jaz notri dala, ni bilo. Vse je bilo drazje. Z izjemo elobloka pri investiciji, kar so me nategnili, da ga nisem smela pol dat. O tem ze drugje. Izbrana je bila 2. najcenejsa opcija, ki je hkrati se najbolj komot.

Izolacija pakot rečeno... Mi smo jo marsikje tanjsali. Ni imelo smisla.

Torej, verjamem da je manjsa hiska 120-150m2, bosanski stil s sprotnim zmisljevanjem in 2x delanjem (za se vseeno "bosanske" rezultate) na črno, pa z lastnim delom in pucanjem prisla 100k€. Kje je prihranek, je pa moje vprašanje?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
No, nazaj na temo. Bajto podrazis s kvaliteto gradnje za par jurjev, pa lahko pocenis kurilnico na ta racun za isti denar in si na istem. Samo bolj neodvisen od vseh nadaljnih sprememb cen energentov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in philips

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ze leta 2013, ko sem pri bajti 255m2 obracala stevilke je bilo med hiso, ki je z ogromnimi okni obrnjena na V, 20 celo proti S in je bila v prvi različici 2,7 ali neki tacga litrska, in 1,47L, kar je ustrezalo subvenciji za 12k€ razlike.... Cca 11-12k€k€. Seveda smo sli potem v PH, pogoji za subvencijo so se vmes spremenili (placajo samo za 150m2, ne več 200m2), ampak razlika je bila na koncu vseeno zgolj 2-3k€. Manjsa hisa bi bila pa cenejsa. Pa govorimo o povsem "narobe" postavljeni hiši, dokaj veliki, podkleteni in vse kar ne spada v mit PH. Samo enemu se je bilo treba dat ukvarjat z excelom. Meni se vedno...

PH, sploh zidana, je bila pa takrat znanstvena fantastika za marsikoga. Predvsem zaradi zrakotesnosti. Stiropor se ze nabije gor, ni vse samo v brezumnem dodajanju izolacije kar nekje. Mi smo jo ponekod tudi tanjsali, ker ni imelo smisla. Ko enkrat bajto zidas, ce jo malo tudi z glavo, ne samo z rokami (3x), je minorna razlika med neko smiselno varčno in bosansko klasiko. Ne morem verjeti, da se 10 let kasneje se vedno ukvarjamo s temi miti.

P.s.
Je pa res, da je optimizaciji lahko kasneje botrovala tudi nekaj cenejsa TČ na ta racun. Moja kurilnica 4,5k€ (z bojlerjem, montazo in seveda racunom). Eni pa 5mestne cifre pa niti ni nujno 1ka spredaj. Pa marsikaj se je ven metalo, ker je bilo nepotrebno ali pa preveč, pa folk notri mece, ker je material poceni. Se ceneje je ne dati, ce ne rabiš...
No, tvoja kurilnica je dons kar krepko v petmestni cifri... že inflacije je blo 30%.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Nisem imel v glavi bosanskega stila gradnje, ampak pač standardno slovensko gradnjo in hišo velikosti okoli 100 m2. Tudi takšno solidno zadevo se je dalo zgraditi za okoli 100k, danes pa? Koliko si prihranil v primerjavi s pasivno hišo? Več deset tisoč evrov gotovo, vendar ne za gradnjo po skoraj nič-energijskem standardu, temveč po energijskem standardu C.

B81

22. jul 2007
37.011
10.539
113
Gradil bi 100m2 veliko hišo? Kaj pa če imata tihi teden z ženo, niti nimata vsak svojega kota :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
trance0
V opisu, kje sem falila, o cem ti govoriš. Zavoljo debate, dajmo pridevnik bosanski ven. Ceprav bo ravno Arif prvo vrsto postavil Janezu, on bo pa naprej sam...

In se enkrat, kje je prihranek...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
TČ je cca jurja dražja, bojler 100-200€, potem je drobni material z montazo lahko 3x(torej 300%) drazji, pa smo na 6,5k€.

To je torej ista mašina (pac 10 let novejsa), bojler in vse enako... če se kaki drug japonc bolj splača, bi pa tistga...

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
No, v bistvu se je takšno leseno skeletno dalo dobiti na ključ za okoli 750 EUR na m2. Danes so cene za 50 do 100% višje, odvisno od tega, koliko se preseravaš z izolacijo in ostalimi dobrotami.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ne, ni se je dalo... Ce se ni slo samogradnje, se ni dalo. V samogradnji je bila pa masivna zidana se vedno cenejsa.

Ce pa mislih srbsko in yugo žalost. A tega zdaj ni vec? Vse propadlo? Po razno raznih spetirih o nedokoncanosti, zamakanju, pokanju ipd... tisto je bilo pa ceneje ja, dokler ni bilo potrebno se enkrat. Na svoje stroske...

Ce bi bila vizija ne hisa, ki jo hoceva, pa jo dajmo v PH spraviti, ampak PH in naj se vse pokori temu, bi bila tudi 150-200€/m2 ceneje. Bolje kot marsikdo vem, da kaprice stanjejo.