Katero toplotno črpalko

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Torej....v 3 dneh si skuril elektrike za ogrevanje za povprečno porabo elektrike 1 hiše v Sloveniji.
Za tvojih 22°C.
Če bi grel svojo hišo na 24°C....bi skuril v 3 dneh za skoraj dvo povprečno mesečno porabo hiše v Sloveniji.
Je ja.... upam, da bo kak dan še -20, let's put their name on the test :D
vijolična barva je vklopljen grelec (50 kWh porabil 21.1.)

Je pa še rezervni na voljo, če dodatni ni dovolj.

Poglej priponko 79482 Poglej priponko 79483

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Ni panike , poteka golobova solarizacija.
Dokler bo mraz in ne bo izvedena v celoti, bo kak vlak vsak dan za nekaj ur počakal, aparati in elektronika bo crkovala zaradi prenizke napetosti....Ampak kot receno , gremo naprej

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Saj je rekel mesec potem v primerjavi pri 24 stopinjah. Mene zanima, ker je dobil hišo oziroma kaj je "povprečna hiša"

B81

22. jul 2007
37.016
10.540
113
Torej....v 3 dneh si skuril elektrike za ogrevanje za povprečno porabo elektrike 1 hiše v Sloveniji.
Za tvojih 22°C.
Če bi grel svojo hišo na 24°C....bi skuril v 3 dneh za skoraj dvo povprečno mesečno porabo hiše v Sloveniji.
Ja, saj to sem razbral ze sam, mene duge hise ne zanimajo :D
Btw, elektrarna je vseeno pridelala toliko, da smo doplacali samo nekih 70 eur.
Letna poraba ogrevanja je bila 10.010 MWh. So mi rekli, da je to za tako potratno hiso cisto ok in to je to. Omejitev pa imamo na 13.6 v vseh 5 razredih.

Na 24 gret hiso je mali nonsence razen ko so otroci se mali...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
/.../
Zakaj pa ne? Vsak si naj kuri na toliko kot mu paše...

Povprečna januarska temperatura je v SLO okrog nule. Kar pomeni da je razlika med kurjenjem na 22 stopinj in kurjenjem na 24 stopinj zgolj 9% (24/22). Ni to nek bavbav, kot nekateri teoritizirate.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
To me ne zanima koliko ti elektrarna proizvede.
Prav tako te ne zanima da imam jaz biomaso zastonj.
Svoje bajte bi seveda vsi greli na 24°C če bi šlo brez grelcev :valjamse:
In grelce lahko montiraš povsod ne glede s katero vrsto ogrevanja se ogrevaš.
Point je v tem da si med prvimi tukaj k si dal na vpogled kako vsemogočne so toplotne črpalke.
Ker je ogromna razlika med realnostjo in prebiranjem sponzoriranih komentatorjem.
Kot naprimer če bi štedilnik na drva v kuhinji predelal v centralno ogrevanje ter dodatno montiral tri električne grelce in se hvalil po celem svetu kako ti 3 bukova polena zadovoljivo nadpovprečno 24 ur na dan grejejo veliko hišo v polarnem mrazu.:D

Ja, saj to sem razbral ze sam, mene duge hise ne zanimajo :D
Btw, elektrarna je vseeno pridelala toliko, da smo doplacali samo nekih 70 eur.

B81

22. jul 2007
37.016
10.540
113
Point je v tem da si med prvimi tukaj k si dal na vpogled kako vsemogočne so toplotne črpalke.
Ker je ogromna razlika med realnostjo in prebiranjem sponzoriranih komentatorjem.
Kot naprimer če bi štedilnik na drva v kuhinji predelal v centralno ogrevanje ter dodatno montiral tri električne grelce in se hvalil po celem svetu kako ti 3 bukova polena zadovoljivo nadpovprečno 24 ur na dan grejejo veliko hišo v polarnem mrazu.:D
Nene, ti si narobe razlagaš. Problem je od letos oz. bo od drugega leta s tem prekoračenjem v razredih. Do zdaj je blo kul (ko je blo vseeno, koliko je požrla štroma v danem trenutku, ker tisti megawat boš pač pokril). In ne razumeš, da so se investicije naredile zato, da imaš mir in ne rabiš zgubljat časa z drvmi, kurjenjem itd... kar dejansko vzame čas.

Zakaj pa ne bi dal TČ na vpogled? Je to kakšna skrivnost ali kaj :bonk:
Pokaži mi 270m2 veliko hišo brez izolacije fasade in podstrešja, z ekscesnim odpiranjem vrat itd... ki bo požrla 10 MWh elektrike za ogrevanje in SV in primerjaj s kubiki drv ali m3 plina ali bognedaj litri kur. olja.

Mene svoja drva stanejo VEČ, kot to, saj tudi svoja drva iz svoje šume niso zastonj + delo + amortizacija strojev itd... vse skupaj potegni, boš videl računico - razen če kuriš ostanke od tvojega biznisa in ne dodajaš svojega dela v kalkulacijo.

Še vedno je TČ najugodnejša varianta ogrevanja.

• Všeč mi je
Reactions: KarEn

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Počak na realno stanje čez kakšno leto ko ti bodo omrežnine nabili.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113

Na koncu smo pri bistvu bistva...zavisi kako potraten objekt imaš. In ko je draginja (pa tudi ko je ni) v potratnem objektu slabše prideš skozi. Tudi če kuriš drva, tudi če so iz lastnega gozda.
Če imaš 270 kvadratov, neizoliranih (povzemam po B81) bi na zimo skuril 20 metrov (lastnih) drv. Če bi imel dobro izoliran ta isti objekt, bi jih porabil 8 metrov. Razlika 12 metrov. Če razliko prodaš sosedu po 70 EUR (super ugodno) si daš v žep 840 EUR.

philips ima očitno super izolativno hišo in mu dol visi za temperaturo v hiši, vir ogrevanja..kakor se obrne bo poraba na koncu mala. Nekdo drug, v neizoliranem objektu pa bo moral pošteno premislit a bo kuril na 20 ali na 24 stopinj, ker mu bo zgolj ta razlika na mesečni ravni znaša več kot bo dal philips za ogrevanje cele sezone.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Na koncu smo pri bistvu bistva...zavisi kako potraten objekt imaš. In ko je draginja (pa tudi ko je ni) v potratnem objektu slabše prideš skozi. Tudi če kuriš drva, tudi če so iz lastnega gozda.
Če imaš 270 kvadratov, neizoliranih (povzemam po B81) bi na zimo skuril 20 metrov (lastnih) drv. Če bi imel dobro izoliran ta isti objekt, bi jih porabil 8 metrov. Razlika 12 metrov. Če razliko prodaš sosedu po 70 EUR (super ugodno) si daš v žep 840 EUR.

philips ima očitno super izolativno hišo in mu dol visi za temperaturo v hiši, vir ogrevanja..kakor se obrne bo poraba na koncu mala. Nekdo drug, v neizoliranem objektu pa bo moral pošteno premislit a bo kuril na 20 ali na 24 stopinj, ker mu bo zgolj ta razlika na mesečni ravni znaša več kot bo dal philips za ogrevanje cele sezone.
Jaz imam montažno pasivno, stena je 45cm debela, od tega je 41cm kamene volne. Toplotna je zgolj 3kW in je na geosondo, tako da mi je vseeno za zunanje vreme - ni grelcev in defrostov. COP je 5+ cel čas.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.751
-155
113
Govora je energetskih potrebah hiše pri zunanji temperaturi 0°C in notranji temperaturi 22 oz. 24°C. In tukaj je razlike 9% v potrebah dovedene toplotne energije. To so osnove fizike.
ekzekli
razlika v % pa je še manjša, ko je zunaj bolj mrzlo
novinarji, ki nimajo pojma, pa prodajajo meglo in govorijo da se poraba zmanjša za nekih 8% (ali pa 10 %) za vsako stopinjo manj u bajti

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Borg in philips

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Če se jaz poigram z izgubami moje hiše (vključene še izgube prezračevanja preko odpiranja oken) mi razlika za 1°C v notranjosti pomeni razliko v porabi za 4,3 %.